fbpx
 
Monopolul unui fiu de primar PNL pe tot cadastrul din județ: 78 de contracte, milioane de lei din cașcavalul liberal

Monopolul unui fiu de primar PNL pe tot cadastrul din județ: 78 de contracte, milioane de lei din cașcavalul liberal


* Rareș Hugianu împarte sediul cu Dragoș Ciopate, cel care face studiile de fezabilitate la toate drumurile din județ. Doi tineri afiliați PNL drenează milioane de euro din bani publici, având dispeceratul într-o vilă din Valea Lupului
* Hugianu vine de nicăieri, înființându-și firma în 2018, dar lucrând efectiv din 2019, când liberalii au venit la Putere
* Tânărul este fiul primarului PNL de la Stolniceni-Prăjescu, acesta migrând de la PSD
* Tatăl primar a descalificat 6 firme la o licitație ca să rămână o singură ofertă admisă: cea a lui Dragoș Ciopate, tovarășul de combinații al lui Rareș Hugianu, din vila din Valea Lupului
* Majoritatea contractelor lui Hugianu vin de la primăriile PNL, prin achiziții directe
* Vechii cadastriști din Iași spun că banii publici ajung doar la anumite firme: „Am ofertă pe SICAP de ani de zile, nu mă caută nimeni”
* De doi ani, Rareș Hugianu trăiește pe picior mare: 100.000 de euro profit net pe an, venituri lunare de zeci de mii de euro, bogăție, opulență din banii adunați de la PNL

Vedeta serviciilor de cadastru și topometrie la nivel de județ este Beta RG Trust, a lui Rareș Hugianu, fiul primarului PNL din comuna Stolniceni-Prăjescu. Toate primăriile lucrează cu această firmă, ca și cum nu ar mai exista alta în piață. Firma este înființată abia în 2018, pe o piață locală în care există câteva zeci de societăți de topometrie.

Primarul din Stolniceni-Prăjescu a trecut de la PSD la PNL și imediat afacerile cu bani publici ale fiului său au explodat

Procedurile sunt infailibile: achiziție directă, iar sumele culese anual de Hugianu sunt impresionante, de ordinul milioanelor de lei/an. Patronul unei firme de cadastru, cu o experiență în domeniu de peste 15 ani, încearcă să explice fenomenul Beta RG: „Noi nu știm cum reușesc unii să obțină pe bandă rulantă contracte publice. Pur și simplu noi nu reușim. Noi suntem căutați doar de privați. O dată pe an dacă obțin un contract public. Chiar dacă noi urcăm ofertele noastre pe SICAP, nu suntem selectați niciodată. E un mister cum alții pot. Veniturile noastre pe piața reală sunt de 10 ori mai mici decât ale acestei firme. Eu sunt de 20 de ani în branșă și nu încasez 50.000 de euro/lună”.
Rareș Hugianu și-a făcut sediul în aceeași vilă din Valea Lupului în care își are birourile și Geo Myke, deținută de Dragoș Ciopate, marea vedetă a studiilor de fezabilitate pentru drumuri din județ. E un fel de dispecerat al afacerilor cu bani publici pentru firmele afiliate PNL, partidul care controlează autoritar municipiul și județul Iași.

Rareș Hugianu nu a răspuns întrebărilor REPORTER DE IAȘI

Legături de afaceri și de contracte publice

Pe Dragoș Ciopate (Geo Myke) și Rareș Hugianu (Beta RG) îi mai leagă ceva, în afară de vila din Valea Lupului pe care o împart pentru firmele lor. Stolniceni-Prăjescu a făcut anul acesta o licitație pentru proiectarea unor drumuri comunale în valoare de 316.000 de lei. Șapte firme s-au înscris la licitație, dar șase au fost eliminate pe motive tehnice. Singura ofertă admisă a fost a lui Geo Myke: 310.000 de lei. Geo Myke a beneficiat de mai multe contracte în județul Iași după licitații în care contracandidații au fost descalificați.
Primarul din Stolniceni-Prăjescu este tatăl lui Rareș Hugianu, care are punctul de lucru în aceeași vilă cu Geo Myke, firma care a câștigat licitația. Primarul a fost în PSD până în 2020, acum a trecut la PNL și banii vin mai consistent ca înainte. Dragoș Ciopate, Geo Myke, este vechi participant la ședințele PNL din Podu Roș și face parte din anturajul liderilor cu greutate: Costel Alexe și Anghel Ficu.

Contract de la Primăria Valea Lupului, condusă de un liberal
Rareș Hugianu este un tânăr apărut din spuma mării în afacerile cu mulți bani publici, luat sub aripa sa de Dragoș Ciopate, tip cu relații în PNL Iași. Imediat după ce și-a instalat firma Beta RG Trust în sediul din Valea Lupului, Hugianu a și câștigat prima licitație de peste 30.000 de euro, la care a participat. O licitație ținută chiar în comuna Valea Lupului, la marginea Iașului, al cărei primar este un alt liberal care trăiește din contracte publice, Liviu Dulgheru.
De la înființarea în iulie 2018 până în prezent, Beta RG Trust are o creștere exponențială. Între 2019 și 2021 a obținut 78 de contracte de la primării, majoritatea fiind PNL, valoarea totală fiind de 4,65 milioane de lei. În fiecare an, fiul primarului din Stolniceni și-a mărit cu 1 milion de lei cifra de afaceri.

Dragoș Ciopate (dreapta) deține monopolul studiilor de fezabilitate pentru drumurile județene. În stânga, vechiul său prieten, cu filiație PNL, Andrei Tabarcea. Acesta e marele beneficiar de comenzi publice pentru proiecte de finanțare, fost asociat cu soția lui Anghel Ficu, unul din greii PNL Iași

300.000 de lei încasați în 2019, cu un singur angajat

În jumătate de an după înființarea de pe 12 iulie 2018, conform Ministerului de Finanțe, când a jucat exclusiv pe piața privată, Beta RG Trust a făcut afaceri de doar 3.500 de lei, cu profit de 3.039 de lei. În SICAP nu apare nicio achiziție publică pentru acea perioadă. Înainte de această firmă, a mai avut o Întreprindere Individuală, fără activitate, deschisă în 2013 și radiată în 2019.
În 2019, firma a prins doar 13 contracte. Toate obținute direct, prin SICAP, de la primării din județul Iași, cele mai multe de la PNL. La acea vreme, tatăl său era încă primar PSD, dar avea să treacă la PNL în august 2020, cu o lună și jumătate înainte de alegeri. Suma totală a celor 13 contracte a fost mărunțiș pe lângă ce va urma: 300.000 de lei.
A avut comenzi de lucrări de cadastru de la Sirețel, Lespezi, Cristești, Mironeasa, Sinești, Moțca, Vînători, cele mai multe având valori mici - 6.000-7.000 de lei. Cea mai mare sumă i-a venit însă dintr-o ridicare topo pentru o aducțiune de gaz pentru comunele din zona Pașcani, acolo unde e și primăria condusă de tatăl său. Potul primit a fost de 135.000 de lei.
Profitul pe 2019, cu un singur angajat raportat, a fost de 181.168 lei.

Vila din Valea Lupului în care se împarte marele cașcaval PNL: Geo Myke și Beta RG Trust împart același sediu

2020: frăția primarilor PNL îl îmbogățește pe Hugianu

În 2020, Beta RG Trust a prins 30 de contracte, toate date direct de primării, cele mai multe din județul Iași. Este și anul în care tatăl său, primar PSD la Stolniceni Prăjescu, a trecut la PNL. Oficial, mutarea a fost cunoscută la începutul lunii august, dar tatonările erau mai vechi.
Este și anul în care încep să curgă contractele de peste 130.000 de lei pentru ridicări topo și intabulări. Și încep să apară primăriile-favorite: Mironeasa (Elena Curcudel de la PNL) cu 5 contracte, Sinești (Petru Holicov, PNL) cu 5 contracte, Lețcani (Stelian Turcu, PNL), cu 4 contracte, dintre care două de câte 130.000 de lei, Miroslovești (Constantin Cojocaru, la UNPR și apoi, din septembrie 2020, la PSD) cu 4 contracte.

Costel Alexe, președintele Consiliului Județean, transferă banii de la centru la comune, iar primăriile apoi către firmele agreate, conduse de Rareș Hugianu și Dragoș Ciopate

Peste 100.000 de euro profit net în 2020

Mai sunt pe listă achiziții de topografie și cadastru făcute în comunele Tătăruși, Sirețel, Lespezi, Drăgușeni, Miroslava, Moțca, Epureni (Vaslui), Mircești, Valea Lupului și o asociație formată din primăriile Brăești și Lungani.
„Nu am o relație personală cu această firmă sau cu tatăl domnului Hugianu, primarul din Stolniceni Prăjescu. Evident că îi cunosc, cunosc foarte mulți oameni, sunt primar de atâția ani. Nu este nicio legătură personală sau pe linie de partid. Firma respectivă are contracte și cu cetățeni din zonă, nu lucrează exclusiv cu Primăria Sinești”, afirmă primarul din Sinești, Petru Holicov, încercând să explice de ce toate comenzile de cadastru ajung la un singur om, Rareș Hugianu.
Valoarea totală a contractelor din 2020 a fost de 1,69 milioane de lei, iar site-ul Ministerului de Finanțe menționează un profit de 508.765 pentru acest an, cu 5 angajați raportați.

Cum se fac banii din contracte servite: între 23 septembrie și 5 octombrie 2021, adică în 13 zile, Beta RG Trust, a lui Rareș Hugianu a obținut comenzi în valoare de 532.000 de lei. O cifră de afaceri de peste 100.000 de euro/lună pentru o firmă ieșită din spuma mării 

2021: salbă de contracte cu primării PNL

În 2021, Beta RG Trust a lui Rareș Hugianu a luat direct 34 de contracte de la primării din județul Iași (21 liberale, 14 ale PSD), o achiziție directă din județul Neamț, dar a câștigat și prima licitație, cea de la Primăria Valea Lupului. Suma totală înregistrată de SICAP la zi este de 2,674 milioane de lei pe achiziții directe, la care se adaugă 125.190 de la unica licitație câștigată.
În 2021, Beta RG Trust a avut 5 contracte cu Primăria Șipote, 8 cu Sinești, 3 cu Primăria Grajduri. Mai are achiziții directe de la Mogoșești, Valea Lupului, Moșna, Mironeasa, Oțeleni, Podu Iloaei, Tătăruși. Toate sunt liberale.
Primarul din Șipote, Constantin Puiu, spune că nu există nicio relație privilegiată la mijloc, că totul este transparent și că altele sunt motivele pentru care alege mereu această firmă: „Nu am nicio relație specială, am lucrat cu ei pentru că sunt profesioniști, își fac treaba la timp. Au făcut treabă bună, normal că lucrez cu ei”.

 

„Totul a fost transparent”

Primarul din Șipote este totuși cel care a descalificat cinci firme la o licitație pentru a deschide pârtia firmei Geo Myke, cea care împarte sediul din Valea Lupului cu Beta RG, a lui Rareș Hugianu.
În acest an, comuna Șipote a făcut studiu de reabilitare a unor drumuri comunale în urma inundațiilor, proiectare evaluată la 403.000 lei. S-au înscris șase firme, dar cinci au fost descalificate fără a ajunge la analiza ofertelor financiare. A câștigat Geo Myke, a lui Dragoș Ciopate, cu 395.000 de lei, foarte aproape de valoarea estimată.
Primarul Constantin Puiu nu a comentat această anomalie, cu cinci firme descalificate, afirmând doar că „totul a fost transparent”.
REPORTER DE IAȘI l-a sunat pe Rareș Hugianu pe numărul valabil postat la toate achizițiile, pentru o discuție legată de achizițiile directe din ultimii ani de la primăriile din județ, dar și despre relația cu Dragoș Ciopate și prezența sa cu un punct de lucru în imobilul acestuia. Nu a răspuns.

 

Article image
* Geo Myke este de fapt Grup Infracțional Organizat (GIO), un paravan al Organizației PNL Iași * Cinci licitații din 2021 câștigate de Geo Myke și în cadrul cărora ceilalți concurenți au fost descalificați: Șipote (400.000 lei), DJADP Iași (285.000 lei), Stolniceni Prăjescu (310.000 lei) Brăești (563.000 lei), Pipirig (190.000 lei), Oțeleni (202.000 lei) * REPORTER dezvăluise săptămâna trecută: la DJADP participaseră 12 fir...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 02 Decembrie 2021


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30