fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Spioană „româncă” a FSB, deconspirată de ucraineni pentru că era prea sexy pentru un pilot rus

Spioană „româncă” a FSB, deconspirată de ucraineni pentru că era prea sexy pentru un pilot rus


O spioană „româncă” a FSB a fost deconspirată de serviciile secrete ale Ucrainei pentru că era, pur și simplu, prea sexy pentru a fi amanta unui pilot rus.

Un joc de-a șoarecele și pisica dintre ruși și ucraineni, în care s-au implicat și britanicii, a fost făcut public de Rusia, care susține că a dejucat un complot prin care piloții avioanelor de luptă ale Kremlinului erau ademeniți să dezerteze și să-și piloteze avioanele în Ucraina, scrie Timpul, care citează Dailystar.

În operațiune a fost plasată la un moment dat și o spioană a FSB, serviciul secret rusesc, căreia i se pregătise un pașaport românesc, în calitate de presupusă amantă a unuia dintre piloții a cărui racolare se încerca.

Ucrainenii și-au dat însă seama că ceva nu era în regulă pentru că amanta era, pur și simplu, prea sexy pentru acel pilor rus.

Oficialii ucraineni „au încercat să recruteze piloţi militari ruşi, contra unei sume de bani şi garanţiei privind obţinerea cetăţeniei în unul dintre statele UE”, a anunțat inițial FSB.

Şefii serviciului au susţinut că au interceptat comunicaţiile dintre ucraineni şi „un pilot rus”. Planul prevedea oferirea unor plăţi în avans pentru a-i convinge să-şi piloteze Su-24, Su-34 sau bombardierul nuclear strategic Tu-22MZ în Ucraina.

În realitate, lucrurile nu stau tocmai așa, susține Christo Grozev, coordonatorul biroului de cercetare Bellingat din Marea Britanie.

„În timp ce Rusia prezintă că a descoperit planul, în realitate operaţiunea a fost o umilinţă pentru FSB, dezvăluind în mod neintenţionat identităţile a zeci de ofiţeri de contrainformaţii, metodele lor de operare şi detalii despre bunurile lor ascunse”, a spus Grozev.

„Au fost abordaţi câţiva piloţi militari ruşi şi chiar au trimis videoclipuri cu „dovada accesului” din interiorul avioanelor lor de luptă „Unele dintre imaginile din interiorul avioanelor au fost destul de detaliate. Reţineţi că acum FSB prezintă aceste videoclipuri ca „scurgeri controlate””, a adăugat el.

Grozev a spus că negocierile dintre recrutorii ucraineni şi piloţii ruşi au început aşa cum era de aşteptat, dar tonul lor s-a schimbat rapid, sugerând că piloţii nu mai vorbeau în numele lor, ci aveau indicaţii despre ce trebuie să spună.

Apariţia bruscă a „Mariei”, o colaboratoare FSB introdusă în plan drept amanta unui pilot rus a fost un indiciu că spionii ruşi au intrat pe fir. Agenţii pregătiseră un paşaport românesc pentru soţie şi unul slovac pentru amantă.

„Un indiciu clar că FSB a interceptat comunicaţiile a venit în momentul în care unul dintre piloţi a spus brusc că nu mai vrea să-şi scoată soţia din ţară, ci amanta. Mi-a luat vreo cinci minute să descopăr cine era „iubita” pilotului (mult prea frumoasă pentru el), era sub controlul FSB, lucra ca antrenor de fitness ziua, iar noaptea „ca (aşa-zisă) prietenă”.

„Nici pilotul nu părea să ştie nimic despre trecutul prietenei lui (a fost sincer surprins că avea chiar şi un paşaport de călătorie şi că fusese la Istanbul cu câteva luni în urmă şi la Barcelona cu un an mai devreme)”.

Când a devenit clar pentru ucraineni că planul lor iniţial a căzut şi s-a transformat într-un joc „dublu operaţional”, ei au început să-i dezinformeze pe ruşi, oferindu-le hărţi şi informaţi false.

„Este evident că operaţiunea în sine a fost efectuată cu sprijinul serviciilor de informaţii occidentale, în primul rând britanice”, a afirmat o sursă FSB .

„La un moment dat, ucrainenii chiar au convins-o pe iubita unuia dintre piloţi – împreună cu o întreaga echipă de filaj FSB – să meargă la Minsk, în aşteptarea unei „întâlniri” cu ucrainenii. FSB a aşteptat în zadar patru zile. Acest joc bizar a luat sfârşit când FSB şi-a dat seama că nimeni nu va veni la niciuna dintre întâlnirile stabilite. Şi ucrainenii şi-au dat seama că probabil nu vor primi nici un pilot adevărat”, a explicat jurnalistul pe Twitter.

 

Sursa: Știrile PRO TV


 
Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« August 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Cartierul Austriac