fbpx
Print this page
Coșmarul lui Niculiță: nu poate intabula nici Copou Residence. „În Oancea mai autorizez o dată blocul, dacă trebuie”

Coșmarul lui Niculiță: nu poate intabula nici Copou Residence. „În Oancea mai autorizez o dată blocul, dacă trebuie”


Câteva sute de apartamente s-au vândut în două blocuri din Aleea Sadoveanu, iar oamenii s-au mutat, cheltuielile de întreținere fiind la paușal

Daniel Niculiță le-a permis să se mute celor care au achitat minim 70% din valoarea apartamentelor

Blocurile nu pot fi intabulate pentru că se mai lucrează la parcări și la spațiile verzi din centrul ansamblului

Dezvoltatorul spune că termină în 10 luni, dar ritmul a încetinit

În Oancea, unde blocul nu poate fi intabulat pentru nerespectarea autorizației, Niculiță ia în calcul un nou dosar de autorizare

Proprietarul clădirii, dezvoltatorul, împarte cheltuielile de întreținere, suportând riscul ca unii locatari să nu achite la timp. Blocul încă nu este intabulat

Epoca de Aur a dezvoltatorilor imobiliari cu pile la primar apune. Unul dintre favoriții lui Mihai Chirica, Daniel Niculiță, nu primește documentele de recepționare a blocului nou construit în Oancea, din cauza modificărilor structurale.
Refuzul Primăriei din Tătărași lovește în cealaltă parte a orașului: la Copou Garden Residence, oamenii sunt mutați în primele două blocuri finalizate doar în baza promisiunilor de vânzare. Au achitat integral și acum au doar speranțe că va fi permisă înscrierea apartamentelor la Oficiul de Cadastru.
Dezvoltatorul dă asigurări că în 10 luni începe demersurile pentru obținerea intabulărilor, dar stadiul actual, cu 4 blocuri, grădina centrală și parcările neterminate nu arată optimist.

Daniel Niculiță are două blocuri din șapte finalizate, dar nu le poate intabula. Astfel, pierde bani

Cumpărătorii: „Avem speranțe”

Două din cele șapte tronsoane din complexul Copou Garden Residence, construit de către Daniel Niculiță, au deja locatari: mai trebuie finalizată doar partea care cuprinde spațiile comerciale de la parter, tot ce este peste acest nivel este finisat complet.
În fața blocurilor este plin de mașini, oamenii își aduc copiii de la grădiniță și de la școală, se duc la cumpărături. S-au mutat într-un mare șantier pentru că nu mai puteau aștepta: proiectul este deja întârziat față de termenele asumate inițial de către Niculiță.
„Nu avem acte de vânzare-cumpărare, avem promisiune de vânzare. Așa sunt toți vecinii. Utilitățile le plătim la comun. Sunt sigură că vom primi și actele de proprietate. Noi am achitat integral, dar nu mă tem că rămân fără bani. Nu am discutat personal cu dezvoltatorul, sunt alții care au întrebat și spune că va rezolva”, a precizat o locatară a unui bloc din Copou Garden Residence.
„Eu stau în chirie, știu de la proprietar că a dat peste 90.000 de euro pe apartament și nu are decât acel antecontract. Spune că se va rezolva, eu personal nu sunt afectat, dar nu vreau să fiu în locul proprietarului. Dacă se întâmplă ceva, eu plec și găsesc în altă parte”, a precizat și un chiriaș care locuiește în zona.
De fapt, după eșecul intabulării imobilului din Oancea, Daniel Niculiță este obligat să respecte la linie proiectul din Copou. Orice modificare ar putea să însemne dezastrul, dacă nici aici Primăria nu-i va da recepțiile și certificatul de edificare.

Spațiile comerciale de la parte nu sunt finalizate, neputându-se face recepția

Niculiță: „Pentru Copou nu am cerut recepție parțială

Daniel Niculiță spune că, deși sunt oameni mutați în două blocuri finalizate din complex, nu a cerut recepție parțială de la Primărie. Este o pratică des utilizată de către dezvoltatori în trecut, brusc nu o mai folosesc.
„Aici, la Copou Garden Residence, nici nu am solicitat recepție parțială sau intabulare pe etape, pentru că nu avem procedură pentru așa ceva. Avem oameni mutați, proiectul a început acum 3 ani și cumpărătorii nu mai puteau aștepta. În 10 luni termin blocurile și cer recepție, certificat de edificare, nu are rost să mai fac pe etape. Trebuie să termin spațiile verzi și parcările. Aș fi putut cere intabulare parțială făcând ceva provizoriu, dar nu vreau așa ceva. Proiectul este mare, nu vreau să intabulez neavând spațiul verde central, locurile de parcare, normele PSI, nu pot și nu vreau să fac acte pentru două blocuri finalizate. Aici va fi intabulare pe tot proiectul”, a precizat Daniel Niculiță.

Daniel Niculiță era obișnuit să intabuleze rapid blocurile, când încă nu erau terminate. Acum s-a ajuns în extrema cealaltă

Este exasperat de lipsa intabulării în Oancea

Din discuția cu Daniel Niculiță se deduce că l-a afectat refuzul Primăriei de a-i da documentele pentru blocul nou din Oancea, după ce ani la rând instituția l-a servit prompt.
„Am construit peste 1.000 de apartamente în Iași, blocul din Oancea este terminat 99%, trebuie să fac intabulare parțială și nu am niciun proces verbal de recepție de la Primăria Iași, fără nicio explicație. Este finalizat de mult, sunt oameni care locuiesc acolo, și Primăria nu eliberează acest document”, a precizat Niculiță.
Apoi, dezvoltatorul spune că, de fapt, cauza refuzului Primăriei ar fi un rând de geamuri. „Aveam trei geamuri în proiect, la fațadă, am scos unul dintre ele, era o greșeală de proiectare. Am scos prin dispoziție de șantier, nu este modificare la fațadă dar, dacă trebuie, în ultimă instanță, fac reautorizare”, a menționat Niculiță.

Cele două blocuri terminate sunt locuite, având cutiile poștale pentru corespondență

El mai spune că Andraș Zlăvog este funcționarul care s-ar opune direct intabulării din Oancea. Zlăvog nu a răspuns la telefon pentru a-și spune punctul de vedere.
Niculiță confirmă zvonurile conform cărora are nevoie de finanțare pentru a finaliza Copou Garden Residence, spunând că lipsa intabulării din Oancea l-a încurcat: „Acolo este o clădire de 6.000 de mp, pot pune gaj această suprafață, dacă aș calcula o finanțare de 1.000 de euro/mp pot lua 6 milioane de euro”, a precizat Niculiță. De altfel, la momentul la care a pornit proiectul din Copou, Niculiță a declarat că este posibil să nu reușească să finalizeze proiectul doar cu fondurile proprii.

Zona centrală a ansamblului rezidențial este un imens șantier

Un proiect contestat de societatea civilă

La începutul lunii iunie, avocatul lui Niculiță a solicitat Direcției Urbanism întocmirea procesului verbal de recepție parțială pentru Han Tătar 16. Construcția blocului din Tătărași a fost contestată de locuitorii din Oancea, de organizații civice, de Opoziția din Consiliul Local.
În ciuda contestatarilor, în 2019, Daniel Niculiță a primit de la Primărie autorizație de construire pe terenul de 1.786 mp: POT 40,31%, CUT 3, S+P+7E+Eth, talpa la sol 658,20 mp, aria construită 5.375 mp, suprafața utilă 4.274 mp.
Printre deficiențele menționate de către Primărie se numără «mustățile» pentru supraetajarea blocului, considerată modificare structurală de către inspectorii responsabili cu recepția. La ultimul nivel, Niculiță a aprobat construirea unei scări interioare ce merge spre un etaj suplimentar, care acum nu există în proiect.

Stâlpii de la blocul din Oancea au creat un blocaj financiar major pentru Daniel Niculiță

În blocul din Oancea plouă prin planșeu

În urmă cu 1-2 ani, asemenea aprobări de la Primărie erau o formalitate. Daniel Niculiță face parte din grupul dezvoltatorilor care a fost prezent la cumătria lui Mihai Chirica, unde a cotizat cu darul de botez.
După articolul din REPORTER DE IAȘI, locatarii blocului din Oancea spun că prin planșeul blocului, lăsat descoperit, apa de ploaie pătrunde în casa scării, inundând de sus până jos. Oamenii sunt îngrijorați în privința obținerii actelor definitive pe apartamente, pentru că au apucat să achite integral și se gândesc că dezvoltatorul nu mai are nicio motivație pentru a grăbi actele.

Article image
Roata s-a întors: Mihai Chirica are dosare penale, nu mai semnează intabulările la blocurile Echipei de Șoc din Imobiliare Blocul lui Daniel Niculiță are modificări structurale, spun specialiștii din Primărie Locatarii au plătit integral apartamentele și așteaptă actele de proprietate Agenta de vânzări a mărturisit: „Intabularea, probabil la anul” În Iași sunt blocaje mari cu intabulările. Dezvoltatorii aveau intrare la...
Autor Cezar Moraru Anchete 13 Septembrie 2022


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare