fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
REPORTER DE IAȘI este Redacția Anului în presa locală din România. Ancheta remarcată de juriul de la Superscrieri

REPORTER DE IAȘI este Redacția Anului în presa locală din România. Ancheta remarcată de juriul de la Superscrieri


Premiu important pentru REPORTER DE IAȘI, dar și pentru presa ieșeană, primit luni, 16 mai, la Gala premiilor Superscrieri. Ancheta „Numărul 2 din Apele Române și-a angajat tatăl de 69 de ani prin „detașare” a obținut locul II la secțiunea PRESA LOCALĂ, introdusă anul acesta de organizatori. REPORTER a primit și Premiul „REDACȚIA ANULUI ÎN PRESA LOCALĂ”.

Tema Superscrieri din acest an este presa locală și se concretizează prin introducerea unei secțiuni dedicate jurnaliștilor din presa locală și regională și o serie de evenimente locale desfășurate în lunile martie și aprilie în orașe importante din România: Iași, Constanța, Sibiu, Cluj Napoca și Oradea.

44 de materiale (presă scrisă, audio, video și foto) au fost selectate de un juriu format din 21 specialiști din media și sunt nominalizate la cele 8 categorii de concurs: Audio/Podcast, Debut jurnalistic, Investigație, Opinie, Reportaj, Presă Locală, TV&VIDEO-jurnalism, Fotojurnalism. Alături de acestea, vor fi anunțate premiile onorifice și premiile speciale.

Gala de decernare a premiilor a fost transmisă LIVE pe internet.

„Superscrieri e tributul pe care din 2011 încoace îl aducem acestor autori care, prin forța poveștilor lor, prin originalitate, onestitate și curaj încă ne relevă realitatea care contează, ne arată cum stau de fapt lucrurile, ne scapă de prejudecăți și stereotipii, ne emoționează, ne îmbogățesc, ne ajută să luăm decizii mai bune și să punem viitorul în noi și noi perspective.

Din aceste povestiri am aflat, în ultimii ani, de neajunsurile sistemului de sănătate, de cât de greu ne va fi la următorul cutremur, de fabricile de diplome, de abuzurile asupra pădurilor, din lumea politică sau din biserică”, spun organizatorii.

Un moment special a fost dedicat anul acesta jurnalistei Emilia Șercan.

Invitatul special  la evenimentele din București a fost jurnalistul Walter Robinson(foto jos), cel care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service. Filmul „Spotlight”, premiat cu Oscar și la baza căruia stă investigația condusă de Walter Robinson, a fost punctul de pornire a dezbaterii despre importanța presei locale.

Premiile Superscrieri:

INVESTIGAȚIE

Locul I: Clanul Marelui Alb – Victor Ilie (Recorder)

Locul II: Hidra electorală – Ioana Moldoveanu (RISE Project)

Locul III: „Domnul Florin Roman nu a urmat cursurile și nu a luat licență la noi” – Răzvan Luțac, Ciprian Ranghel, Cătălin Tolontan (Libertatea)  / Judecătorul lui Șor – Iurie Sanduța (RISE Project Moldova)

REPORTAJ

Locul I: INTERACTIV | Altă hartă a României: peticele de Europa aduse acasă de diaspora – Alina Mărculescu Matiș; grafică de Edit Gyenge (Panorama.ro)  / Blocuri strâmbe: cum ajungem să locuim prost pe bani mulți – Vlad Odobescu (Scena9)

Locul II: Spitalul uman – Ruxandra Pătrașcu-Maian (Inclusiv)

Locul III: Am devenit o prizonieră în propria casă – Delia Marinescu (Scena9) / O zi la ATI Covid: Mărturiile dramatice ale unor bolnavi, medici şi asistente din secţiile de Terapie Intensivă ale Spitalului Municipal Oradea – Adrian Criș (Bihoreanul)

TV&VIDEO-JURNALISM

Locul I: Singur împotriva mafiei lemnului – Alex Nedea, David Muntean (Recorder)

Locul II: Așa arată un dezastru sanitar – Andrei Udișteanu, David Muntean (Recorder)

Locul III: Noi dezvăluiri despre politizarea Apelor Române: un „animal politic” și o chelneriță pe post de inginer – Alex Nedea, David Muntean (Recorder)

OPINIE

Locul I - Femeie educată, caut partener – Radu Umbreș (ISCOADA)

Locul II - Când presa devine ecoul minciunilor spuse de un înalt prelat al BOR pe tema COVID. Și Libertatea greșește  – Alexandra Nistoroiu (Libertatea)

Locul III - De ce pleacă românii din țară? – Elena Stancu (Teleleu / Libertatea)

AUDIO/PODCAST

Locul I: mini-seria Între linii pe drumul morții – Ani Sandu - Radio Europa FM

Locul II: Viața mea după ce am aflat că am HIV – Dana Alecu, Răzvan Băltărețu Pătratul Roșu

Locul III: Viața mea intimă a început cu un abuz sexual în România anilor ‘90 – Dana Alecu, Răzvan

PRESĂ LOCALĂ

Locul I - Seria de investigații „Unde a ajuns miliardul de euro de la UE pentru Delta Dunării” – Andreea Pavel, Cristian Andrei Leonte, Nathalie Bertrams, Ingrid Gercama, Tristen Taylor (info-sud-est.ro)

Locul II -  „Numărul 2 din Apele Române și-a angajat tatăl de 69 de ani prin „detașare” – Cezar Moraru (Reporter de Iași)

Locul III - Craiova arde – Anda Simion (Gazeta de Sud)

AUDIO/PODCAST

Locul I: mini-seria Între linii pe drumul morții – Ani Sandu - Radio Europa FM

Locul II: Viața mea după ce am aflat că am HIV – Dana Alecu, Răzvan Băltărețu Pătratul Roșu

Locul III: Viața mea intimă a început cu un abuz sexual în România anilor ‘90 – Dana Alecu, Răzvan

DEBUT

Locul I: Bianca Albu pentru cele 3 materiale: Armata de troli a sectorului 4. Peste o sută de conturi false îl susțin și îl apară pe Daniel Băluță pe Facebook / Medalioane „de protecție” împotriva Covid-19 din Coreea, cumpărate cu 30 de mii de EURO de două societăți publice din Voluntari / 12 milioane de lei de la Robert Negoiță către presă, în ultimii doi ani. Digi24, Digi Sport, Antena3 și România TV, cele mai mari sume  - Buletin de București

Locul II: Țară în service | Poveștile românilor vindecați de Covid-19 pentru care mâncarea are gust de metal și florile miros a gunoi – Gabriela-Lucia Neagu - Europa Liberă România

Locul III: Închide ochii și imaginează-ți un măr. Poți? – Maria Angele - Gen, revistă

FOTOJURNALISM

Fotografie Documentară

Locul I: The bear neccessities - Ioana Moldovan (ioanamoldovan.com / Scena9)

Locul II: Mândrie și Beton - Petruț Călinescu (Scena9 / Cdfd.ro)

Locul III: Supraviețuitori - Andrei Pungovschi (Scena9)  / Sfat - Dialog intergenerațional despre sustenabilitate - Claudiu Popescu (claudiupopescu.com)

FOTOJURNALISM

Fotografie de News

Cine sunt cei care îi ajută pe migranții de pe străzile Timișoarei. „Vreți să ne rugăm acum? Voi în limba voastră, noi în limba noastră” - Vlad Chirea (Libertatea)

PREMIUL JURIULUI

Seria de investigații „Unde a ajuns miliardul de euro de la UE pentru Delta Dunării” – Andreea Pavel, Cristian Andrei Leonte, Nathalie Bertrams, Ingrid Gercama, Tristen Taylor (info-sud-est.ro)

PREMIUL ONORIFIC Redacția Anului în Presa Locală

Reporter de Iași

SUPERSCRIEREA CITITORILOR

„Cea mai mare chestie și apoi nimic”, Matei Bumbuț (Gen, revistă / Decât o Revistă #46)

Premiul special ANIMAL WELFARE ÎN ROMÂNIA

Ferma ilegală de urși din Arad începută în anii ’90 și tolerată de autorități până azi. Instituțiile statului ridică din umeri: „Nu este responsabilitatea noastră” - Cristina Radu, Vlad Chirea foto (Libertatea)

Premiul special ACTI-VLOGGER-ul Anului

Ruxandra Gîdei, 4fără15

PREMIUL ONORIFIC Feature Writing/Longform: 

„Rușine”, Ionuț Sociu (Scena9)

PREMIUL ONORIFIC Editorul Anului în Presa Locală:

Florin Ciucaș, Bihoreanul

Article image
* Cine este Constantin Mețler, cel care l-a dat afară pe Ianculescu de la Târgu Mureș dar și-a adus propriul tată la Apele Române, pensionar la 69 de ani * Temut și privit cu respect în PNL: „Costică are conexiunile și mai sus” * REPORTER DE IAȘI i-a luat urmele tatălui miercuri, la filiala din Botoșani * La ora 13.00 l-am căutat, la ora 15.00 directorul Petru Avram l-a demis * Abia i se semnase detașarea pe încă șase l...
Autor Cezar Moraru Anchete 05 Februarie 2021


 
Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« August 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Cartierul Austriac