fbpx
 
Șantierul pe care trebuia să fie ridicată grădinița a rămas abandonat (Sursa foto: jurnalregional.ro) Șantierul pe care trebuia să fie ridicată grădinița a rămas abandonat (Sursa foto: jurnalregional.ro)

Unic: directoarea PNL a Școlii Ruginoasa a sistat în instanță construirea unei grădinițe de către primarul PSD


Cele două partide reprezintă alianța de la guvernare

Grădinița este finanțată de Banca Mondială și era amplasată pe terenul școlii

Războiul unei școli publice cu Primăria care o finanțează e o situație unică în România

ISC a spus că proiectul e prost gândit și a revocat autorizația, dar primarul PSD din Ruginoasa nu renunță: a reluat construcția

Situație neobișnuită într-o comună din județul Iași. În noiembrie 2022, Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din comuna Ruginoasa a obținut o sentință definitivă de sistare a lucrărilor la o grădiniță care era ridicată pe un teren din vecinătate. Proiectul pentru această grădiniță îi aparține Primăriei din comună, iar banii provin de la Banca Mondială.

În disperare de cauză, pentru a debloca lucrările, Primăria a apelat la o cale extraordinară de atac – o contestație în anulare care se va judeca pe 31 ianuarie, la Tribunalul Iași.

Este a doua oară în decurs de doi ani când Școala a blocat șantierul, prima data, după o reclamație la Inspectoratul Teritorial în Construcții. Primarul din localitate, membru PSD, acuză o lucrătură PNL, partidul din care face parte directoarea Școlii, care este și consilier local liberal.

O directoare rebelă

Construcția grădiniței din Ruginoasa a iscat un conflict între Școala Gimnazială „Al.I. Cuza” și Primărie încă de la momentul la care instituția din urmă a emis autorizația de construire, în iulie 2020.

Situația este cu atât mai ciudată cu cât, în mediul rural, foarte multe dintre lucrurile de care are nevoie o școală – reparații, bani de naveta pentru o parte din cadrele didactice etc – depind de pixul primarului.

Cu toate acestea, instituția de învățământ, prin directoarea Irina Dodu, a pornit un război birocratic cu Primăria condusă de edilul Dănuț Nechifor și, în mare parte, a reușit să-i întârzie acestuia, cu anii, obiectivul de a edifica o clădire foarte importantă pentru cetățenii localității pentru care a obținut finanțare de la Ministerul Educației, cel care, la rândul său, a luat banii de la Banca Mondială.

Octombrie 2020: ISC a cerut revocarea autorizației

Gâlceava a pornit de la faptul că Școala a reclamat faptul că șantierul deschis de firma angajată de Primărie să lucreze la obiectiv pe o parcelă din imediata vecinătate nu respectă distanța minimală pe unde intră elevii.

De asemenea, amplasamentul construcției, săpăturile la fundație ar fi foarte aproape de corpul de școală, o parte având loc, în mod nelegal, pe terenul școlii, iar la momentul emiterii autorizației Primăria nu ar fi obținut acordul vecinului, adică al Școlii.

Directoarea Dodu s-a mai enervat că s-a trezit cu șantierul fără a i se prezenta anterior un ordin de începere al lucrărilor. „Cum mai intră în curte mașina cu lemne pentru încălzirea școlii la iarnă? În caz de incendiu cum se va putea interveni cu mașinile pentru că spațiul este prea mic? Nu știu, întreb și eu. Era normal să informez inspectoratul școlar și autoritățile”, declara Dodu în 2020 pentru jurnalulregional.ro.

În același an, reclamațiile înaintate de unitatea de învățământ către Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) s-au finalizat cu două rapoarte, ultimul, din octombrie, confirmând existența unor nereguli. Inspectoratul a ordonat sistarea lucrărilor și a dispus „revocarea autorizaţiei de construcţie nr. 14/30.07.2020 în scopul emiterii unei noi autorizaţii de construcţie” cu obţinerea tuturor avizelor şi acordurilor de vecinătate.

Totul a fost stopat până în vara lui 2022, când Primăria a ordonat reînceperea lucrărilor, lucru care a inflamat din nou spiritele.

2022: cazul a ajuns la instanță

Școala a acuzat faptul că, în ciuda ordinului Inspectoratului în Construcții, Primăria nu a depus diligențele pentru o nouă autorizație, ci a prelungit valabilitatea celei din 2020.

De data aceasta, unitatea de învățământ s-a adresat Judecătoriei Pașcani pentru a solicita sistarea lucrărilor, cerere respinsă. În apel, însă, pe data de 8 noiembrie 2022, prin decizie definitivă, Tribunalul Iași a modificat sentința de la Pașcani și a dispus sistarea lucrărilor până la judecarea unui dosar pe fond pe această speță.

Acest dosar va dura, însă, multă vreme, așa că, pentru a debloca șantierul la urgență, Primăria a apelat la o cale extraordinară de atac – contestație în anulare a deciziei de suspendare a lucrărilor, procesul având termen pe 31 ianuarie 2023.

Primarul Dănuț Nechifor a fos ales din partea PSD (Sursa foto: prosport.ro)

În mod constant, în procesele de până acum, Primăria a susținut că se continuă în mod legal edificarea grădiniței, legalitatea problemei în fond urmând a fi analizată de către instanţa de judecată competentă material, în litigiul de drept comun.

Judecători: „Lucrări fără respectarea dispoziţiilor legale”

În motivarea deciziei prin care au admis solicitarea Școlii de stopare a lucrărilor, magistrații de la Tribunalul Iași au criticat faptul că Primăria a decis reluarea construcției prin prelungirea valabilităţii aceleiaşi autorizaţii din 2020, nefiind emisă o nouă autorizaţie, astfel cum s-a dispus prin procesul-verbal de control din octombrie 2020 al Inspectoratului în Construcții.

Magistrații au observat că, în mod abuziv, cei din Primărie nu s-au conformat acelui proces-verbal şi nu au îndreptat neregularităţile identificate în octombrie 2020, ci au reluat lucrările în temeiul aprecierilor unui diriginte de şantier.

În mod discreționar, acesta a semnat un act de care s-a prevalat Primăria, act în care a scris că „măsurile care nu sunt îndeplinite în prezent (din raportul ISC - n.r.) nu afectează cerinţele fundamentale, regimul juridic, codul civil” şi că „în urma procesului-verbal de control din 27.10.2020 s-au dispus măsuri care în prezent sunt îndeplinite parţial, urmând ca în cel mai scurt timp Investitorul/Beneficiarul să le îndeplinească în totalitate”.

Directoarea Irina Dodu este consilier local PNL (Sursa foto: Facebook)

Tribunalul a sesizat faptul că acel diriginte de șantier nu avea competența să emită astfel de puncte de vedere, iar documentul semnat de el nici măcar nu avea dovada că a fost comunicat către ISC. „Tribunalul apreciază că există/s-a probat aparenţa faptului că aceste lucrări se desfăşoară în continuare fără respectarea dispoziţiilor legale”, se scrie în sentința Tribunalului din 8 noiembrie 2022.

Războiul declarațiilor

Alte episoade ale conflictului dintre cele două părți au avut loc în spațiul public, de exemplu, la nouă zile după reluarea temporară a lucrărilor, pe 27 iulie 2022.

Într-un articol de pe site-ul newspascani.com, directoarea Dodu menționa: „În calitate de director al unității de învățământ doresc să semnalez un abuz din partea domnului primar Nechifor referitor la Programul Operațional 2014-2020, construcții grădinițe Regiunea Nord – EST. În 2018 a fost întocmit un proiect cadru pentru constucția grădinițelor de acest tip, dar cu toate că unitatea de management a proiectelor pentru modernizarea rețelei școlare și universitare a notificat Primăria Ruginoasa cu două adrese, respectiv luna mai și iulie a acestui an, prin care domnul primar trebuia să prezinte un răspuns până la acest moment, care să conțină documente ce țin de această investiție, acest lucru nu s-a întâmplat. A fost solicitat contractul de bună execuție, cel de bună proiectare, de dirigenție de șantier, alte contracte și avize pentru justificarea sumelor. Trebuiau prezentate totodată autorizația de construire, procesul verbal de primire a amplasamentului, ordinul de începere a lucrărilor și alte documente justificative esențiale”.

În replică, edilul Nechifor transmitea: „Comuna Ruginoasa este doar beneficiarul acestui obiectiv de investiții. Investitorul este Ministerul Învățământului. Toate documentele pentru acest obiectiv sunt întocmite corect, avizele, vă dați seama fiind vorba despre o investiție derulată prin Banca Mondială nu se putea face nimic, dacă documentele nu erau în regulă.”

El a acuzat o dispută politică, făcând aluzie la faptul că directoarea Dodu este consilier local PNL, iar el face parte din PSD.

Article image
Comuna ieșeană are proiectul din 2016 În 2022 încă n-are demarată licitația pentru execuție Guvernul a lansat linia de finanțare pe fonduri europene abia în 2020, deși ciclul bugetar începuse din 2014 Jalnic: n-au fost bani decât 10 rețele de gaz comunale în toată țara. 8 ani pentru doar 10 comune! În 2021, Guvernul a mai scos o sesiune pe bani europeni pentru încă 15 comune. Suntem în 2022 și încă nu au licitații pe fi...
Autor Cezar Moraru Reportaje 26 August 2022

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: