fbpx
 
Misterele penale din Primăria Iași: au dispărut subit documente-cheie din trei proiecte imobiliare ilegale

Misterele penale din Primăria Iași: au dispărut subit documente-cheie din trei proiecte imobiliare ilegale


Blaturile din administrație în mari cazuri de corupție: dosare de autorizare dispărute, procese-verbale măsluite, cereri tardive, scrise „la mișto”

Haos, neglijență sau corupție? Din Primăria Municipiului Iași au dispărut acte esențiale, care pot descifra modul în care au fost autorizate trei proiecte imobiliare controversate.

Două dintre acestea au ajuns în atenția Direcției Naționale Anticorupție, iar pentru al treilea municipalitatea însăși a cerut la instanță anularea unui certificat de atestare.

Alte mistere de nepătruns sunt la Poliția Locală, instituție subordonată municipalității: apel depus în afara termenului legal în încercarea de a recupera daune de la fostul edil Gheorghe Nichita care și-a urmărit amanta cu mașinile polițiștilor.

Tristul circ nu se oprește aici: doi polițiști locali au întocmit intenționat în mod greșit procesele-verbale de sancționare a doi dezvoltatori imobiliari de top.

Nici un vinovat

În acest an, declanșarea mai multor anchete penale care au avut ca țintă modul de autorizare al unor proiecte imobiliare a scos la iveală un fenomen ciudat: subita dispariție din arhivele municipalității ieșene a unor documente-cheie, taman din respectivele autorizații! Deși au trecut multe luni de la aceste descoperiri, Primăria nu a anunțat, până în acest moment, cine sunt responsabilii pentru aceste fapte care, conform legii, au caracter penal.

Primul caz de acest gen a fost înregistrat în Dosarul Flux de la DNA, în care a fost trimis în judecată, recent, și primarul Mihai Chirica. În timpul anchetei, la solicitarea de a primi documente despre modul în care a fost autorizată ridicarea, de către firma Flux SRL, a unui imobil în Tătărași, procurorii au fost înștiințați oficial că întreg dosarul din spatele eliberării certificatului de atestare incriminat a dispărut din fișetul din Primărie în care trebuia să se afle!  

Răspuns al Primăriei Iași la o solicitare DNA

Al doilea caz a fost semnalat în alt dosar instrumentat de DNA, cel în care Anca Elena Condurache, partenera lui Doru Plugaru, precum și funcționari din Primărie, sunt cercetați pentru edificarea fără acte a unor etaje/blocuri în Tătărași și Moara de Vânt.

Fragment dintr-un dosar penal de la DNA

Pentru unul dintre imobile, DNA a cerut la Primăria Iași documentația tehnică din spatele autorizației de construire, iar răspunsul a fost stupefiant: nu a fost găsită în arhiva Direcției de Arhitectură și Urbanism! Anchetatorii au tras astfel concluzia că „au fost sustrase/au dispărut înscrisuri arhivate la Direcția de Arhitectură și Urbanism din Primăria Municipiului Iași.” Acest dosar se află încă în ancheta DNA.

„Nu s-a găsit această documentaţie”

Cel mai recent, după un articol REPORTER, municipalitatea a cerut la instanță anularea unui certificat de atestare/extindere a unei construcții pe care firma Vixen's a ridicat-o în Moara de Vânt. În acțiune, municipalitatea a scris: „Direcţia de Arhitectură şi Urbanism a efectuat demersuri pentru identificarea certificatului de atestare a edificării nr. 11/2020 în original şi a întregii documentaţii în temeiul căreia a fost emis.

Faptul că nu s-a găsit această documentaţie în urma cercetărilor efectuate, certificatul de atestare a edificării construcţiei înregistrat cu numărul 11/2020 şi înscrisurile ce au stat la baza emiterii acestuia, a creat suspiciuni în ceea ce priveşte atât contextul factual în care a fost emis certificatul, cât şi cu privire la veridicitatea consemnărilor din copia depusă de către solicitantul SC VIXEN S SRL”.

Acest proces a fost pierdut, în primă instanță, de către municipalitate pe o excepție, cea de tardivitate, fără a se mai judeca speța pe fond: judecătorul a constatat că termenul în care se putea contesta legalitatea documentului era de un an de la emitere, termen depășit.

La fel a pățit municipalitatea și în cazul solicitării de a fi anulat certificatul de atestare de la clădirea Flux din Tătărași: acesta fusese eliberat tocmai în 2018 și i s-a cerut desființarea în 2022!

Bani publici potențial pierduți

Și tot tardiv și în detrimentul interesului public a reacționat o altă instituție publică: Poliția Locală. Iar acest lucru a avut loc într-o speță pe care au fost ochii multor ieșeni: Dosarul Amanta, în care fostul edil Gheorghe Nichita a fost condamnat definitiv pentru că a folosit polițiștii și mașinile instituției pentru a-și urmări ibovnica.

Conform rechizitoriului, Poliția Locală s-a constituit inițial parte civilă împotriva lui Nichita și a unui fost director al instituției cu suma de 229.436,09 lei. Pe fond, magistratul care a dat prima condamnare pentru cei doi a scăzut suma la 105.239,43 lei, cuantum pe care Poliția Locală l-a contestat în apel, acolo unde sentința urma să rămână definitivă.

Sursa: Portalul instanțelor

Potențialul convingerii magitsratului în vederea creșterii sumei nu a mai fost, însă, posibil deoarece apelul Poliției Locale a fost respins pe motiv că a fost depus tardiv, adică în afara termenului legal în care se putea face acest lucru!

Nu este primul caz de Dosarele X de la Poliția Locală Iași. REPORTER a prezentat recent două situații în care polițiști locali au amendat dezvoltatori de top. Motivul: încălcarea reglementărilor din autorizațiile de construcție/ridicarea unor imobile fără acte.

Conform legii, pentru respetivele abateri, demolarea se poate cere doar după amendare și o sentință definitivă prin care a fost menținută legalitatea proceselor-verbale (în cazul în care sunt contestate). În ambele situații, polițiștii au întocmit procesele-verbale cu mari vicii de formă.

Simptomatică este reacția șefului de la Juridic din Poliția Locală care, după ce a consultat unul dintre cele două documente, și-a informat șefii că acesta prezenta vicii uriașe și că, dacă îl va contesta la instanță, dezvoltatorul îi va obține anularea. Celălalt dezvoltator a făcut-o și l-a anulat.

Article image
Primul beneficiar a fost Ștefan Popescu, membru al Grupării Pașcani: a construit bloc cu trei etaje și 11 apartamente în loc de casă individuală Nu s-a complicat cu PUZ și autorizație de bloc. În patru luni de la demararea lucrărilor avea deja edificarea de la șefa Control Urbanism și s-a apucat de vândut apartamentele din Moara de Vânt Al doilea bloc e tot pe o parcelă a lui Ștefan Popescu: 13 apartamente pe autorizație ...
Autor Cezar Moraru Anchete 23 Martie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31