fbpx
 
Iuliana Bianca Ghioca, o câștigătoare extrem de contestabilă (Sursa: Facebook) Iuliana Bianca Ghioca, o câștigătoare extrem de contestabilă (Sursa: Facebook)

Povestea tinerei respinse cu 92 p la concursul aranjat în Primărie pentru Prințesa de la Creșe. „Voi face plângere penală”


* Candidata învinsă la concursul din Primărie câștigat ilegal de fiica directoarei de la Direcția Creșe va depune plângere penală: „Am dormit doar 4 ore pe noapte ca să am timp de învățat!”
* „Prințesa” nici nu avea diploma de studii cerută în concurs
* Membrii Comisiei de concurs refuză în mod sfidător să dea explicații publicului. Primăria a ajuns un fel de Olimp al zeilor care îi ignoră pe muritorii de rând
* România reală: o tânără cu doi copii este „executată” deși a învățat pe rupte, iar fiica unei directoare din Primărie este angajată deși nici măcar nu trebuia primită în concurs

Alexandra Ceucă, candidata care a pierdut, în decembrie 2021, concursul pentru un post de consilier debutant în Primăria Iași, post care a ajuns la fiica unei șefe din instituție, va depune sesizare la Parchet și va cere daune de la municipalitate.

REPORTER a dezvăluit, acum două zile, că funcția a revenit Iulianei Bianca Ghioca, care, însă, nu avea studiile solicitate în anunțul de concurs. Ghioca a absolvit Comunicare și Relații Publice, iar postul presupunea studii inginerești sau economice.
Ceucă susține că, înainte de cea de-a două probă a concursului, unul dintre membrii comisiei i-a spus: „Ceea ce ați învățat acum o să vă folosească și la privat și la concursuri pentru alte posturi pe care noi le vom scoate la concurs în viitor”, o antepronunțare clară legată de rezultatul final.

Povestea cazului

Luni, 31 ianuarie, REPORTER a publicat un articol referitor la trucarea unui concurs derulat în luna decembrie 2021, la Primăria Iași. Este vorba de un post de consilier clasa I grad debutant la Biroul Cooperare Transfrontalieră – Direcția Generală Tehnică și Dezvoltare din cadrul aparatului de specialitate al Primarului.

La procedură s-au depus șapte dosare, dar numai patru candidați s-au prezentat la proba scrisă. Dintre aceștia, doi au mers mai departe la interviu: Iuliana Bianca Ghioca (99 puncte la scris) și Alexandra Ceucă (92,66 puncte). Și la interviu Ghioca a luat mai mult, fiind declarată câștigătoare a concursului.

La începutul acestui an, i s-au întocmit formele de angajare și s-a prezentat la post. Contactată de REPORTER săptămâna trecută, femeia a declarat că a aflat de concurs de pe site-ul Primăriei și că părinții ei – mama, șefă de la Direcția Creșe, tata – angajat SRI, nu au nici o implicare.

Studiile Iulianei Bianca Ghioca (sursa: cont Facebook) și condiția de participare la concurs (sursa: site Primăria Iași)

Nici Ghioca și nici purtătorul de cuvânt al Primăriei nu au oferit atunci vreo explicație despre un aspect care sărea în ochi de la mare distanță (foto sus): femeia a absolvit Comunicare și Relații Publice, iar în anunțul de concurs candidaților li se cereau studii inginerești sau economice. În timpul documentării articolului, Ghioca și-a șters de pe contul de Facebook referirile la studiiile absolvite.

Ceucă: „Am făcut eforturi supraomenești”

La câteva ore după publicarea materialului, REPORTER a fost contactat de Ceucă, al cărui nume nu îl cunoșteam la momentul editării textului deoarece numele candidaților din concursurile organizate de Primăria Iași sunt anonimizate. Ea și-a exprimat surprinderea și revolta pentru cele întâmplate și a adăugat că, anterior, sunase la Resurse Umane în Primărie și a vorbit cu secretara comisiei de concurs, Elena Toderaș, care i-a lăsat impresia că pune la îndoială cele descrise în articol, spunându-i doar: „Trebuie să așteptăm să vedem”.

Alexandra Ceucă se luptă să i se facă dreptate

Referitor la procedură, Ceucă a spus că și-a dorit foarte mult acest post și a făcut mari eforturi pentru a se prezenta cât mai bine la cele două probe: „Am făcut eforturi supraomenești. Am doi copii mici, dar nu m-am lăsat și, timp de 20 de zile înainte de proba scrisă, am tras de mine. Am dormit doar 4 ore pe noapte ca să am timp de învățat!”

Femeia susține că i s-au părut suspecte mai multe lucruri în derularea probelor. În primul rând, ea spune că a observat un anumit grad de familiaritate între Ghioca și unul dintre ceie trei membri ai comisiei de concurs, inclusiv priviri cu subînțeles schimbate de cei doi înainte de proba scrisă.

Este singurul dintre cei patru membri ai comisiei al cărui nume REPORTER nu l-a putut afla până în acest moment, nici această informație nefiind disponibilă pe site-ul Primăriei. Ceilalți trei au fost Viorica Bostan, Ștefan Chirilă, iar secretar – Elena Toderaș.

Suspiciuni una după alta

În al doilea rând, Alexandra Ceucă a relatat că, după alegerea uneia dintre cele două variante de întrebări pentru proba scrisă, Ghioca și același tânăr din comisie au ieșit împreună din sală pentru a merge la un xerox din instituție ca să multiplice exemplarul ce urma să fie împărțit candidaților.

În al treilea rând, Ceucă declară că nu i s-a părut ceva în regulă nici în privința notei pe care a primit-o la proba scrisă: „Meritam 80-85 de puncte și am primit 92,66. Sunt corectă, așa a fost.”

În al patrulea rând, femeia povestește o mică discuție care a avut loc înainte de derularea interviului. Același tânăr membru al comisiei „observase că eram puțin emoționată și, înainte să începem, mi-a spus: «Ceea ce ați învățat acum o să vă folosească și la privat și la concursuri pentru alte posturi pe care noi le vom scoate la concurs în viitor»”.

În condițiile în care nici una dintre cele două candidate rămase în cursă (Ghioca și Ceucă) nu susținuseră încă interviul, spusele acestui membru al comisiei trădează o vădită antepronunțare în privința rezultatului.

Părtașii dau bir cu fugiții

REPORTER a încercat să discute cu cei trei membri ai comisiei pe care i-am putut identifica, fără a avea, însă, mare succes. Viorica Bostan a declarat că este în concediu medical și ne-a îndrumat spre purtătorul de cuvânt, iar Ștefan Chirilă, prin intermediul unei colege de birou, ne-a cerut un număr de telefon pentru a ne suna ulterior, lucru pe care nu l-a mai făcut.

Toderaș a ascultat subiectul discuției, apoi a pus convorbirea pe hold, iar o colegă care a preluat receptorul a transmis că aceasta a ieșit din birou. Am revenit, dar nu a mai răspuns nimeni pe numărul de interior.

Soții Elena și Radu Toderaș lucrează în Primăria Iași

Nici purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga, nu a oferit vreo reacție a municipalității după dezvăluirea REPORTER. O sursă din cadrul instituției a dezvăluit, însă, că verificările interne au confirmat ilegalitatea și că există o anumită stare de agitație în așteptarea unei concluzii a conducerii instituției pe acest subiect. Teoretic, Primăria Iași poate solicita anularea concursului în instanță și să depună o plângere penală împotriva celor care au greșit.

La rândul ei, Alexandra Ceucă ne-a transmis că este decisă să depună o plângere la Parchet și să ceară în instanță daune materiale și morale din cauza faptului că rezultatul concursului la care a participat a fost mistificat.

 

Article image
Semne de întrebare în cazul angajării de către Primăria Iași a unei tinere, în perioada 2020-2021. Iuliana Bianca Ghioca este fiica șefei de la Direcția Creșe, instituție subordonată municipalității, iar tatăl ei lucrează în cadrul SRI. REPORTER DE IAȘI a descoperit că studiile lui Ghioca nu corespundeau cu cele din anunțul concursului.
Autor cristi tanasa Anchete 31 Ianuarie 2022


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30