fbpx
 
Înregistrările-bombă ale unui scandal penal: Șeful Operativ la Frontiera UE, numit prin proptele politice / AUDIO

Înregistrările-bombă ale unui scandal penal: Șeful Operativ la Frontiera UE, numit prin proptele politice / AUDIO


Ordinul MAI spune clar că un adjunct într-un Inspectorat Teritorial este propus de șeful direct, structura centrală dând doar aprobarea

Numirea comisarului-șef Leonardo Melinte ca adjunct pe toată Granița de Est s-a făcut prin încălcarea acestui Ordin: șeful Poliției de Frontieră Iași s-a opus, iar numirea a făcut-o direct Inspectoratul General

Înregistrările audio arată că Leonardo Melinte a fost propulsat politic imediat după alegerile din toamna lui 2020

Filiera este anchetată de DNA: Melinte-om de afaceri din Valea Lupului-Costel Alexe (președinte CJ)-Marcel Vela (fost ministru de Interne)-Liviu Bute (fost Inspector General al Poliției de Frontieră din România)

Tărășenia a ieșit la iveală în ianuarie 2021, când Costel Alexe a picat întâmplător cu Afacerea „Tabla”

Melinte fusese numit la Iași din noiembrie, iar după Scandalul „Tabla” a fost imediat retras din funcție

Înregistrarea discuțiilor dintre Mariniuc, comandantul ITPF Iași, și Bute respectiv Melinte, arată că inspectorul-șef s-a supus unui ordin politic, deși regulamentele interzic acest lucru: „Vă repet că nu e cea mai potrivită persoană”. Liviu Bute a ignorat mesajul

Funcția de adjunct este esențială pe Frontiera de Est pentru că este Șeful Operativ și dă toate ordinele de execuție: cine intră în tură, cine iese și cine se plimbă pe graniță

Înregistrări explozive. Comisarul șef Leonardo Melinte a fost impus ca adjunct la conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Iași cu „proptele politice”. Procedurile au fost călcate în picioare. Filiera a fost liberalo-polițienească: Leonardo Melinte (comisar șef) - Costel Alexe (șeful Consiliului Județean Iași) – Marcel Vela (ministrul Afacerilor Interne) – Liviu Bute (șeful Poliției de Frontieră Române).

Această mutare face acum obiectul unui dosar deschis de DNA Iași. Melinte a rezistat pe poziție doar trei luni, însă banda audio devoalează cum sunt conduse instituțiile de forță ale statului român și cum se fac numirile.

„Interesele subterane ale acestui tip de manevră sunt accesul la informații secrete, dar și la resursele financiare de pe piața neagră, bani murdari proveniți din traficul de țigări, droguri și arme. Banii se distribuie în sistem piramidal, de jos în sus, atât în rândul polițiștilor cât și al oamenilor politici, sumele vehiculate fiind amețitoare”, a explicat o sursă, sub rezerva anonimatului.

O convocare la miezul nopții

Toamna anului 2020. La Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră, postul de adjunct operativ al inspectorului șef a devenit vacant prin pensionarea titularului.

La o oră târzie dintr-o seară, aproape de miezul nopții, comisarul șef de poliție Victor Mariniuc, șeful ITPF, l-a chemat pe comisarul șef Leonardo Melinte pentru a-i propune să-i fie adjunct operativ. Al doilea în comandă la frontiera de est a Uniunii Europene.

„Domnului comisar șef Pandelea care este șeful Poliției de Frontieră Iași i-ai promis că-i rupi capul sau nu te lași până nu te răzbuni pe el”, este una dintre frazele șocante pe care Mariniuc i le-a adresat potențialului său adjunct.

Dialogul din acea seară, peste 35 de minute, intrat în posesia REPORTER DE IAȘI, este halucinant. Din discuție a reieșit că lui Mariniuc i s-a impus, pe filieră politică, să-l ia adjunct pe Melinte. Și aceasta deși, din aceeași înregistrare, se înțelege că Melinte era considerat de șeful său atât un tip conflictual cât și un polițist fără rezultate remarcabile care să-l propulseze în respectiva poziție.

Discuția a avut loc aproape de miezul nopții, Melinte fiind adus, așa cum singur a recunoscut, din pat, dormea. Era urgență, chestorul principal Liviu Bute, șeful Poliției de Frontieră Române, îl voia pe Leonardo Melinte adjunct operativ la ITPF Iași.

Perioada de succes a lui Alexe – toamna anului 2020
Pe plan politic, în toamna 2020, liberalul Costel Alexe era la apogeul puterii sale: fost ministru al Mediului, proaspăt ales (septembrie) în funcția de președinte al Consiliului Județean Iași, era, totodată, și un intim al liderului PNL Ludovic Orban. Perioada de succes a lui Alexe s-a suprapus cu momentul numirii ofițerului Melinte la conducerea ITPF Iași.

„În cercul său de prieteni, Melinte s-a lăudat cu amiciția sa cu Alexe. O mai făcuse și lăsase să se înțeleagă că va accede la funcții mari. De data aceasta chiar s-a întâmplat. A fost numit într-o poziție cheie, cea de împuternicit adjunct cu atribuții pe operativ. Post din care se controlează absolut totul la graniță, pe județele Botoșani, Iași, Vaslui și Galați”, a explicat sursa din sistem.

Instalat adjunct împotriva voinței celor din Iași
Leonardo Melinte a fost numit pe 20 noiembrie 2020 în funcția de împuternicit adjunct al șefului ITPF Iași. Instalarea acestuia a stârnit reacții vehemente din partea subordonaților, comisarul șef fiind contestat atât din punct de vedere profesional cât și din cauza faptului că era cunoscut ca un tip conflictual.

În decembrie 2020, au fost chiar proteste în fața sediului Inspectoratului General din Capitală împotriva numirii lui Melinte. Însă fără rezultat.
Termenul de „împuternicit” este echivalent cu cel de „interimar” din instituțiile publice civile. Mandatul lui Melinte a fost, inițial, de 3 luni. Putea să ocupe această funcție de „împuternicit” maxim un an, timp în care trebuia organizat un concurs.

Relație cimentată între Melinte și Alexe

Relația apropiată dintre Melinte și Alexe s-a clădit în ultimii ani. Melinte, ca adjunct al șefului sectorului Poliției de Frontieră Iași, avea în subordine atât punctul de la Ungheni cât și pe cel de la Sculeni.

Dar la Sculeni, la câteva sute de metri de punctul de trecere a frontierei, liberalul Alexe și-a dezvoltat un ranch estimat la câteva sute de mii de euro. Cel care a cimentat relația Melinte – Alexe ar fi fost primarul din comuna Victoria (din care face parte satul Sculeni), liberal și el.

Articol al Sindicatului Poliției de Frontieră: Oamenii Ministrului Șpagă, „Tablă” Alexe. Melinte era menționat

Dosarul „Tabla” a lovit ca un trăznet

În ianuarie 2021, s-a produs, însă, un declic. Procurorii DNA București au deschis dosarul cunoscut public drept „Tabla” în care Costel Alexe a fost acuzat că, în calitate de ministru al Mediului, a săvârșit infracțiunile de luare de mită și instigare la delapidare.

Potrivit procurorilor, Alexe ar fi pretins în mod direct, în perioada martie - aprilie 2020, mai multe produse din tablă, 22 tone, în valoare de 103.000 lei de la un combinat din Galați. În acest dosar, acum, Alexe are calitatea de inculpat.

Legăturile Melinte – Alexe – Vela au făcut și obiectul unui articol publicat pe 5 ianuarie 2021 de site-ul snpf.ro al Sindicatului Național al Polițiștilor de Frontieră, în ziua în care a ieșit public că Alexe este protagonistul acelui dosar DNA.

Primul articol spune că propunerea o face șeful direct, iar articolul de mai jos arată că șefii de la București doar „aprobă împuternicirea”. La Iași s-a trecut peste comandantul local

Numirea s-a făcut prin încălcarea Ordinului MAI
Pe lângă influența politică pe axa Alexe – Vela – Bute, numirea lui Melinte a fost și nelegală din punct de vedere procedural. Din înregistrare reiese foarte limpede că această decizie i-a aparținut lui Liviu Bute, șeful Poliției de Frontieră Române, iar Mariniuc doar s-a supus, el manifestându-și clar dezaprobarea.

„În continuare îmi mențin punctul de vedere că nu este chiar cea mai potrivită persoană”, i-a spus Mariniuc șefului său.
Faptul că Bute a luat decizia încalcă un ordin MAI privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție. Astfel, procedura împuternicirii polițistului prevede: „Împuternicirea se realizează la propunerea șefului nemijlocit care coordonează activitatea postului de conducere” coroborat cu „Nota se prezintă persoanei competente să aprobe împuternicirea, care poate dispune cu privire la persoana ce urmează a fi împuternicită”.

În traducere, în speța de față, „șeful nemijlocit” era Mariniuc, iar „persoana competentă să aprobe împuternicirea” era Bute. Deci traseul era invers, propunerea era apanajul lui Mariniuc.

„N-am încotro și va trebui să lucrez cu tine”, i-a spus Mariniuc, la un moment dat, lui Melinte, sintagma regăsindu-se pe înregistrare.
Or, dacă Mariniuc nu făcea propunerea, Melinte nu ajungea împuternicit adjunct. „Este un exemplu unic, din câte cunosc eu la nivel de inspectorat teritorial, ca șeful de la București să-ți dea direct mutarea în plic. N-am mai auzit nicărieri în țară”, a explicat sursa.

Mariniuc i-a spus în față de „proptelele politice”

În al doilea rând, la momentul discuției - toamna 2020 - Melinte avea aproape 6 luni de când fusese mutat de la sectorul Poliției de Frontieră Iași, unde era adjunct, la sectorul Stânca (Botoșani) unde a fost pus șef.

Din exterior, manevra poate părea o promovare, pentru că a trecut de la adjunct la șef plin. Însă măsura fusese luată ca urmare a conflictului pe care Leonardo Melinte îl dezvoltase cu Gabriel Pandelea, șeful său direct de la Iași.
În al treilea rând, în aceeași înregistrare, Mariniuc a pus la îndoială chiar și rezultatele profesionale ale lui Melinte ca șef la Stânca. „Avem scăderea cea mai mare cu privire la indicii de contrabandă din ultimii ani, dar asta nu-i cazul pe Stânca, e vorba de alte sectoare... N-ai nicio treabă cu povestea asta!”, i-a reproșat Mariniuc lui Melinte.
Un motiv în plus pentru care promovarea lui Melinte pe a doua poziție din inspectorat era considerată inoportună. De fapt, Mariniuc l-a și avertizat că activitatea ca împuternicit adjunct va fi cuantificată în funcție de rezultatele concrete. „Indiferent de proptelele care le ai, politice și de altă natură”, a spus șeful ITPF Iași în noaptea cu pricina.

Angajarea lui Melinte, disjunsă din Dosarul „Tabla”
Epilog: în februarie 2021, când lui Melinte i-au expirat primele trei luni de „împuternicit”, mandatul nu i-a mai fost prelungit. Cauzele au fost protestele subordonaților, dosarul DNA a lui Alexe, dar și faptul că inclusiv numirea lui Melinte a intrat în vizorul procurorilor.

În acest moment, anchetatorii DNA Iași au o cauză deschisă fix pe acest subiect, al modului în care comisarul șef Leonardo Melinte a fost numit acum doi ani la vârful ITPF Iași.
Un episod de culoare, care și acesta ar fi ajuns la DNA Iași. Oamenii de la ferma lui Alexe din Sculeni ar fi fost amendați sau doar avertizați pentru că au dus vacile la păscut pe fâșia de siguranță de la graniță. Lucru complet interzis în lipsa unui aviz. Văcarii l-au amenințat pe polițist cu represalii amintind că Alexe este prieten cu Leonardo Melinte care abia se întorsese în funcția de adjunct al șefului sectorului Poliției de Frontieră Iași. De-a râsul plânsul.

Stenograme Victor Mariniuc (șef ITPF Iași) – Leonardo Melinte (comisar-șef) – fragmente:

Victor Mariniuc - Conform analizei și propunerii domnului Inspector general al Poliției de frontieră, domnul chestor principal Bute, se zice că ai putea să fii și ai putea îndeplini funcția de adjunct împuternicit, adjunct inspector șef. Te întreb în mod oficial, dat fiind faptul că ți-am și citat din....

Leonardo Melinte - Fișa postului

Victor Mariniuc  - Fișa postului care este neclasificată. Crezi că pe o perioadă de timp ai putea să îți îndeplinești atribuțiile?

Leonardo Melinte - Aș putea să… te ajut…

Victor Mariniuc - Nu, nu, cred că mă confunzi. Nu mă ajuți, că nu e moșia personală.

Leonardo Melinte - Nu, ajut..

Victor Mariniuc - Ai putea să îndeplinești..

Leonardo Melinte - Da, îndeplinesc… îndeplinesc..


Victor Mariniuc – O altă problemă care vreau să o spun și ăsta e ultimul punct care vreau să-l discut cu tine... Cum vezi și cum apreciezi faptul că, dat fiind faptul că trebuie să fii șef tuturor și oamenilor buni și mai puțin buni profesional.. Cum te împaci cu afirmația cu privire la faptul că domnului comisar șef Pandelea, care este șeful serviciului poliției de frontieră Iași...

Leonardo Melinte - Nu mai există conflict... (neinteligibil)

Victor Mariniuc - ... i-ai promis că îi rupi capul sau nu te lași până nu te răzbuni pe el și alții șefi serviciu sau puncte șefi posturi pe puncte de trecere, cum ai să te împaci cu faptul că atunci când te-ai despărțit de ei le-ai promis că le vei rupe capul?

Leonardo Melinte – N-am promis nimănui nimic.

Victor Mariniuc – Ok, n-ai promis, dar ai făcut afirmații, n-ai făcut afirmații pentru că nu te-am întregistrat la vremea respectivă, oricum, cum vei considera că te vei împăca cu ei?

Leonardo Melinte – N-am un conflict cu nimeni, deci este, din perspectiva mea personală, lăsat la voia Domnului să-mi facă dreptate, nu sunt eu cel care-mi fac dreptate. O să facă dreptate, n-o să facă, asta e altceva. Eu, Melinte...

Victor Mariniuc – Recunoști că ai avut de împărțit ceva cu domnul comisar șef Pandelea, șeful sectorului?

Leonardo Melinte – Nu, nu, n-am avut nimic de împărțit

Victor Mariniuc – Atunci cum îți explici rapoartele care le-ai făcut împotriva lui?

Leonardo Melinte – Doar consider că tot ceea ce am scris...

Victor Mariniuc – Cum îți explici rapoartele care le-ai făcut împotriva lui?

Leonardo Melinte – Consider că cele consemnate de mine în rapoarte sunt și corespund realității.


Victor Mariniuc - Poți să fii adjunct fără să generezi conflicte?

Leonardo Melinte - Da

Victor Mariniuc – Ce înseamnă „da” la tine, definește-mi „da”.

Leonardo Melinte – Deci nu voi aplica...

Victor Mariniuc – Ce înseamnă „da”?

Leonardo Melinte – Pot? Nu voi aplica preferențial atribuțiile din fișa postului...

Victor Mariniuc – Ce înseamnă preferențial? Definește preferențial

Leonardo Melinte – Preferențial cu șeful de sector de la Stânca într-un fel, și cu șeful de sector de la Iași în alt fel, dacă asta mers să definim și despre Pandelea vorbim. Pandelea pentru mine, ca și subiect, nu mai reprezintă...


Victor Mariniuc - Ai impresia că dacă vei fi adjunct jucăm chestia asta de contradicție?

Leonardo Melinte - Nu.... Nu te voi contrazice, am spus! Nu te voi contrazice... Dar trebuie să stabilim clar...

Victor Mariniuc - Dar tu îmi stabilești mie clar sau eu îți stabilesc ție clar?

Leonardo Melinte - Amândoi stabilim!

Victor Mariniuc – Nu. Cred că greșești! Cine-i șeful?

Leonardo Melinte - Cum poți să-mi stabilești tu mie... Dar...

Victor Mariniuc - Ai senzația cumva că ai o susținere undeva astfel încât să dictezi regulile jocului?

Leonardo Melinte - Nu, nu, nu, Doamne ferește!

Victor Mariniuc - Și atunci ce te face să crezi că-mi stabilești tu mie sau stabilim noi exact... Am impresia că...

Leonardo Melinte - Asta face o echipă...

Victor Mariniuc - Am impresia că tu confunzi ierarhia? Da’ ce... Directiva cui e... Să fii egalul meu?

Leonardo Melinte - Nu...

Victor Mariniuc - Ai câștigat tu vreun concurs cu mine și suntem egali?

Leonardo Melinte - Suntem... Am putea fi o echipă!

Victor Mariniuc - Deci încă o dată îți repet... Ești șeful meu sau eu sunt șeful tău??

Leonardo Melinte - Tu ești șeful meu!

Victor Mariniuc - Cine stabilește regulile?

Leonardo Melinte - Tu!

Victor Mariniuc - ... conform fișei postului!

Leonardo Melinte - Da...


Victor Mariniuc - Știu ce interpretare a fișelor sau a atribuțiilor le-ai făcut și le-ai trimis pe anumite filiere în mod clasificat sau secret... Care n-am avut acces la ele, cu privire la activitatea mea personală de inspector șef... Reține! N-am uitat și nu uit chestia asta, că am o memorie destul de bună! Trecem peste chestiunile personale pe care le-ai avut împotriva mea... Deci, revenind... Fișa postului este cea care ți se transmite. Doi. Dacă vrei să interpretezi fișa postului cu chestiuni cu ceea ce ai tu viziune personală, să știi că-ți cam interzic! Te voi... corecta... Trei. Îți voi stabili sarcini exacte și clare... Cu privire la ceea ce trebuie să îndeplinești în ceea ce privește fișa postului. Următorul punct... chiar dacă-ți vine să râzi...

Leonardo Melinte - Nu...

Victor Mariniuc: Indiferent de prop... și ți-o repet, indiferent de proptelele... Și ți-o spun clar, chiar sunt... pe felia mea... Indiferent de proptelele pe care le ai... politice... și de altă natură... Dacă nu le vei îndeplini, voi face în așa fel încât ele să fie evidențiate. În sensul celor pe care... le-ai îndeplinit. Dacă vei încerca să explici că albul este negru și negrul este alb, să știi că, la fel, vei avea o problemă cu privire la modul de percepție... Care... Pe care voi încerca să le susțin.


Victor Mariniuc - Oficial îți spun! Dacă ai impresia că noi putem să lucrăm, eu ca inspector șef și tu ca împuternicit, luându-mă la mișto cu prostiile astea... Să știi că n-am încotro și va trebui să lucrez cu tine... Da-ți voi da de fiecare dată sarcini astfel încât să nu fiu prea apropiat de tine. Și-ți recomand ca atare... Nu mai folosi chestiuni care să îmi arate că ești superior! Deci încă o dată repet... Vei avea posibilitatea să ai acces la informații importante. Se va profita de tine?

Leonardo Melinte - Sub nici o formă!

Victor Mariniuc - De asemenea, vom avea o problemă dat fiind faptul că avem câteva mii de oameni... Vei avea și vei promova conflictele...

Leonardo Melinte - Nu...

Victor Mariniuc - Ce-nseamnă prin asta?

Leonardo Melinte - Că nu voi promova conflicte

Victor Mariniuc - ... cu organizațiile profesionale și sindicale?

Leonardo Melinte - Nu!

Victor Mariniuc - Ce-nseamnă asta, definește!

Leonardo Melinte – Deci, nu voi avea nici un conflict cu nimeni!


Leonardo Melinte - Deci doar atâta pot să-ți spun... Folosește-mă la capacitate maximă

Victor Mariniuc - Nu eu te folosesc, că nu ești moșia mea personală!

Leonardo Melinte: Folosește-mă în calitate de comandant!

Victor Mariniuc - Eu sunt în funcția în care sunt pus câștigată prin concurs și tu ești propus de către domnul chestor principal Bute... Liviu pe funcția aceasta de adjunct!


Victor Mariniuc - N-am uitat nici faptul că ai venit la atenționare și te-ai supărat pe chestia asta. Nu mai discutăm treaba asta și nu înseamnă când vei fi adjunct că nu vei primi atenționări...Avem scăderea cea mai mare cu privire la indicii de contrabandă din ultimii ani, dar asta nu-i cazul pe Stânca, e vorba de alte sectoare... (râde) N-ai nicio treabă cu povestea asta!


Victor Mariniuc - Repet încă o dată, dacă îți faci impresia că obiectivele pe care ți le stabilesc eu, cu privire concrete, la creșterea contrabandei și la alte probleme cu privire la fișa postului, fără să-mi interpretezi sau să-mi explici mie niște chestii... Nu-mi fa... nu faci față, te-aș ruga oficial să nu apelezi la niciun factor... politic sau de altă natură să-ți menții funcția! E ok? Înțelege... O noapte bună! Discuția este confidențială. La rândul meu, va trebui să o raportez inspectorului general, dat fiind faptul că am îndeplinit o dispoziție cu privire să te testez dacă ai înțeles responsabilitățile care încearcă conducerea IGPF-ului să ți le transmită astfel încât să îți crească... sau să ne crească valoarea Inspectoratului Teritorial.

Ulterior, discuție Victor Mariniuc (șef ITPF Iași) – Liviu Bute (șef Poliția de Frontieră Română)

Victor Mariniuc - Să trăiți cu respect!

Liviu Bute - Vă salut

Victor Mariniuc: Victor Mariniuc vă deranjează

Liviu Bute - Da, da. Vă rog

Victor Mariniuc - Am avut o discuție conform celor dispuse de dumneavoastră cu domnul Melinte

Liviu Bute - Da...

Victor Mariniuc - Domnul Melinte a fost de acord

Liviu Bute - Da...

Victor Mariniuc - I-am comunicat să păstreze confidențialitatea

Liviu Bute - Îhî...

Victor Mariniuc - Și cam atât... În continuare îmi mențin punctul de vedere

Liviu Bute - Da

Victor Mariniuc - Că nu este chiar cea mai potrivită persoană

Liviu Bute - Da. Am înțeles

Victor Mariniuc - În funcție de asta, mâine veți lua decizia pentru că el a acceptat, urmează să luați decizie. Cu respect, să trăiți, o seară bună!

Liviu Bute: Vă salut, vă salut, să trăiți

După această a doua discuție, Leonardo Melinte a fost numit împuternicit adjunct al șefului ITPF Iași.

Reacția personajelor principale, contactate ieri de REPORTER DE IAȘI:

Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, a primit întrebările pe whatsapp, le-a văzut, dar nu a răspuns până la ora editării acestui material de presă
Victor Mariniuc, șeful ITPF Iași: „Nu comentez”

Liviu Bute, fost șef al Poliției de Frontieră Române, actual adjunct: „Dacă spuneți că este un dosar penal, de ce nu lăsați dosarul să... Nu cunosc nimic. Nu știu nimic. Nu știu subiectul, acum aud prima dată”

Leonardo Melinte, adjunct al șefului sectorului Poliției de Frontieră Iași: „E prima dată când aud despre așa ceva. Nu am o relație cu Costel Alexe, dar, ba da, am vorbit cu el (la modul general – n.r.). Aici sunt niște activități de denigrare a mea. Despre numirea mea de atunci, întrebați Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Iași și, de asemenea, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră”


Comisarul șef Leonardo Melinte are trei mari vulnerabilități:
1) Relația cu colegii și cu subordonații. De-a lungul ultimilor ani, Melinte a fost acuzat de repetate abateri disciplinare. În perioada 2017 – 2021, Sindicatul Național al Polițiștilor de Frontieră (SNPF) a adresat mai multe sesizări miniștrilor Afacerilor Interne:

- „Polițiștii de frontieră ne-au adus la cunoștință în diferite situații de faptul (unii bănuind, alții având dovezi) că adjunctul șefului de sector Cms. șef Melinte Leonardo este responsabil de absolut tot ce se întâmplă ilegal în punctul de trecere a frontierei de stat”
- „Polițiștilor de frontieră le este frică de Cms șef Melinte Leonardo întrucât acesta se laudă cu relații la nivel extrem de înalt și afirmă peste tot că nimeni nu-i poate face nimic”
- Această persoană controversată (Leonardo Melinte – n.r.) este susținută și promovată de președintele Consiliului Județean Iași, Alexe Costel, pentru care DNA a cerut ridicarea imunității în vederea urmăririi penale”

2) Comisarul șef a fost reprezentat de „avocata traficanților”. Melinte și sindicatul s-au dat în judecată reciproc. Una din acțiuni a ajuns la Tribunal după ce sindicatul a câștigat în primă instanță, un alt proces e pe rol la Judecătorie. În acțiunea intentată de Melinte împotriva SNPF, comisarul șef a avut-o drept avocată pe Mihaela Reznic (foto), cea care îi apăra și pe contrabandiștii de țigări.

După ce REPORTER DE IAȘI a scris despre această situație stranie, Melinte a renunțat la serviciile acesteia. Mai mult, Reznic avusese contract pentru servicii de asistență juridică cu Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră, însă, în paralel, după cum singură a admis pentru REPORTER DE IAȘI, a intrat în dosare ca apărător al contrabandiștilor de țigări, adică fix activitatea pe care trebuie să o împiedice Poliția de Frontieră.

Avocata Reznic este fiica Larisei Mardari, un alt personaj implicat în conflicte cu polițiștii de frontieră. Mardari a fost judecată și, ulterior, condamnată pentru ultraj și pentru că a lovit cu mașina un polițist de frontieră căruia i-a rupt un deget de la picior. 

3) Averea familiei Melinte, pensiune și mașini de lux. Mihaela Melinte, soția comisarului șef, deține 50% din părțile sociale ale SC Rami SRL. Cealaltă jumătate îi aparține lui Lucian Tanasă, fratele Mihaelei. Firma operează un popas turistic în Războieni, lângă Târgu Frumos. Are camere de cazare și un restaurant ce poate fi inclusiv închiriat pentru evenimente private.

Soția comisarului șef conduce un BMW X1 alb înmatriculat pe firmă. În 2021, SRL-ul Rami a înregistrat un profit net de peste 930.000 lei (aproximativ 190.000 de euro) realizat cu 31 de salariați. Restaurantul, deși nu este amplasat în apropierea graniței, este preferat de mulți cetățeni din Republica Moldova. „Le place mâncarea noastră”, a spus Mihaela Melinte, patroana.

Article image
* 285.000 de pachete au fost descărcate pe fâșie în noaptea din 2 spre 3 iunie 2018. Valoarea țigărilor: peste 600.000 de euro. Profitul operațiunii: 100.000 de euro * TIR-ul a fost așezat într-un punct de lângă râul Prut aflat în unghi mort pentru radarul cu termoviziune. Cineva din interiorul Poliției de Frontieră a fixat acest „loc invizibil”, pentru că doar din sistem se putea obține informația * TIR-ul a fost deplasat ...
Autor Cezar Moraru Anchete 20 Decembrie 2021

Article image
* Comisarul șef Leonardo Melinte, comandant adjunct al ITPF Iași, este apărat într-un proces de Mihaela Reznic, „avocata traficanților” * Melinte a evitat să se pronunțe referitor la trecutul de contrabandistă a Larisei Mardari, mama avocatei Mihaela Reznic. „Adresați-vă inspectoratului”, a spus el * Soția și cumnatul comisarului șef dețin, în părți egale, o pensiune modernă, cu multiple dotări, la intrarea în Târgu Frumos ...
Autor Cezar Moraru Anchete 13 Decembrie 2021


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30