fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Foto: Corriere della Sera Foto: Corriere della Sera

Poliția italiană a confiscat 141 de milioane de euro de la arhitectul palatului lui Vladimir Putin


Poliția economică italiană a confiscat active în valoare de 141 de milioane de euro ale arhitectului care a proiectat palatul somptuos al președintelui rus Vladimir Putin de la Marea Neagră, relatează Reuters.

Poliția italiană a remis un comunicat presei mai devreme în cursul zilei de miercuri în care anunța că a confiscat active „ale unui cunoscut profesionist” din Brescia, afirmând că acesta este suspectat de infracțiuni fiscale.

O sursă a declarat ulterior pentru agenția Reuters că bunurile îi aparțin lui Lanfranco Cirillo, arhitectul care a proiectat palatul de la Marea Neagră poreclit „nebunia de aur” a lui Putin din cauza opulenței sale extreme.

Noua acțiune vine după ce în luna martie o sută de ofițeri ai poliției economice italiene au descins la proprietățile lui Cirillo, confiscând o colecție de artă impresionantă pe care acesta nu a declarat-o și care includea capodopere ale lui Picasso, Cezanne și Kandinsky.

Arhitectul italian în vârstă de 63 de ani s-a mutat în Rusia în anii 1990 unde a fost angajat de oligarhi, el lăudându-se în interviurile acordate presei că a realizat proiecte pentru 43 de miliardari ruși, precum și pentru companii ca Gazprom și Novatek.

Vladimir Putin l-a făcut pe italian cetățean de onoare al Rusiei în 2014. Arhitectul susține că nu datorează impozite statului italian pentru perioada în care a locuit în Rusia.

Cel mai faimos proiect al său este palatul impunător de la Marea Neagră despre care jurnaliștii de investigație ruși din echipa disidentului Alexei Navalnîi afirmă că îi aparține președintelui rus.

Ansamblul de 18.000 de metri pătrați aflat într-un complex de 7.000 de hectare este dotat printre altele cu podgorii, o sală de hochei pe gheață și chiar un cazinou.

Echipa de investigatori a lui Navalnîi spune că palatul a fost finanțat de oligarhi ruși apropiați de Putin precum directorul Rosneft Igor Secin sau omul de afaceri Ghenadi Timcenko, trecuți de țările occidentale pe listele lor de sancțiuni după invadarea Ucrainei.

Investigația de două ore publicată de Navalnîi la sfârșitul lui ianuarie 2021 a declanșat proteste masive în Rusia, mii de persoane fiind arestate în marile orașe ale țării.

Însă în luna ianuarie a anului trecut, la doar o zi după publicarea unor noi imagini cu interiorul palatului de către investigatorii lui Navalnîi, agenția rusă de monitorizare a mass-media a ordonat întregii prese din țară să șteargă toate investigațiile despre palat de pe platformele lor.

 

Sursa: HotNews


 
Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« August 2022 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Cartierul Austriac