fbpx
 
Șeful Vămii declară candid 40.000 de euro cadou de la „tati”. Averile vameșilor, cât pentru 10 vieți

Șeful Vămii declară candid 40.000 de euro cadou de la „tati”. Averile vameșilor, cât pentru 10 vieți


Ce averi au vameșii de la Iași acuzați de luare de mită și că au produs un prejudiciu de 58 de milioane de lei la bugetul de stat

Dănuț Bolohan era omul PNL: de câte ori ajungea partidul la Putere, era pus șef la Vamă. „Iașul, pe mâini bune!”

Vameșa Simona Andreica va ajunge în fața judecătorilor cu propunere de arest preventiv pentru 30 de zile

Principalul acuzat în ancheta de la Vama Iași a Direcției Naționale Anticorupție, însuși șeful Dănuț Bolohan, un personaj garantat în mod repetat de PNL, jongla de ani și ani cu împrumuturi, cadouri și moșteniri de la tatăl său, precum și cu donații de apartamente către copiii săi.
Cele mai recente declarații de avere arată faptul că și ceilalți inculpați aveau o viață cu mult peste standardele pe care le-ar fi permis salariile lor.
Un detaliu făcut public de anchetatori indică lăcomia incredibilă a doi dintre acești funcționari, puși să apere vămile românești: îi dădeau șpagă șefului Bolohan pentru a fi programați în turele în care se știa că vor veni camioanele cu marfă ilegală de unde primeau, la rândul lor, mită.
Aseară, 24 noiembrie, instanța a respins măsura arestării preventive a vameșilor reținuți de DIICOT, dispunând arestul lor la domiciliu.

Agenții de Interitate ar avea ce cerceta

Dănuț Bolohan, șef al Biroului Vamal de Frontieră Iași, în sarcina căruia s-au reținut cinci infracțiuni de luare de mită, din care trei în formă continuată: în cea mai recentă declarație de avere a menționat că, în acest an, a cumpărat un apartament de 50 mp în municipiul Iași. Anterior, a vândut un apartament și o mașină, cu 60.000 de euro. Are în conturi circa 125.000 de lei.

Dănuț Bolohan

Vameș cu state vechi, inițal la Suceava, Bolohan are un șir lung de curiozități în declarațiile sale de avere. În 2012, tatăl său l-a împrumutat cu 20.000 de euro pe 3 ani, termenul fiind amânat, apoi, până în 2025.

În 2021, același tată i-a făcut cadou 40.000 de euro și i-a lăsat moștenire 16.200 lei. La un moment dat, Bolohan a donat celor doi copii două apartamente pe care le deținea în Iași și Suceava și a primit, la rândul său, un altul, tot prin donație, tot în Suceava. În 2020, site-ul Dezvăluirea.ro indica faptul că unul dintre cele două apartamente donate copiilor era în complexul de lux Exclusive Residence din Copou și că, ulterior, aceiași copii au cumpărat o vilă de 126.000 de euro în Copou, fără a apela la vreun credit. 

În 2021, Bolohan a avut un salariu de aproape 10.000 de lei net lunar. El a fost numit director al Direcţiei Regionale Vamale Iaşi în aprilie 2020, însă a deţinut această funcţie şi în guvernările liberale anterioare.

Socrul, primar liberal

Simona Andreica, funcționar vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Iași, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de complicitate la luare de mită.
Anul trecut, a cumpărat o vilă și un teren la Miroslava. Din 2017, soții Andreica mai aveau un apartament în aceeași localitate și un autorurism Volvo. În 2021, ei au făcut un credit de 220.000 de lei.

Femeia, angajată în sistemul vamal în 2019, avea un venit lunar de aproape 4.000 de lei, iar soțul, IT-ist, de 8.000 de lei net.

Simona Andreica

În 2020, socrul Simonei Andreica a devenit primar din partea PNL în comuna suceveană Rîșca.

Cristian Timofte, funcționar vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Iași, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de dare de mită, în formă continuată. Deține un apartament achiziționat în 2003, un teren de peste 7.000 de mp intravilan în municipiul Iași și unul de 5.230 mp moștenit într-un sat din județ. Soții Timofte au și două mașini, un Ford și un Volkswagen, iar anul trecut au vândut un teren cu 112.825 lei.

În 2021 au făcut un credit de 43.000 de lei. Și soția lui Timofte este vameș. În medie, ei au avut împreună, anul trecut, un venit net lunar de peste 15.000 de lei.

Cristinel Leornad Tîrnovanu, funcționar vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Iași, acuzat de săvârșirea infracțiunii de dare de mită, în formă continuată. Împreună cu soția are un apartament în municipiul Iași. Anul trecut, a încasat circa 6.500 de lei lunar net din salarii. Soția, medic, cadru universitar șa UMF și patroana unei firme cu profil medical a încasat, în aceeași perioadă, din salarii și dividende, circa 376.000 de lei.

Mecanismul șpăgii, devoalat de DNA

Conform Direcției Naționale Anticorupție (DNA), care a efectuat, ieri, mai multe percheziții în acest caz, în perioada ianuarie 2022 – prezent, „funcționari din cadrul Biroului Vamal de Frontieră din municipiul Iași (vamă internă), în schimbul primirii unor sume de bani, și-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu pentru a favoriza o serie de societăți comerciale care importă produse textile din Turcia. Prin intermediul acestor societăți comerciale ar fi fost importate articole de vestimentație, îmbrăcăminte și încălțăminte tip sport și parfumuri contrafăcute, bunurile fiind transportate cu autocamioanele înmatriculate pe numele societăților comerciale respective, precum și cu autovehicule tip cap tractor și semiremorcă înmatriculate în Turcia, Polonia sau Slovacia”.

Anchetatorii mai susțin că, prin modul de acțiune, funcționarii vamali ar fi creat condițiile în care administratorii societăților comerciale să eludeze plata taxelor vamale în sensul în care valorile declarate în vamă să fie mai mici decât cele reale, iar controlul mărfurilor importate să fie formal sau inexistent (controlul se făcea doar pe documente, fără verificarea efectivă a mărfurilor). Ar fi existat situații în care erau prezentate documente comerciale/vamale de import, respectiv facturi externe (invoice - uri), false atât sub aspectul naturii bunurilor importate (pentru a disimula faptul că produsele respective sunt contrafăcute), cât și sub aspectul prețului declarat în vamă (pentru a se diminua valoarea taxelor vamale ce trebuie plătite de către importator).

Mărfurile astfel importate ar fi fost valorificate în centre comerciale sau magazine de profil din județele Iași, Suceava, Botoșani, Ilfov, Sibiu, Arad, Ialomița și municipiul București. „Taxa” ce ar fi fost cerută pentru fiecare autocamion intrat in vamă ar fi fost de aproximativ 300 de dolari.

Se estimează un prejudiciu de 58 de milioane de lei la bugetul de stat provenit din neplata corespunzătoare a taxelor vamale.

Concret, în contextul menționat mai sus, inculpatul Bolohan Dănuț, în calitatea menționată mai sus, beneficiind și de ajutorul inculpatei Andreica Simona, ar fi pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri, printre care și cel reținut în prezenta cauză, suma totală de 24.500 de dolari.

De asemenea, inculpatul Bolohan Dănuț, în aceeași calitate, ar fi pretins și primit de la doi subalterni, inculpații Timofte Cristian și Tîrnovanu Cristinel-Leonard, foloase patrimoniale constând în sume de bani și alte produse, pentru a fi programați de serviciu în intervalele orare în care în vamă ajungeau mijloacele de transport ce aparțineau societăților comerciale cercetate în prezenta cauză.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

La data de 24 noiembrie 2022, inculpații Bolohan Dănuț, Andreica Simona, Timofte Cristian și omul de afaceri, al cărui nume nu a fost dezvăluit, urmează să fie prezentați Tribunalului Iași cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Pentru Tîrnovanu s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile (cu interdicția de a-și exercita funcția pe perioada măsurii).

Article image
Apartamente în regim hotelier pe malul mării, plus un supermarket în centrul Galațiului Eduard Ivașcu s-a angajat chiar în construirea unui hotel Cazul hilar al comisarului Valeriu Bodoga: a divorțat dar locuiește tot cu soția în cele două apartamente lipite dintr-un bloc nou, totalizând 155 mp Bodoga a cerut Poliției de Frontieră să-i deconteze chiria în apartamentul trecut oficial pe numele soției Mai mult, a cumpărat...
Autor Cezar Moraru Anchete 28 Martie 2022


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: