fbpx
 
Cel puţin 330 de persoane au fost ucise în protestele din Iran: 50 de minori, printre victime

Cel puţin 330 de persoane au fost ucise în protestele din Iran: 50 de minori, printre victime


Cel puţin 330 de persoane au fost ucise în protestele din Iran din ultimele peste două luni, conform estimărilor Agenţiei de ştiri a activiştilor pentru drepturile omului (HRANA), cu sediul în SUA, relatează DPA.

Printre persoanele decedate s-au numărat 50 de minori şi 39 de membri ai forţelor de securitate, a relatat HRANA vineri. Aproape 15.000 de persoane au fost arestate.

Protestele s-au desfăşurat în peste 130 de oraşe din ţară de la începutul lor la mijlocul lunii septembrie.

Între timp, acţiunile violente ale forţelor de securitate iraniene au stârnit indignare în ţară.

În oraşul Rasht din apropiere de Marea Caspică, poliţia şi miliţiile Basij au reprimat o manifestaţie joi, conform locuitorilor din provincie. O tânără ar fi fost rănită grav de focuri de armă.

Într-o zonă pietonală populară, mulţi tineri au sărbătorit cu muzică tare şi dans. După ce li s-a cerut să pună capăt adunării, forţele de securitate ar fi folosit gaze lacrimogene, potrivit Agerpres.

Între timp, ministrul iranian de externe Hussein Amirabdollahian a avertizat comunitatea internaţională să nu se amestece în treburile interne ale ţării sale.

După o discuţie la telefon cu secretarul general al ONU, António Guteres, şeful diplomaţiei iraniene a atras atenţia asupra „efectelor negative" pentru cooperarea cu Occidentul. Discuţia a avut loc înaintea unei sesiune speciale programate a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului unde se va discuta despre violenţa statului asupra protestelor din Iran.

Manifestaţiile din Iran au fost declanşate de moartea tineri kurde iraniene de 22 de ani Mahsa Amini.

Poliţia moravurilor a arestat-o pentru că ar fi încălcat regulile obligatorii în privinţa purtării vălului. Femeia a murit în arestul poliţiei la 16 septembrie.

De la moartea sa, mii de persoane demonstrează în ţară împotriva campaniei de represiune a guvernului.

Vineri, sute de bărbaţi furioşi au manifestat după rugăciune pe străzile din Zahedan, capitala provinciei Sistan-Baluchistan, în sud-estul Iranului, conform AFP.

„Moarte lui Khamenei", scandau bărbaţii ieşind de la moschei, conform unui video publicat de ONG-ul Iran Human Rights (IHR), cu sediul la Oslo.

Manifestaţii au avut de asemenea loc la Khash, iar zeci de poliţişti din forţele speciale au fost desfăşuraţi în faţa manifestanţilor la Iranshahr, un alt oraş din Sistan-Baluchistan, conform unor înregistrări video publicate online şi verificate de AFP.

Forţele de securitate au folosit apoi gaze lacrimogene la Iranshahr pentru a-i dispersa pe manifestanţi, conform unui video publicat de site-ul 1500tasvir.

În total, conform Iran Human Rights (IHR), cel puţin 304 persoane au fost ucise în represiunea împotriva manifestanţilor în Iran de la moartea tinerei Mahsa Amini.

 

Sursa: Agerpres


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: