fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Lui Dănuț Prisecariu Fiscul ieșean i-a găsit niște bani de confiscat tocmai în Canada. Îi făcuse din chirii

Lui Dănuț Prisecariu Fiscul ieșean i-a găsit niște bani de confiscat tocmai în Canada. Îi făcuse din chirii


Dănuț Prisecariu, mutat de câțiva ani în Canada, după ce a pierdut mare parte din afacerile pe care le-a deținut timp de 20 de ani, este în război cu divizia ANAF care verifică persoanele cu averi mari.

Conform documentelor de la instanță, ANAF i-ar fi luat în plus peste 200.000 de lei impozite pe sumele obținute peste Ocean. În materialul depus la instanță, Dănuț Prisecariu cere ANAF să se hotărască: îl consideră rezident fiscal canadian, și atunci nu are de ce să-i ceară impozite pe chiriile pe care le obține, sau îl consideră rezident fiscal român care obține venituri în Canada și, conform protocoalelor, oricum nu-i poate impozita încă o dată veniturile, pe lângă ce ia statul în care locuiește.

Dosarul din instanță are câteva mii de pagini

Dănuț Prisecariu, fostul om de afaceri ieșean mutat de ani buni în Canada, se judecă la Tribunal cu ANAF - Direcția Generală Control Persoane Fizice - Direcția Persoane Fizice cu Averi Mari.
Prisecariu cere, într-un dosar de câteva mii de pagini, anularea deciziei de impunere privind impozite pe venituri stabilite suplimentar, în cuantum de 199.685 lei, pentru venituri din surse neidentificate, a impozitului pe venit din surse din străinătate de 320 de lei, precum și obligații fiscale și accesorii suplimentare de 125.982 de lei. În același document cere restituirea sumei de 200.005 lei reprezentând impozit pe venit suplimentar, sumă achitată pe 20 decembrie 2019.

Hotelul Traian a fost deținut de Dănuț Prisecariu. Acesta a pierdut fulgerător tot, după mai multe afaceri eșuate

Prisecariu spune că ANAF îl scutise de penalizări

Prisecariu povestește și cum s-a întâmplat totul: „Am fost supus unei verificări între 1 august 2018 și 5 decembrie 2019. A fost calculat un impozit suplimentar de 200.005 lei, pentru venituri din surse neidentificate. La acestea s-au stabilit accesorii de 125.781 de lei aferente impozitului, din care dobânzi de 81.132 de lei și penalități de întârziere de 44.649 de lei”.
Fostul afacerist spune că a uzat de facilitățile fiscale prevăzute de Ordonanța Guvernului 6/2019, constând în anularea obligațiilor fiscale accesorii aferente. „Am achitat integral, pe 20 decembrie 2019, 200.005 lei, beneficiind astfel de anularea obligațiilor fiscale de 125.982 de lei impuse suplimentar. Am depus banii, Administrația Finanțelor Publice Iași a emis decizia de anulare a obligațiilor de plata accesorii 301363/21 ianuarie 2020”, mai spune Prisecariu.

Cere ANAF să se hotărască unde îl verifică: în România sau în Canada

Dănuț Prisecariu scrie în documentul de la instanță că, încă de la început, a contestat competența organelor de verificare asupra veniturilor obținute din chirii în Canada, unde este stabilit cu soția din 2001. „Dacă mă consideră rezident fiscal canadian, nu are statul român compeneță să îmi verifice veniturile obținute în Canada, iar dacă mă consideră rezident fiscal român nu poate controla chiriile din Canada, pentru că ar face dublă impunere. Aceasta contravine protocoalelor româno-canadiene, care nu permit dubla impozitare”, mai scrie Prisecariu.
El spune că s-au aplicat impozite pe venituri de 155.179,88 dolari canadieni, pe o sumă de 142.000 de dolari canadieni transferată din Garanti Bank România în HSBC Bank Canada (considerată neidentificată) și transferuri familiale de 239.007.89 dolari canadieni, care reprezentau cheltuielile soției, suportate din fondurile lui.
Prisecariu mai scrie că „aș fi utilizat în România 369.882 de lei, sumă considerata cheltuieli personale de trai în România. Este o sumă excesivă, eu din anul 2013 am venit ocazional în România, pentru că am locuit în Canada”.

ANAF l-a urmărit pe Dănuț Prisecariu tocmai până în Canada ca să-i ia banii

Unul dintre cei mai bogați ieșeni a pierdut tot

Dănuț Prisecariu a avut pe mână milioane de euro și a fost în topul celor mai bogați și influenți ieșeni. A deținut companii media (Tele M Iași și Botoșani), Hotelurile Astoria și Traian, Moldova Mall, Hala Centrală, Tamaz, Hanul Trei Sarmale, Hotelul Studis, precum și proprietăți în Botoșani.
A fost într-un conflict deschis cu fostul primar Gheorghe Nichita, dar și cu omul de afaceri Iulian Dascălu. Din 2015, Prisecariu a început să piardă tot, firmele i-au intrat în insolvență, clădirile deținute au fost scoase la licitație pentru datorii la bănci. Milionarul s-a stabilit, împreună cu soția, Mihaela Prisecariu, în Canada. A mai păstrat în Iași apartamente, care i-au fost, de asemena, scoase la licitație pentru datorii la bănci.

Article image
Noi probleme pentru omul de afaceri Dănuţ Prisecariu. “Portăreii” i-au scos la licitaţie penthouse–ul şi alte trei apartamente situate într-un bloc din Sărărie. Vânzarea a două dintre imobile a mai fost încercată şi în 2016, dar fără succes. Omul de afaceri Dănuţ Prisecariu a ajuns în această situaţie în urma neachitării unui credit luat, în 2008, de la Garanti Bank. Judecătoria Iaşi a încuviinţat, în 2016, executarea sili...
Autor Reporter Online Reportaje 23 Februarie 2018


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Martie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31