fbpx
 
Afacerea „Veranda”: miezul dosarului DIICOT împotriva primarului Chirica este un tun de 8,5 milioane de euro

Afacerea „Veranda”: miezul dosarului DIICOT împotriva primarului Chirica este un tun de 8,5 milioane de euro


Patronul M.Chim a fost condiționat să rezolve intabularea terasei de deasupra Halei Centrale ca să poată vinde toată clădirea

Avea de încasat 8,5 milioane de euro, iar primarul i-a semnat edificarea deși nu se întocmise un PUZ, conform legii

Hala avea deja toți indicatorii urbanistici maximali, nu se mai putea construi nimic deasupra

Practic, în acest caz, Mihai Chirica și oamenii lui de încredere din Primărie au făcut o excepție

La fel s-a întâmplat în multe alte cazuri încheiate cu dosare penale: Cheșcu, Asimionesei, Plugaru, Vixen. Fiecare semnătură ilegală însemna rezolvarea unei afaceri de 2-3 sau 7 milioane de euro

DIICOT l-a pus azi noapte pe primarul Mihai Chirica sub control judiciar timp de 60 de zile

Desantul de ieri al procurorilor anti-mafia a avut o țintă fixă: afacerea „Veranda”. Amenajarea spațiului de pe Hala Centrală în care funcționează restaurantul este considerată ilegală.

Construcția s-a făcut direct, deși legea prevede pentru zona protejată obligativitatea unui plan urbanistic zonal (PUZ). Chiar și cu PUZ, tot nu se putea construi deoarece indicatorii clădirii de bază îi depășeau deja pe cei maximali permiși în zonă.

Primarul Mihai Chirica și subalternii săi au ignorat toate normele. Acum, DIICOT a declanșat una dintre cele mai ample și complexe investigații din istoria recentă a Iașului.

Două capturi Google Earth care arată Hala Centrală în 2014 (foto sus), când nu avea etajul 3, pe structură metalică, și apoi în 2021 (foto jos) când au apărut 700 mp denumiți, în mod fals, „Etaj Tehnic”

Omul de afaceri, obligat să returneze urgent creditul
În toamna anului 2020, când a ieșit din arest, Cristin Zămosteanu, unul dintre cei mai potenți imobiliari ieșeni, a fost constrâns să vândă Hala Centrală. O cumpărase în 2016, însă o anchetă DIICOT care-i imputase un prejudiciu de 12 milioane de euro îl transformase într-un client vulnerabil pentru banca care-l creditase. Așa că i s-a pus în vedere să vândă Hala Centrală într-un termen scurt, pentru a închide pe loc un credit bancar de peste 3 milioane de euro.

Tranzacția a avut loc spre finalul anului 2020, M.Chim, firma lui Zămosteanu, a înstrăinat clădirea către MCM Plaza Center. Prețul vehiculat a fost de aproximativ 8,5 milioane de euro.

Ieri dimineață, Mihai Chirica a fost dus cu mandat de aducere la DIICOT, de unde a ieșit la miezul nopții fiind pus sub control judiciar

Etajul construit nu avea PUZ și nu putea obține autorizație și edificare
Cât clădirea a fost a M.Chim, firma omului de afaceri, acesta i-a adus „îmbunătățiri”. Printre altele, a făcut amenajări pe acoperiș. Însă, la momentul vânzării, modificările nu fuseseră intabulate, așa că firma M.Chim a rămas să se ocupe de recepție (decembrie 2020) și edificare (ianuarie 2021).
Ce s-a ridicat pe Hala Centrală este considerat ilegal. Practic, pe acoperiș a fost realizată o construcție care acum adăpostește restaurantul „Veranda”.
1. Cele două autorizații prin care a fost realizată lucrarea, din 2017 și 2019, sunt nelegale. „Este în zonă protejată – Centru Protejat. Trebuia obligatoriu un PUZ”, a explicat un expert în urbanism.
Prin realizarea construcției deasupra Halei Centrale s-a modificat regimul de înălțime. „A pornit de la un regim de înălțime 2S + P + 2E și, practic, prin această închidere a terasei s-a suplimentat regimul de înălțime cu încă un nivel. Acea terasă deschisă și descoperită s-a transformat într-un spațiu închis și acoperit care definește un etaj”, a explicat specialistul.

Articol publicitar la inaugurarea Restaurantului Veranda în care se anunță apariția a 700 mp construiți peste Hala Centrală

2. Terasa circulabilă nu are nicio funcțiune. „Etajul tehnic care înseamnă casa scării, casa liftului, nu mai e tehnic dacă îi dă funcțiune. Peste terasa circulabilă era un etaj tehnic parțial. Care etaj a fost extins cu 700 mp prin acoperire și închidere”, a completat expertul.
3. Procurorii DIICOT au ridicat acte și au chemat la declarații și angajați ai Direcției pentru Cultură, unde se constitutie așa-zisa Comisie pentru Monumente, cea care dă avize în Centrul Protejat al Iașului. Surse apropiate anchetei au afirmat pentru REPORTER DE IAȘI că, în această speță, avizul Direcției a precizat necesitatea întocmirii unui PUZ.
4. Recepția lucrărilor care au inclus și „închidere terasă circulabilă, amenajare spaţii de alimentaţie publică” a avut loc în luna decembrie 2020.

Însă, în decembrie 2019, deci cu un an înainte, fusese deja deschis restaurantul „Veranda”, așa cum reiese din mai multe articole publicate în presa locală și care anunțau evenimentul. „Este vorba despre o sală de peste 700 metri pătrați, din care aproximativ 600 de metri pătrați sunt amenajați special cu un bar imens (...)”, a declarat Vlad Cojocaru, administrator restaurant Veranda, citat de 7est.

În finalul articolului, publicația a mai menționat: „Restaurantul Veranda are o terasă de 1.000 de metri pătrați. Fiind amplasat la etajul trei al Halei Centrale, Veranda vă oferă și posibilitatea de a avea o priveliște de vis și asupra orașului, pe o terasă special amenajată să vă ofere confortul poate chiar de a vă simți în vacanță”.

Certificatul de edificare semnat de Mihai Chirica în ianuarie 2021, prin care se intabula toată suprafața Halei Centrale, incluzând și Restaurantul Veranda, denumit „etaj tehnic”. Fără acest act, patronul M.Chim nu putea încheia tranzacția de circa 8,5 milioane de euro

5. Oficiul de Cadastru a respins inițial intabularea noii construcții. Contrar uzanțelor, primarul Mihai Chirica ar fi semnat personal o adresă către OCPI în care ar fi întărit, o dată în plus, că totul e corect. În final, noua construcție a fost intabulată separat, ca unitate individuală cu specificația: „Etajul tehnic are suprafața utilă SU = 832,6 mp + 999,0 mp terasă circulabilă”.
Din partea OCPI, registrator a fost Mariana Popa, aceeași din dosarul Cheșcu.

„Prin exceptare de la prevederile alin. (2) se pot emite autorizații de construire și fără documentații de amenajare a teritoriului și de urbanism aprobate, pentru:

Partea introductivă a alin. (4) al art. 2 a revenit la forma anterioară modificării aduse prin ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 100 din 15 decembrie 2016, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1052 din 27 decembrie 2016, ca urmare a respingerii acesteia prin LEGEA nr. 86 din 28 aprilie 2017, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 313 din 2 mai 2017.

a) lucrări de modificare, de reparare, de protejare, de restaurare și de conservare a clădirilor de orice fel, cu condiția menținerii aceleiași funcțiuni, a suprafeței construite la sol și a volumetriei acestora;

a^1) lucrări de supraetajare a clădirilor cu încă un nivel, o singură dată, în suprafață de maximum 20% din suprafața construită desfășurată a clădirilor, cu condiția situării acestora în afara zonelor construite protejate sau a zonelor de protecție a monumentelor, după caz”

Art. 2 (alin.4) din Legea 50/1991, cunoscută ca Legea Construcțiilor, interzice supraetajarea în zonele protejate (cazul Halei Centrale), acestea fiind permise doar prin PUZ

Veranda este o structură metalică, practic un nou etaj peste Hala Centrală, care nu putea fi construită decât prin PUZ. Indicatorii maximali ai clădirii erau deja maximali, deci nici PUZ-ul nu rezolva problema. Mihai Chirica a închis însă ochii

Inițial Primăria a respins, apoi Chirica a semnat actul izbăvitor
Suplimentar, pentru o cât mai clară decodare a afacerii, o succintă prezentare cronologică:
- august 2016: omul de afaceri Cristin Zămosteanu a cumpărat Hala Centrală prin firma sa M.Chim
- 2016: M.Chim a solicitat Primăriei să-i permită o supraetajare parţială pentru construire spaţiu comercial şi terasă acoperită
- decembrie 2016: Primăria a refuzat avizarea: „Se respinge întrucât necesită elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal, care nu poate fi iniţiat întrucât indicatorul urbanistic din situaţia existentă depăşeşte indicatorul urbanistic ce poate fi obţinut prin PUZ”, după cum a arătat Ziarul de Iași în martie 2022
- noiembrie 2017: Primăria a emis autorizația de construire 1.144 prin care firmei M.Chim i s-a permis: „amenajare birouri etajele 2 și 3, amenajare spații comerciale la parter, amenajare parcare în subsol, modificare fațade și signalistică, amenajare și protejare terasă circulabilă existentă”
- august 2019: Primăria a eliberat o nouă autorizație pentru firma lui Zămosteanu: „Se autorizează efectuarea unor modificări funcţionale asupra proiectului iniţial, generate de solicitarea beneficiarului şi care vizează în special închidere terasă circulabilă, amenajare spaţii de alimentaţie publică, etaj tehnic. Modificările propuse nu vor afecta funcţiunea consemnată iniţial, indicatorii urbanistici sau tehnici realizaţi iniţial”.
- decembrie 2020: A fost încheiat procesul verbal de recepție la terminarea lucrărilor
- ianuarie 2021: Certificatul de atestare a edificării a fost semnat de: Mihai Chirica (primar), Raluca Mocanu (arhitect-șef la acea vreme), Andraș Zlăvog (reprezentant UAT) și Doina Florescu (consilier). Toți au fost la audierile de aseară de la DIICOT.

Article image
Astăzi, 14.12.2022, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași împreună cu polițiști din cadrul B.C.C.O. Iaşi - S.C.F.T.S.B. pun în aplicare 24 mandate de percheziție domiciliară, fiind vizate domiciliile şi imobilele deținute sau folosite de mai multe persoane fizice precum şi sediile și sediile unor autorități publice locale, într-o cauză în car...
Autor cristi tanasa Anchete 14 Decembrie 2022

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30