fbpx
 
Cum se face justiție în România: CFR se judecă de 22 de ani pentru chiria de la McDonald’s

Cum se face justiție în România: CFR se judecă de 22 de ani pentru chiria de la McDonald’s


Logică: statul a cheltuit o avere cu avocații pentru a recupera despăgubiri tot de la stat și care valorează mai puțin decât onorariile plătite

Una dintre cele mai lungi și întortocheate dispute juridice din Iașul ultimilor zeci de ani a ajuns, din nou, la Înalta Curte de Casație și Justiție. Căile Ferate Române (CFR) încearcă să convingă judecătorii că mare parte din terenul pe care a fost construit, în 1997, restaurantul McDonald’s îi aparține.

În acel an, Consiliul Local Iași a fost cel care a transferat suprafața investitorului, în cadrul unui contract de asociere în participațiune pe 25 de ani pe care CFR-ul îl consideră nelegal.

Asociere din urmă cu 25 de ani
Saga McDonald’s la Iași a început în februarie 1997, atunci când societatea care administrează lanțurile restaurantelor din România ale concernului american a încheiat cu Consiliul Local al Municipiului Iași un contract de asociere în participațiune prin care, contra unei redevențe, primea trei terenuri în oraș, angajându-se să construiască unități de alimentaţie publică în sistem McDonald’s.
În final, în cadrul acestui contract a fost ridicată doar una, cea situată în Piața Gării unde i s-au pus la dispoziție 2.500 metri pătrați. În același an, a fost eliberat certificatul de urbanism și autorizația de construcție, investitorii susținând că amenajarea restaurantului i-a costat circa 1 milion de dolari.

Trei ani mai târziu, în 2000, Căile Ferate Române au demarat ceea ce va deveni o lungă procedură juridică în instanțe, motivând faptul că aproape 2.000 de mp din cei 2.500 mp le aparține și că, astfel, asocierea din 1997 a fost nelegală.

Piața Gării se află în patrimoniul CFR, mai puțin terenul pe care s-a construit McDonald’s, revendicat de Primărie

Unul dintre dosare, rejudecat de trei ori

La 22 de ani de la momentul înregistrării primului proces, disputa nu este terminată nici acum. Un dosar dintre părți – CFR, Consiliul Local Iași și Premier Restaurants SRL, societatea care administrează activitățile McDonald’s în România – a ajuns, luna trecută, pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, primul termen fiind programat pe 14 iunie.

Unul dintre motivele pentru durata enormă a conflictului juridic aparține CFR, care a introdus mai multe acțiuni, cu obiecte diferite, deseori pârâții ridicând excepția autorității de lucru judecat – faptul că speța mai fusese judecată în alt proces, terminat definitiv.

Un alt motiv îl reprezintă activitatea judecătorilor: astfel, în timpul judecății, sentințele din unul dintre dosarele intentate de CFR au fost casate și trimise spre rejudecare de trei ori!

Argumentația CFR

Argumentele CFR se leagă de faptul că instituția ar fi cumpărat în 1926, chiar de la Primăria Iași, aproape 35 de hectare în zona Gării, pentru amenajarea stației și că suprafața atribuită restaurantului McDonald’s în 1997 ar face parte din acel teren.

CFR mai argumentează că, la patru ani după semnarea contractului de asociere în participațiune, a primit de la Ministerul Transporturilor certificat de atestare a proprietății pentru cele 35 de hectare. Legalitatea certificatului a fost atacată în instanță de Primăria Iași care a pierdut, însă, definitiv procesul.

Într-o altă variantă pe care a vehiculat-o în fața judecătorilor, CFR a admis că terenul figura în domeniul public al municipalității în 1997, dar că îi fusese dat în administrare, lucru pentru care nu putea fi atribuit către Premier Restaurants SRL.

În plus, cei de la CFR au mai prezentat un Certificat de Urbanism din 1993 în care se atesta că terenul din Piaţa Gării era proprietate CFR, „în interdicţie temporară de construire şi în zonă de rezervaţie arhitecturală şi istorică”.

În plus, juriștii CFR au mai adus în discuție o recunoaștere implicită a proprietății din partea restaurantului McDonald’s care, timp de două luni din 2009, a plătit Căilor Ferate Române chirie pentru cei 2.000 de metri pătrați. O convenție încheiată între cele două părți la acel moment prevedea ca Premier Restaurants SRL să achite pentru 3 ani de folosință a terenului (2006-2009) circa 500.000 de lei. 

Drept urmare, CFR a cerut anularea tuturor documentelor care au dus la ridicarea restaurantului: contractul de asociere, certificatul de urbanism, autorizația de construcție.

CFR a cheltuit o avere pe procesele pentru chiria de la restaurant

Cum se apără McDonald’s și Primăria

În replică, Primăria a susținut că, la momentul asocierii cu Premier Restaurants SRL, terenul îi aparținea și că asocierea a fost legală. În acest sens, a invocat și faptul că toate celelalte dosare intentate de CFR pe acestă teamă au fost respinse defintiv de judecători.

Referitor la certificatul de atestare din 2001, prin care ar fi dobândut proprietate asupra terenului, Premier Restaurants SRL a susținut că acesta „a fost emis ulterior titlului în baza căruia Municipiul Iași deţine terenul, astfel încât, dacă CFR Iași are pretenţii, acesta are posibilitatea de a-și revendica dreptul de proprietate”.

Pe de altă parte, între părți a avut loc o altă dispută menită să clarifice dacă cei 2.000 de metri pătrați fac parte din cele 35 de hectare ale CFR, Premier Restaurants și Consiliul Local punând sub semnul întrebării acest lucru și aducând ca argument și faptul că, în 1997-1998, atunci când se lucra la clădire, CFR și-a dat acordul pentru mutarea unor rețele de utilități de pe teren. În plus, tot în aceeași perioadă, CFR și Primăria ar fi semnat un document care stabilea limitele vecinătăților dn zona respectivă, fără a exista vreun diferend. 

Victorie de două luni

Referitor la așa-zisa recunoaștere a proprietății CFR de către McDonald’s, care, în 2009, a plătit chirie timp de 2 luni către reclamant, juriștii Premier Restaurants SRL au afirmat că făcuseră acest lucru în condițiile în care, la un moment dat, CFR câștigase, pe fond, unul dintre multele procese intentate. Ulterior, decizia a fost schimbată, iar CFR a pierdut definitiv procesul, așa cum s-a întâmplat cu toate celelalte.

În ciuda acestui lucru, dar și a cheltuielilor de judecată piperate pe care a trebuit să le plătească urmare a a pierderii dosarelor – aproape 11.000 de lei doar în cazul judecății unuia dintre dosare, la o singură instanță – CFR pare decis să meargă până la capăt în a-și dovedi dreptul de proprietate asupra terenului de la Gară și, implicit, să înacaseze chiria pentru perioada în care suprafața a făcut obiectul asocierii cu Consiliul Local Iași.

Article image
E ciudat cum Emil Boc trage la Cluj 97% din fondurile de reabilitare termică a întregului județ. La Iași, municipiul are cerere doar pentru o treime din suma alocată județului Costel Alexe bagă Filarmonica în PNRR, dar suma e insuficientă Cluj, Oradea, București cumpără mijloace de transport electrice din banii PNRR, Mihai Chirica la Iași preferă să facă 180 de locuințe sociale PNL Iași vehiculează sute de milioane de eu...
Autor Cezar Moraru Reportaje 02 Mai 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30