fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Mihaela Ganea și fostul ei soț, decedat după accidentul din Gara Constanța (Sursa foto: replicaonline.ro) Mihaela Ganea și fostul ei soț, decedat după accidentul din Gara Constanța (Sursa foto: replicaonline.ro)

Rudele unui bărbat tratat la „Sf. Spiridon” cer daune de 1,5 milioane de euro. Pacientul a murit în Belgia


O lungă luptă în Parchete și în instanțe pentru o familie din Constanța care și-a pierdut unul dintre membri în februarie 2021. Un accident în care a fost implicat acesta la serviciu a demonstrat, încă o data, eșecul sistemului medical din România. După incident, pacientul a fost mutat la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, iar, de aici, s-a intenționat transferul în Belgia. Prima încercare a eșuat din cauza vremii, iar la a doua s-a stricat avionul. În final, ajuns pe mâna doctorilor belgieni, bărbatul nu a mai putut fi salvat.

Unul dintre medicii de acolo, de origine română, a criticat, fără menajamente, modul în care pacientul a fost îngrijit în România. În acest moment, cazul este instrumentat în plan penal de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, iar în plan civil familia a chemat la bară Ministerul Sănătății, Departamentul pentru Situații de Urgență, dar și Spitalul „Sf. Spiridon” sub justificarea că victima a murit din cauza tratamentului defectuos din țară. În solidar, tuturor acestora li se cer daune morale de 1,5 milioane de euro.

Suna bine: transfer într-o clinică nouă, la Iași

Pe 20 ianuarie 2021, un inspector de vagoane în vârstă de 52 de ani, din Constanța, a suferit un grav accident în timp ce se afla la serviciu: s-a urcat pe un vagon garat în triajul Gării, moment în care a fost electrocutat și a suferit arsuri pe o mare parte din corp – estimările ulterioare au variat și au indicat 64%, 70% și 75%. A fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa, dar, a doua zi, a fost mutat la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, unitate medicală unde, cu doi ani și trei luni mai devreme, după opt ani de aşteptări și 17 termene amânate, se inaugurase o modernă Secţie Clinică de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă şi Arşi.

Ipostază de la inaugurarea la care au fost prezenți ministrul Sănătății, Sorina Pintea, prefectul Marian Șerbescu și managerul Ioan Bârliba (Sursa foto: ziaruldeiasi.ro)

În final, însă, medicii din Iași s-au recunoscut învinși și, pe 27 ianuarie, o comisie medicală a decis transferul la un spital din Belgia. O primă tentativă de transport, din aceeași zi, s-a anulat din cauza vremii, iar doua, de pe 28 ianuarie, a eșuat după ce avionul s-a stricat pe ruta Iași-Timișoara și s-a întors din zbor, la București. A urmat o noapte la Spitalul Floreasca din Capitală, iar, pe 29, a treia tentativă a reușit. Din păcate, pe 15 februarie 2021, bărbatul a murit după un șoc septic cauzat de infecții cu patru bacterii și o ciupercă, toate contractate în România.

Medic din Belgia: „Doamne iartă-mă, ce faceți acolo, la spital?!”

Ciprian Isacu, un medic de origine română de la spitalul belgian unde a fost tratat pacientul, a măturat pe jos cu sistemul medical din România. Într-un interviu pentru postul Digi24, Isacu declara despre pacient, cât încă era în viață: „Sunt patru bacterii plus o ciupercă, dar astea sunt detalii. Am vorbit cu familia. E în viață, se luptă, l-am operat deja de trei ori. Există un risc minim la nivelul unui picior, dar o să treacă. (...) Mirosea și era cu niște comprese directe pe piele, nici măcar o cremă! Au făcut inciziile la fasciotomia de la Constanța la dreapta, dar n-au făcut în stânga, de aici riscul la nivelul membrului inferior stâng și restul... El a venit vineri, în fiecare zi i-a fost schimbat pansamentul și l-am operat de trei ori. Nu contează că n-a avut avion, că a fost zăpadă, că avionul era mic și s-a stricat! În perioada asta, trebuiau să-l desfacă tot și să-l curețe, să-l spele! Au produse, nu pot să spun că chiar nimic nu au! Apă cu săpun! Apa cu săpun n-a omorât niciodată pe nimeni! Când îmi spui că n-avem nimic, păi, atunci, Doamne iartă-mă, ce faceți acolo, la spital?!”

Medicul Ciprian Isacu (Sursa foto: digi24.ro)

În ziua decesului, tot la Digi24, Mihaela Ganea, soția bărbatului, își striga revolta și disperarea: „Eu vă spun doar că nu se întâmplă nimic în România, că a trebuit să ies public ca să-mi strig năduful ca să pot să-l duc acolo. Prea târziu. (…) Pe mine nu mă interesează autorul moral, pe mine mă interesează criminali cu sânge rece care mi-au spus direct în față că au alte priorități. A trebuit să aștept zile în șir, să-l plimb pe soțul meu în toată România, de la un spital la altul, ca să ajungă într-un final într-un spital unde cineva să-și dea interesul pentru el. Doar că a fost prea târziu! Înțelegeți? Mult prea târziu!”

Ministrul Sănătății de la acel moment, Vlad Voiculescu, a anunțat demararea unei anchete care, ca multe altele de acest gen, s-a pierdut în neantul uitării.

Familia a dat în judecată Parchetul ca să-și facă treaba

În dorința de dreptate, coșmarul familiei Ganea a continuat. În plan penal, printr-o ordonanţă a procurorilor din Constanța din ziua incidentului s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârşirea infracţiunilor de vătămare corporală din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. După moartea bărbatului, s-a dispus schimbarea încadrării la prima infracțiune în ucidere din culpă. Pe parcursul anchetei, familia a depus un memoriu prin care a solicitat tragerea la răspundere și a celor care se fac vinovaţi de deces în contextul îngrijirii spitalicești, depunând la dosarul cauzei un Raport al Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul Ministerului Sănătăţii.

Intrarea în Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași

Pe 8 noiembrie 2021, Parchetul Constanța a dispus clasarea cauzei pentru săvârşirea infracţiunii de neluarea măsurilor legale de securitatea şi sănătate în muncă, întrucât fapta nu există, clasarea cauzei pentru nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, întrucât a intervenit decesul făptuitorului și disjungerea pentru ucidere din culpă către Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi. Aici, ancheta a ajuns în ianuarie 2022, prim-procurorul dispunând trimiterea dosarului către Serviciul de Investigaţii Criminale în vederea efectuării de cercetări penale sub aspectul săvârşirii de către Spitalul „Sf. Spiridon” a infracţiunii prevăzute de art. 192 alin. 2 Cod penal: ucidere din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi.

Ulterior, familia Ganea a acuzat faptul că anchetatorii nu au mai efectuat acte de cercetare penală în cauză, așa că, în iulie 2022, au depus la Judecătoria Iași o solicitare de stabilire a unui termen în care procurorul de caz să finalizeze dosarul. Pe 19 iulie, un judecător i-a dat acestuia un termen de opt luni, din care, până acum, au trecut aproape șase luni și jumătate, fără vreun rezultat.

Partea civilă, la Tribunalul București

În plan civil, pe data de 20 ianuarie 2023, la Tribunalul București, soția lui Ganea și alți trei membri ai familiei au dat în judecată, pentru a primi daune, Ministerul Sănătății, Spitalul „Sf. Spiridon”, Ministerul Afacerilor Interne și pe un medic din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență, identificat doar prin numele „Drăgan”. De menționat că pe lista pârâților nu apar celelalte două spitale din România unde bărbatul a fost internat pe perioade scurte – cel din Constanța și Floreasca.

Legat de un medic de la Departamentul Situații de Urgență a fost și una dintre marile supărări ale Mihaelei Ganea la momentul la care soțul ei era tratat în România. Ea a declarat atunci, la Digi24, că un doctor de la Departament cu care a vorbit la telefon în vederea transferului cu avionul „mi-a spus în primă fază să am răbdare, că are alte priorități sau că trebuie să mă ia în ordinea priorităților și care mi-a transmis că i-am stricat imaginea domnului Arafat! (…) acești domni care se ocupau de acest transfer au prelungit asta - că avionul, că nu avionul, când este vorba de viață și de moarte, trebuia să trimită avionul ăla din prima! Ăla cu care a plecat, militar. Nu mă interesa pe mine că a fost scos din reparație, că nu era, mai puțin contează! Soțul meu a murit din acest motiv, pentru că ei, cu sânge rece, se joacă cu viața oamenilor, asta fac, nu-i interesează, calcă pe cadavre. Îi interesează imaginea, ies la televizor și fac declarații de 2 lei! Pentru mine, sunt zero!”

Pentru familia Ganea, demersul civil se anunță extrem de lung: dosarele în care pacienți sau familiile acestora solicită daune de la unitățile medicale în care au fost tratați durează, în medie, între 5 și 7 ani. Primul termen al procesului încă nu a fost stabilit.

Avocatul Andrea Kovacs de la Societatea Civilă Profesională de Avocaţi „Jercan, Gheorghe, Vlad şi Asociaţii” care reprezintă familia Ganea în cele două demersuri a declarat pentru REPORTER că ancheta penală nu este terminată, iar în cadrul procesului civil, reclamanții solicită daune morale, în solidar, de la cei patru pârâți, de 1,5 milioane de euro.

În ceea ce privește Spitalul „Sf. Spiridon”, acesta nu a răspuns, până la ora editării acestui articol, la o solicitare REPORTER pe tema fostului pacient.

Article image
La Sf. Spiridon dau chiar 14.000 de euro/lună, dar spitalul e cu un minut mai departe Din 2020 a devenit obligatoriu să ai serviciu privat de pompieri în spitalele de peste 300 de paturi, ca să intervină în primele 2-3 minute, până ajung pompierii de la ISU Mai multe spitale pregătesc licitații. Pe primele două le-a câștigat aceeași firmă, a fostului șef ISU Mihai Lucaci Pompierii privați stau la posturi 24 de ore din 24...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 20 Ianuarie 2023

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: