fbpx
 
Surpriză: a treia edificare la blocul lui Cheșcu, eliberată de Poliția Locală încă din 2017. Toți alergau după șpagă

Surpriză: a treia edificare la blocul lui Cheșcu, eliberată de Poliția Locală încă din 2017. Toți alergau după șpagă


* Mihaela Tulică, vara și cumătra lui Mihai Chirica, s-a întors ca șefă la Control Urbanism, în cadrul Poliției Locale
* A stat 3 ani în concediu de creștere a copilului
* În 2018, plecase după scandaluri-monstru legate de recepțiile falsificate la blocurile Ancăi Condurache și Doru Plugaru, cumnații lui Gheorghe Cheșcu
* DNA a deschis acum, în ianuarie, dosarul 4/P/2022 privind blocurile lui Plugaru de la Moara de Vânt, cu o întârziere de 4 ani
* REPORTER DE IAȘI a scris în 2017-2018 despre recepțiile modificate din pix de Mihaela Tulică. Nu s-a întâmplat nimic, femeia și-a păstrat postul. E ca și cum autorul s-ar întoarce la locul crimei
* La blocul-fantomă din Vasile Lupu 95 era concurs în Primărie cine să semneze edificarea: mai întâi cei din Poliția Locală conduși de Tulică, în 2017, apoi viceprimarul Gabriel Harabagiu și în final primarul Mihai Chirica, în 2018
* Neavând acces la conferințele de presă și neprimind răspunsuri la solicitările în scris, REPORTER DE IAȘI îi pune întrebări în mod public lui Mihai Chirica

Dosarul Flux-Cheșcu, cel mai mare tun imobiliar din istoria recentă a Iașului, capătă aspecte grotești. Nu sunt două certificate false de atestare a edificării, ci chiar trei! Unul este semnat de primarul Mihai Chirica (11 octombrie 2018), altul de viceprimarul Gabriel Harabagiu (10 octombrie 2018) și un al treilea de lucrători ai Poliției Locale (7 iulie 2017).

Mihaela Tulică, verișoară și cumătră a primarului Chirica, conducea și în 2017, coordonează și acum Serviciul Control Urbanism de la Poliția Locală. „Faceți în scris și vă trimitem răspuns”, a parat ea întrebările REPORTER DE IAȘI.

Într-o conferință de presă organizată a doua zi după descinderea DNA Iași, primarul Mihai Chirica s-a arătat iritat de perchezițiile desfășurate de anchetatori la Primărie. „Eu sunt persoana publică a Primăriei Municipiului Iași, primarul municipiului Iași care pot fi contactat telefonic și care răspund prin telefon. La mine nu trebuie să vină teancuri de hârtii, nu trebuie să vină teancuri de mașini și teancuri de persoane”, a declarat Chirica. Din categoria: bate șaua să priceapă iapa.

REPORTER DE IAȘI a făcut serial în 2018 cu abuzurile la Urbanism ale Mihaelei Tulică. Acum s-a întors la serviciu ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic

O edificare făcută încă din iulie 2017
În procesul pe care Primăria l-a deschis împotriva Flux, după apariția anchetei de presă în REPORTER DE IAȘI, există o informație nouă. În afara celor două edificări false prezentate de REPORTER, mai există una, din 2017, emisă de Poliția Locală. 

„Pe 13 ianuarie 2022, arhitectul șef al Municipiului Iași a înaintat la Cabinet Primar informarea (...) prin care este comunicat conținutul autorizației de construire și faptul că în arhivă nu există certificatul de edificare 101987/10.10.2018, cu toate înscrisurile care au stat la baza emiterii acestuia (...). Prin adresă, s-au cerut de la Poliția Locală toate înscrisurile pentru acest imobil”, se arată în întâmpinarea depusă de Primărie la Tribunal.

Un proces verbal de recepție intermediară din 2013, recepția la terminarea lucrărilor din 2014 și un proces verbal de constatare și sancționare contravențională au fost documentele găsite în arhiva Poliției Locală. Între acestea, încă unul: un certificat de atestare a edificării nr. 8379/07.07.2017.

Cum să dispară din Primărie actele de edificare?!
În acțiunea depusă la instanță, reprezentanții Primăriei au remarcat, aproape teatral, că se află ei înșiși într-o situație absurdă. „Astfel, constatăm că există două certificate de edificare: 8379/07.07.2017, emis de Poliția Locală Iași (...). Și 101987/10.10.2018, emis de Direcția de Arhitectură și Urbanism din cadrul Primăriei, neidentificat în arhivă”.

În ambele, se menționează, în fals, că edificarea a respectat condițiile impuse prin autorizația de construire. Așa că acum Primăria a cerut anularea certificatului de edificare 101987/10.10.2018 pentru că, în final, acesta a fost cel folosit de omul de afaceri Gheorghe Cheșcu pentru intabularea imobilului din Tătărași.
Domnule primar Chirica, cum este posibil ca din arhiva Primăriei să dispară, fără urmă, acest certificat de atestare a edificării?

Edificarea semnată de Mihai Chirica, în octombrie 2018, conține formularea: „confirm că există o construcție cu următoarea descriere...”. Citiți în paralel autorizația originală a aceleiași clădiri și vedeți diferențele

De ce este ascunsă publicului recepția din 2014?
Reprezentanții Primăriei au motivat chiar ei consecințele extrem de grave:  

- prin 101987/10.10.2018 se certifică în mod eronat că lucrările au fost executate conform autorizației de construire

- a fost viciată și procedura de înscriere în Cartea Funciară, în sensul că există posibilitatea ca imobilul să fi intrat în circuitul civil fără a fi respectată Legea 50/1991

- cei din Primărie au sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași cu privire la aceste fapte

Domnule primar Chirica, de ce nu prezentați, public, detaliile despre recepția din 2014, cea de la finalizarea lucrărilor? Este o informație de interes public. Care este conținutul și cine sunt semnatarii?

Mihaela Tulică, sfidătoare: „Faceți adresă scrisă”
Despre certificatul de atestare a edificării emis de Poliția Locală, în vara anului 2017, reprezentanții Primăriei nu au adus detalii suplimentare. Nici despre conținutul acestuia, nici despre semnatari. „Actele au fost ridicate la percheziții”, a spus Georgel Grumeza, adjunctul de la Poliția Locală. Acesta a precizat că documentele în original, recepțiile și edificarea emisă de instituție, sunt acum la DNA Iași.

Mihaela Tulică, cea care în 2017 conducea Serviciul Control Urbanism al Poliției Locale a refuzat dialogul.

Blocul lui Gheroghe Cheșcu are 9 niveluri și trebuia să aibă, prin autorizație, doar două subsoluri și parter

Discuția REPORTER DE IAȘI – Mihaela Tulică
REPORTER DE IAȘI: - Este o edificare din 2017. Voiam să vă întrebăm...
Mihaela Tulică
: - Faceți în scris și vă trimitem răspuns.
- Este semnată de dumneavoastră. Cum ați făcut dacă blocul nu respecta autorizația?
- O să faceți adresă în scris și veți primi tot în scris.
- Și dvs. v-ați întors, au fost mai multe scandaluri, am scris și noi, domnul Spînu nu revine la serviciu și el? Că erau împreună semnăturile, a dumneavoastră și a domnului Spînu.

- Nu revine. Dumnealui nu mai lucrează în cadrul acestei instituții. Faceți adresă și primiți în scris toate informațiile de care aveți nevoie. Instituția are purtător de cuvânt.

REPORTER a făcut-o celebră pe Tulică
Mihaela Tulică este șefa Serviciului Control Urbanism al Poliției Locale de la începtul anului 2016. Inițial, a asigurat interimatul. În 2017, a ocupat poziția în urma unui concurs controversat.

De numele Mihaelei Tulică se leagă mai multe scandaluri imobiliare, ea și inspectorul Andrei Spînu semnând acte ce nu corespundeau cu realitatea din teren. În 2018, Tulică a plecat în concediu de maternitate. În noiembrie 2021, a revenit pe funcția de șef Serviciu Control Urbanism.

Mihaela Tulică este verișoară de-a doua cu primarul Mihai Chirica, cei doi fiind și cumetri. Încă un element, Mihaela este soția colonelului Mircea Tulică, șeful Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași.

Altă atestare a edificării la același bloc, semnată de această dată de viceprimarul Gabriel Harabagiu. Sunt trei în total!

Minciunile lui Chirica. De ce a semnat edificarea?

Înapoi la speța Cheșcu – Flux. Despre numărul certificatelor de atestare a edificării blocului de pe Vasile Lupu 95G, primarul Mihai Chirica a răspuns, șmecherește, presei. „Nu știu. Habar n-am. Poate au fost 3. Poate au fost 4. Dumnezeu știe. Atât timp cât nu sunt semnate și nu am nicio cunoștință despre asta, de ce să mă pronunț?”, a zis Chirica joia trecută. De fapt, primarul a mințit cu nerușinare, iar el știe foarte bine asta.

În primul rând, pentru că unul dintre cele 3 certificate false îi poartă semnătura. Este un document pe care Mihai Chirica l-a semnat și a primit numărul 101987 din 11 octombrie 2018. În acest act, s-a atestat că blocul ridicat de omul de afaceri Gheorghe Cheșcu în Tătărași a respectat autorizația de construire. Fals! În certificat s-a menționat că imobilul are demisol+parter+mezanin+3 etaje+mansardă, or în autorizația de construire a fost prevăzut doar cu subsol+subsol+parter. 7 niveluri în certificat față de doar 3 în autorizație. În plus, amprenta la sol a fost în autorizație de 495,48 mp, iar în certificat 875 mp. Similar, suprafața construită desfășurată trebuia să fie de doar 495,48 mp, 2.409 mp cu tot cu subsoluri și în certificat este de 4.185 mp.
Ca dovadă de transparență și ca exponent al unei democrații veritabile, domnule primar Chirica, răspundeți limpede: în ce condiții ați semnat una dintre cele trei edificări false în cazul Flux-Cheșcu?

Gheorghe Cheșcu a încălcat în mai multe rânduri autorizațiile la clădirile sale, având protecția lui Mihai Chirica

Ceilalți semnatari sunt chiar cumătrii primarului

Un al treilea certificat, care, culmea, are același număr 101987 datează din 10 octombrie 2018, deci cu o zi înainte, și a fost iscălit de viceprimarul Gabriel Harabagiu, cumătrul lui Chirica. În acesta, blocul are 9 niveluri, cum e și în realitate: subsol+demisol+parter+mezanin+4 etaje+mansardă. Însă, evident, potrivit autorizației trebuiau să fie doar trei (S1+S2+P). Amprenta la sol și suprafața construită desfășurată sunt identice ca în certificatul semnat de Chirica, însă ambele depășesc cu mult valorile autorizate.
Extrem de important: în ambele certificate de atestare a edificării (cu semnăturile lui Chirica și Harabagiu) se menționează că destinațiile imobilului sunt cele de spații comerciale, birouri și locuințe. Dar, autorizația de construire din 2012 nu prevedea și apartamentele.
Domnule primar Chirica, cum apreciați că, în afară de semnătura dvs, în această speță apar și numele a doi dintre cumetrii dumneavoastră, Tulică și Harabagiu?

Blocul lui Cheșcu anulează tot ce știm despre urbanism
Legea a prevăzut foarte clar importanța certificatului de atestare a edificării: „Dreptul de proprietate asupra construcţiilor se înscrie în cartea funciară în baza unui certificat de atestare, care să confirme că edificarea construcţiilor s-a efectuat conform autorizaţiei de construire şi că există proces-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor”, se precizează în Legea privind autorizarea executării lucrărilor de construcții.
În loc să fie o clădire doar cu parter, imobilul lui Cheșcu este acum un bloc uriaș de 5.705 mp suprafață utilă cu 60 de apartamente, trei spații comerciale, trei spații de depozitare și două garaje, o construcție dispusă pe 9 niveluri. Prin creșterea ilegală a indicatorilor urbanistici, veniturile acestui proiect imobiliar s-au majorat cu cel puțin 4 milioane de euro.
Domnule primar Chirica, în ultimii ani, cazul a fost prezentat de mai multe ori în presă (REPORTER DE IAȘI și Ziarul de Iași), Poliția Locală l-a amendat pe dezvoltator pentru nerespectarea autorizației. A fost și un proces de câteva luni. Și totuși, în final, Primăria și Poliția Locală au emis 3 certificate false, iar dumneavoastră susțineți că n-aveați habar de această speță. Ce explicație aveți?

Mihaela Tulică a stat 3 ani în concediu de creștere a copilului. A revenit ca șefă la Control Urbanism în cadrul Poliției Locale. Deși e plătită din bani publici, nu vrea să dea nicio explicație ieșenilor

Alții sunt amendați pentru 10 cm. Chirica ascunde recepțiile din Iași

De mai multe luni, consilierii USR-PLUS au solicitat un lucru simplu Executivului Primăriei: să le fie puse la dispoziție autorizațiile de construire, recepțiile și edificările pentru a putea fi confruntate cu realitatea din teren.

„Sunt informat că, pentru unii solicitanți, verificarea corespondenței dintre construcția edificată și autorizația de construire se realizează extrem de atent (ceea ce nu este deloc un lucru rău) și, pentru abaterea poziției unei ferestre pe fațadă cu cca 10 cm, ori depășirea amprentei la sol cu cca 5 cm pe contur din cauza folosirii unui termosistem mai gros, certificatul de atestare a edificării este respins. Desigur, toate aceste informații trebuie verificate. Cum a fost posibilă însă o aprobare, în cazul altor lucrări, cu câteva etaje suplimentare, o altă destinație a imobilului și o amprentă la sol depășită substanțial?”, a menționat pe Facebook arhitectul Iulian Nicolau, consilier local USR-PLUS.
Domnule primar Chirica, de ce nu puneți la dispoziția opiniei publice, a presei și a aleșilor din Consiliul Local, autorizațiile de construire, recepțiile și certificatele de atestare a edificărilor la marile investiții imobiliare realizate în Iași?

Mihai Chirica afirmă că nu știa de existența blocului lui Gheorghe Cheșcu. Nu citea presa și nu auzea scandalurile de pe holurile Primărie, el stătea la birou cu ușa închisă

Piruetele verbale ale lui Mihai Chirica

Câteva dintre răspunsurile lui Mihai Chirica, pe speța Flux-Cheșcu, din conferința de presă de pe 27 ianuarie:
- Nu am cunoștințe despre conținutul în sine al acestor documente. Nu am avut timp să le citesc, am văzut doar informările făcute de colegii mei. Pentru care am luat o decizie și cred că a fost foarte înțeleaptă și rapidă de data asta: ia strângeți tot ce găsiți și trimiteți în Parchet
- Aștept ca toate instituțiile statului să-și facă treaba
- Nu am niciun fel de exercițiu să spunem de a evita și un răspuns sau o colaborare. Este un lucru foarte simplu: lucrurile se pot petrece prin telefon. Deci, eu sunt persoana publică a Primăriei Municipiului Iași, primarul municipiului Iași care pot fi contactat telefonic și care răspund prin telefon. La mine nu trebuie să vină teancuri de hârtii, nu trebuie să vină teancuri de mașini și teancuri de persoane
- Din perspectiva conținutului nu pot să mă pronunț pentru că nu mă pricep, nu mă privește
- Primar, viceprimari, președinte de Consiliu Județean și vicepreședinții Consiliului Județean au semnătură de autoritate publică. Și te duci mai încolo cu un articol, că nu sunt decât patru, ușor de reținut, semnătura de autoritate publică este altă semnătură decât semnătura de conținut. Semnătura de conținut aparține celui care a făcut conținutul, adică cel care a semnat tehnic, economic și juridic. Semnătura de autoritate este a celui care introduce documentul în circuitul civil, adică, între ghilimele, notarul. Cel care de fapt a spus «da, este în conformitate cu documentul prezentat. Îl facem conform cu originalul și-l trimitem în circuitul civil».

Article image
* Gheorghe Cheșcu a făcut 4 milioane de euro cu un bloc construit fără acte în Tătărași, băgându-l în circuitul civil printr-o edificare semnată în fals de fostul viceprimar Gabriel Harabagiu și de fosta arhitectă-șefă Anca Brândușescu * PUZ-ul prevedea doar două subsoluri, parter și etaj. Blocul a ajuns la 9 niveluri în loc de 4 * Autorizația de construcție nici măcar nu prevedea construirea de locuințe, ci doar spații com...
Autor Cezar Moraru Anchete 12 Ianuarie 2022

Article image
Fostă paznic la Palatul Roznovanu, verișoara lui Mihai Chirica a avansat ca secretară și apoi ca șefă la Control Urbanism. Ilegalitățile de la autorizarea blocurilor au dus la desființarea Serviciului. Mihaela Tulică a fost între 2006 și 2010 paznic la intrarea A în sediul Primăriei. Ulterior, a devenit cumătra lui Mihai Chirica și a avansat ca șefă de Birou în Poliția Locală. Cei doi sunt și veri de gradul 2. Tulică și ins...
Autor Cezar Moraru Anchete 06 Iunie 2018


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30