fbpx
 
24 iunie: Dr. Adrian Covic se întoarce din Antalia, dar el figura cu prestații medicale ca și cum ar fi fost la spital 24 iunie: Dr. Adrian Covic se întoarce din Antalia, dar el figura cu prestații medicale ca și cum ar fi fost la spital

Covic-Dumnezeu la Parhon: prestații false la spital din vacanța în Antalia. Plătit regește la stat pentru afaceri în privat (Ep. 1)


REPORTER l-a monitorizat două luni pe prof.dr. Adrian Covic de la Spitalul Clinic „I.C. Parhon”

Joia și vinerea, medicul participă 45 de minute la raportul de gardă, după care pleacă la consultații în clinici private, timp de 3-4 ore

Între 17-24 iunie a fost plecat în vacanță la turci, prin Christian Tour, dar parafa sa apare înregistrată în sistemul electronic ca și cum ar fi fost la spital

În 2020, doctorul câștiga 24.000 de euro/lună de la Spitalul Parhon, din activitatea didactică și de la privat

La consultațiile din clinicile private, efectuate dimineața, își ia frecvent rezidenții după el, fapt interzis în sistemul medical de stat

Dr. Adrian Covic stă o oră pe zi la spital și este plătit ca și cum ar fi prezent toată ziua

Întrebat despre consultațiile la privat în timpul programului de lucru, medicul a sunat Poliția, considerând că presa îl hărțuiește

 

 

Pe 9 și 16 iunie, 15, 21 și 28 iulie, REPORTER DE IAȘI l-a filmat pe prof. dr. Adrian Covic în timp ce intra, de dimineață, în unitățile sanitare private Almedra și Elytis când ar fi trebuit să se afle la locul său de muncă de la stat, Spitalul „C.I. Parhon”. Dr. Covic este coordonator al Compartimentului de Transplant Renal de la „Parhon”, dar și prorector al Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Iași.

Informație fără echivoc: la orele la care ar fi trebuit să aibă grijă de pacienții de la „Parhon”, dr. Covic oferea consultații medicale private la Almedra și Elytis. Confruntat pe 21 iulie de REPORTER DE IAȘI în parcarea de la Almedra, dr. Covic a chemat poliția, fără să răspundă la nicio întrebare.

9 iunie 8.45: Dr. Adrian Covic se urcă în mașină și pleacă de la Spitalul Parhon spre Almedra, clinica sa privată, unde avea consultații programate. A stat la program doar 45 de minute, cât a durat raportul de gardă. Restul serviciului l-a petrecut la clinica unde este patron

Trei amănunte agravante:
1) Pe 24 iunie, echipa REPORTER DE IAȘI l-a surprins pe Covic coborând din avionul charter de Antalya, al companiei Animawings. Operatorul asigură curse regulate Iași-Antalya din 7 în 7 zile. Or, în perioada 17-24 iunie, potrivit Casei de Asigurări de Sănătate Iași, s-au regăsit în sistemul informatic trei raportări de servicii medicale ca fiind prestate de dr. Covic. Ipoteza logică: i-a fost folosită parafa în lipsă;
2) Pe 15 iulie, Covic l-a luat cu el la Spitalul Elytis și pe rezidentul Lucian Sirițeanu, unul dintre preferații săi de la „Parhon”. Fapt nepermis: rezidenții n-au voie să părăsească spitalul de stat în timpul programului;
3) Pe 28 iulie, deși Covic fusese împuternicit manager interimar la „Parhon” (Bogdan Sergiu Cojocaru, directorul, era plecat în concediu), tot a venit dimineața la clinica privată Almedra.
Informație de context: din 10 surse independente (publice și private), prof. dr. Adrian Covic a încasat în 2021 peste 1,1 milioane de lei. În 2020, veniturile sale totale nete s-au cifrat la peste 1,3 milioane de lei. A reieșit o medie lunară netă de 20.000 de euro pentru anul trecut și de 24.000 euro acum doi ani. Sumele sunt de-a dreptul fabuloase.

Legea din România: personalul medical desfășoară activitatea DIMINEAȚA
Covic este medic la „Parhon” și prorector la UMF Iași, deci, în cursul dimineților, trebuie să-și îndeplinească îndatoririle la spitalul de stat din Copou.
Articolele 35 și 36 din Ordinul 1515/2007 pentru aprobarea Metodologiei în baza căreia se realizează colaborarea dintre spitale și instituțiile de învățământ superior medical explică limpede care este programul unui medic ce este și cadru didactic:
„Art. 35. - Personalul didactic din învăţămantul superior medical şi farmaceutic desfăşoară activitate integrată prin cumul de funcţii, în baza unui contract individual de muncă cu jumătate de normă, în unităţile sanitare unde funcţionează catedra sau disciplina didactică

Art. 36. - În cadrul activităţii de integrare clinică, personalul prevăzut la art. 35 asigură activitatea curentă în cursul dimineţii şi gărzi, pe lângă atribuţiile funcţiei didactice primind din partea unităţii sanitare drepturile salariale aferente contractului individual de muncă prin cumul de funcţii cu jumătate de normă, cu excepţia rezidenţilor”.

Pe 9 iunie dimineața, a ieșit pe poarta spitalului luând-o și pe fiica sa, care este medic rezident tot la Parhon

Cinci flagranturi filmate de REPORTER
În ultimele două luni, în cel puțin cinci dimineți, jurnaliștii REPORTER DE IAȘI l-au surprins la entitățile medicale private Almedra și Elytis. Covic a fost filmat și fotografiat, deci există dovezile-martor.

- 9 iunie 2022: Prof. dr. Adrian Covic a ajuns dimineață la Spitalul „Parhon” din Copou. După raportul de gardă, în jurul orei 8:45, a ieșit din curte la volanul mașinii Mercedes GLC. La fix 10:07, Covic a intrat în parcarea ansamblului imobiliar din Șoseaua Rediului 54, acolo unde-și are sediul clinica privată Almedra. Aici a acordat consultații medicale.
Precizare: Clinica Almedra SRL a fost înființată în 2019 și-i are drept asociați, fiecare cu 50% dintre părțile sociale, pe soții Adrian și Adina Otilia Covic.
Astfel, pe 9 iunie, Covic a plecat de la spitalul de stat, în timpul programului, pentru a acorda consultații la clinica privată pe care o deține împreună cu soția sa.

- 16 iunie, ora 8:38 – Prof. Adrian Covic a ajuns iarăși la Clinica Almedra. Și-a parcat Mercedesul la intrare, s-a întreținut câteva momente cu un cetățean, apoi a intrat pentru a oferi consultații private.

- 15 iulie, ora 9:21 - Covic a ajuns la Spitalul Elytis (str. Săulescu 43A), însoțit de rezidentul Lucian Sirițeanu, ambii echipați în uniforme medicale. Cei doi au venit cu mașina lui Covic, un Dodge Challenger. Sursă din „Parhon”: „Sirițeanu e rezidentul lui de suflet. L-a luat cu el la Elytis, ceea ce este complet nepermis. Sirițeanu are contract cu normă întreagă, 7 ore pe zi, ca orice alt medic, singura diferență fiind că e pe perioada determinată a rezidențiatului”.
REPORTER DE IAȘI l-a contactat în repetate rânduri pe Sirițeanu, însă acesta nu a răspuns apelurilor telefonice. „Vom reveni cu un răspuns către dumneavoastră în termenul legal”, a fost explicația oficialilor Spitalului Parhon, la solicitările REPORTER DE IAȘI.

15 iulie, ora 9.21: Dr. Covic descinde la Spitalul Elytis în timpul programului de muncă de la Parhon. Este însoțit de medicul rezident Lucian Sirețeanu, fapt ilegal. Rezidenții sunt plătiți de la bugetul de stat pentru a presta servicii în spitalele publice

Luminița Smaranda Iancu, prorector UMF, coordonatoarea programului de rezidențiat, a explicat, la modul general, cum este structurat orarul unui medic rezident. „Sunt șase ore pe zi și a șaptea de gardă. Zilnic, deci 7 ore pe care statul le plătește pentru ca medicul rezident să se instruiască. Din câte cunosc eu, programul unui rezident în România și în Iași începe la orele 7:30 – 8:00 și ține timp de 7 ore. Rezidentul poate rămâne și după-amiaza, însă doar dacă vrea el să învețe mai multe”, a specificat profesor Iancu.
- 21 iulie, ora 9:00 - Jurnaliștii REPORTER DE IAȘI l-au așteptat pe prof. Covic în parcarea de la Almedra. Medicul a refuzat orice formă de dialog și, absolut halucinant, a sunat la poliție. „Mă consider agresat”, a spus Covic căruia i s-a pus o singură întrebare: „Cum de e la clinica privată în timpul programului oficial de la spital?”.
Ulterior, la ora 12:00, în aceeași zi, jurnaliștii REPORTER DE IAȘI l-au contactat din nou, față în față, pe Covic, de această dată în cabinetul acestuia de la „Parhon”. „De altfel, am intrat în concediu”, a spus doctorul. Despre zilele anterioare în care REPORTER DE IAȘI l-a surprins, de dimineață, în clinicile private, prof. Adrian Covic a precizat că are o explicație, dar că nu vrea să o dea.
- 28 iulie, ora 10:00 - În ciuda confruntării avute cu o săptămână înainte, Covic a revenit la Almedra în timpul programului de la spitalul de stat. Mai mult, în joia respectivă, Covic îndeplinea și funcția de manager interimar la Spitalul „Parhon”, titularul postului, Bogdan Sergiu Cojocaru fiind în concediu și lăsându-l pe Covic în locul său.
Bogdan Sergiu Cojocaru este încă în concediu. REPORTER DE IAȘI l-a contactat telefonic, însă managerul de la „Parhon” nu a răspuns la niciunul dintre apeluri.

Aceasta este cronologia suprapunerii Parhon-clinci private, în cele cinci zile în care REPORTER DE IAȘI a făcut, prin sondaj, verificările în cazul dr. Covic.

Lucian Sirițeanu, medicul rezident care l-a însoțit pe dr. Covic la consultații private în timpul programului de la spital, nu a răspuns apelurilor repetate ale REPORTER DE IAȘI

A plecat în Antalia fără să-și ia concediu

O situație aparte a fost pentru intervalul 17-24 iunie. „Covic nu a mai fost văzut de vineri, 17 iunie, de ziua Spitalului «Parhon». Nici luni, nici marți, nici zilele următoare n-a mai apărut la spital”, a declarat o sursă din interior.

S-a propagat vestea că Adrian Covic ar fi plecat în vacanță, în Turcia. Pe 24 iunie, după prânz, cu întârziere, pe Aeroportul Iași a aterizat o aeronavă a companiei Animawings. Covic a coborât de la bordul acesteia.
Orarul de la Aeroport pentru Antalya se potrivește fix peste perioada cât Covic a lipsit de la spital: compania aeriană Animawings a operat zboruri Iași – Antalya pentru agenția de turism Christian Tour și pe 17 și pe 24 iunie.

Legea care guvernează spitalele publice din România precizează că programul cadrelor medicale universitare (cazul profesorului Adrian Covic) se desfășoară în cursul dimineții, conform integrării clinice. Dr. Covic stă la Parhon doar la raportul de gardă, circa o oră, după care pleacă la clinicile private unde este plătit separat

Flagrant: trei prestații în spital când el era în vacanță la turci

Conducerea spitalului a refuzat să comunice către REPORTER DE IAȘI dacă medicul Covic s-a aflat, oficial, în concediu aferent acelei săptămâni.

Relevanța: pentru intervalul 17-24 iunie, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Iași a comunicat că, în sistemul propriu, Covic figurează cu activitate depusă la „Parhon”.

„În ceea ce privește serviciile medicale care au fost raportate ca fiind prestate de către dr. Covic Adrian-Constantin în cadrul Spitalului Clinic «Dr. C.I. Parhon», din verificarea datelor existente la nivel informatic au rezultat următoarele aspecte: (...) În intervalul 17 – 24 iunie 2022: în ambulatoriul clinic nu au fost raportate servicii medicale, în cadrul spitalizărilor de zi s-au regăsit 2 raportări de servicii medicale, iar în cadrul spitalizărilor continue s-a raportat efectuarea doar a unei externări”.

Cele trei prestații medicale au fost identificate în sistemul național de raportare ca aparținând individual doctorului Adrian Covic. Dar acesta era în vacanță în Antalia. Raportările se fac pe fiecare medic în parte, acesta trebuind să bifeze în sistemul electronic cu indicativul său personal (parafa și un token) și este plătit pentru aceasta.

Adrian Covic este medic la clinica Almedra, al cărei acționar este el însuși, alături de soția sa. Programul de consultații la Almedra este joia, în timpul dimineții, când doctorul este plătit să fie prezent la Spitalul Parhon

Raportările medicale false sunt de sfera penală
Ca o concluzie: în cinci zile verificate de REPORTER DE IAȘI, Covic a lipsit de la spital și a mers diminețile la clinici private, într-una din zile a luat un rezident cu el, iar o săptămână din iunie, când a fost în Antalia, figurează totuși la CAS Iași cu servicii medicale prestate la „Parhon”.

Verdictul unui jurist: „Absențele de la spital trebuie verificate de conducerea unității. Dacă se confirmă că au existat servicii medicale prestate în numele său cât a fost plecat în vacanță, atunci cred că acest fapt atrage răspunderea contractuală cu CAS și răspunderea disciplinară a Colegiului Medicilor”.

Un alt specialist a afirmat că folosirea parafei în lipsa medicului este la limita penalului. „Ar putea îmbrăca forma unei infracțiuni, trebuie verificate exact circumstanțele”, a spus acesta.

Pasaj din răspunsul Casei de Asigurări de Sănătate la întrebările REPORTER DE IAȘI: între 17 și 24 iunie, în sistemul electronic pe baza căruia se fac decontările, în dreptul dr. Covic s-au găsit 2 servicii medicale la spitalizări de zi și o externare la spitalizările continue. Aceste prestații medicale au fost identificate cu indicativul unic și cu parafa medicului Adrian Covic. Ceea ce ar fi imposibil: între 17 și 24 iunie, el era în Antalia la plajă. Deci și-a lăsat parafa la spital ca și cum ar fi la serviciu

Veniturile anuale ale doctorului Covic: 232.000 de euro
Veniturile nete încasate de Adrian Covic în 2021, așa cum au fost menționate în declarația de avere completată acum câteva săptămâni, s-au ridicat la peste 1,1 milioane de lei = 232.000 euro, din surse publice și private. Lunar, a reieșit o medie netă de aproape 20.000 de euro.
Iată sumele exacte și proveniența acestora:
- 163.667 lei UMF Iași
- 7.208 lei UMF Iași
- 1.971 lei UMF Iași
- 93.231 lei Spitalul „Parhon”
- 418.290 lei Fresenius Nephrocare România
- 72.806 lei Nefrocare MS
- 19.200 lei Academia de Științe Medicale
- 14.134 lei Academia Oamenilor de Știință din România
- 10.026 lei Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării
- 13.784 lei Clinica Almedra
- 209.552 lei profesie liberă de medic
- 78.723 lei activități independente profesionale
- 12.000 euro articole de specialitate Springer Nature
Total general: 1.162.592 lei net = 232.518 euro (aproape 20.000 euro net lunar)

Potrivit declarației de avere completată în 2021 pentru 2020, Adrian Covic a înregistrat venituri totale nete de peste 1,3 milioane de lei din 11 surse. Adică, echivalentul a 288.000 euro, o medie lunară de 24.000 euro. Bani în mână.

Soția sa, Adina Otilia, a încasat anul trecut, net, 96.831 lei ca asistent coordonator transplant la Spitalul „Parhon” și 7.872 lei de la Clinica Almedra pe care o dețin amândoi.

Dr. Adrian Covic este unul dintre marii baroni ai medicii ieșene. Spitalul Parhon, din sistemul public, este doar rampa de pe care profesorul își lansează propriile afaceri private

Mica avere a doctorului Adrian Covic

În declarația de avere completată anul acesta, Adrian Covic a mai notat un teren intravilan de 700 mp (cumpărat în 2010), o casă de locuit, 300 mp, dobândită în 2010, un sfert dintr-un apartament de 65 mp moștenit de soție în 2015, un spațiu comercial de 344 mp cumpărat în 2020.
Adrian Covic are și un Mercedes GLC fabricat în 2019, achiziționat în leasing. În noiembrie 2020, a vândut propriei sale clinici, Almedra, autoturismul Dodge Challenger în schimbul a 15.000 euro. Are active financiare în valoare de 6.203 dolari, 116.320 euro și 1,1 milioane de lei.
Către Clinica Almedra a declarat împrumuturi acordate în nume personal în valoare de 362.145 lei.

Article image
Directoarea de la CNCIR a menționat achiziția unui penthouse de 260 mp în luna mai 2022 În același bloc din Băneasa mai are două apartamente: de 178 mp respectiv 112 mp Valoarea de piață a acestora este uriașă: peste 1 milion de euro Ieșeanca menționează în declarația de avere că a împrumutat 160.000 de euro de la Felix Braniște, tatăl copilului ei Acesta, la rândul său, este un bugetar plimbat prin mai multe ministere,...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 21 Iulie 2022


Citeste si...
Nota
(4 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: