fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Bianca Ghioca nu va mai participa la concursuri de la Primărie, susține mama sa (Sursa foto: Facebook) Bianca Ghioca nu va mai participa la concursuri de la Primărie, susține mama sa (Sursa foto: Facebook)

După dezvăluirea REPORTER, Prințesa de la Creșe a demisionat din postul ocupat prin fraudă. ANFP: „Sesizăm instanța”


Primăria a scos din nou postul la concurs, de data aceasta acceptând și studiile umaniste ale Biancăi Ghioca, fiica directoarei de la Creșe

Mama sa afirmă încă că mica prințesă nu va mai participa la concurs

Tânăra a furat postul altei persoane care avea dosarul eligibil și luase note bune la concurs

Frauda e cercetată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, iar ANFP spune că trebuie sesizată instanța de contencios administrativ

Și la Cazul Chelnerița de la Apele Române tânăra a demisionat, dar DNA a dus dosarul la capăt, cu trimiteri în judecată

Bianca Ghioca, tânăra care, la sfârșitul anului trecut, a obținut un post de consilier în Primăria Iași deși nu întrunea condițiile de studii, a demisionat din funcție. Zilele trecute, municipalitatea a scos din nou postul la concurs, incluzând și studiile lui Ghioca!
Mama acesteia, șefă de direcție din Primărie, afirmă, însă, că fiica ei nu va mai participa: „Nici nu vrea să audă”.

Lucrurile nu se opresc aici: contracandidata lui Ghioca de la concursul trucat, care, teoretic, trebuia să obțină postul, vrea să meargă „până în pânzele albe” pentru a-și face dreptate și anunță că va depune o plângere la DNA, după ce o alta a ajuns pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

Se reia concursul

Miercuri, 4 mai, Primăria Iași a postat pe site un anunț referitor la organizarea unui concurs pentru angajarea unui consilier clasa I grad debutant la Serviciul Implementare Strategii – Biroul de Cooperare Transfrontalieră. Anunțul a venit după ce Bianca Ghioca, persoana care a obținut acest postanul trecut, a demisionat. Decizia de demisie s-a datorat unei dezvăluiri din REPORTER, de la începutul acestui an, într-un articol în care erau prezentate probe despre faptul că angajarea a fost ilegală. Astfel, în anunțul de organizare, Primăria Iași solicita candidaților studii inginerești sau economice, în timp ce Ghioca, una dintre cele două persoane care au trecut de proba scrisă, avea studii în domeniul științelor sociale, respectiv Relații Publice și Comunicare.

Conform declarației de avere pe care a depus-o după angajarea în Primărie, tânăra Ghioca nu lucrase nicăieri în 2021. Referitor la salariul de consilier din Primărie, noua consilieră a declarat, în ianuarie2022, că acesta era de circa 2.400 de lei lunar.

Revolta contracandidatei

În urma materialului, Alexandra Ceucă, contracandidata lui Ghioca la concurs, a contactat REPORTER și s-a arătat revoltată, afirmând că, pentru a se pregăti de concurs, „am făcut eforturi supraomenești. Am doi copii mici, dar nu m-am lăsat și, timp de 20 de zile înainte de proba scrisă, am tras de mine. Am dormit doar 4 ore pe noapte ca să am timp de învățat!”

Alexandra Ceucă a fost nedreptățită de o instituție publică (Sursa foto: Facebook)

Ea a povestit că, în timpul derulării probelor, a observat aspecte care i-au trezit suspiciuni că acel concurs a fost „aranjat”: un anumit grad de familiaritate între Ghioca și unul dintre ceie trei membri ai comisiei de concurs, inclusiv priviri cu subînțeles schimbate de cei doi înainte de proba scrisă și faptul că, după alegerea uneia dintre cele două variante de întrebări pentru această probă, Ghioca și același tânăr din comisie au ieșit împreună din sală pentru a merge la un xerox din instituție ca să multiplice exemplarul ce urma să fie împărțit candidaților.

Teoretic, dacă dosarul lui Ghioca nu ar fi trecut de selecția de dosare, acolo unde se verifică îndeplinirea condițiilor de participare, Ceucă ar fi fost cea care ar fi ajuns consilier în Primăria Iași.

ANFP: „Nu a îndeplinit condițiile de studii”

Ulterior dezvăluirii REPORTER, Alexandra Ceucă a depus o plângere penală care a ajuns pe masa anchetatorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătorie. O sursă autorizată a afirmat că, în perioada martie-aprilie, aceștia au cerut de la municipalitate documentația aferentă acestui concurs.

Și nu a fost singura instituție care a făcut acest lucru: tot la sesizarea Alexandrei Ceucă, Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) a verificat actele și a concluzionat, într-o adresă trimisă către aceasta: „Opinăm că persoana în cauză (Ghioca - n.r.) nu a îndeplinit condițiile de studii prevăzute de lege la etapa selecției dosarelor. Prin urmare, ANFP analizează dacă sunt întrunite condițiile de legalitate pentru sesizarea instanţei de contencios administrativ competente în vederea anulării concursului de recrutare organizat de Primăria municipiului Iași, județul Iași în data de 08.12.2021”.

Mama: „Este un copil cuminte, citește toată ziua”

În cazul în care va avea loc, demersul Agenției de a se adresa instanței nu va mai avea obiect, în condițiile demisiei lui Ghioca și organizării unui nou concurs pentru postul respectiv.

Interesant este că, la condiția de studii pentru noua procedură, au apărut exact cele din CV-ul lui Ghioca: științe sociale! Tânăra nu a putut fi contactată, dar mama ei, Irina Ghioca a declarat: „Nici nu se pune problema să mai participe la concurs. Am văzut că sunt posturi scoase, nici nu vrea să audă”. 

Despre motivația demisiei, Irina Ghioca a precizat că a avut loc „din cauza stresului la care a fost supusă după apariția articolului. Eu am răsuflat ușurată când a luat această decizie. Au marcat-o foarte mult comentariile de la articolul în care era acuzată de lucruri pe care nu le-a făcut vreodată. Este un copil cuminte, citește toată ziua, nu merge prin cluburi. Este o greșeală a personalului de la Primărie toată situația, nu a făcut nimeni intervenții acolo. Este eroarea lor, pentru că au acceptat mai multe dosare cu științe sociale.”

Irina Ghioca a susținut că nu s-a implicat în derularea concursului (Sursa foto: Facebook)

În contextul demisiei lui Ghioca, Ceucă spune că nu va renunța să-și caute dreptate și va depune o nouă plângere penală, la DNA, și se va adresa primarului Mihai Chirica.

Buraga: „Considerăm false afirmaţiile conform cărora acest post ar fi «aranjat»”

Despre introducerea condiției legată de studii în științe sociale, taman cele ale lui Ghioca, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași, Sebastian Buraga, a transmis că are drept intenție „o lărgire a ariei privind posibilitatea de înscriere la acest concurs şi nu o restricţionare sau o limitare a condiţiilor privind participarea candidaţilor”, deoarece domeniul fundamental „științe sociale” cuprinde 21 domenii de licenţă (inclusiv ramura de ştiinţe economice).

„Astfel, considerăm false afirmaţiile conform cărora acest post ar fi pregătit sau «aranjat» pentru un candidat sau altul, mai ales că am dorit, prin lărgirea ariei de participare conform condiţiilor specifice de ocupare a acestui post, să se înscrie cât mai mulţi candidaţi. Cu siguranţă, Comisia de Concurs va analiza cu corectitudine şi rigurozitate atât dosarele, cât şi teza şi prestaţia candidaţilor la fiecare etapă a concursului şi garantăm că cel mai bine pregătit candidat va câştiga acest concurs”, a mai spus Buraga.

Article image
Semne de întrebare în cazul angajării de către Primăria Iași a unei tinere, în perioada 2020-2021. Iuliana Bianca Ghioca este fiica șefei de la Direcția Creșe, instituție subordonată municipalității, iar tatăl ei lucrează în cadrul SRI. REPORTER DE IAȘI a descoperit că studiile lui Ghioca nu corespundeau cu cele din anunțul concursului.
Autor cristi tanasa Anchete 31 Ianuarie 2022

Article image
* Candidata învinsă la concursul din Primărie câștigat ilegal de fiica directoarei de la Direcția Creșe va depune plângere penală: „Am dormit doar 4 ore pe noapte ca să am timp de învățat!” * „Prințesa” nici nu avea diploma de studii cerută în concurs * Membrii Comisiei de concurs refuză în mod sfidător să dea explicații publicului. Primăria a ajuns un fel de Olimp al zeilor care îi ignoră pe muritorii de rând * România rea...
Autor cristi tanasa Slideshow HOMEPAGE 02 Februarie 2022


 
Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« August 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Cartierul Austriac