fbpx
 
Echipa de dublu mixt Andreea și Cristian Nica: procuroarea DNA îi achită, soțul avocat îi apără pe corupții din Primărie

Echipa de dublu mixt Andreea și Cristian Nica: procuroarea DNA îi achită, soțul avocat îi apără pe corupții din Primărie


Cristian Nica este suspect de evaziune, declarând venituri lunare din avocatură de doar 2.000 de lei. În Baroul Iași, un avocat bun câștigă de 10 ori mai mult, iar el se consideră „un avocat bun”

Soția, procuror DNA, a achitat Lotul „Cicoarei” pentru schimbul de terenuri cusut cu ață albă, în urma căruia o grupare din PNL Iași va construi blocuri cu un profit de peste 3 milioane de euro. Totul, pe spatele unui teren al Primăriei

În paralel, soțul avocat apără mâna dreaptă a primarului Mihai Chirica într-un alt caz celebru de corupție: Dosarul „Sărărie”, în care patronul BZI a construit ilegal un bloc tot pe un teren al Primăriei

Victor Gavriluță era omul de bază al primarului, care rezolva recepțiile și edificările falsificate la cele mai penale blocuri construite prin Iași. El este unchiul secretarei lui Mihai Chirica și inspira încredere totală

În Dosarul „Sărărie”, Gavriluță îl are ca apărător, de un an, tocmai pe Cristian Nica, soțul procuroarei DNA

Andreea Nica a clasat Dosarul „Cicoarei”, de la Primăria Iași, abia în februarie anul acesta. Deci cei doi soți au lucrat în paralel 8 luni la afacerile murdare din Primărie fără să discute acasă despre mafia imobiliară

În urmă cu câțiva ani, soții Nica au cumpărat un penthouse în Iași cu doar 50.000 de euro, de cinci ori sub prețul pieței

Din cei peste 750 de avocați din Baroul Iași, Victor Gavriluță, funcționar al Primăriei inculpat în dosarul DIICOT „Sărărie” alături de primarul Mihai Chirica, l-a tocmit drept avocat pe Cristian Nica. „Sunt un avocat bun”, a explicat Nica de ce crede că funcționarul Primărei l-a ales pe el.

Conform documentelor oficiale, în 2020, avocatul Nica a câștigat, net, doar 2.000 lei/lunar din activități avocățești. La pragul de jos, aproape de salariul minim pe economie, cât un angajat de la salubritate sau de la spații verzi. Deci un avocat bun dar fără clienți.

În declarația de avere din 2021 a procuroarei Andreea Nica apar veniturile soțului din 2020: extrem de mici pentru un avocat consacrat din Baroul Iași

În paralel cu înțelegerea client (Gavriluță, inculpat) – avocat (Cristian Nica), DNA București instrumenta într-un alt dosar schimbul de terenuri dintre Primăria Iași și o firmă privată, G&R Imobiliar Group SRL. Procuror era Andreea Nica, soția avocatului Cristian Nica. „Sărărie” și „Cicoarei” au fost cele mai sonore dosare de corupție din Iași din ultimii ani, în ambele fiind implicați liderii Primăriei.

Marea întrebare: a existat o incompatibilitate, un conflict de interese ori măcar o dilemă morală? Soțul-avocat a reprezentat un inculpat care ar fi săvârșit faptele de care este acuzat de DIICOT împreună cu alți funcționari și cu primarul Mihai Chirica, parte dintre ei fiind cercetați în dosarul DNA instrumentat de soția-procuror.

Dar soția-procuror a clasat de curând speța schimbului de terenuri. „Fapta nu există”. Justiție de-a Baba-oarba.
Două dosare cu aceiași acuzați la grămadă
În dosarul „Sărărie”, în care DIICOT cercetează asocierea Primăriei cu familia Asimionesei pentru edificarea unui imobil (pensiune și sediu firmă), dar și vânzarea apartamentelor rezultate cu încălcarea contractului, sunt inculpate mai multe persoane din Palatul Roznovanu. Pe listă sunt primarul Mihai Chirica, fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, fostul arhitect șef Alexandru Mustiață, dar și funcționarii Gabriel Gergheșanu și Victor Gavriluță. Ultimul dintre aceștia, Gavriluță, este reprezentat de avocatul Cristian Nica.
Anterior, la structura centrală a DNA, fusese deschis în 2020 un dosar „in rem” privind un schimb de terenuri între Primăria Iași și o firmă privată, G&R Imobiliar Group SRL. Acesta a fost instrumentat de Andreea Nica, procuror DNA Iași detașat la București, soția avocatului Nica. Schimbul de terenuri i-a privit pe cel puțin o parte dintre angajații Primăriei care au fost incluși în celălalt dosar, cel al DIICOT Iași.

Mihai Chirica a fost în centrul afacerilor din Cicoarei și Sărărie: totul a trecut prin aparatul Primăriei și prin votul consilierilor locali controlați de el

Procuroarea acuza, soțul apăra
În primăvara acestui an, publicația 7IAȘI a anunțat că DNA București a clasat dosarul instrumentat de procurorul Andreea Nica privind schimbul de terenuri.

Cu același prilej, 7IAȘI a făcut și dezvăluirea că soțul Andreei Nica era avocatul inculpatului Gavriluță din dosarul DIICOT. Cu alte cuvinte, Nica ancheta presupuse ilegalități la Primăria Iași, firele putând duce spre primar sau funcționari de la Cadastru, iar soțul acesteia, în alt dosar, apăra un inculpat care este acuzat de fapte penale alături de primar și alți colegi funcționari.

„Nici măcar la nivel moral n-am o dilemă”

Contactat de REPORTER DE IAȘI, avocatul Cristian Nica a respins orice legătură între cele două dosare. „Nu știu ce-i de lămurit. Nu s-au regăsit în cealaltă parte (funcționari și demnitari din dosarul DIICOT în dosarul instrumentat de soția sa – n.r.). Nu înțeleg care e conexiunea pe care o faceți. Iar acel funcționar (Gavriluță – n.r.) până la condamnarea definitivă de către o instanță beneficiază de prezumția de nevinovăție. Nu au legătură cele două dosare. Nici măcar la nivel moral n-am o dilemă”, a spus avocatul.

Într-adevăr, personajele din dosarul DIICOT în care este și clientul avocatului Cristian Nica nu apar și în ancheta DNA București realizată de soția sa, procurorul Andreea Nica, din simplul motiv că dosarul a fost clasat.
Discuție REPORTER DE IAȘI - Cristian Nica, avocat:

REPORTER DE IAȘI: - Poate aceleași personaje din dosarul DIICOT ar fi urmat să se regăsească în dosarul Cicoarei – Eternitatea.

Cristian Nica: - Da? Și eu ce să fac? Să-i spun eu organului de urmărire penală ce să facă? Sau nu înțeleg?

- Păi, organul de urmărire penală e coleg de apartament cu dumneavoastră. E coleg de pat cu dumneavoastră.

- Așa. Și?

- Deci nu vedeți nicio problemă în chestiunea asta?

- Adică trebuia clientul meu, deși nu este în Dosarul Cicoarei, poate ar fi trebuit să fie. Sau cum?

- Cum a ajuns clientul dvs., din 800 de avocați din Baroul Iași, fix la dvs.?

- Iarăși nu înțeleg întrebarea. Este dreptul clientului de a-și alege avocatul.

- Eu știu asta. Vă întreb cum a ajuns la dvs.? Vă știați dinainte, erați prieteni, printr-o recomandare, v-a găsit pe internet?

- Nu știu. Asta puteți să-l întrebați pe el. A ajuns la mine pentru că sunt un avocat bun.

- Dumneavoastră nu simțiți că-i nicio problemă aici?

- Absolut nicio problemă. O inventați dumneavoastră. Nu înțeleg motivele, nici nu mă interesează.

- De când sunteți avocatul dumnealui?

- E confidențialitate între avocat și client. E o informație confidențială.

- Despre onorariul, nici nu poate fi vorba să vă întreb?

- (...)

- Am văzut în declarația de avere a soției completată în anul 2021 că în 2020 ați avut venituri undeva la 3.000 de lei lunar din activitatea de avocat?

- Ce importanță are, nu înțeleg? Îmi verificați veniturile. Nu sunt funcționar public, nu iau bani de la stat.

- Sunteți căsătorit cu un magistrat.

- Asta este altceva. Soția mea este obligată să depună declarația de avere.

- Inclusiv veniturile dumneavoastră.

- Așa, și? Eu trebuie să vă dau dumneavoastră explicații cu privire la veniturile mele? Asta-i culmea. Eu, avocat persoană independentă, cu activitate independentă, să vă dau explicații dvs.?

- Spuneați că sunteți un avocat bun. Și voiam să văd cum se traduce asta financiar.

- Da. Se traduce prin procentul de dosare câștigate.

- Dar un avocat bun câștigă 2.000 de lei pe lună?

- Asta-i problema dumneavoastră?

Afacerea „Cicoarei” s-a făcut prin intermediari. Au obținut un teren de peste 3.000 mp din patrimoniul Primăriei, profitul pe viitoarele apartamente fiind de peste 3 milioane de euro (FOTO: 7IASI)

Un avocat bun câștigă de 10 ori mai mult decât Cristian Nica
Concret, în declarația de avere pe care procurorul Andreea Nica a depus-o în vara anului 2021, aceasta a menționat și veniturile soțului său, avocatul Cristian Nica, pentru anul precedent. Astfel, au fost precizate 24.733 lei ca avocat, 12.974 lei ca practician insolvență și 9.221 lei ajutor de la stat.

Cu alte cuvinte, strict din activitatea avocățească, Nica a încasat în 2020, în medie net lunar câte 2.061 lei. „Este extrem de puțin. La Iași, la ora asta, un avocat mediocru spre mediu face în jur de 60-70.000 lei anual, adică măcar 1.200 de euro pe lună. Un avocat foarte bun poate ajunge și la 600.000-700.000 lei, peste 120.000 euro, adică 10.000-12.000 euro lunar”, a explicat un reputat avocat, sub rezerva anonimatului.
Acesta a pus venitul redus al lui Nica și pe seama pandemiei de COVID-19. „Acei 9.200 lei «ajutor de stat» asta ar putea reprezenta”, a completat acesta.

Terenul de lângă Eternitatea nu avea deloc acces auto și nu se putea construi bloc pe el, cel mult o casă individuală. Schimbul de terenuri a fost total injust

„Nu-mi explic de ce declară sume așa de mici”

Însă, nici în declarația de avere a soției din 2020 aferentă anului 2019, Cristian Nica nu este menționat cu venituri foarte consistente. Ca avocat, acesta ar fi câștigat în 2019 suma de 35.400 de lei ceea ce corespunde unei medii lunare nete de doar 2.950 de lei. La care s-ar fi adăugat, tot ca medie netă lunară, încă 127 de lei ca practician insolvență.

„În branșa noastră este cunoscut ca un avocat isteț, nu-mi pot explica de ce sunt atât de mici veniturile lui”, a opinat un coleg care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Procurorul Andreea Nica nu a comunicat oficial conținutul Ordonanței de clasare în Dosarul Cicoarei. Se speculează două premise: Cimitirul Eternitatea nu avea regim închis, deci putea fi extins, ca pretext, iar, în al doilea rând, evaluările terenurilor nu depindeau de voința consilierilor locali, chiar dacă schimbul nu a fost echivalent

Andreea Nica: „Nu comentez sub nicio formă”
Apelată telefonic, Andreea Nica, procuror DNA, a spus, la rândul său, că nu crede că s-ar fi aflat în vreo situație de incompatibilitate.

Discuție REPORTER DE IAȘI – Andreea Nica, procuror DNA București

REPORTER DE IAȘI: - Voiam să vă întreb despre situația asta în care v-ați aflat dvs. și soțul dvs. Dacă nu vedeți un conflict de interese, de incompatibilitate? Dacă a existat?

Andreea Nica: - Nu cred că a existat nicio situație de acest gen.

- La dvs., dosarul era „in rem”? Despre fapte, nu despre persoane?

- Exact.

- Știți că dincolo, în dosarul DIICOT, e de notorietate, cred că-l știți, cu Sărărie, acolo sunt atât funcționari ai Primăriei cât și din Executiv. E și primarul...

- Nu știu. Chiar nu știu.

- Exista riscul ca aceiași să se regăsească la un moment dat în cercetările dumneavoastră.

- Nu știu și nu am ce să comentez.

- Nu considerați că, dumneavoastră erați deja pe dosar, soțul dumneavoastră ar fi trebuit să se abțină? Cum din 800 de avocați din Baroul Iași inculpatul Gavriluță a ajuns fix la soțul dvs.?

- V-am explicat că nu comentez sub nicio formă. Nu știu care este situația.
„Suspiciune rezonabilă că imparțialitatea este afectată”

Avocatul-expert contactat de REPORTER DE IAȘI susține că, legal, soții Nica nu s-ar fi aflat nici în incompatibilitate, nici în conflict de interese. „Moral, dacă dosarul schimbului de terenuri era deja instrumentat de soția-procuror, atunci soțul-avocat n-ar fi trebui să accepte să intre în dosarul lui Gavriluță, tocmai pentru a înlătura orice urmă de suspiciune”, a spus acesta.
Specialistul a afirmat că singura vulnerabilitate ar putea fi cu articolele 64 și 65 din Codul de Procedură Penală care prevăd că procurorul este incompatibil dacă „există o suspiciune rezonabilă că imparţialitatea (procurorului – n.r.) este afectată”.

Avocatul a spus: „E o nuanță, este pe muchie, poate fi interpretată această formulare. Însă, ca dovadă supremă de integritate, unul dintre cei doi trebuia să se abțină”.

Victor Gavriluță este apărat de avocatul Cristian Nica, soțul procuroarei DNA. Gavriluță a parafat blocul din Sărărie al Grupării Asimionesei deși acolo trebuia să fie o pensiune. Gavriluță a rezolvat și blocul lui Cheșcu de la Doi Băieți, care avea 6 etaje în plus. În toate marile scandaluri, Gavriluță era chemat să rezolve, fiind omul de încredere al primarului. Iar soțul procuroarei îl apără

DNA București: „Nu se încadrează la incompatibilitate”


Reprezentanții DNA, prin Biroul de Informare și Relații Publice, au transmis către REPORTER DE IAȘI: „Din studiul informațiilor, așa cum au fost prezentate în cererea dvs., nu rezultă ca vreunul din aspectele menționate să se încadreze în cele prevăzute de Codul de Procedură Penală, la Secțiunea a 6-a – „Incompatibilitatea şi strămutarea”, sau în cele prevăzute de Legea nr. 303/2004 privind statutul magistraților”.

Dosarul Cicoarei: îmbogățirea șefilor PNL Iași pe spatele unui teren al Primăriei

Cele două dosare în care a apărut numele soților Nica sunt „Eternitate-Cicoarei” și „Sărărie 202”.
Dosarul Eternitate – Cicoarei, instrumentat și ulterior clasat de DNA București, procuror Andreea Nica:
* În toamna anului 2019, Primăria a dat firmei G&R Imobiliar Group SRL 3.370 mp în Cicoarei și a primit de la aceasta 1.281 mp lângă cimitirul Eternitatea
* 5 consilieri liberali, după ce au refuzat în trei rânduri să voteze proiectul, a patra oară și-au schimbat părerea și au fost în favoarea schimbului
* Terenul pe care Primăria l-a preluat în 2019 de la G&R Imobiliar Group este plin de bălării, nu s-a făcut niciun fel de extindere a cimitirului, motivul invocat în momentul schimbului
* Firma G&R Imobiliar Group a fost înființată în august 2017. Ca asociați au figurat inițial Gheorghe Dochițanu și Robert Melinte. La doar patru zile, SRL-ul a cumpărat cei 1.281 mp din strada Ciric, numărul 5, lipiți de cimitirul Eternitatea, prețul fiind de 100.000 de euro, adică o medie de 78 euro/mp

* Cumpărătorii au vrut să facă un bloc mic, dar n-au primit aprobare de la Primărie. În adresa de răspuns, semnată de Gabriel Harabagiu, fost viceprimar, în numele primarului Mihai Chirica, s-au propus și două variante: fie se face un schimb de terenuri „pe echilibru valoric”, fie Primăria să-l cumpere, la prețul pieței, în urma unei evaluări. S-a mers pe varianta schimbului. Reprezentanții Primăriei au susținut o aberație, cum că prin acest schimb vor mări Eternitatea. Un cimitir întins pe 22 ha, declarat închis de 25 de ani, urma să fie extins cu 0,12 ha, reprezentând 0,54% din suprafața sa
* Proiectul a picat de trei ori la votul din Consiliul Local. În septembrie 2019, a patra încercare. De această dată, schimbul a fost parafat. Eduard Boz, Tudor Dornean, Lucian Jugrin, Alexandru Coțofan și Ciprian Bostan, toți consilieri PNL, au votat „pentru”. Schimbarea de atitudine a fost cu atât mai neașteptată cu cât în acea perioadă grupul liberal din Consiliul Local se abținea la astfel de proiecte imobiliare, aducând ca argument lipsa unui Plan Urbanistic General reactualizat
* În final, G&R Imobiliar Group a dat Primăriei cei 1.281 mp de pe strada Ciric (evaluare 171 euro/mp) și a primit 3.370 mp în Cicoarei (evaluați la 65 euro/mp). Adică, fiecare parcelă a fost cotată la câte 219.051 euro
* După ce s-a realizat schimbul, în structura G&R Imobiliar Group a apărut un nou asociat, noua componență fiind: Gheorghe Dochițanu și Robert Melinte, fiecare cu câte 25%, și Bogdan Niță, fiul primarului liberal din Miroslava, cu 50%
* Pe terenul din Cicoarei, firma intenționează să edifice un mega-proiect imobiliar, lucru care nu ar fi fost posibil pe peticul de teren de lângă cimitir
* La scurt timp de la aprobarea schimbului în CL, publicația 7IAȘI a prezentat fotografii cu Costel Alexe, șeful liberalilor ieșeni, aflat la o cafenea din Palas alături de Gheorghe Dochițanu, unul dintre acționarii firmei beneficiară a tranzacției
* În primăvara anului 2022, procurorul DNA Andreea Nica a clasat dosarul acestui schimb scandalos de terenuri. „Fapta nu există”, a fost răspunsul sec oferit de DNA publicației 7IAȘI în luna martie a acestui an

Claudiu Asimionesei așteaptă rechizitoriul DIICOT pentru Afacerea „Sărărie”

Dosarul „Sărărie”: îmbogățirea patronului BZI tot pe un teren al Primăriei
Dosarul Sărărie 202 instrumentat de DIICOT Iași:
* Contractul de asociere dintre Consiliul Local și clanul Asimionesei prevedea construirea unei pensiuni și a unui sediu de firmă. Asimionesei a făcut bloc de locuințe și a vândut, ilegal, 13 apartamente din 29

* Recepția blocului și intabularea menționează „pensiune”. Codul civil prevede că modificarea obiectului asocierii se face în aceeași modalitate în care a fost stabilit inițial: prin vot în Consiliul Local. Acest vot nu a avut loc niciodată
* Terenul din Sărărie fusese evaluat la 75 euro/mp, deși valorează cel puțin 300 euro/mp 
* Asimionesei a vândut apartamente cu aproape 2.000 de euro/mp, pe un teren în Copou, primit gratis de la Primărie. Nici măcar nu s-a făcut expertiză la investiție, Asimionesei n-a plătit un leu în contul Primăriei
* În acest dosar, Chirica este inculpat pentru „omisiunea sesizării”, dar și pentru „abuz în serviciu”
* Inculpați sunt și Gabriel Harabagiu (fost viceprimar) și Alexandru Mustiață (fost arhitect șef), acuzațiile fiind, în cazul ambilor, de „fals intelectual” și „abuz în serviciu”
* Un alt inculpat este funcționarul Primăriei Victor Gavriluță care-l are ca apărător pe avocatul Cristian Nica. Bugetarul este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de „fals intelectual în formă continuată” și „abuz în serviciu”. În același timp, Gavriluță este apropiat de primarul Mihai Chirica. Nepoata lui Gavriluță este Ioana Turtă, iar ea este secretara primarului
* Gavriluță a fost în primul cerc de încredere al primarului, care nu se expunea la cele mai scandaloase edificări sau certificate de recepție. Cel desemnat să se ocupe era chiar Victor Gavriluță. De aceea, implicarea soților Nica în ambele ipostaze, procuror și avocat, este neobișnuită: în ambele dosare era anchetat Mihai Chirica iar Victor Gavriluță era omul său de bază.

Andreea Nica a cumpărat un penthouse într-un bloc din zona N. Iorga-Nicolina la un preț infim: 50.000 de euro. Prețul mult subevaluat nu a fost explicat suficient de convingător

Familia Nica deține un penthouse cumpărat la preț de garsonieră
Soții Andreea și Cristian Nica dețin un apartament în Iași achiziționat în 2010, cu o suprafață de 138 mp + 39 mp terasă. Despre acest imobil, publicația 7IAȘI a scris:
„Dezvoltatorul Adrian Șerbănoiu i-a vândut procurorului DNA Andreea Nica un penthouse de 177 metri pătrați cu doar 50.000 de euro, adică cu 282 de euro/mp. În același bloc și în aceeași perioadă, au fost contractate locuințe cu 1.500 de euro/mp. Pe când Nica conducea Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, pe masa acesteia a ajuns plângerea depusă împotriva lui Adrian Șerbănoiu de către fostul său asociat. În hățișul birocratic al justiției ieșene, dosarul a petrecut șase ani, abia în 2018 fiind luată o decizie: clasare. Mai mult, în contractul de vânzare-cumpărare se face dovada plății doar a 29.000 de euro din prețul total al imobilului de 50.000 de euro. Contractul de vânzare-cumpărare atestă plata prin două viramente bancare a doar 29.000 de euro. Pentru diferența de 21.000 de euro, care ar fi fost achitată anterior semnării contractului nu se vorbește de factură și chitanță sau de alt virament bancar”.

Salariul procurorului DNA Andreea Nica: 4.300 euro/lună
Potrivit declarației de avere din 2021, Andreea Nica a câștigat în 2020 de pe urma activității de procuror DNA suma totală netă de 252.311 lei reprezentând salarii, drepturi salariale restante și vouchere de vacanță. În medie, net, lunar, ar reieși un venit de 21.025 lei, echivalentul a 4.300 de euro.

Familia mai deține un Ford Focus din 2015. Pentru că acum lucrează la structura centrală a DNA din București, Andreei Nica i se decontează chiria. „Doamna procuror beneficiază de decontarea cuantumului chiriei lunare în valoare de 550 e:uro/luna (echivalent în lei)”, a comunicat DNA.

Article image
Iașul are în 2018 cei mai proști indicatori din țară dintre cele 14 structuri teritoriale. Anticorupția a murit și a fost îngropată: s-au făcut doar 4 rechizitorii într-un an, la 8 procurori, adică mai puțin de un rechizitoriu de fiecare procuror, în 12 luni. Toată lumea a fost achitată, iar în 2018 au fost doar 9 persoane trimise în judecată, în timp ce în 2014 erau 76 de persoane. Cauzele instrumentate sunt la nivel de „p...
Autor Cezar Moraru Reportaje 21 Octombrie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: