fbpx
 
Pe ce dă Primăria 34 milioane de euro/an la Cultură: muzeu cu păpuși vechi, public zero, personal prost plătit, gaură neagră bugetară

Pe ce dă Primăria 34 milioane de euro/an la Cultură: muzeu cu păpuși vechi, public zero, personal prost plătit, gaură neagră bugetară


Spațiul vechii Galerii Grumăzescu e sinistru deși e o carte de vizită a Iașului pe cea mai circulată stradă din Centru

Până în martie, în vitrină au stat brazi împodobiți și zeci de păpuși murdare, culese de la Vechituri

Expozițiile gândite de șefa Muzeului Municipal sunt de nivelul unui atelier mecanic dintr-un Agromec. Stratul de kitsch este gros de-un deget

Numărul de vizitatori plătitori de bilete este ținut la secret: „Nu asta contează”, spune directoarea Ichim. Contează gaura neagră la buget

Salariile la Muzeul Municipal sunt mici, personalul e slab pregătit, ideile manageriale te fac să plângi după banii pierduți

Păpușile și brazii de Crăciun au stat în vitrina de pe Lăpușneanu până în luna martie

Instituțiile de cultură ale Iașului produc puține evenimente notabile, deși primesc de la ieșeni, în total, în 2023, peste 167 de milioane de lei. Ca în toată administrația, cei mai mulți bani se duc pe salarii.
Muzeul Municipal „Regina Maria”, finanțat de Primărie, este un exemplu elocvent. A ținut la vedere aproape două luni, în vitrinele din centrul orașului, de la Galeriile „Dumitru I.Grumăzescu” de pe Lăpușneanu, o mixtură de mașinuțe și păpuși intitulată pueril „Unde ești, copilărie?!”.
De fapt este un cerc vicios: instituția nu produce ceva demn de luat în seamă, ieșenii o ignoră și de aici apare afirmația directoarei Aurica Ichim: „Orice am face, oamenii nu vin”.

 Directoarea Aurica Ichim, pensionară, spune că nu succesul de public este important. Totul e să vină banii de la buget

Expoziție de păpuși printre tuia, brazi și clopoței

Spațiul de pe Lăpușneanu preluat de la familia Grumăzescu după moartea anticarului a fost dat de către Primăria Iași în administrare Muzeului Municipal. Instituția creată acum câțiva ani a primit astfel o vitrină foarte importantă în cea mai cunoscută zonă pietonală a orașului.
Dar, începând cu amenajarea și terminând cu evenimentele organizate aici, gustul este deplorabil. Primul lucru care izbește privitorul sunt cele cinci ghivece cu tuia care sunt așezate în fața Galeriilor „Dumitru I. Grumăzescu”. Ghiveciul cu tuia pus oriunde a devenit marcă înregistrată a Primăriei Iași. Alături de jardinierele uzate, făcute din imitație de lemn. La interiorul Galeriilor, materialele folosite sunt ieftine, la fel și vitrinele pentru exponate.
Pe 7 martie, angajații de la Muzeul Municipal lucrau să așeze fotografiile dedicate zilei de 8 Martie – a fost amenajată expoziția „Femei care au schimbat destine”.
Dar, anterior, Muzeul Municipal a așezat în geam, la vedere, și la interior un mixde brazi de Crăciun, clopoței, păpuși și machete de mașini cu titlul „Unde ești, copilărie?!”. Muzeul Municipal s-a mândrit cu realizarea, a postat-o pe pagina de Facebook. La fel și directoarea instituției, care a precizat că a fost o expoziție frumoasă, de succes.

Așa arată o vitrină cu ștaif în centrul orașului la o galerie de artă

O scuză: „Nu suntem Luvru”

Prima scuză a directoarei Aurica Ichim, atunci când este întrebată despre felul în care arată spațiul și exponatele de pe Lăpușneanu, dar și despre exponatele de la Palatul Braustein sau de la sediul central al instituției, este lipsa unui patrimoniu de obiecte care să fie expuse și care să atragă ieșeni sau turiști. „Nu suntem Luvru, nu avem ce este acolo. Turiștii stau la coadă la muzeele mari din lume pentru că au un patrimoniu imens. Totuși, în ultimii 4 ani, obiectele pecare le deține în depozit Muzeul Municipal a crescut de la 0 la peste 4.500 de exponate”, a precizat Aurica Ichim.

Păpușile îngrămădite pe stative au devenit pretext de expoziție muzeală, într-unul dintre cele mai vizibile spații din Centrul Iașului

A doua scuză: Complexul Muzeal Național are de toate, dar nu împarte nimic. „Nu ne comparăm nici cu ce avem la Iași în subordinea Ministerului Culturii. Un exemplu concret: Palatul Culturii deține picturi ale lui Nicolae Grigorescu. Dacă le cerem să facem o expoziție care să atragă public, nu ni le dau. Noi nu putem expune, picturile stau în depozite. Și ieșenii nu vin la muzeu, orice am face”, a mai precizat Aurica Ichim.

Nelipsiții tuia din fața oricărei instituții publice, rafinamentul maxim în Administrația Chirica

Personal puțin și prost plătit

Directorul Muzeului Municipal mai spune că are mai puțini angajați decât ar trebui să cuprindă schema de personal, dar și că aceștia sunt mai prost plătiți decât la muzeele de interes național subordonate Ministerului Culturii.
„Un angajat de la noi are salariul la jumătate față de un angajat de pe post similar de la Complexul Muzeul Moldova. Este foarte greu să atragem oameni bine pregătiți, pentru că ei vin, stau puțin și pleacă”, a mai spus directoarea Muzeului Municipal „Regina Maria”. Conform organigramei, trebuie să fie 23 de angajați. În realitate, sunt 18.

Când vine vorba despre numărul de vizitatori dintr-un an, Aurica Ichim deviază subiectul spre altă direcție: „Nu se socotește așa. Pentru că nu avem doar expoziții. Avem voie să organizăm alte evenimente culturale – lansări de carte, șezători, conferințe. Facem toate evenimentele conform specificului nostru”.
Lipsa publicului anulează sensul de a fi al unui muzeu. Un motiv perfect ca bugetarea din bani publici să continue.

Spitalul Păpușilor din Lisabona

Originalul este la Lisabona
Există în Europa, La Lisabona, un muzeu al păpușilor stricate. Diferența față de expoziția improvizată a Muzeului Municipal Iași este povestea din spate, pentru că și portughezii au îngrămădit în câteva vitrine sute de jucării.
„Spitalul de Păpuși” sau Muzeul Păpușilor Stricate, care are un spațiu similar ca dimensiuni cu Galeriile „Dumitru I. Grumăzescu”, este o explozie de culori. Este de fapt un mic magazin care a fost fondat în urmă cu 200 de ani de o femeie care făcea păpuși și le repara pe cele stricate.
Și în prezent muzeul-magazin vinde păpuși și le recondiționează sau repară pe cele vechi și stricate. Angajații care se ocupă de reparații sunt îmbrăcați în alb, au mese de intervenție, ustensile și lumini. Succesul Spitalului de Păpuși stă în cum s-a poziționat: jucăriile sunt mai mult decât simple obiecte. Sunt amintiri care trebuie prețuite și îngrijite.

Article image
Liceul din Aleea Sadoveanu se află pe locul 6 în lista celor 118 școli care au nevoie de reparații urgente la nivel național 840 de elevi riscă zilnic să ajungă sub dărâmături, iar Guvernul a stabilit săptămâna aceasta că ei trebuie evacuați Mihai Chirica a făcut un singur lucru în ultimii 3 ani: a modificat indicatorii economici de la 14 milioane de euro la 20 de milioane Primăria a terminat 2023 cu excedent de 6 milioa...
Autor Iulian Mofteescu Reportaje 22 Februarie 2023


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31