fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Activiști din Belarus, Rusia și Ucraina, laureați ai Premiului Nobel pentru Pace 2022 (VIDEO)

Activiști din Belarus, Rusia și Ucraina, laureați ai Premiului Nobel pentru Pace 2022 (VIDEO)


Activistul belarus Ales Bialiaţki, organizaţia rusă de apărare a drepturilor omului Memorial şi organizaţia ucraineană Centrul pentru Libertăţi Civile sunt laureaţii Premiului Nobel pentru Pace din 2022, pentru eforturile lor de a documenta abuzurile asupra drepturilor omului, a anunţat vineri Comitetul Nobel din Norvegia, potrivit agenţiilor internaţionale de presă.

Acest Premiu Nobel pentru Pace acordat unor organizaţii care au cercetat abuzurile asupra drepturilor omului survine în contextul în care Ucraina luptă împotriva unei invazii ruse care a atras acuzaţii că au fost comise numeroase crime de război.

 

„Laureaţii Premiului pentru Pace reprezintă societatea civilă din ţările lor de origine. Ei promovează de mulţi ani dreptul de a critica puterea şi de a proteja drepturile fundamentale ale cetăţenilor", a explicat Comitetul Nobel din Norvegia în motivaţia sa.

„Au depus eforturi remarcabile pentru a documenta crimele de război, abuzurile asupra drepturilor omului şi abuzul de putere. Împreună demonstrează importanţa societăţii civile pentru pace şi democraţie", se mai arată în motivaţie.

„Comitetul Nobel din Norvegia vrea să onoreze trei campioni remarcabili ai drepturilor omului, democraţiei şi coexistenţei paşnice între cele trei ţări vecine - Belarus, Rusia şi Ucraina", a declarat preşedinta sa, Berit Reiss-Andersen.

Ales Bialiaţki a ajutat la crearea grupului de apărare a drepturilor omului Viasna şi se află în prezent în detenţie în Belarus.

De altfel, Comitetul Nobel din Norvegia a făcut apel vineri la Belarus să îl elibereze pe Bialiaţki.

„Mesajul nostru este de a cere autorităţilor din Belarus să-l elibereze pe Bialiaţki şi sperăm că acest lucru se va întâmpla şi că el va veni la Oslo pentru a primi premiul", a spus Berit Reiss-Andersen.

„Însă există mii de deţinuţi politici în Belarus şi mă tem că dorinţa mea nu este foarte realistă", a adăugat preşedinta Comitetului Nobel din Norvegia.

Soţia lui Ales Bialiaţki, Natalia Pinciuk, a transmis, ca reacţie la anunţarea premiului, că este copleşită de „emoţie" şi „recunoştinţă", potrivit AFP.

 

Sursa: Agerpres


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Martie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31