fbpx
 
Cazul terifiant al unui tânăr care a intrat în spital pe picioarele lui și a murit în 8 zile de septicemie. L-au lăsat să zacă la Socola / EXCLUSIV

Cazul terifiant al unui tânăr care a intrat în spital pe picioarele lui și a murit în 8 zile de septicemie. L-au lăsat să zacă la Socola / EXCLUSIV


Povestea este îngrozitoare: bărbatul de 29 de ani fusese internat cu schizofrenie, iar timp de 8 zile a făcut febră, a avut frisoane, a urinat în pampers, s-a chinuit până a murit

Spitalul Socola era pustiu pentru că era Crăciunul și medicii erau în concediu, iar laboratorul pentru analize era închis

O asistentă l-a tratat pe tânăr cu paracetamol și Nurofen, „pentru că așa e protocolul”

Când și-au dat seama că e în agonie, medicii de la Socola „au luat” o consultație prin telefon de la colegii lor de la Neurochirurgie. Nici măcar n-au transportat pacientul

Abia în ultima noapte, l-au transferat în două spitale, bărbatul murind în zori în urma unui șoc cardiorespirator

Cauza morții: septicemie pornită de la plămân, conform certificatului de deces

Nu se știe dacă a fost infecție nosocomială într-un spital de psihiatrie sau dacă tânărul a murit de la o pneumonie netratată

Familia a depus plângere penală împotriva medicilor de la Socola, dar procurorul de caz a respins cererea de exhumare, considerând că „lucrurile sunt clare”

Este o poveste specifică sistemului public din România: un om moare și nu există niciun vinovat. Sistemul sanitar și cel judiciar se spală unul pe altul. Medicii nu dau răspunsuri, procurorii îngroapă cazul „pe proceduri”.
Un tânăr de 29 de ani a decedat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, în noaptea de 28 spre 29 decembrie 2022. Fusese adus de doar câteva ore, în stare foarte gravă, de la Socola. Pe drum spre Infecțioase făcuse o scurtă oprire la Spitalul de Neurochirurgie, unde medicii au investigat simptome ale unei infecții și au spus că nu este de competența lor.
La Socola fusese internat pe picioarele lui, adus de familie, cu o săptămână în urmă, pe 21 decembrie. Fizic era bine la internare, simptomele au debutat la 2-3 zile după aceea.
Până la a fi transferat în stare foarte gravă de la Socola, medicii l-au ținut câteva zile pe Paracetamol „pentru că așa zice protocolul”. Băiatul tremura ca varga și avea febră, dar au pus totul pe seama afecțiunii psihice. Nimeni nu i-a făcut o analiză să vadă dacă nu cumva are o afecțiune internă. Oricum nu avea cine s-o prelucreze, tot laboratorul era liber de Sărbători.
Familia a făcut o greșeală majoră: din considerente religioase a refuzat efectuarea necropsiei, astfel că tot sistemul s-a spălat pe mâini. Măcinate de vinovăție pentru că l-au dus la spital, rudele au depus plângere la Parchet pentru ucidere din culpă. Au trecut peste orice și au cerut exhumarea și realizarea unei necropsii care să lămurească motivul decesului, dar procurorul de caz a respins-o.

Andrei Onofrași fusese diagnosticat cu schizofrenie cu 3 ani în urmă

Internat înaintea Crăciunului cu început de halucinații

Pe 21 decembrie, Irinel Andrei Onofrași (29 de ani) a fost adus de familie la Triajul Institutului de Psihiatrie „Socola” din Iași. Tânărul era diagnosticat de trei ani cu schizofrenie, după ce, în urmă cu 7 ani, la moartea tatălui, devenise depresiv. În timpul crizelor avea halucinații, fără a fi violent.
Mama a insistat să îl ducă la spital, cu bilet de trimitere de la medicul de familie: vedea deja semnele că urmează să decompenseze. Nu dormise trei nopți, devenea tot mai agitat, vobea în dodii.
„În mod normal ajungea la pavilion, fiind pacientul doamnei Andreea Nester. Dar ea era în concediu. L-a preluat dr. Adela Bârzu, care era de gardă. Andrei nu era violent, doar avea halucinații Totuși, medicul a ignorat biletul de trimitere care îl ducea pe secție normală, l-a internat la secția închisă, fără clanță cum este cunoscută. Cea pentru agresivi”, povestește Ioana Brutaru, sora.
În a doua zi de internare, mama nu a sunat la spital să vadă ce face. Știa din experiențele anterioare că nu are rost.

Tânărul a fost internat la „fără clanță”, deși nu era violent. I s-a făcut rău la două zile după ce a ajuns în spital

Au întrebat-o la telefon: „Doamnă, de ce tremură?”

Pe 23 decembrie a fost primul telefon al mamei la spital. A întrebat de Andrei, i s-a spus că băiatul este sub tratament și să nu-și facă griji, va fi bine. Dar, pentru prima dată de când îl aducea la Socola, asistenta a refuzat să-l cheme la telefon.
„I-a spus mamei că este în perfuzii și nu poate vorbi. A fost prima dată în ani de internări în care a fost refuzată. Ne-am gândit că era foarte sedat. Am înțeles că este o practică în spitale de psihiatrie - când este perioadă de Sărbători îi sedează puternic, să aibă liniște”, mai spune Ioana Brutaru.
Pe 24 decembrie, mama a sunat din nou. De această dată – trecuseră 3 zile de la internare – a fost întrebată dacă știe de ce tremură atât de tare.
„Probabil că începea să aibă simptomele infecției. Dar nici atunci nu i-au spus că îi este rău și să vină la spital. Mama nu se ducea la spital pentru că oricum rudelor li se refuză accesul la pacienți în perioada de după internare, când sunt sub tratament. Pentru că ar fi mers”, mai spune sora lui Andrei.

Socola era pustie de Sărbători, tratamentele aplicate erau sumare

În 6 zile a ajuns în pampers

Pe 25 și 26 decembrie, când suna, mamei i s-a ascuns faptul că pacientul este din ce în ce mai rău. „Într-o discuție de pe 24 sau 25 decembrie cu doctorița care l-a internat, aceasta a întrebat-o dacă acasă vorbește, pentru că la spital nu spune nimic. Dar nu i-a spus mamei nimic altceva”, își amintește Ioana Brutaru.
Rudele spun că, pe 26 decembrie, medicii de la Socola au discutat la telefon cu medici de la Neurochirurgie, să-i întrebe dacă este posibil ca manifestările afecțiunii – tremurat, febră, transpirație excesivă – pot fi de la ceva neurologic. Cei de la Neuro au exclus varianta.
„Mama a sunat și pe 27. O asistentă i-a spus exact așa: Este în Pampers, doamnă!>. Și a auzit și pe altcineva care spunea că va scăpa, cu ajutorul lui Dumnezeu. Atunci a înțeles că este foarte grav, până atunci nu i-a spus nimeni nimic”, mai povestește sora.

Bietul tânăr a trecut printr-un supliciu pe patul de spital: avea infecție în organism și nimeni nu îl trata

„Ne-au ascuns starea în care se afla”

Pe 28 decembrie, văzând că pacientul le moare pe secție, medicii de la Socola au decis în sfârșit să-l trimită la alt spital. Prima dată a ajuns la Neuro, dar medicii de aici și-au dat seama imediat că are o infecție și că nu este de competența lor. Popasul a fost scurt la Neuro, l-au trimis imediat doctorilor de la Infecțioase.
Au apucat să-i facă niște analize și o puncție care a exclus meningita pe care o suspectau. După câteva ore de la sosire, Irinel Andrei Onofrași a murit în urma unui stop respirator.
„Trebuie spus că mama nu a știut că va fi trimis la alt spital pentru investigații. Nu au anunțat-o că l-au dus la Infecțioase. A fost sunată pe 29 dimineață, de către Poliție, care i-a spus că fiul a murit noaptea la acest spital. Regretul ei este enorm, ea l-a dus la spital. Nu am apucat să ne luăm rămas bun de la el, ne-au ascuns, la Socola, starea în care se afla”, mai spune Ioana Brutaru.

A murit de infecție generalizată, deși fusese internat cu schizofrenie

Pe certificatul de deces emis de către Spitalul de Boli Infecțioase este notată cauza probabilă a morții: „Sepsis – infecție generalizată, probabil cu pornire de la plămâni”. Este o incertitudine, pentru că mama a refuzat efectuarea necropsiei, din considerente religioase. Este o greșeală pe care a căutat s-o corecteze ulterior.
Conform avocatului familiei, Bogdan Tudor Gheorghiță (foto), medicii aveau obligația de a cere efectuarea necropsiei, trecând peste dorința mamei.
„Este în conformitate cu legea, se consideră moarte suspectă. Doi medici au refuzat inițial cererea mamei și nu i-au dat corpul, dar apoi alt medic a semnat”, spune Gheorghiță.
Informația este negată de către un alt medic:
„Foarte corect, dacă se întâmpla în 72 de ore de la internare. Dar decesul a survenit la 7 zile de la internarea la Socola, pacientul era transferat la noi, nu era internare nouă”.

Dr. Claudia Pleșca, de la Spitalul de Infecțioase: „Am exclus meningita, dar e greu de spus de ce a murit, investigațiile nu au fost complete”

Medicul de la Infecțioase: „L-au adus prea târziu. Există bacterii care pot ucide în câteva zile”

Medicul care l-a avut în grijă pe Irinel Andrei Onofrași în ultimele ore de viață, Elena Claudia Pleșca, spune că există bacterii care pot ucide în câteva zile. Pentru că există o întrebare esențială: băiatul a luat ceva de pe secția de la Socola unde a fost internat sau a venit de acasă cu o bacterie în corp?
„Modificările în cazul acestui pacient erau destul de clare. Măcar dacă se făcea necropsia, să vedem de unde a plecat. I-am spus mamei, am discutat cu ea, să facem necropsia, dar a refuzat ferm. La noi a stat foarte puțin, având deja starea extrem de degradată. Conform seturilor de analize, am avut de-a face cu o infecție generalizată, dar nu avem o bacterie izolată. Mi-e greu să spun dacă trăia dacă era adus mai devreme, nu știu când au fost primele simptome, lucrurile acestea se află la momentul potrivit. Noi am apucat să facem o puncție lombară să excludem meningita. Există bacterii care te omoară foarte repede, acest tânăr avea și un factor de risc - obezitatea. Nu este ieșit din comun să fie ceva cu evoluție fulminantă, dar mi-e greu să spun, la noi a fost doar câteva ore, investigațiile nu au fost complete”, a precizat medicul Elena Claudia Pleșca.

„Cei de la Socola i-au făcut un singur set de analize, a doua zi de la internare. Este o procedură standard, pacienților li se dau medicamente puternice și vor să vadă efectele asupra corpului. Conform acestor analize, în a doua zi de internare era perfect sănătos. Apoi nu i-a mai făcut nimeni niciun set de analize. Cum au motivat? Angajații de la laborator au fost liberi în perioada Sărbătorilor. Dar când au văzut că îi este rău, de ce nu l-au trimis undeva să existe asigurarea urgențelor și să fie evaluat și tratat? Au preferat să nu se complice. I-au tratat septicemia cu Paracetamol și Nurofen, spunând apoi, când i-am întrebat, că acesta este protocolul când un pacient are febră.”
Ioana Brutaru, sora lui Andrei Onofrași

Dr. Adela Bârzu, Institutul Socola: „Nu doresc să mă implic în această discuție”

Medicul de la Socola: „S-a făcut tot ce trebuia făcut”

Medicul care l-a internat pe Andrei Onofrași spune că, în cazul lui, s-a făcut tot ce trebuia făcut. Nu a lipsit nicio procedură. „S-au făcut analize, s-au făcut de toate. S-a luat legătura cu alte spitale în perioada în care a fost internat. Nu doresc să mă implic în această discuție. Prefer să nu vorbesc despre caz, nu ține de mine să dau aceste date, mai ales că a fost un pacient de la psihiatrie și legislația interzice asta. Și, mai ales, fiind un dosar în lucru la Parchet, cu atât mai mult nu pot da informații”, a precizat doctorul Adela Bârzu.
REPORTER DE IAȘI a solicitat managerului Institului Socola, Cristina Dobre, informații legate de o eventuală anchetă internă în urma acestui caz, precum și alte răspunsuri la întrebările familiei. Pe parcursul a trei zile, până la editarea articolului, managerul nu a dat curs solicitării.

Procurorii au respins exhumarea lui Andrei Onofrași deși necropsia ar fi fost esențială pentru mersul anchetei

Parchetul a refuzat exhumarea, deși s-ar fi aflat foarte multe

Necropsia este singura procedură care ar lămuri cauza decesului tânărului, în câteva zile de la internare. Singura posibilitate de a fi realizată acum este prin exhumarea cadavrului îngropat pe 4 ianuarie. Familia a cerut-o, trecând peste orice credințe.
Avocatul familiei, Tudor Bogdan Gheorghiță, spune că se încearcă să se ascundă originea infecției, dacă aceasta a provenit din spital.
„Am făcut plângere pentru ucidere din culpă cu autor necunoscut, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași. Am cerut, în baza acestei plângeri, exhumarea și necropsia, dar procurorul de caz a respins cererea. Motivul prezentat: certificatul constatator al decesului este lămuritor”.
Avocatul spune că miza este de a se decela toate substanțele pe care victima le-a avut în corp.
„Necropsia clarifica multe lucruri. La acest moment, nu avem garanția că nu a fost sedat mai mult decât trebuia în acea perioadă de Sărbători. Menționez că este o practică a spitalelor ca în momentul în care pacientul ajunge în situație critică, îl trimit de la unii la alții. În acest mod, nu se știe cine este vinovat, se creează un dubiu legat de ce a provocat decesul. Dubiul favorizează persoana cercetată. Nu se știe unde a fost evenimentul, nu putem condamna. Ei pot spune acum că a avut o infecție de la început. Deși nozocomialele sunt specialitatea spitalelor. Îmi dă impresia că este protejat sistemul medical. Cei de la Socola i-au dat Nurofen și paracetamol, de fapt n-au făcut absolut nimic să-l ajute. Socola trebuia să-l trimită din prima la Infecțioase, nu să aștepte atât. Au motivat că au fost zilele libere”, a declarat avocatul Tudor Bogdan Gheorghiță.
REPORTER DE IAȘI a solicitat Parchetului de pe lângă Judecătorie un punct de vedere legat de caz. Până la apariția articolului, acesta nu a fost primit.

Article image
* La Socola sunt cuști de 2/2 metri pentru bolnavi, cu uși zăvorâte din exterior. „Zona tampon” – zona exterminării * Pacienții își făceau nevoile în celule și aruncau dejecțiile pe geam * Era un simplu izolator pentru noii internați, până veneau rezultatele la testul COVID * Mulți nici măcar n-aveau probleme psihice, în accepțiunea clasică, fiind doar sub observație * Pacientul care a murit închis în celulă se internas...
Autor Cezar Moraru Anchete 04 Ianuarie 2021

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30