fbpx
 
PSD și PNL au intrat cu „Barda din Mircești” peste primarul USR. 3.800 de oameni sacrificați: NU buget, NU investiții

PSD și PNL au intrat cu „Barda din Mircești” peste primarul USR. 3.800 de oameni sacrificați: NU buget, NU investiții


Cazul este unic în țară: pur și simplu comuna este paralizată la ordinul PNL, pentru că oamenii au votat un primar USR

De trei luni, consilierii PSD și PNL au boicotat comuna refuzând să voteze bugetul. Primarul i-a revocat, dar prefectul numit de PSD a contestat decizia: blocaj total

Viceprimarul PSD nu vine la serviciu, dar edilul USR nu are voie să-l dea afară. Liderul PNL Costel Alexe ceruse numirea unui viceprimar PNL, iar acum se răzbună

Fără buget la jumătatea anului, comuna Mircești pierde fondurile PNRR, o comunitate fiind sacrificată. Nu mai sunt nici măcar bani de salarii

La Mircești, în județul Iași, este conflict total: șase consilieri PNL și viceprimarul de la PSD l-au lăsat pe primarul USR fără buget. Nu s-au prezentat în serie la ședințele de vot, iar primarul a cerut încetarea mandatelor acestora, aprobată în Consiliul Local (CL).
Cazul a ajuns la Prefectură și a fost atacat în contencios. Până la rezolvarea juridică a conflictului, activitatea este blocată.
Lipsa bugetului local afectează toate investițiile în derulare dar și pe cele viitoare, precum și două credite, indemnizațiile persoanelor cu handicap și ale însoțitorilor și salariile angajaților Primăriei. Se merge pe avarie, primarul este disperat.
Totul a pornit de la fostul primar, Petre Antăluț, puternic susținut de președintele Consiliului Județean. „Costel Alexe a promis că nu-mi termin mandatul dacă nu-l iau viceprimar pe Antăluț. Am refuzat, acestea sunt consecințele”, spune primarul Leon Bălteanu.

PNL-PSD au absentat de patru ori la ședințele de buget

Conflictul de la Mircești a început de la alegerea actualului primar, Leon Bălteanu, din partea USR, în 2020, dar a escaladat anul acesta. Pe 12 februarie, Leon Bălteanu a convocat ședință de CL pentru aprobarea bugetului. Din 13 consilieri cât are comuna, au absentat șapte: șase de la PNL și viceprimarul Adrian Imbrea de la PSD. „Au absentat nemotivat și atunci dar și la următoarele ședințe”, spune primarul comunei.
Pe 14 februarie, Bălteanu a încercat iar să treacă bugetul. Aceiași consilieri au absentat în bloc. Pe 22 februarie s-a repetat istoria, pe 28, a patra oară, la fel. Ultima dată când a vrut să treacă bugetul a fost pe 23 martie. Aceiași șapte consilieri nu s-au prezentat.
„Am trecut prin CL hotărâre de încetare a mandatelor celor care au absentat nemotivat, am informat Prefetura. Dar cazul a ajuns de la Prefectură în contencios, apoi consilierii au contestat la Tribunal”, spune Leon Bălteanu.
Primarul din Mircești susține că a cerut încetarea mandatelor conform legii: „Am acționat în conformitate cu articolul 204 din Codul Administrativ, care prevede încetarea mandatelor de consilieri în cazul în care nu se reușește întrunirea Consiliului Local în trei luni calendaristice - nu consecutive - din lipsă de cvorum. Ei au lipsit și anul trecut. Absența consilierilor trebuie motivată, ei nu a motivat. Prefectura a susținut apoi că este necesar ca lunile să fie consecutive, nu pur și simplu să absenteze la trei ședințe oarecare”, a explicat Leon Bălteanu.

Omul-cheie care a blocat totul este Petre Antăluț, fostul primar de la PNL

Fostul primar, scos din Primărie cu apel la 112

Conflictul dintre primar și consilierii PNL-PSD a început din prima zi a anunțării rezultatelor la alegerile locale. A fost complet neașteptat faptul că USR a luat Primăria Mircești, Bălteanu având cu 45 de voturi peste Petre Antăluț, fostul primar liberal al localității.
Presiunile pentru a-l avea viceprimar pe Antăluț au început imediat.
„Inclusiv Costel Alexe a insistat, spunându-mi că el este ca o cloșcă și are grijă de puii lui. Dar, pentru că este foarte conflictual, oamenii nu l-au vrut. A început să vină zi de zi în Primărie, stătea în birou la contabilitate. L-am somat să plece. De două ori am sunat la 112, ultima dată după ce a sărit să mă bată. Are dosar de ultraj și violare de sediu administrativ”, spune Leon Bălteanu.

Adrian Imbrea, viceprimarul PSD, a rupt rapid înțelegerea cu primarul USR și s-a aliat cu PNL

Nici viceprimarul PSD nu i-a fost loial

Pentru că există șase consilieri USR, șase PNL și unul de la PSD, a decis să îl ia viceprimar pe cel de la PSD pentru a avea majoritate în CL. „M-am întâlnit cu șefii mei, apoi cu cei de la PSD. La noi nu a fost agreată ideea de a avea viceprimar PSD, dar până la urmă a fost acceptată, pentru că nu puteam colabora, la nivel interuman, cu fostul primar PNL”, a explicat Leon Bălteanu.
Calculul său a fost, până la urmă, infirmat de realitate. „După o lună, viceprimarul ales la insistențele mele pe 9 febrarie 2021 nu a venit la ședința CL. Ulterior, a promovat trei proiecte de hotărâre ilegale, împotriva cărora am făcut plângere. Plângerile stau în Justiție, neatinse, de un an”, mai spune primarul USR.

Fortăreața este o construcție ilegală în câmp, pe domeniul public

Viceprimarul PSD și consilierii PNL s-au apucat de afaceri în comună

Cele trei proiecte arătau, în mare parte, legătura dintre viceprimarul PSD Adrian Imbrea și Petre Antăluț, fostul primar PNL. În prima propunere a vrut să modifice organigrama, să dea afară angajați incomozi și să fie angajați oamenii lui Antăluț. A fost revocată de Prefectură.
A doua hotărâre viza concesionarea unei „fortărețe” construită fără acte pe pășunea comunei. „Sunt 1.000 mp imprejmuți cu bolțari, fără autorizație. Când era Antăluț primar, gunoiul din comunitate se aduna și se ardea aici, iar Alexe era ministrul Mediului și știa asta, dar nu făcea nimic. Această fortăreață care trebuie demolată este închiriată oficial de către Daniela Rediu, dar ea este paravan pentru fratele său, care este Claudiu Ghercă, șoferul lui Petre Antăluț de când era în Primărie”,  a precizat Leon Bălteanu.
A treia hotărâre a vizat închirierea aceleiași construcții ilegale către Claudiu Ghercă, dar proiectul pentru concesionare a căzut. „Eu nu știu ce este acolo în interior, ei spun că ar crește animale, dar nu am de unde să știu, este închis și nu se apropie nimeni”, a mai spus primarul din Mircești.
În urma celor trei hotărâri ilegale, toți cei 7 consilieri PNL și PSD au plângeri pentru abuz în serviciu.

Primăria trebuie să plătească ratele la bănci și cotizațiile la proiectele GAL

Se pierd investiții esențiale: grădiniță, școală, dispensar

Pentru că Mircești nu are nici acum buget aprobat și nicio speranță în următoarea perioadă, situația devine tot mai gravă: nu mai sunt bani pentru funcționare, salarii și investiții. Bugetul total al comunei este de 11,2 milioane de lei, din care pe funcționare s-ar duce 6,2 milioane de lei: salarii, investiții din surse proprii, rate la bancă, indemnizații de handicap și salariile însoțitorilor, întreținerea școlilor, grădinițelor, a căminului cultural.
Primăria are în derulare proiecte de trotuare (628.000 lei), construire de grădiniță (1,4 milioane de lei), reabilitare dispensar (1 milion de lei), reabilitare școală (1,6 milioane lei), iar cofinanțările locale sunt de aproximativ 100.000 de lei.
Sunt 32 de asistenți personali de plătit și 4 indemnizații de handicap. Căminul cultural, în lucru cu bani de la AFIR, are o cofinanțare restantă de 51.000 de lei. Trebuie plătite cofinanțările la terenurile de sport, la proiectul de eficientizare energetică.
În plus, Primăria are de plătit două credite de 500.000 de lei pe an: cu unul s-a făcut rețeaua de canalizare, care a costat 7 milioane de lei, iar cu al doilea s-a prelungit cu 1 km o șosea făcută pe bani europeni.
Iar 22 de salariați ai Primariei ar putea rămâne fără salarii.

Leon Bălteanu - USR (foto stânga) nu are buget, ANAF îl ia în colimator, primește amenințări de la șeful CJ. Totul se tranșează politic

Primarul a renunțat la propriul salariu

„Nu pot da doar o parte din salarii, că m-am gândit la asta, dar n-am voie. Apoi risc să nu pot plăti creditele, risc să rămân fără niciun ban. Eu am renunțat la salariu ca să plătim cotizația pe 2020 și 2021 la GAL, unde suntem membru fondator. Am dat câte 5.000 de lei pe an. Fără cotizație nu puteam face recepția la terenurile de sport, care au fost făcute prin proiecte depuse pe GAL”, mai povestește Leon Bălteanu.
Primarul din Mircești spune că a simțit, la Consiliul Județean, cum este presat să accepte un membru PNL drept viceprimar. „Acum o săptămână domnul Alexe, pe care îl informez despre situație, mi-a spus că nu-mi termin mandatul. Trebuia să-l iau viceprimar pe Antăluț. Coincidență: recent, IPJ și ANAF m-au amendat, în nume propriu, cu 22.000 de lei în total. IPJ cu 18.000 de lei pentru deficiențe pe partea de securitate la efracție în Primărie: la centrul de vaccinare, pentru că am camere de supraveghere fără avizul lor, că banii sunt transporți la Pașcani în geantă fără pază. ANAF m-a amendat cu 3.000 de lei pentru că nu am respectat procedurile de încasare la Căminul Cultural”, explică Leon Bălteanu.
Bugetul comunei pentru investiții ar fi de 5 milioane de lei pentru 2022, pe contracte în derulare. Despre depunere de proiecte prin PNRR nu mai poate fi vorba, startul a fost pierdut: „3.800 de oameni, câți sunt în comună, stau după șapte oameni care își bat joc de ei”.

Fostul primar PSD Mihai Farcaș ia apărarea actualului edil USR: „Totul pleacă de la Antăluț-PNL. Pe mine m-a și bătut”

Fostul primar Farcaș (PSD): „Antăluț este vinovat”

Fostul primar PSD din Mircești în perioada 2004-2008, Mihai Farcaș, spune că de vină pentru situația actuală este doar Petre Antăluț. Au avut, la rândul lor, conflicte în perioada în care a condus primăria comunei.
„Starea mea de sănătate nu mă lasă să spun decât adevărul. Am fost primar aici, l-am avut pe Antăluț viceprimar și 70% din boala mea este din cauza lui. M-a și bătut în primărie, m-au găsit colegii pe jos. Este o persoană foarte conflictuală și răzbunătoare. I se spunea Gică Contra. Într-un mandat întreg, din cauza lui nu am făcut nicio licitație la Mircești. Au fost ori la Iași, ori la București toate. Am răsuflat ușurat când am terminat mandatul. Am câștigat atunci concurs pentru funcționar la Urbanism, am stat o lună pe post și m-am transferat la Răchiteni din cauza lui. Și acum sunt 14 ani de când nu am mai călcat în Primăria Mircești, deși stau vizavi și am prieteni acolo”, a povestit Mihai Farcaș.

Viceprimarul pesedist a consumat 900 l de benzină și nu vine la serviciu

Contactat de REPORTER DE IAȘI, Adrian Imbrea, acuzat de către primar că nu vine la serviciu decât să semneze condica, a spus că este prezent la muncă în fiecare zi. De altfel, oameni din sat au confirmat că, la vizita REPORTER, Imbrea era la slujbă, la biserica din sat, fiind văzut acolo.
Viceprimarul comunei are un salariu net de 4.500 de lei și primea lunar bonuri pentru 50 l de benzină. Bonurile i-au fost retrase după ce, în 6 luni, având cota pentru o perioadă mai mare pe mână, a consumat 900 de litri de carburant, spunând că este pentru cosit în comună.
„Merg în fiecare zi la serviciu, și acum sunt plecat la Pașcani, la Trezorerie. Am fost la biserică azi, în trecere, i-am dus ceva părintelui, pentru serviciu. Blocajul pe buget este din cauza primarului, care a insistat să ne înceteze mandatele de consilieri, în condițiile în care eu am avut scutiri medicale la ședințele de la care am absentat. Am fost operat de două ori. În plus, mi-a luat toate atribuțiile, nu mai am utilaje, nu mai am nimic”, ne-a declarat Adrian Imbrea.

Paradoxal, Maricel Popa ia partea primarului USR

Senatorul Maricel Popa (foto), șeful Organizației Județene PSD, este nemulțumit că o comună întreagă este sacrificată de orgoliile politice: „Cunosc parțial situația gravă de la Mircești. Noi am analizat săptămâna trecută cazul, nu am luat nicio decizie încă, pentru că săptămâna viitoare îl invităm pe viceprimar, reprezentantul PSD, să vedem ce se întâmplă. Oricum, pot afirma cu siguranță că nu sunt de acord cu blocarea unei comune din cauza unor interese private. Am înțeles că fostul primar de la PNL este conflictual. Înțeleg de la oameni din partid și faptul că este posibil ca viceprimarul nostru, consilier local, să nu fi fost sincer și transparent. Drept urmare, vom face o analiză disciplinară”, a precizat Maricel Popa, președintele PSD Iași.

Costel Alexe: „USR e de vină”

Contactat de REPORTER DE IAȘI pentru a explica situația de la Mircești, președintele CJ Iași, indicat de primarul din comună ca autor moral al întregii crize, a spus că edilul USR nu este un bun negociator.
Costel Alexe (foto) a făcut un comentariu politic: „Din păcate, se dovedește din nou că, exceptând câteva situații, aleșii locali ai USR pot fi numiți habarniști și nicidecum primari sau demnitari. Majoritatea dintre ei le arată zi de zi propriilor alegători că administrația publică este o pălărie prea mare. Din păcate pentru alegătorii din Mircești și pentru comunitatea locală, primarul USR caută țapi ispășitori pentru propria neputință! Dincolo de asta, încalcă flagrant legea prin acțiunile sale și aceste aspecte le vor clarifica instituțiile abilitate”.

„Omul conflictual” din PNL: „Ne-a grăbit, ne-a presat”

Fostul primar Petre Antăluț se consideră nevinovat și spune că primarul și secretarul comit abuzuri.
„Sunt o groză de abuzuri. Cel mai elocvent este cel în care a dat afară consilierii, nerespectând legea. Noi am fost validați de către Judecătorie. CL Mircești a emis Hotărâre pentru încetarea mandatelor, dar nu a așteptat acceptul în scris al Prefecturii, nu a respectat timpii. În privința bugetului, noi am cerut să ni se pună la dispoziție contractele pe care le-a încheiat. În luna februarie, de exemplu, a făcut trei ședințe, una după alta, prin care a solicitat prezența noastră pentru aprobarea bugetului local. Ne-a grăbit, ne-a presat. Știu că trebuia să am informațiile necesare: aprobăm sume, bugetul, dar să vedem și noi pentru ce. În 6 aprilie a făcut ședință extraordinară, convocatorul a fost făcut pentru 7 consilieri din 13, noi, ceilalți, am fost excluși”, ne-a spus Petre Antăluț, care nu se consideră sursa scandalului din comună.

Prefectul: „Noi nu putem interveni”

Prefectul Bogdan Cojocaru spune că nu erau întrunite condițiile legale pentru încetarea mandatelor a șapte consilieri, de aceea s-a adresat instanței. Cojocaru explică faptul că Prefectura a verificat toate documentele și legislația și nu a dat curs solicitării primarului Bălteanu.
„Am constatat că nu sunt cumulate condițiile. La Mircești pare să conteze mai mult bătălia persoanelor decât interesul comunității, dar noi nu putem interveni”, a mai spus prefectul județului.

Article image
Din februarie 2022, Compania de Transport Public SA Iași are un nou membru în Consiliul de Administrație: Mirela Trufanda, soția unui fost candidat PSD Iași la alegerile locale din 2020. Anterior, Trufanda, care era angajată la o agenție CEC, încercase să își caute un job nou și a participat, fără succes, la două concursuri la stat. La începutul anului 2022, însă, și-a găsit o slujbă la societatea de transport public unde v...
Autor cristi tanasa Anchete 07 Aprilie 2022


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30