fbpx
 
„GIO” Myke: afacerea PNL care face din Iași județul mafiei. Milioane de euro din achiziții directe și licitații măsluite. EXCLUSIV

„GIO” Myke: afacerea PNL care face din Iași județul mafiei. Milioane de euro din achiziții directe și licitații măsluite. EXCLUSIV


* Geo Myke este de fapt Grup Infracțional Organizat (GIO), un paravan al Organizației PNL Iași
* Cinci licitații din 2021 câștigate de Geo Myke și în cadrul cărora ceilalți concurenți au fost descalificați: Șipote (400.000 lei), DJADP Iași (285.000 lei), Stolniceni Prăjescu (310.000 lei) Brăești (563.000 lei), Pipirig (190.000 lei), Oțeleni (202.000 lei)
* REPORTER dezvăluise săptămâna trecută: la DJADP participaseră 12 firme, iar 11 au fost descalificate, rămânând doar Geo Myke!
* Practici mafiote acuzate de celelalte firme: „N-avem puterea să contestăm, pierdem timpul...”
* Geo Myke a ajuns la 113 contracte pentru proiectare drumuri între 2019-2021, toate prin achiziții directe, majoritatea de la primării liberale
* Nicio firmă de proiectare de drumuri nu are succesul fulminant al Geo Myke, de când au venit liberalii la Putere
* Dragoș Ciopate și-a crescut de 10 ori cifra de afaceri în ultimii trei ani

Trei firme cu același sediu într-o casă de pe strada Caisei din Valea Lupului iau contract după contract pentru proiectări de drumuri și servicii de cadastru. Toate trei au un numitor comun: legăturile de rudenie și afilierea la PNL Iași. Afacerile merg excelent de când PNL a preluat Puterea, în 2019, achizițiile directe și licitațiile venind pe bandă rulantă.

La majoritatea licitațiilor, competitorii sunt eliminați până să se ajungă la deschiderea ofertelor financiare. Banii vin fie de la Compania Națională de Investiții (CNI), în cazul licitațiilor, ori de la Consiliile Județene sau de la Ministerul Mediului, pe capitolul Inundații.
Primarii comunelor spun, fără să-și asume public declarațiile, că nu ar avea, la bugetul local, fondurile pentru achiziții de 130.000 de lei pe proiect dacă nu ar primi bani de la Centru, iar firmele sunt recomandate de conducerea Consiliului Județean (CJ) Iași. Alți bani pe achizițiile directe din 2021 au fost fonduri europene de la AFIR, unde director este Anghel Ficu.

 

Dragoș Ciopate este crescut în organizația PNL Iași. El face studii de fezabilitate la drumuri comunale, cu bani distribuiți de liberalul Costel Alexe, drumuri care nu se vor face niciodată

Geo Myke face KO concurența: toți sunt descalificați

Geo Myke, firma lui Dragoș Ciopate, un apropiat al lui Anghel Ficu, directorul AFIR Iași, și al lui Costel Alexe, președintele CJ, a câștigat 10 licitații între 2018 și 2021, opt dintre acesta având loc după ce PNL a preluat guvernarea, în 2019. Caracteristic este faptul că firmele concurente la aceste licitații au fost eliminate pe criterii tehnice, înainte de deschiderea ofertelor financiare, Geo Myke fiind singura participantă admisă.
Dragoș Ciopate este cunoscut în PNL de pe vremea când participa la ședințele Tineretului Național Liberal, stând mereu în preajma lui Costel Alexe.
Geo Myke a câștigat cinci licitații în 2021, la majoritatea firmele concurente fiind eliminate de organizatori pe parcursul procedurilor. REPORTER DE IAȘI a documentat deja două cazuri: licitație la Direcția Județeană de Administrare Drumuri și Poduri Iași (285.000 de lei, 12 înscriși, 11 eliminați – sursa de finanțare: bugetul CJ Iași) și Primăria Șipote (394.000 de lei, 6 înscriși, 5 eliminați – sursa de finanțare: Ministerul Mediului). Nu sunt cazuri izolate, e o practică.

Trei firme aparținând unor membri PNL au sediul în aceeași casă și fac contracte pe bandă rulantă cu bani publici, milioane de euro/an, sume asigurate de președintele CJ Costel Alexe. O situație pe care acesta nu dorește să o explice

7 oferte la Stolniceni-Prăjescu, una singură acceptată: Geo Myke

La Stolniceni-Prăjescu, primăria PNL condusă de Costel Hugianu, s-a licitat în luna mai „Proiectare reabilitare drumuri locale în sat Brăești, valoare estimată 316.248,64 lei”. Au fost depuse șapte oferte, au fost acceptate inițial patru dintre acestea, dar ulterior au mai fost descalificate trei firme și a rămas una singură în joc: Geo Myke.
A fost singura firmă căreia i s-a deschis oferta financiară, una extrem de apropiată de valoarea estimată: 309.460 lei. Sursa finanțării: Consiliul Județean, unde „patron” e Costel Alexe (PNL), fost coleg de partid cu Dragoș Ciopate.
„Când suma finală este apropiată de estimarea făcută de o Primărie care nu are oameni pregătiți pe acel domeniu, nu are proiectanți angajați, este ceva în neregulă cu acea licitație. În mod normal, sumele finale sunt la 50-60% din valorile estimate de beneficiar, pentru că este o concurență foarte mare și firmele își reduc marja de profit”, ne-a explicat reprezentantul unei firme de proiectare, care nu dorește să-și divulge identitatea.

Postare din 2020, când Costel Alexe era ministrul Mediului. A alocat 100.000 de euro Primăriei PNL din Mironeasa pentru un „studiu”. Banii au ajuns tot la Geo Myke, firma de casă a PNL

Geo Myke a licitat exact suma estimată, concurentul fiind descalificat

În 2021, Geo Myke a mai câștigat două licitații licitații pe lângă cele trei menționate. Prima este „Reabilitare drumuri afectate de viituri” în comuna Aroneanu. A fost estimată la 3,57 milioane de lei, s-a adjudecat cu 3,56 milioane de lei, cu Geo Myke lider asociat în contract. Aroneanu este fief PNL, cu primar extrem de apropiat de Costel Alexe, suburbie a Iașului unde familia președintelui CJ deține cinci parcele de teren primite de la Primărie, construindu-și patru case.
Fondurile au provenit de la CNI.
A cincea licitație din 2021 a fost la Voroneț-Gura Humorului, fief PNL în județul baronului Flutur. Geo Myke a licitat exact suma estimată: 2,35 milioane de lei, fără nicio emoție. A mai existat o contraofertă, dar celalaltă firmă a fost eliminată! Nici nu s-a mai ajuns la analiza financiară.

O idee despre ce înseamnă Afacerea Geo Myke: trei contracte între iunie și septembrie 2021, totalizând 6,7 milioane de lei, doar cu entități controlate de PNL: comuna Șipote, DADJ Iași și CNI.  Firma a participat in consortiu la licitatii totalizand 1,35 milioane de euro în patru luni 

Aceeași mișcare la Brăești: câștigă Geo Myke, patru firme - descalificate

În 2018, Geo Myke câștigase o singură licitație: la Bălțătești (Neamț), 20.024 de lei pentru modernizare drumuride interes local. Mărunțiș față de milioanele de euro din prezent.
În 2019, Geo Myke și-a adjudecat un singur contract prin licitație: „Proiectare pentru alunecare de teren în comuna Bogdana, județul Vaslui”. A fost de altfel singurul participant, oferind 179.000 de lei, la un preț estimat inițial de 185.000 de lei.
În 2020, Geo Myke a obținut trei contracte prin licitații, cu fonduri de la bugetele județene: proiectare drumuri la Oțeleni (202.376 de lei), reabilitare drumuri și poduri după inundații la Pipirig – Neamț (188.089 lei) și proiectare drumuri și poduri după inundații la Brăești (563.508 lei).
Sumele cresc amețitor. Costel Alexe era ministrul Mediului și dădea fondurile pentru calamitățile după inundații.
Rețeta se pune în mișcare: la Brăești, comună cu primar PNL, se primesc cinci oferte, dar este admisă una singură, pentru jumătate de milion de lei: cea a lui Geo Myke. Celelalte patru firme au fost descalificate.

Ce vedeți în partea de jos, subliniat cu roșu, este numărul de contact al firmei Speed Iași, același cu telefonul personal al lui Dragoș Ciopate

Record de achiziții directe: 113 între 2019-2021

Pe achiziții directe, în 2018, a luat 15 contracte în valoare de 1,2 milioane de lei. Ca detaliu, dintre cele 15 contracte, doar patru au fost de la primării din județul Iași.
În 2019, odată cu venirea PNL la guvernare, firma Geo Myke SRL a lui Dragoș Ciopate a avut 37 contracte prin încredințare directă, în valoare totală de 4,3 milioane lei. Peste jumătate dintre comunele care i-au dat bani lui Ciopate sunt din județul Iași: 10 liberale, iar nouă de la alte partide.
În 2020, Geo Myke a obținut 48 de atribuiri directe, un număr impresionant, majoritatea fiind studii de fezabilitate pentru drumuri comunale.
Două treimi din aceste contracte sunt din județul Iași, 21 de primării fiind PNL. Suma adunată de la aceste primării este de 5,2 milioane lei.
În 2021, Geo Myke a mai adunat, la nivelul lunii octombrie, 29 de atribuiri directe, 19 dintre acestea fiind de la primării PNL.
Toate finanțările vin de la Consiliul Județean care ajută comunele cu sume pentru investiții, contractele întorcându-se la firma agreată de PNL. Nu există nicio altă firmă de proiectare drumuri din Iași care să se apropie de aceste recorduri de contracte obținute: 113 finanțări în ultimii 3 ani.
E practic o fabrică de sifonat fonduri publice, opinează experții din piață, pentru că o firmă cu o mână de angajați nu poate opera un număr atât de mare de studii de fezabilitate: practic trei studii/lună în ultimii trei ani.

„Tehnic, este foarte greu să acoperi un proiect serios, având de făcut o documentație stufoasă, pe 30-40 de proiecte pe an. Ies cam 3 proiecte finalizate pe lună, la care ai de făcut măsurători, vizite în teren, discuții cu toți cei implicați. Capacitatea unei firme de 4 angajați este cam de un proiect la o lună-o lună și jumătate. Nu poate fi însă calculat cu precizie totul, proiectele diferă de la un caz la altul, nu se poate măsura foarte bine complexitatea.”
Expert în proiectare drumuri, declarație sub anonimat

Dragoș Ciopate, administratorul Geo Myke SRL, a refuzat să răspundă întrebărilor REPORTER DE IAȘI. Firma sa avea declarați, în 2020, nouă angajați, având un profit de 2,8 milioane de lei. În 2019, declarase 7 angajați și un profit identic: 2,8 milioane de lei.

Licitație la Stolniceni Prăjescu, 316.000 lei: șapte oferte primite, șase au fost respinse, contractul a fost atribuit firmei Geo Myke. Prețul n-a mai contat

Speed Iași: celălalt „pui” al lui Ciopate, cu sediu în aceeași clădire și același telefon de contact

Speed Iași, o altă firmă cu abonament la banii publici de la primării, a fost înființată de către Cezara Maria Costică, cumnata lui Dragoș Ciopate (sora soției, Diana), în 2013. În 2018, firma a fost preluată de către Cristian Florin Dorneanu, cumătrul lui Dragoș Ciopate (i-a botezat un copil).  Reprezentanții unor firme concurente din piață, care cunosc ambele societăți, susțin că, de fapt, Speed Iași este controlată tot de către Dragoș Ciopate, a cărui imagine ar fi fost afectată de dezvăluirile despre contractele Geo Myke. Ciopate a intrat sub radarul REPORTER DE IAȘI încă din 2019.
Speed Iași are sediul pe strada Caisei din Valea Lupului, în imobilul deținut de către Dragoș Ciopate (60%) și Cristian Florin Dorneanu cu soția (40%). Tot acolo este sediul Geo Myke.
Detaliu important: la datele de contact ale Speed Iași, înregistrate la Registrul Comerțului, numărul de telefon al firmei este identic cu cel al lui Dragoș Ciopate, de pe telefonul său personal.

„Noi și Geo Myke suntem entități diferite. Nu contează că avem același sediu, lucrăm în aceeași piață, dar separat.”
Cristian Florin Dorneanu, cumătrul lui Ciopate

 „E normal să fie primării PNL, lor le dă bani Guvernul”

La încredințări directe, Speed Iași a avut, în 2018, 10 contracte, în valoare de 1,3 milioane de lei. Tot zece au fost și în 2019 (900.000 lei), apoi au crescut la 13 în 2020 (1,17 milioane de lei). În 2021 au fost 15, cu aproape 2 milioane de lei.
Speed Iași ia întotdeauna contracte în alte comune decât Geo Myke, nu se intersectează niciodată. Practic, e măturată toată piața la nivel județean pe două firme distincte, cu nume diferite, dar sub aceeași coordonare și care împart același sediu.
În 2020, din 13 achiziții directe, 7 au fost de la primării PNL. În 2021, din 15 contracte, 11 au fost de la primării PNL. Majoritatea din județul Iași, dar firma a mai avut contracte și în Vaslui, Suceava, Neamț.
„Există o explicație de ce găsiți că multe achiziții sunt de la Primării PNL: probabil că de la nivel central partidul dă mai mulți bani către primarii poprii. Pe mine nu mă interesează dacă este de la PNL, de la PSD, eu îmi fac treaba mea”, a precizat Dorneanu.

De la zero contracte câștigate în 2018, Geo Myke ajunge în 2021 la 10 licitații câștigate, în valoare de 2.160.000 de euro

Ministrul Costel dădea banii, Mironeasa îi întorcea la „băieții buni”

Pe SICAP, portalul achizițiilor, singurele licitații câștigate de Speed Iași sunt toate din 2021. Un contract este de la începutul anului: 494.585 lei la Primăria Mironeasa (fonduri de la Guvern, alocate când Costel Alexe era ministru) pentru proiectarea reabilitării drumurilor afectate de calamități. Suma estimată a fost de 525.879, Speed Iași a fost singurul ofertant și Geo Myke apare ca subcontractor.
Primăria Mironeasa este condusă de liberala Elena Curcudel. Într-o postare din august 2020, Curcudel se lăuda cu discuțiile de la București pe tema proiectului, se fotografia lângă Costel Alexe, apoi banii de proiectare au ajuns la Speed Iași.

Sediul celor trei firme care drenează milioane de euro sub bagheta PNL este o vilă luxoasă din Valea Lupului

Fieful PNL Comarna: firma concurentă a fost descalificată

Un proiect similar este de la Comarna – 558.517 lei, fonduri guvernamentale, pentru o primărie condusă tot de PNL, prin Constantin Grădinaru.
„A fost o licitație, s-a făcut totul transparent, în SICAP. Sunt fonduri guvernamentale pe care le-am primit, nu aveam banii aceștia la bugetul local. S-a făcut totul transparent. Nu cunoșteam firma, a câștigat o procedură corectă”, a spus primarul din Comarna, Constantin Grădinaru.
La licitație au fost două oferte, una singură admisibilă. „Nu am stat să analizez aceste lucruri. Ce pot să vă spun este că am lucrat la DRDP Iași, știu foarte bine să mă pregătesc pentru a participa la o licitație. Dacă în caietul de sarcini scrie că trebuie să ai subcontractori, eu am acești oameni cu contract la dispoziția firmei, nu îi prezint la licitație doar în baza unor declarații de disponibilitate”, a menționat Cristian Florin Dorneanu, administratorul Speed Iași.

Geo Myke a spulberat concurența la studii de drumuri în județul Iași: peste 100 de achiziții directe în valoare totală de 3,46 milioane de euro, între 2019-2021, odată cu venirea lui Costel Alexe la butoane

900.000 de euro la Ruginoasa, tot primar PNL

Un alt contract, de 4,5 milioane de lei, a fost adjudecat împreună cu o altă firmă, Danlin XXL, cu fonduri de la CNI: „Proiectare lucrări de consolidare alunecare de teren din satul Ruginoasa, comuna Ruginoasa”.
Primarul comunei este tot liberal. „Sunt achiziții corecte, transparente, atât licitațiile, cât și încredințările directe. Sunt primării care au fost mulțumite de activitatea noastră și au revenit, ne-au cerut să ne implicăm și în alte proiecte”, a mai spus Dorneanu.

Vine tare pe cadastru fiul unui primar PNL

Beta R.G. Trust tocmai și-a făcut punct de lucru în casa lui Dragoș Ciopate de la Valea Lupului, acolo unde sunt și sediile Speed Iași și Geo Myke. Și, imediat, a și luat o achiziție de 125.190 de lei pe o elaborare de documentație cadastrală de la Primăria Valea Lupului, condusă de un primar de la PNL – Liviu Dulgheru.
Beta R.G. Trust este o firmă de topometrie-cadastru a lui Rareș Hugianu (foto), fiul primarului liberal din Stolniceni Prăjescu, Costel Hugianu. A avut 41 de încredințări directe numai în 2021, iar în unele licitații câștigate de Geo Myke este subcontractor.
În 2020 a primit direct 30 de contracte, iar în 2019 aproape jumătate - 14. Firma a fost înființată în 2018. Pe acel an a avut profit de 3.039 de lei. În 2019, profitul a fost de 181.168 de lei, iar în 2020 de 508.756 de lei.

NU RATAȚI EPISODUL 2 AL ANCHETEI REPORTER: POVESTEA BETA R.G. TRUST. O AFACERE LIBERALĂ ȘI MAI SCANDALOASĂ, CONTRACTE ȘI MAI NUMEROASE

 

Ciopate se plimbă cu Alexe prin județ, la primăriile liberale

Dragoș Ciopate este un apropiat al liberalului Anghel Ficu, directorul AFIR Iași. Conform informațiilor, el a fost implicat în campaniile electorale trecute ale PNL Iași. De altfel, în noiembrie 2020, Anghel Ficu a confirmat pentru REPORTER DE IAȘI că îl cunoaște pe Ciopate de la partid.
Șeful de la Geo Myke a fost invitat în 2016 la botezul gemenilor lui Ficu. Numele lui Ciopate este regăsit inclusiv în postările pe Facebook ale primarului liberal din Comarna, Constantin Grădinaru, care care se lăuda că merge la București cu proiectantul Ciopate să ceară  bani mai mulți. Același Dragoș Ciopate apare în procesul verbal al unei ședințe de CL de la Oțeleni, din 2016, unde a participat și Costel Alexe, actualul președinte CJ Iași, ceea ce arată faptul că se cunosc.
REPORTER DE IAȘI l-a sunat din nou pe Dragoș Ciopate pentru un punct de vedere, dar a blocat apelurile. Ciopate face echipă pe proiecte, pe partea de consultanță, cu un alt apropiat al PNL Iași, Andrei Tabarcea (Ademis SRL). Cifrele afacerilor grupurilor controlate de ei au explodat în ultimii ani.

 

Article image
* Cu 10 ani în urmă, Costel Alexe era un simplu aspirant venit de la Adjud la Iași, cu o mică sinecură la Oficiul de Cadastru * Politica l-a propulsat la un nivel incredibil: proprietăți de milioane de euro obținute într-un timp foarte scurt * Familia Alexe, prin cumnatul Alexandru Dura, derulează acum un proiect imobiliar cu 72 de case și duplexuri la Miroslava * Dura are doar 33 de ani, iar la începutul afacerilor abia tr...
Autor Cezar Moraru Anchete 01 Decembrie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: