fbpx
 
Sfântul Chirica a mințit: are împuternicire la firma fratelui, soția scoate bani din contul Eurodesign. E un Sfânt Incompatibil / EXCLUSIV

Sfântul Chirica a mințit: are împuternicire la firma fratelui, soția scoate bani din contul Eurodesign. E un Sfânt Incompatibil / EXCLUSIV


„Un primar care are împuternicire în bancă la o firmă care nu-i aparține e un caz rarisim la nivel de mari orașe”, a spus Septimius Pârvu, analist și expert în bună guvernare

Mihai Chirica a ascuns dreptul său de semnătură în firma Eurodesign, deși a fost întrebat direct de către REPORTER DE IAȘI

Primarul i-a mințit pe ieșeni fără să clipească, în 2018. A recunoscut după cinci ani, când i-am prezentat dovezile: dreptul său de semnătură și extragerea soției din contul unei firme care nu le aparține

Pe Eurodesign Consulting s-a construit Domeniul de la Frasin de sute de mii de euro, cu biserică în curte pentru Sfântul Chirica

Primarul n-a recunoscut niciodată legătura cu firma, spunând că e a fratelui său

Anual, veniturile Eurodesign sunt realizate în cea mai mare parte din banii plătiți de Cătălin Drăgan, prietenul apropiat al primarului

Chirica i-a semnat acestuia avizul de oportunitate și un PUZ în 2020, exact după ce Drăgan vărsase bani în contul Eurodesign. Urmarea: PUZ-ul a fost anulat la cererea Prefecturii

Conflictul de interese și incompabilitatea primarului Mihai Chirica au fost analizate de juriști: „E un caz pentru ANI”

21 noiembrie 2018. Primarul Mihai Chirica a răspuns unei întrebări directe adresate de REPORTER DE IAȘI: „Aveți drept de semnătură în bancă pentru firma Eurodesign Consulting?”. „Nu și n-am de ce să am pentru că are administrator.” A mințit.

Soția primarului a scos 2.000 de lei din contul Eurodesign

În 2023, REPORTER DE IAȘI deține dovada că Mihai Chirica avea împuternicire pe numele său pentru a reprezenta Eurodesign în operațiunile bancare. Avea practic dreptul de a scoate bani din contul acestei firme. Dovezile noastre sunt pentru perioada 2020-2022, dar surse autorizate spun că împuternicirea de care beneficia Mihai Chirica este mult mai veche, încă de la înființarea firmei, în 2007.
REPORTER deține și dovada că soția primarului, Cristina Chirica, a scos personal 2.000 de lei din contul Eurodesign SRL, pe 4 august 2020. Ridicarea s-a făcut în numerar, la ghișeul băncii, identificarea făcându-se cu buletinul. Soția primarului a putut scoate bani din contul firmei în baza împuternicirii pe care o deține, eliberate de fratele primarului, Ioan Chirica, acesta fiind administratorul din acte al societății comerciale.

Mihai Chirica a mințit ieșenii: a spus că nu are semnătură în bancă la firma Eurodesign și l-am prins: de fapt are

Chirica, speriat: „Soția are studiile și delegările, nu mă privește”

Primarul a fost întrebat, joia trecută, de REPORTER, cum explică faptul că soția sa a scos bani în numerar din contul Eurodesign, firmă de care s-a dezis în toți anii din urmă. Inițial, Mihai Chirica a spus că nu știe cine este „Eurodesign”, în prezența mai multor martori, și a cerut să nu fie filmat. „Nu știu, dar o să întreb. Dar cine este Eurodesign, o companie de stat?”, a părut primarul foarte mirat.
În biroul său, edilul a fost mai explicit:
„Lua frecvent bani având împuternicire, acest lucru nu mă privește, nu știu nimic mai mult”.
Un răspuns și mai elaborat l-a dat Mihai Chirica într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook, în seara aceleiași zile, la ora 23.00: „
Trebuie să o întrebați pe ea, firma nu este de stat, bănuiesc că pentru plăți sau alte cheltuieli, nu este treaba mea. Firma este a fratelui meu iar ea are studiile și delegările pentru consiliere alături de celelalte persoane autorizate (contabil etc.)”.

Domeniul de la Frasin valorează câteva sute de mii de euro

Domeniul de la Frasin este miza

Oficial, firma Eurodesign Consulting SRL îl are ca asociat unic și administrator pe Ioan Chirica, fratele primarului, care este angajat ca muncitor la compania Antibiotice SA. Firma a fost înființată în 2007 și are venituri anuale de ordinul sutelor de mii de lei, cu o medie de 200.000 de lei/an în ultimul deceniu. Profiturile sunt nesemnificative.
Primarul nu a explicat niciodată limpede care sunt activitățile acestei firme, de care REPORTER DE IAȘI l-a legat în 2018, prin dezvăluirea domeniului de la Frasin, o investiție de sute de mii de euro având ca proprietar persoana juridică Eurodesign Consulting SRL. De fiecare dată a fost elliptic în a da informații:
„Oferă servicii de curățenie, turism, consultanță, echipamente, nu lucrează cu statul și are același administrator și același contabil de 11 ani”, spunea Mihai Chirica în 2018.
Rămân netransparente serviciile prestate efectiv, beneficiarii, destinatarii reali ai veniturilor firmei, în condițiile în care această societate deține la Frasin, în Bucovina, un domeniu de 4.250 mp, cu vilă de 160 mp, mai multe foișoare, cramă, iaz și o capelă de lemn.
Mihai Chirica a negat întotdeauna că această proprietate i-ar aparține, exprimându-se criptic:
„Aparține unei firme, nu e nici a mea, nici a altcuiva, e a unei persoane juridice”.

Cătălin Drăgan (foto mijloc) este sponsor al lui Mihai Chirica de 15 ani. În ultimii 8 ani a rentat, pentru că a ajuns primar

Chirica și Drăgan redenumesc un comision: „Este o asociere”

În 2020, la doi ani de la dezvăluirile REPORTER, Mihai Chirica apărea însă cu împuternicire în bancă din partea administratorului Eurodesign, iar soția sa chiar a scos, în nume propriu, bani din contul firmei. Cu doi ani înainte afirma în fața ieșenilor că nu are această împuternicire.
Povestea, pe scurt, este simplă: firma a fost înființată în 2007, după deschiderea la Iași a complexului Carrefour Felicia. Mihai Chirica era director tehnic în Primărie, iar contractul de curățenie al supermarket-ului a fost oferit prietenului său, Cătălin Drăgan, care administrează, printre altele, firma Cadrax Two, unde este asociat unic. Primarul a declarat joi, 23 februarie, pentru REPORTER:
„Eu n-am ascuns niciodată că sunt prieten cu Drăgan”.
Eurodesign Consulting a beneficiat ani la rând de transferuri financiare din partea societății lui Cătălin Drăgan, fără ca acesta să divulge natura relațiilor comerciale dintre cele două SRL-uri. Întrebat zilele trecute, patronul Cadrax Two a declarat:
Este un contract între două firme și este confidențial. Am o relație comercială foarte veche cu Eurodesign Consulting. Nu vă pot spune ce prestează pentru firma mea, este confidențial. Sunt sume mici, plăți anuale pe care le facem. V-au atras acum atenția 5.000 de lei? Este o sumă nesemnificativă”.
Mihai Chirica a fost de asemenea evaziv:
„Este un vechi contract de asociere cu firma Cadrax Two, în baza acestuia s-au făcut plățile”, fără să explice practic nimic.

Sfântul Chirica Incompatibilul are biserică în curtea proprie. Și e chiar a lui

Plățile lui Drăgan pentru „serviciile confidențiale”: 33.510 lei
REPORTER a intrat în posesia unor documente care arată opt depuneri de sume din partea Cadrax Two către Eurodesign în perioada februarie 2020-august 2022. Suma totală încasată de firma familiei Chirica în această perioadă a fost de 33.510 lei.
Pe 19 februarie 2020, Drăgan a plătit 5.011 lei. În aprilie același an, încă 4.156 lei, apoi de două ori câtre 1.550 de lei, iar în 2021 plățile au fost de 4.800 de lei, 7.064 lei și 2.848 de lei. În 2022 mai apare o plată de 6.522 de lei.
Documente oficiale atestă că împuterniciții Eurodesign în relațiile cu banca, pentru a depune și a ridica sume de bani, sunt Ioan Chirica (fratele), Cristina Chirica (soția primarului) și primarul însuși.
Fratele salariat la Antibiotice s-a exclus singur din ecuație într-un dialog înregistrat în 2018, cu REPORTER DE IAȘI:

REPORTER DE IAȘI: - Ați fost la casa de la Frasin?

Ioan Chirica: - N-am fost niciodată, nu știu cum arată.

- Dar casa este pe firma Eurodesign.

- O fi, dar n-am eu treabă cu ea. Ce pot să vă spun e că sediul social al firmei este, într-adevăr, în apartamentul meu.

- Cum de nu știți, doar sunteți acționar și administrator la firmă, nu?

- Dar eu mai știu ce mai sunt?

- Este casa lui Mihai Chirica?

- Păi, da! Și de ce să n-aibă? Doar Dragnea să aibă? Fratele meu a făcut atâtea pentru oraș, nu merită și el?

- Nici la semnat actele n-ați fost?

- Ba da, dar nu mai știu unde.

- Ce obiect de activitate are firma?

- Nu mai știu, dar vă spun că eu n-am nicio treabă, m-ați dat că am pe firmă. N-am dom’le, nimic. Suntem vai de noi, am un salariu de 19 milioane lei (1.900 lei – n.r.) la Antibiotice.

Ioan Chirica nu știa nimic despre casă, cine a construit-o, cu ce bani, doar că este a primarului. Despre Eurodesign a spus că „nu are treabă cu ea” și că nu știe ce activitate desfășoară.

Mihai Chirica semnat personal PUZ-ul pentru Cătălin Drăgan și trebuia să se abțină. Un PUZ care ulterior a fost anulat de Justiție

Ce a oferit la schimb Chirica: un PUZ

Recapitulare:
- o firmă în care primarul și soția au împuternicire în bancă
- un partener care virează bani în contul firmei
- soția scoate personal bani din acest cont
- partenerul e prieten de-o viață cu primarul
- un administrator fictiv care spune că trăiește din salariul de muncitor la fabrică
Partenerul Cătălin Drăgan a virat în 2020 circa 12.000 de lei, an în care Cristina Chirica a făcut personal o retragere de 2.000 de lei din contul Eurodesign.
În septembrie 2020, Teomalis SRL, firmă controlată de Drăgan, a obținut un PUZ în Tg. Cucu pentru construirea unei locuințe individuale. Înălțimea prevăzută era de 10 metri, iar apropierea de blocul vecin era de aproximativ 12 metri, provocând reacția vehementă a locatarilor. PUZ-ul trecut prin Consiliul Local poartă semnătura lui Mihai Chirica.

Mihai Chirica a semnat și avizul de oportunitate pentru oportunistul Cătălin Drăgan

Documentația cu propunerea de supunere la vot în Consiliul Local poartă de asemenea semnătura lui Mihai Chirica. Dramatic este că, anterior, o altă familie ceruse Primăriei pe același teren să facă o clădire de birouri fix la aceleași dimensiuni. Proiectul le-a fost respins, apoi aceștia au vândut terenul lui Drăgan, care a reușit să obțină aprobările într-un timp foarte scurt.
Demersul urbanistic al lui Cătălin Drăgan, sprijinit de Primărie, a fost în cele din urmă anulat de judecători la sesizarea Prefecturii. PUZ-ul întocmit de Urbanismul din Primărie nu avea avizul unic al Consiliului Județean.
Cătălin Drăgan vira bani în contul Eurodesign, în care primarul și soția au împuternicire. Codul Administrativ prevede în capitolul dedicat conflictului de interese câteva obligații pentru aleșii locali, categorie în care este inclus și primarul.

Primarul își clădește imaginea pe un munte de minciuni pe care instituțiile statului nu-și bat capul să le desființeze

Conflictul de interese în cazul lui Mihai Chirica

Situația în care se află Mihai Chirica este susceptibilă de o verificare a Agenției Naționale de Integritate (ANI), susțin doi juriști consultați de REPORTER DE IAȘI.
În articolul 228, alesul local „are obligația să se abțină de la emiterea sau participarea la emiterea ori adoptarea actului administrativ, de la ÎNCHEIEREA sau participarea la încheierea actului juridic respectiv, care ar putea produce un folos material pentru sine sau pentru:

(…) b) orice persoană fizică sau juridică faţă de care alesul local are calitatea de debitor al unei obligaţii

c) o societate la care deţine calitatea de asociat unic ori funcţia de administrator sau de la care obţine venituri

(…) e) orice persoană fizică sau juridică, alta decât autoritatea din care face parte, care a făcut o plată către acesta sau a efectuat orice fel de cheltuieli ale acestuia”.

Firma în care avea împuternicire, Eurodesign, era în calitatea de debitor față de Cătălin Drăgan, administrator în paralel atât la Cadrax Two, care vira bani familiei Chirica.
Aliniatele b) și c) sunt convergente, susțin juriștii, în sensul în care obținerea de venituri de la Cătălin Drăgan trebuia să-l determine pe Mihai Chirica să se abțină de la semnarea avizului de oportunitate și a PUZ în beneficiul acestuia.

Problema la domeniul Frasin nu este cât a costat, ci dacă banii camuflați de primar sunt justificați de servicii prestate în mod real

Al doilea risc: incompatibilitatea cu grupul de interese

O altă interpretare urmărește prevederile Legii 161/2003, care stabilește regimul incompatibilăților pentru primari și președinți de Consilii Județene. Articolul 87 interzice primarilor „să aibă calitatea de membru al unui grup de interese economic” (litera h).
Grupul de interese este descris la art. 118 din aceeași lege: „R
eprezintă o asociere între două sau mai multe persoane fizice sau juridice, constituită pe o perioada determinată, în scopul înlesnirii sau dezvoltării activității economice a membrilor săi, precum și al îmbunătățirii rezultatelor activității respective”.
Mihai Chirica a recunoscut două lucruri în declarațiile sale publice:
1. Există o asociere de mulți ani între firmele Eurodesign Consulting (la care are împuternicire în bancă) și Cadrax Two (firma lui Cătălin Drăgan, care îl alimentează cu bani)
2. Eurodesign Consulting oferă servicii de curățenie, adică exact domeniul în care Cadrax Two activa în relația cu Carrefour Felicia. E ciudat că Eurodesign se ocupă de curățenie pentru că în 14 din cei 16 ani de existență a avut zero angajați, iar timp de doi ani a avut un singur angajat.

Versiunea tânără și săracă a actualului primar. La începutul carierei în Primărie, Mihai Chirica stătea în chirie. În 20 de ani a strâns o avere uriașă

Până și prima soție a primarului are legătură cu Eurodesign
Grupul de interese, așa cum este descris de lege, trebuie analizat de specialiștii în integritate. Opinia juriștilor consultați de REPORTER este că demonstrația se bazează pe obținerea informațiilor privind tranzacțiile în toți cei 16 ani de activitate, și nu doar pe ultimii trei ani.
Câți ani la rând a avut Mihai Chirica împuternicire în această firmă, având în paralel calitatea de director tehnic al Primăriei, de viceprimar și apoi primar? De câte ori a ridicat personal banii din bancă? De câte ori au fost la bancă soțiile sale de-a lungul timpului pentru a face operațiuni în contul Eurodesign Consulting?
Cât din domeniul de la Frasin a fost edificat cu sume trecute prin mâinile lui Mihai Chirica sau ale soției sale actuale?
Straniu e un ultim detaliu pe care REPORTER DE IAȘI îl dezvăluie: pe 22 martie 2021, Roxana Mihaela Olăeru, prima soție a primarului Mihai Chirica, a făcut o depunere de 15.878 de lei în contul Eurodesign, înregistrându-se personal la ghișeu în baza cărții de identitate. Explicația pentru suma virată este: „contravaloare servicii”. E ca și cum Eurodesign i-ar fi făcut curățenie Roxanei Olăeru de 3.000 de euro. Prima soție a primarului este în prezent șef Serviciu în cadrul Ecopiața SA, societate subordonată Primăriei.

Article image
Fiscul nu-l întreabă pe primar cum poate o firmă cu veniturile și profitul unei tonete să construiască o proprietate pe 4.200 mp, cu o casă de 160 mp utili, patru foișoare, din care unul de 80 mp, cramă, heleșteu și chiar și cu o biserică personală în curte. Firma-paravan pe care fratele primarului nu și-o asumă, a avut profit de 2.000 de euro în 2018. Am scris povestea reală a unei familii care are un chioșc cu exact acele...
Autor Cezar Moraru Anchete 14 Noiembrie 2019

 


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30