fbpx
 
Luptătorii de la Azovstal, printre care comandanți din regimentul Azov, au fost eliberați în schimbul „prințului întunecat” al politicii ucrainene

Luptătorii de la Azovstal, printre care comandanți din regimentul Azov, au fost eliberați în schimbul „prințului întunecat” al politicii ucrainene


Autoritățile ucrainene l-au schimbat pe politicianul prorus apropiat al Kremlinului Victor Medvedchuk, poreclit și „prințului întunecat al politicii ucrainene”, reținut în Ucraina de luni de zile, cu peste 200 de prizonieri ucraineni, inclusiv comandanți ai batalionului Azov, și de alte naționalități. care erau în mâinile ruşilor, relatează Meduza și agenția ucraineană de presă RBC. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că acesta este cel mai mare schimb de până acum și că reprezintă cu „siguranță o victorie” pentru Ucraina.

În cadrul schimbului de prizonieri dintre Ucraina și Rusia, 215 dintre soldații noștri au fost returnați, printre care 108 soldați ai batalionul Azov, dar și ofițeri din cadrul Serviciului de Pază a Frontierei, Forțelor Terestre, poliției, Marinei, Serviciului de Securitate, Serviciului de Stat pentru Transporturi și Serviciului Vamal de Stat.

Acesta este cel mai mare schimb de prizonieri de la începutl războiului, în timpul căruia politicianul ucrainean prorus Victor Medvedchuk și 55 de soldați ruși au fost eliberați, cu toată că în luna mai purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spunea că un amenea schimb este puțin probabil pentru că politicianul este „cetățean ucrainean, nu este soldat și nu are nicio legătură cu Rusia”, relata în luna mai agenția rusă de presă TASS.

Schimbul de prizonieri a avut loc în regiunea Cernihiv.

Politicianul Viktor Medvedchuk a fost acuzat de trădare de stat în Ucraina în 2021 și a fost reținut de autoritățile de la Kiev anul acesta în luna aprilie.

Viktor Medvedciuk, un om numit adesea "prințul întunecat" al politicii ucrainene, a fost un aliat loial al lui Putin timp de două decenii, conducând ani de zile un partid politic pro-rus în Ucraina, chiar și după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 și începutul războiului din Donbas, potrivit The Guardian.

Cei doi și-au petrecut vacanțele împreună la Marea Neagră, la reședința lui Putin din Soci și la vila lui Medvedciuk din Crimeea, iar Putin este nașul fiicei lui Medvedciuk, Daria.

Alte 30 de soldați ruși vor fi eliberați pe 22 septembrie, potrivit agenției ucrainene de presă RBC.

Andriy Yermak, șeful cancelariei prezidențiale din Ucraina, a precizat că mulți apărători ucraineni cunoscuți au fost eliberați: comandantul batalionului Azov, Denys „Redis” Prokopenko, fotograful regimentului Azov, Dmitro Kozatski, cunoscut sub pseudonimul Orest, Serhiy „Volyn” Volynskyi, adjunctul comandantului regimentului Azov, Svyatoslav „Kalina” Palamar, Oleg Khomenko, Yevgeny Bova, Denys Shlega, Kateryna Polishchuk și Maryana Momonova.

„Conform acordurilor încheiate cu președintele Turciei, Recep Erdogan, cinci dintre comandanții noștri se află în Turcia sub protecția și garanțiile sale de securitate”, a spus șeful cancelariei prezidențiale din Ucraina.

Fotograful regimentului Azov, Dmitro Kozatski, cunoscut sub pseudonimul Orest, care a făcut publice fotografii cu un puternic impact emoțional cu apărătorii ucraineni de la uzina Azovstal, este ținut prizonier de ruși din luna mai, de când militarii ucraineni s-au predat.

 

Sursa: HotNews


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30