fbpx
 
 Igor Hariuc și Cristi Ababei deveniseră milionari din traficul cu țigări (Surse foto colaj: Facebook) Igor Hariuc și Cristi Ababei deveniseră milionari din traficul cu țigări (Surse foto colaj: Facebook)

Hariuc și Ababei, milionari din trafic de țigări: 11 apartamente, două case, patru terenuri, trei mașini de lux / EXCLUSIV


În decembrie 2021, REPORTER DE IAȘI dezvăluia că traficul de țigări realizat cu TIR-ul prin Ungheni beneficia de sprijinul polițiștilor de frontieră și că dosarul „mucegăia” la DIICOT de 4 ani

În februarie anul acesta, procurorii au reluat ancheta și i-au inculpat pe traficanți și pe doi polițiști de frontieră

TIR-ul era plasat într-un „unghi mort”, aproape de fâșia graniței de la Ungheni, un loc care nu putea fi depistat de sistemul radar de la Frontieră, pontul fiind dat chiar de polițiști

Traficanții au adunat o avere impresionantă, bunuri de peste 1 milion de euro, deși nu au serviciu și nici venituri din activități legale

Dezvăluiri de milioane, până acum nedisponibile opiniei publice, în unul dintre procesele penale ale membrilor unei rețele acuzată de trafic de țigări. Conform anchetatorilor, Igor Hariuc și Cristi Ababei au investit banii obținuți din vânzarea de țigări aduse ilegal din Republica Moldova în apartamente, terenuri, case și mașini a căror valoare bate spre 1 milion de euro.
La începutul acestui an, DIICOT a pus sub acuzare mai multe persoane din cadrul acestei rețele, inclusiv doi polițiști de frontieră ieșeni.

Sechestre de 800.000 de euro

În luna februarie a acestui an, în cadrul unui dosar demarat în 2018, DIICOT a efectuat 10 percheziții pe raza județului Iași, descoperind și ridicând 29.340 țigarete, cinci autoturisme de lux - unul cu sisteme luminoase și acustice specifice autoutilitarelor de poliție - trei chei auto, o baliză GPS, trei plăci auto, un dispozitiv de observare și recepție imagini și sunete, un binoclu cu infraroșu și scanare termică, 108.950 lei, 33.430 euro, 60 de lire sterline, 30 de telefoane mobile, 34 cartele SIM, un card de memorie, un pistol tip airsoft, 14 ceasuri de lux.

Procurorii au mai anunțat că au pus sechestru pe bunuri imobile în valoare de 800.000 euro, au propus arestarea preventivă a patru persoane și punerea sub control judiciar a doi polițiști de frontieră.

Ultimii doi le-au facilitat primilor patru accesul în România, via Republica Moldova, cu țigări de contrabandă. Un rol-cheie în rețea îl aveau Igor Hariuc și Cristi Ababei, descriși de anchetatori drept cei care au constituit și finanțat grupul infracțional.

„Spălarea de bani”, una dintre infracțiuni

Tribunalul Iași a respins arestarea preventivă a celor doi și i-a plasat, inițial, în arest la domiciliu, iar, apoi, sub control judiciar, măsuri prelungite de mai multe ori și care, tot de atâtea ori, au fost contestate la instanță de acuzați.

În cursul unuia dintre aceste procese, anchetatorii au dezvăluit judecătorului probe din dosar în încercarea de a-l convinge să le respingă solicitarea de oprire a controlului judiciar. Aceste informații sunt încă în curs de analiză la DIICOT, ancheta nefiind finalizată, deocamdată, cu trimiterea în judecată a inculpaților.

Una dintre infracțiunile de care sunt acuzați Ababei și Hariuc, pe lângă „constituire grup infracțional organizat” și „contrabandă, în formă continuată”, este și „spălare de bani” deoarece ar fi introdus în circuitul legal bani proveniți din infracțiunea de trafi cu țigări. DIICOT a pus la dispoziția judecătorului listele detaliate cu bunuri mobile și imobile depistate pe numele familiilor lor. La ambii, aceste liste sunt impresionante și conțin case, apartamente, terenuri, mașini de lux.

Câte un BMW X3 pentru cei doi soți

Iată lista bunurilor despre care procurorul a susținut că au fost cumpărate/construite de Ababei și soția sa cu bani obținuți din săvărșirea de infracțiuni:

• A construit o casă de locuit pentru el şi familie în localitatea Valea Adâncă, în valoare aproximativă de 100.000 euro
În perioada 2018-până în prezent a achiziţionat, împreună cu soția, mai multe bunuri mobile și imobile, respectiv 4 apartamente și 4 terenuri după cum urmează:

• un teren situat în sat Balciu, în suprafață de 12.700 mp

• apartament situat în Mun. Iași, blvd. Chimiei

• apartament situat în Mun. Iași, în suprafață de 37,3 mp

• apartament situat în Mun. Iași, în suprafață de 41,3 mp

• apartament situat în Mun. Iași, în suprafață de 41,1 mp

• teren situat în sat Chirițeni, în suprafață de 1.364 mp

• teren în suprafață de 28.500 mp, dobândit prin contract de partaj

• teren în suprafață de 500 mp

• autoturism marca BMW X3 de culoare neagră, cumpărat în decembrie 2017, și un altul, aceeași marcă, de culoare albă, ambele având o valoare de piață de aproximativ 25.000 euro.

Trei apartamente – 200.000 de euro

Anchetatorii au susținut în fața completului de judecată că apartamentele de 37,3 mp, 41,3 mp și 41,1 mp au fost achiziționate pe 30 aprilie 2020 și sunt situate pe strada Zimbrului nr. 17 și că „împreună valorează aproximativ 200.000 euro.” Verificările REPORTER indică faptul că apartamentele sunt situate într-un complex de lux ridicat de dezvoltatorul imobiliar Cristin Zămoșteanu.

Tronsoanele blocului unde au fost cumpărate apartamentele de către familiile Ababei și Hariuc

Semnele de întrebare asupra provenienței banilor au fost justificate de DIICOT astfel: „În condițiile în care în perioada 01.01.2018 – 01.01.2021 Cristi Ababei a avut venituri declarate în sumă de doar 35.502 lei, iar soţia acestuia numita (…) nu are nici o sursă de venit declarată, conform raportului de constatare nr. 369/12.01.2021 întocmit de specialistul antifraudă în cadrul D.I.I.C.O.T – S.T. Iaşi (…) apare suspiciunea rezonabilă că sumele de banii folosite pentru construcţia casei de locuit şi achiziţionarea apartamentelor si a terenurilor provin din activităţi ilicite respectiv din contrabanda cu ţigări și astfel prin aceste achiziții cei doi au urmărit ascunderea originii precum și disimularea adevăratei proveniențe a sumelor de bani investite cu ocazia construirii sau achiziționării bunurilor imobile enumerate anterior.”

Patru apartamente – 250.000 de euro

La fel de impresionantă este și lista bunurilor familiei Hariuc: o casă de locuit și terenul aferent, cinci apartamente, altele pentru care s-a achitat avans, precum și o mașină de lux, după cum urmează:

• o construcție situată în sat Vorovești, în suprafață de 83 mp și teren în suprafață de 421 mp

• apartament situat în Mun. Iași, în suprafață de 44.2 mp

• apartament situat în Mun. Iași, în suprafață de 43.5 mp

• apartament situat în Mun. Iași, în suprafață de 44.7 mp

• apartament situat în Mun. Iași, în suprafață de 45.2 mp

• apartament situat în Mun. Iași, în suprafață de 47 mp

• autovehicul de lux marca Audi A8 de culoare gri având, în prezent, o valoare de piață de aproximativ de 25.000 euro.

Procurorii au descoperit că patru dintre cele cinci apartamente sunt amplasate în aceleași blocuri edificate de Zămoșteanu, că „împreună valorează aproximativ 250.000 euro” și că au fost cumpărate la aceeași dată cu cele achiziționate de familia Ababei: 30 aprilie 2020.

În plus, au mai arătat cei de la DIICOT, în 2019 și 2020, familia Hariuc a achitat, în avans, circa 1 milion de lei pentru a intra în posesia altor patru apartamente din tronsoanele de pe strada Zimbrului nr. 17.

Și în acest caz, DIICOT a susținut că familia nu „are o sursă de venituri licită care să justifice proveniența sumelor folosite pentru investițiile efectuate în apartamentele achiziționate în cursul anului 2020 (…)”.

Polițiștii le-au servit trucul cu „unghiul mort”

În final, judecătorul a respins cererea lui Ababei și Hariuc de eliminare a controlului judiciar, invocând inclusiv faptul că „inculpaţii, presupuşi beneficiari ai unor importante sume de bani obţinute din activitatea de contrabandă, ar fi încercat să ascundă şi provenienţa ilicită a acestor sume, achiziţionând mai multe bunuri imobile şi autoturisme de lux (asupra cărora organele de urmărire penală au instituit măsura sechestrului asigurător). Or, infracţiunea de spălare a banilor afectează nu numai circuitul juridic legal al bunurilor, ci şi înfăptuirea justiţiei, deoarece îngreunează activitatea de restabilire a ordinii de drept încălcate prin săvârşirea infracţiunilor.”

Un singur transport valora 600.000 de euro. Suficientă marjă și pentru șpagă

Agravant pentru cei doi a fost și faptul că, la percheziții, la unul dintre ei, organele de urmărire penală ar fi identificat o fotografie a unei liste tipărite care conține descrierea autoutilitarelor de poliție și numerele civile alocate acestora aparținând Poliției de Frontieră și Inspectoartului Județean de Poliție, care au fost utilizate la efectuarea de investigații în cadrul dosarului penal din acest caz, iar la celălalt, un autoturism pe care erau montate sisteme acustice și luminoase utilizate de autospeciale MAI, un binoclu cu infraroşu și scanare termică, dar şi telefoane mobile care, deşi aveau alocate serii I.M.E.I. de către producător, aveau soft-ul modificat de așa natură încât în momentul în care se iniția un apel telefonic, la seria I.M.E.I. a aparatului se înregistra ca identificator un număr, și nu seria I.M.E.I. alocată de producător.

TIR-ul cu țigări a fost parcat într-o curbă pe malul Prutului, un loc special căutat pentru a nu intra în vizorul radarului de la Frontieră

Un fapt inedit descoperit în această anchetă, în care au fost făcute arestări și în Republica Moldova, l-a reprezentat o informație legată de un pont dat de polițiștii de frontieră români traficanților: acestora li s-a spus să parcheze mașina în care urmau să fie încărcate țigările după ce erau trecute peste Prut într-un „unghi mort” (foto sus) – un loc în care „nu băteau” echipamentele de urmărire ale Poliției de Frontieră.
Din nefericire pentru infractori, TIR-ul a fost capturat după ce a fost deplasat accidental câțiva metri și a devenit vizibil. Conținea 285.000 de pachete de țigări evaluate la peste 600.000 de euro. Tot atunci a demarat și ancheta DIICOT care, în final, le-a adus acuzarea celor implicați.

Article image
* 285.000 de pachete au fost descărcate pe fâșie în noaptea din 2 spre 3 iunie 2018. Valoarea țigărilor: peste 600.000 de euro. Profitul operațiunii: 100.000 de euro * TIR-ul a fost așezat într-un punct de lângă râul Prut aflat în unghi mort pentru radarul cu termoviziune. Cineva din interiorul Poliției de Frontieră a fixat acest „loc invizibil”, pentru că doar din sistem se putea obține informația * TIR-ul a fost deplasat ...
Autor Cezar Moraru Anchete 20 Decembrie 2021

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31