fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Notarul lui Asimionesei, vizat în alt dosar DIICOT: înșelăciuni de 2,5 milioane de euro cu proprietăți

Notarul lui Asimionesei, vizat în alt dosar DIICOT: înșelăciuni de 2,5 milioane de euro cu proprietăți


Miercuri, procurorii DIICOT Iaşi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Iaşi, efectuează 18 percheziții domiciliare în judeţ, într-un dosar care vizează destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, spălare de bani şi abuz în serviciu. Printre cei vizați de anchetă se numără notarul Răzvan Ionuț Costin, personajul folosit de clanul Asimionesei în tranzacțiile de la blocul din Sărărie 202, dar și o săgeată a Cordunenilor, Cătălin Sandu, al cărui nume apare în alte dosare legate de aceștia.

Procurorii au dat un comunicat în care nu sunt citate numele celor implicați, ci doar faptele. Ei spun că,  începând cu anul 2016, pe raza judeţului Iaşi a acţionat un grup infracţional organizat, care a avut ca scop principal săvârşirea unor infracţiuni de înșelăciune, în domeniul imobiliar, simularea activității infracționale fiind realizată prin intermediul unor acte juridice, cu aparență de legalitate.

Erau identificate persoane, de regulă în vârstă, fără moștenitori sau cu moștenitori care domiciliază în alte țări, care au solicitat reconstituirea drepturilor de proprietate asupra unor imobile - suprafețe mari de teren. Cererile acestora erau confirmate prin hotărâri de reconstituire a drepturilor de proprietate emise de comisiile de fond funciar sau prin pronunțarea unor hotărâri judecătorești.

Membrii grupului au căutau și persoane care se aflau în procedurile de identificare a amplasamentelor originale sau ale altor amplasamente libere, unde s-ar putea realiza punerile în posesie.

După identificarea victimelor, moștenitorii erau contactați de către suspecţi, ocazie cu care li se solicita întocmirea unei procuri notariale în favoarea unui membru al grupului, prin care acesta să fie împuternicit să procedeze la obținerea actelor necesare și la valorificarea terenului.

După obținerea actelor notariale, membrii grupului găseau cumpărători, fiind încheiate antecontracte de vânzare-cumpărare, contracte de cesiune, contracte de dare în plată. Aceste documente nu mai erau predate titularilor de drepturi.

Victimele nu mai aflau nimic despre mersul actelor, membrii rețelei spunându-le că procedurile legale nu au fost finalizate și că nu au obținut vreo sumă de bani pentru imobilele respective. Prejudiciul este estimat la aproximativ 2,5 milioane de euro. DIICOT Iași a adus la audieri 14 persoane.

Notarul Ionuț Răzvan Costin a fost propus pentru arestare în dosarul blocului din Sărărie 202 al familiei Asimionesei, dar a fost lăsat în libertate de judecători. Actele de vânzare ale apartamentelor din bloc trecuseră pe la el.

 

Article image
Persoanele reținute în Dosarul „Asimionesei-Primărie” au scăpat de arestul preventiv solicitat de procurorii DIICOT. Trei dintre inculpați au fost puși sub control judiciar de judecători.
Autor cristi tanasa Slideshow HOMEPAGE 27 Aprilie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30