fbpx
 
Sinecurile „metropolitane” ale lui Boz și Nepotu: salarii de mii de euro pentru 30 de autobuze SH

Sinecurile „metropolitane” ale lui Boz și Nepotu: salarii de mii de euro pentru 30 de autobuze SH


Definiția sinecurii: două asociații cu denumiri pompoase, în fapt adevărate incubatoare de frecat menta. Asociația Metropolitană de Transport Public Iași (AMTPI) și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Iași (ZMI) sunt conduse de doi băieți descurcăreți din noua garnitură a PNL.
Eduard Boz, liderul consilierilor locali PNL, a primit funcția de director executiv la AMTPI, 2.000 de euro retribuție lunară netă, ca pe un soi de premiu de consolare pentru că n-a mai ajuns viceprimar.
La ZMI, Grigore Nepotu a ajuns director executiv (vreo 6.500 de lei bani în mână) după ce inițial fusese angajat pe ușa din dos, ca „responsabil amenajarea teritoriului, strategii dezvoltare”. Rezultatele lor concrete de până acum sunt subțiri.

Echipa de management a Zonei Metropolitane, care e o asociație diferită de cea a Transportului Metropolitan

Realizarea: piețe volante în Zona Metropolitană

Cu o asociație a cărei înființare a pornit în 2020 și a devenit funcțională în 2021, Eduard Boz se chinuie să cumpere niște autobuze SH cu care să lege comunele limitrofe de Iași. La proiectul trenului metropolitan, mult trâmbițat în campania electorală din 2020 de Mihai Chirica, primarul Iașului, și de Costel Alexe, devenit ulterior președinte al Consiliului Județean, s-a jucat „bătuta pe loc”. Adică, n-a avansat deloc, e prea complex.
Grigore Nepotu își umflă pieptul cu proiecte mărunte: organizarea unei piețe volante în comunele vecine și cu transportul câtorva copii la meciurile de fotbal ale Politehnicii. Pentru astfel de acțiuni, ZMI, finanțată din contribuțiile celor 22 de comune componente, ale Primăriei și Consiliului Județean Iași, deci din bani publici, toacă anul acesta pe salariile celor 6 angajați aproape 120.000 de euro.

În schimb, la Bihor, Zona Metropolitană Oradea a realizat studiul de fezabilitate pentru șoseaua de legătură între Oradea și Autostrada A3 Borș – Brașov (720.000 lei). Acum, cei 19 kilometri de drum expres sunt în execuție prin CNAIR.

Mai sunt necesare 30 de autobuze
Șeful AMTPI, Eduard Boz, a afirmat că acum se lucrează la realizarea unor trasee metropolitane. „Am identificat situațiile de excepție prevăzute de lege pentru a putea implementa traseele metropolitane, operate de o singura companie, cu un sistem integrat de ticketing, în comunele Bârnova, Ciurea, Miroslava, Valea Lupului, Rediu, Popricani, Aroneanu, Holboca, Tomești și Țuțora. Traseele au fost stabilite, a fost stabilit și necesarul de mijloace de transport și împreună am ajuns la concluzia că mai sunt necesare încă aproximativ 30 de mijloace de transport auto, pe lângă cele existente și pe lângă cele 40 electrice care vor fi achiziționate de municipiul Iași pe diferite axe de finanțare. Această achiziție a fost aprobată de CL Iași, iar în momentul de față este în curs de derulare. Investiția este una minimă: aproximativ 200.000 euro, pentru 30 autobuze”, a precizat Eduard Boz. Vor fi mașini second-hand.

Eduard Boz s-a suspendat din Barou pentru a deveni bugetar pe 10.000 de lei lunar

Primul autobuz electric
Pe pagina de Facebook, responsabilii Primăriei Iași au anunțat acum două zile că în garajul Companiei de Transport Public a ajuns primul autobuz electric Solaris achiziționat cu fonduri europene.

„Solaris este câștigătoarea unei ample licitații organizate de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin care, grație fondurilor europene, vor ajunge în România 131 autobuze electrice de 12 metri lungime. Unul dintre cele șapte loturi în care a fost împărțită licitația este destinat Municipiului Iași, care va beneficia astfel de 20 de autobuze electrice Solaris Urbino Electric nE12, șase stații de încărcare rapidă și 20 de stații de încărcare lentă”, se arată pe pagina de FB.

Meritul Primăriei și al lui Mihai Chirica în aducerea la Iași a celor 20 de autobuze electrice este, practic, nul.

Pe Grigore Nepotu, de la PNL, l-au recomandat „vocea și talentul” imediat ce au câștigat alegerile

Au fost licitații naționale

În perioada următoare, la Iași ar trebui să ajungă încă 24 de autobuze electrice. „Grație aceleiași linii europene de finanțare, Municipiul Iași va beneficia și de 24 de autobuze electrice de 10 metri (...) Grație fondurilor europene, Municipiul Iași va beneficia de 76 de mijloace de transport electrice”, se menționează pe pagina de FB a Primăriei.

Defalcat, este vorba despre aceste 44 de autobuze și 32 de tramvaie. Însă cele mai multe au fost achiziționate în urma unor licitații naționale, Chirica, Primăria, Compania de Transport Public și Asociația Metropolitană jucând, pur și simplu, „la primire”, fără să aibă niciun aport.

Ca o concluzie: Boz, primarii de comune și CTP Iași au desenat niște trasee, Ministerul Dezvoltării ne-a luat autobuze și tramvaie moderne, iar Primăria Iași mai ia niște gioarse SH, ceva la 6.000 euro/autobuzul.

Trenul metropolitan, o poveste electorală
Un proiect important, o parte însemnată din însăși menirea Asociației de Transport Public a fost trenul metropolitan. Pe scurt, folosindu-se actuala infrastructură CFR, cu mai multe ajustări, să se facă legătura feroviară între comunele limitrofe și diferite puncte din Iași. Pentru asta, s-au făcut schițe, s-au desenat hărți, s-au închipuit stații.

„Realist vorbind, în privința transportului feroviar consider că pe termen scurt trebuie să maximizăm infrastructura existentă și exploatarea ei la maximum de frecvență cu operatorii publici și privați existenți”, a spus Boz care a adăugat că a solicitat amenajarea a patru noi halte feroviare: Fortus (în dreptul Tehnopolis), complex comercial Era, Parc Industrial Miroslava și la intersecția (bariera Tomești) dintre DN 28 și calea ferată Iași-Ungheni. Un fel de „discutate și uitate”, vorba lui Mihai Tudose, fost premier PSD.

În al treilea rând, a declarat Boz, ar mai fi o zonă importantă, dar care nu reprezintă o prioritate acum: „De interes este și dezvoltarea de noi trasee pentru transport alternativ (cu bicicleta), însă trebuie ca mai întâi să operaționalizăm traseele rutiere”.

Un simplu protocol e dat ca proiect finalizat în Zona Metropolitană. Tonul triumfalist pare desprins din Caragiale

Sunt cinci angajați
Din decembrie 2021 și până la mijlocul lunii august 2022, Eduard Boz a fost singurul angajat al asociației. De o lună, au mai fost ocupate patru posturi prin concurs.

„Veniturile estimate în buget sunt de 564.247 lei, reprezentând cotizațiile membrilor, iar cheltuielile de personal sunt estimate la 348.000 lei. În privința ponderii cheltuielilor de personal din total buget, trebuie să aveți în vedere că AMTPI este un organism de reglementare și control, de coordonare. Nu este un prestator al serviciului de transport. Investițiile vor fi derulate de fiecare membru, pe baza regulamentelor și recomandărilor AMTPI. Nici un salariat nu primește sporuri”, a menționat Boz. Care a adăugat că salariul său net lunar este de 9.945 lei.

Despre faptul că Iașul are două asociații, AMTPI și ADI ZMI, când suficientă ar fi fost doar una, Eduard Boz a invocat legislația. „În momentul în care o entitate gestionează un serviciu public, nu mai are voie să aibă alte obiecte de activitate. La fel ADIS și ARSACIS, deșeuri și apă”, a explicat el.

Altă realizare: au dus copii la un meci de fotbal
La cealaltă asociație, cea a Zonei Metropolitane Iași, unul dintre proiectele promovate intens de angajații acesteia a fost cel prin care au fost aduși copii din localitățile vecine la meciurile de fotbal ale Politehnicii Iași. Din august anul trecut și până în mai 2022, la cinci partide desfășurate în Copou au asistat, în total, aproximativ 1.400 de copii.

„Micii suporteri pe stadion” a presupus costuri minime pentru asociație, acțiunea fiind realizată în parteneriat cu clubul de fotbal. Similar, funcționează și un program prin care copiii din comunele din jur sunt aduși la muzeele din Iași.

Cu ce se ocupă Asociația Metropolitană: duc copii pe stadion. Proiectele serioase sunt zero

O prezentare glorioasă

Un al treilea proiect mărunt prezentat ca o mare realizare a fost organizarea a două piețe volante, în Dancu și Bârnova, în august și septembrie 2022.

„Postarea asta este despre oameni. Despre cinci oameni care au fost non-stop pe telefoane, care s-au trezit la ora 5 dimineața, care au venit din timpul lor liber la muncă, care au plecat de lângă familii în timpul weekend-ului, care au fost online la nevoie chiar și în concediu, care au lucrat fizic (mutat/cărat garduri de jandarmerie, corturi, scaune, mese, baloți de paie), care au stat în vânt și ploaie pentru a doua ediție a Pieței Metropolitane. Ediția de la Bârnova a fost un real succes datorită colegilor mei. Postare asta este despre Roxana, Elena, Gigi, Florin și Ioan! Chapeau bas!”, a scris Grigore Nepotu pe Facebook.

1 milion de lei pe an pentru Zona Metropolitană
Pentru aceste pseudo-proiecte, angajații de la ZMI sunt plătiți, ca medie, cu câte 1.000 de euro lunar, bani în mână. În 2021, au fost înregistrate venituri totale de 941.531 lei și cheltuieli de 498.504 lei, fiind consemnat un excedent de 443.027 lei, potrivit datelor de la Ministerul de Finanțe.

Suma în plus a fost reportată pentru 2022 și are ca explicație faptul că o parte dintre membrii metropolitani și-au achitat cotizații restante din anii precedenți, dar viramentul s-a realizat în ultima parte a anului 2021, după cum a susținut șeful asociației.

Câți bani ia Raj Nepotu

Anul 2022 este elocvent: bugetul aprobat este de 714.282 lei. Din această sumă, 586.377 reprezintă fondul de salarii al celor șase angajați. Așadar, 82% din buget repezintă salariile. Venitul mediu brut este de aproximativ 8.144 lei și corespunde unui net lunar mediu de 4.765 lei. Fondul de salarii a fost comunicat de Grigore Nepotu, directorul executiv.

Însă acesta a refuzat să precizeze cât ridică el. „Salariul pentru funcția de director executiv în cadrul ADI Zona Metropolitană Iași este echivalentul unui șef serviciu conform organigramei din cadrul Primăriei Municipiului Iași”, a spus Nepotu, care a menționat că nu beneficiază de niciun spor.

În aceste condiții, prin comparație cu un șef de serviciu din Primărie, venitul lui Nepotu ar putea fi de aproximativ 6.500 de lei net.

Câteva ediții ale unei piețe volante, un alt succes al Asociației lui Grigore Raj Nepotu, ca și cum oamenii din Bârnova n-au în curte găini și zarzavat

Primul succes: Nepotu și-a deschis o afacere în piață
În 2020, simultan cu trecerea lui Mihai Chirica din PSD în PNL și după ce anterior fusese angajat în asociația (ZMI) prezidată de primarul Iașului, Grigore Nepotu și-a deschis o rulotă de fast-food în piața agro-alimentară Alexandru, zonă comercială administrată de Primărie. Dezvăluirea a fost făcută de REPORTER DE IAȘI.
Rulota lui Nepotu a fost trecută pe propriul SRL, Jar Grill Food, înființat în 2019. Potrivit datelor publice de la Ministerul de Finanțe, în 2019 a înregistrat o pierdere de 3.000 de lei. Indicatorii din bilanț și cei din contul de profit și pierdere pentru anii 2020 și 2021 ai Jar Grill Food lipsesc de pe site-ul ministerului.
Comparație cu proiectele derulate în ultimii ani de asociațiile similare din Oradea și Cluj
Zona metropolitană Oradea:
- Actualizarea studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiție „Lărgire de la 2 la 4 benzi a străzii Matei Corvin prin lărgirea Pasajului inferior de la km 118+501 al căii ferate 328 Arad – Oradea“. Acest lucru s-a făcut în vederea preluării investiției de către CNAIR pentru execuția lucrărilor
- ADI Zona Metropolitană Oradea a finalizat și recepționat studiul de fezabilitate pentru realizarea drumului de legătură dintre municipiul Oradea (cartierul Grigorescu) și comuna Nojorid. „Calea rutieră nouă propusă reprezintă o alternativă la DN 79, respectiv legătura între Oradea și Nojorid”, se arată pe site-ul asociației
- Oradea.ro: „Adrian Foghiș, directorul Zonei Metropolitane Oradea a semnat cu firma PORR contractul de execuție a drumului care va lega Calea Aradului de şoseaua de centură, în dreptul Pieţei 100”
- Finalizarea drumului de legătură între Municipiul Oradea (zona Podgoria) și comuna Oșorhei (sat Fughiu). „Mulțumesc colegilor de la Zona Metropolitană, gestionarii proiectului, precum și conducerii Primăriei comunei Oşorhei, cu care am realizat împreună investiția”, Ilie Bolojan, fostul primar al Oradiei
Zona Metropolitană Cluj:
- Din anul școlar 2014-2015, echipa Zonei Metropolitane Cluj asigură accesul la învățământ pentru copiii din comunitatea Rampă, cea mai defavorizată din comunitățile de la Pata Rât. Activitatea a început ca parte a unui proiect cu finanțare din granturile norvegiene. Un fragment din prezentarea de pe site-ul dedicat proiectului: „35 de familii au fost mutate din comunitățile marginalizate în locuințe sociale în zonele integrate ale orașului și ale zonei metropolitane prin construirea a 12 apartamente în Apahida și achiziționarea a 23 de apartamente în municipiul Cluj-Napoca și zona metropolitană”
- Zona Metropolitană Cluj se numără printre cele 12 Zone Urbane Funcționale (ZUF) selectate pentru a beneficia de asistență din partea Comisiei Europene și a Băncii Mondiale, în vederea întăririi capacității de a planifica și finanța investiții necesare pentru tranziția verde și dezvoltarea sustenabilă

- Pădurea-parc Făget, unde ADI Zona Metropolitană Cluj și Primăria Cluj-Napoca au amenajat, anul trecut, una dintre primele păduri urbane din România, botezată Făget 1.0. Au fost semnalizate piste pentru biciclete și poteci tematice, au fost puse panouri informative privind fauna și flora. În același timp, au fost montate bănci pentru odihnă și au fost amenajate un amfiteatru în aer liber, o platformă educativă, un punct de observație geologică, o platformă de relaxare și un refugiu

Article image
* Fondul de salarii de peste 200.000 de lei anual e cheltuit fără probleme. Restul activităților din buget figurează cu zero  lei cheltuiți * Oamenii vin la serviciu degeaba. Site-ul Zonei Metropolitane Iași (ZMI) se activează din patru în patru ani, în campaniile electorale: 2015-2016, 2019-2020. Între acești ani, pauză! * Activistul PNL Raj Nepotu e plătit de ZMI fără să explice cu ce se ocupă * Mihai Chirica a deschis p...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 16 Octombrie 2020


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: