fbpx
Print this page
TOP SECRET: Alexe a dat 40.000 de euro la Sculeni pe un teren de 20 ha evaluat la 560.000 de euro. Devalizare tip PNL

TOP SECRET: Alexe a dat 40.000 de euro la Sculeni pe un teren de 20 ha evaluat la 560.000 de euro. Devalizare tip PNL


Incredibil: Costel Alexe deține și o bucată din Vama României de la Sculeni, 638 mp reprezentând exact banda de acces pentru TIR-uri

8 ha din cele 20 cumpărate, în 2015, de la Construcții Hidrotehnice se suprapun peste terenurile sătenilor

Ca să nu dea explicații, Costel Alexe a făcut partaj din timpul căsniciei cu soția sa, iar după Dosarul Tabla a divorțat. Domeniul de la Sculeni este acum pe numele soției

Proprietatea din Sculeni a fost vândută la un preț neverosimil de mic de către Mihai Lupu, fost parlamentar PNL, actual președintele PNL al CJ Constanța, care controla Construcții Hidrotehnice prin fiica sa

Lupu este originar din Podu Iloaei, iar familia Alexe îl numea „Unchiu’

Prețul proprietății fusese evaluat oficial, înainte de vânzare, la 556.000 de euro, dar Costel Alexe a cumpărat-o de 13 ori mai ieftin!

Până și notarul a notat în contract că prețul la grilă este de cel puțin 104.000 de euro

Lecția de făcut avere: cu prețul unui apartament cu 2 camere în Podu Roș obții 20 ha de teren plat, la 20 de minute de Iași, pe filieră politică

Devalizarea Construcții Hidrotehnice, fostă companie de stat, a afectat interesele directe ale angajaților-acționari precum și statul român prin eludarea taxelor. TVA și impozitul pe profit au fost cu 100.000 de euro sub valoarea reală

Dacă s-ar supăra, Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, ar putea bloca instant activitatea în Vama Sculeni. O suprafață de 638 mp la intrarea în punctul de trecere a frontierei, adică fix calea de acces rutier, se află în proprietatea Corporex, firmă a soției.

E o suprapunere de titluri, și Statul Român și familia Alexe revendică parcela.

A doua dezvăluire: impresionantul domeniu imobiliar deținut de Alexe la Sculeni măsoară de fapt 19,6 hectare față de doar 4 ha cât se știa până acum.

A treia: pe cei 196.000 mp, Alexe a plătit, în 2015, numai 42.000 euro, cât valora un apartament cu două camere în Podu Roș. Cu doi ani înainte, SC Construcții Hidrotehnice, vânzătorul, i-a cerut 100.000 euro unui investitor englez. Pentru Alexe, s-a ieftinit la jumătate.

A patra noutate: pe aproximativ 8 hectare există suprapuneri, adică câte două titluri de proprietate, unul al Corporex, celelalte ale sătenilor. Dezavantajul ar putea fi transformat de Alexe într-o nouă lovitură de proporții: a început să le cumpere, la prețuri mici, drepturile oamenilor și se va îndrepta către Comisia Locală de Fond Funciar pentru a primi alte loturi.

În zonă, Primăria și Agenția Domeniilor Statului dețin 20 de hectare. „Mie mi-ar conveni să facă așa ceva acolo”, a spus primarul Daniel Crețu despre informația care circulă, cum că familia Alexe ar intenționa să ridice un cartier de vile în jurul bisericii din Sculeni.

Banda de selecție pentru TIR-uri în Vama Sculeni se află pe terenul cu care a fost pus în posesie Costel Alexe

Costel Alexe poate bloca accesul TIR-urilor
La Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, numărul cadastral 63415 însumează terenurile și clădirile din Vama Sculeni deținute de Statul Român, cu drept de administrare pentru Autoritatea Vamală Română, Direcția Regională Vamală Iași.

Pentru o suprafață de 638 mp există o suprapunere reală cu numărul cadastral 63458, proprietar SC Corporex SRL. Acest lot reprezintă chiar calea de acces auto în Vama Sculeni.

„Acum am auzit prima dată de problema aceasta. Am dat-o în verificări”, a declarat Marius Costache, șeful Direcției Regionale Vamale Iași. După două zile, Costache a trimis un răspuns scris în care a admis suprapunerea. Despre rezolvarea situației, directorul a notat: „Vom solicita informații de la instituțiile în drept”.

Terenul moșierului Costel Alexe, în chenar albastru. Moșia s-a extins așa de mult încât a ajuns peste terenul Vămii

Evaluarea stabilise prețul real: 556.000 de euro
Parcela de 638 mp face parte din cei 196.683 mp pe care Construcții Hidrotehnice i-a vândut în octombrie 2015 către Corporex, firmă a Ralucăi Alexe, soția liderului PNL Costel Alexe.

Pentru cele 19,6 hectare la care s-au adăugat și 11 construcții (magazie, gospodărie, grajd, grup sanitar, seră, stație pompe, moară, magazie, fânar, pătul și saivan) Alexe a plătit 42.000 euro fără TVA. Prețul a fost unul extrem de mic, comparabil cu al unui apartament cu două camere din zona a doua a Iașului.
Un alt argument că prețul a fost simbolic reiese chiar din conținutul contractului de vânzare-cumpărare. Pasaj din document:
„Cheltuielile ocazionate de încheierea prezentului contract sunt suportate de societatea cumpărătoare și au fost stabilite prin raportare la valoarea de 2.461.343 lei (...) stabilită conform expertizei, având în vedere cursul oficial al BNR de 1EUR=4,4250 lei”.

Adică, proprietatea fusese încadrată la o valoare de 556.000 euro, de 13 ori mai mult decât cei 42.000 euro (fără TVA) cu cât s-a parafat tranzacția, potrivit aceluiași act citat.

O parte din ferma Arcaland de la Sculeni, deținută de familia Alexe

Altui cumpărător i s-au cerut 100.000 de euro
Cu doi ani înainte de momentul autentificării contractului Construcții Hidrotehnice – Corporex, vânzătorul a mai avut o ofertă. Gelu Butoianu, localnic din Sculeni (comuna Victoria): „Am venit cu un englez să cumpărăm în 2013 și (Construcții Hidrotehnice – n.r.) ne-a cerut 100.000 euro”.

Tot el a mai oferit un exemplu. „În 2007, am dat pentru două hectare jumătate extravilan 30.000 euro”, a declarat Butoianu. 71% din sumă pentru 12,7% din suprafață.
La 15.000 de euro hectarul, moșia lui Costel Alexe ar fi valorat cel puțin 300.000 de euro, plus cele 11 construcții, dintre care un sediu administrativ de 600 mp.
Construcții Hidrotehnice, firmă privată, este continuatoarea fostului Trust de Lucrări Hidrotehnice, TLH așa cum e cunoscută de săteni chiar și acum. Societatea a fost privatizată în anii ’90.

În 2015, anul afacerii cu familia Alexe, structura oficială a acționariatului era: Asociația PAS – a salariaților cu 82%, persoane fizice cu 13%, persoane juridice – 5%.

Mihai Lupu, președinte CJ Constanța, coleg în PNL cu președintele CJ Iași, este principalul acționar de la Construcții Hidrotehnice

Cine este Mihai Lupu, supranumit „Unchiul”

Însă, presa națională vehicula numele lui Mihai Lupu, deputat PNL, ca fiind conducătorul din umbră al Construcții Hidrotehnice, firmă care a prins multe contracte, zeci de milioane de euro, cu statul. Lupu, multimilionar în euro, a fost considerat într-o vreme cel mai bogat parlamentar constănțean. Mai mult, în anul 2011, Flavia Mihaela Lupu, fiica deputatului, era membru al Consiliului de Administrație de la CH.

Acționariatul actual: Mihai Lupu – 42,45%, persoane fizice – 33,22%, Ioan Careja – 19,19%, persoane juridice – 5,15%.
Între 2008 și 2016, Mihai Lupu a fost deputat PNL, coleg de Parlament cu Costel Alexe, liberal și el. Lupu este născut în Podu Iloaiei, iar primul loc de muncă a fost ca
operator chimist la Antibiotice. Ulterior, a plecat spre sud, la București și Constanța.

Soția lui Costel Alexe este născută în Podu Iloaei, iar sătenii din apropierea ranch-ului de la Sculeni spun că frații Alexe i se adresau lui Mihai Lupu cu numele „Unchiul”.

Mihai Lupu nu-și asumă afacerea de la Sculeni, el conducând SC CH SA din umbră, fiica sa fiind membră în Consiliul de Administrație

Mihai Lupu se eschivează: „Îmi spuneți o poveste de acum 8-9 ani...”

Acum, Mihai Lupu, acționar Construcții Hidrotehnice, este președintele Consiliului Județean Constanța din partea PNL.
REPORTER DE IAȘI: - Despre tranzacția petrecută cu 8 ani în urmă la Construcții Hidrotehnice Iași...

Mihai Lupu: - Dar cine mai știe despre asta?


- Cred că vă aduceți aminte pentru că este vorba despre o tranzacție cu Costel Alexe...

- Dar eu n-aveam nicio treabă atunci, era managerul...


- Fiica dvs. era membră în Consiliul de Administrație din 2011.

- Nu era. Întrebați-l pe domnul Careja (directorul adjunct – n.r.).


-
Despre afacere deci nu știți nimic?

- Habar n-am, eu fiind parlamentar atunci nu m-am amestecat în niciun fel de problemă managerială.


- Firma a vândut 20 de hectare și 11 clădiri cu 42.000 euro, adică cât un apartament cu două camere din Podu Roș.

- Scuzați-mă. Sunt la Consiliul Județean într-o ședință, dv. mă întrebați de acum 8-9 ani ce s-a întâmplat. Nu știu ce să vă spun, n-am nicio informație.

Costel Alexe dă flori pe stradă și cere voturi. Lecția sa de îmbogățire în 10 ani este printre cele mai spectaculoase din Iași, după Revoluție. Totul a fost obținut prin control politic la preț de nimic

Conducerea CH nu a răspuns întrebărilor REPORTER
Trimiterea pe care Lupu a făcut-o către Careja e motivată și de faptul că acesta din urmă este unul dintre cei trei semnatari din partea Construcții Hidrotehnice (CH) pe contractul cu Corporex din 2015. Ioan Careja, actual director adjunct și președinte al Consiliului de Administrație, a solicitat întrebările în scris însă, până la ora publicării acestui articol, nu a răspuns.

Titi Holban, directorul general al Construcții Hidrotehnice: „Sunt director de vreo 7 luni. Nu știu nimic despre toate acestea”.

La data tranzacției cu Alexe, fiica lui Mihai Lupu era membru CA la Construcții Hidrotehnice

Încă un detaliu despre afacerea din 2015. În contractul de vânzare – cumpărare, a fost menționat că imobilul – teren și construcții – este situat „în intravilanul satului Sculeni, comuna Victoria”.

Or, din extrasele de carte funciară rezultă că, în prezent, din cei 196.414 mp înregistrați doar 50.199 mp sunt în intravilan și diferența de 146.215 mp în extravilan. „În jurul bisericii n-a fost niciodată intravilan. Acolo este extravilan”, a spus Daniel Crețu, primarul comunei Victoria.

Cât cuprinzi cu privirea este doar terenul lui Costel Alexe. Are 20 ha la Sculeni, iar până acum se știa de doar 4 ha

Au falsificat statutul terenului ca să scape de avizul MApN
Pe majoritatea extraselor din extravilan ale Corporex, cu roșu, este trecută o mențiune: „Imobil aflat sub incidența art. 3 alin. (1) din Legea nr. 17/2014”.
Conținutul articolului invocat:
Terenurile agricole situate în extravilan pe o adâncime de 30 km faţă de frontiera de stat şi ţărmul Mării Negre, către interior, precum şi cele situate în extravilan la o distanţă de până la 2.400 m faţă de obiectivele speciale pot fi înstrăinate prin vânzare-cumpărare doar cu avizul specific al Ministerului Apărării Naţionale, eliberat în urma consultării cu organele de stat cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale, prin structurile interne specializate menţionate la art. 6 alin. 1 din Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, cu modificările şi completările ulterioare”.

Ipoteza unui specialist în legile funciare: „Dacă terenul este agricol extravilan trebuie aviz MApN, ceea ce poate întârzia tranzacția câteva săptămâni, luni poate. Pe intravilan, acest acord al MApN nu este necesar”.

Terenul lui Alexe se suprapune peste proprietățile localnicilor
Însă, cel mai aprins subiect în Sculeni este faptul că din cele 19,6 hectare ale Corporex-Alexe pe aproximativ 8 hectare există suprapuneri, adică și Primăria din localitate a emis titluri de proprietate.

Din contract: „(...) societatea (Construcții Hidrotehnice SA – n.r.) a dobândit dreptul de proprietate asupra imobilelor care fac obiectul prezentului înscris astfel: terenul în baza certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor (...) din data de 09.07.1993 emis de Ministerul Apelor, Pădurilor și Protecția Mediului (...), iar construcțiile prin edificare în cursul anului 1989”. Dar, în 2002, Primăria din Victoria a emis titluri de proprietate pentru săteni pe o suprafață de 8 hectare ce se suprapune peste terenurile Construcții Hidrotehnice-Corporex.

Doar câteva dintre suprapuneri:
1) Adrian Atasiei (Dumitru și Mihaela inițial) = 11.733 mp. Număr cadastral 60120, dublat cu al lui Corporex 63454
2) Camelia Cogianu (a luat de la Natalia Andrieș) = 4.746 mp. Cadastral 62562

3) Ramona și Costel Greu (au luat de la Dumitru și Mihaela Atasiei) = 5.967 mp. Cadastral: 60121. Al lui Corporex e 63453

4) Cătălin Adrian Mistreanu = 3.300 mp
5) Anișoara Rotaru (inițial Natalia Rotariu) = 10.000 mp. Număr cadastral 63133, suprapunere cu cadastralul 63450 al lui Corporex
6) Vama Sculeni, cadastral 63415 are o suprapunere de 638 mp cu Corporex (cadastral 63458)

Bilanț teritorial suprapuneri intabulate la Cadastru: 36.384 mp, peste 3,6 hectare

Un sătean i-a cedat 200 mp de teren
La acestea se mai adaugă mai mulți proprietari care au titluri, dar nu au intabulare. Spre exemplu, Gelu Butoianu are 1,6 hectare de la bunicul său, iar Anișoara Curcă 4.300 mp. Cei doi cumulează peste 2 hectare, amplasate în spatele cimitirului (7-8) care se suprapun cu terenul familiei Alexe.

Mai sunt și altele, inclusiv în zona de intravilan, peste ogrăzile oamenilor. Dumitru Moraru avea și el 200 mp suprapunere cu Alexe, în fundul curții. „Am dat gardul jos, m-am restrâns, l-am lăsat pe el”, a spus Moraru.

În ultimii 4 ani, Costel Alexe și frații săi au construit un complex de agrement de peste 1 milion de euro

Un localnic propune ședință cu primarul: „Sunt 8 ha suprapuse!”
Unul dintre cei mai vocali este Gelu Butoianu, consilier local PNL, care are 1,6 hectare teren agricol suprapus peste al Corporex.
„Am scos schițele de la Cadastru și așa mi-a ieșit că sunt suprapuneri pe vreo 8 hectare, noi sătenii cu firma. Noi plătim impozit de ani întregi, am declarat terenul la APIA. Eu am în spatele cimitirului, drumul pe lângă biserică. Am zis să facem o ședință, să vorbim cu oamenii, cu primarul. Să-mi dea Primăria în altă parte, dar să-mi convină și mie. Sau să-mi dea Alexe un preț bun”, a spus Butoianu.
Bărbatul a punctat că din 2015 și până anul trecut nu a știut de suprapunere.
„Pământul nu avem cum să-l pierdem. În nici într-un caz. Eu am lucernă pe al meu, am animale”, a afirmat Butoianu. A adăugat că primarul care a făcut suprapunerea a murit, iar ei încă n-au scos-o la capăt.

Corporex SRL a înfipt șpalierii în pământ și se pregătește să împrejmuiască toate cele 20 ha de teren

Nimeni nu poate vinde, trebuie hotărâri judecătorești
Alt proprietar cu titlu suprapus este Anișoara Curcă. Ea are 4.300 mp tot în spate cimitirului.
„Am vrut să vând terenul, iar de la Primărie mi s-a zis că nu putem vinde pentru că există titlu dublu. Cum s-a putut face titlu dublu? Acum i l-aș vinde chiar și lui Alexe”, a precizat Curcă.
Primarul Daniel Crețu e categoric:
„Niciunul dintre proprietari (firma sau oamenii – n.r.) nu poate să vândă”. Singura soluție pe care acesta o vede este cea a judecății. „Primăria nu poate să facă nimic, sunt proprietăți private. Pe baza unei hotărâri judecătorești, Primăria poate să le dea în altă parte”, a spus primarul.

Acesta a adăugat că primul proprietar a fost Construcții Hidrotehnice și abia apoi sătenii, pronosticând că aceștia din urmă ar pierde în cazul unul proces. Și abia apoi ar putea primi loturi în altă parte.

Va fi una dintre cele mai mari moșii de politician din zona Iașului

Corporex pune gard pe tot terenul, înglobând pământul sătenilor
Deocamdată, Raluca Alexe, fosta soție a președintelui CJ, patroana Corporex, a spus că va căuta o soluție amiabilă de rezolvare a suprapunerilor.
„Căutăm soluții. Sunt mai multe situații, fiecare e particulară. Unii au intabulare, alții nu. De o parte din ele știam de la cumpărare. De titlurile fără intabulare nu știam, am aflat ulterior”, a explicat Raluca Alexe.
Firma a demarat deja lucrările de îngrădire a terenului. Gelu Butoianu care a pus lucernă pe parcela sa nu e afectat, pentru că are un drum disponibil pe lângă cimitir, unde încă nu e gard. Butoianu:
„Eu încă pot să trec, nu știu ce vor zice ceilalți oameni. Își vor mai putea lua recolta?”.

La această întrebare, Raluca Alexe n-a putut oferi o soluție: „Nu am un răspuns. Eu încerc să rezolv problemele cât se poate de amiabil. Îi înțeleg și pe ei, dar în același timp și eu am anumite drepturi”.

Raluca Alexe, în centru, la inaugurarea Arcaland. Alături, Mihai Alexe, fratele lui Costel Alexe, cel care se află zi de zi la complexul din Sculeni

Familia Alexe oferă 1,5 euro/mp, mult sub prețul real
Rezolvarea spre care se îndreaptă ar putea însemna o nouă lovitură pentru familia Alexe. Caz concret: Cameliei Cogianu care avea 4.700 mp suprapuși peste Corporex i-a cumpărat Raluca Alexe titlul/dreptul la pământ.

Deși pare că a pierdut, plătind același teren de două ori, și la Construcții Hidrotehnice și Cameliei Cogianu, în final Raluca Alexe poate ieși și mai câștigată. A scăpat de suprapunere și, cumpărând practic dreptul succesoral, se va duce la Primărie și va solicita un nou teren.

Pe strada respectivă, la câteva sute de metri înspre vamă, un sătean a scos la vânzare 1.500 mp pentru care a respins o ofertă de 18.500 euro. A refuzat un preț mediu de 12 euro/mp. „Am auzit că vrea să ne dea 1,5-2 euro”, a spus Gelu Butoianu despre propunerea lui Alexe.

Titlurile pe terenuri vor fi anulate în instanță

În loc să cumpere de pe piața liberă la prețuri mari, strategia familiei Alexe ar fi să ia ieftin de la cei cu suprapunerile și apoi să obțină pentru drepturile succesorale loturi de la Comisia de Fond Funciar. „Dacă el cumpără de la noi, îi rămâne pământul ăsta și-i dă și Primăria în altă parte. Pe titlul nostru de proprietate. În numele nostru, practic. Cumpără dreptul nostru”, a spus Butoianu.

Scenariul a fost confirmat de Raluca Alexe în cazul Cogianu: „Am cumpărat niște drepturi. N-am cum să vă dau sumele”.
Acest montaj este confirmat și de primarul Daniel Crețu, cu o precizare. Alexe, dacă preia contracost dreptul oamenilor, poate veni la Primărie să ceară pământul.
„Da, dar doar prin instanță, cu hotărâre judecătoarească. Anularea titlurilor se face doar prin hotărâre judecătorească”, a declarat Crețu.

Și abia apoi, cu nulitatea titlurilor, comisia poate da alt teren. „Cred că asta va fi soluția (instanța – n.r.)”, a admis și Raluca Alexe. La auzul verdictului, Butoianu a decretat: „Îmi iau avocat”.

Epilog: familia Alexe a mai pus ochii pe 20 ha în apropiere. Terenul ADS
O informație de culise: în apropierea moșiei lui Alexe, Primăria și Agenția Domeniilor Statului au 20 de hectare. Din care s-ar putea îndestula Alexe după ce cumpără drepturile succesorale și după ce anulează în instanță titlurile suprapuse și obligă comisia locală să-i dea alt teren. Procedură care ar dura, potrivit juriștilor, maxim doi ani cu totul.
Acum discuția e pe preț. Sătenii au susținut că Alexe a oferit 1,5-2 euro/mp. Raluca Alexe nici nu confirmă, nici nu infirmă. Primarul:
„E bun prețul pentru cetățean”. Butoianu, nemulțumit: „Am la vânzare un teren, la Cotu Morii, cu 3,8 euro/mp”. Adică, frate din PNL, dar brânza-i pe bani.
În câțiva ani, la Sculeni, în jurul bisericii, pe terenul Corporex ar putea fi dezvoltat un proiect imobiliar. Raluca Alexe n-a vrut să dezvolte subiectul, dar primarul Daniel Crețu ar fi încântat să aducă în bugetul local impozitele aferente pentru 100-150 de vile.

Article image
Sunt 470 ha cerute de vechii proprietari în Bârnova. Comuna are disponibile 207 ha. S-au retrocedat doar 10 ha în 10 ani, marii favorizați fiind președintele CJ Costel Alexe și primarul din Bârnova, Mihai Bălan Retrocedarea pe care latifundiarul PNL Costel Alexe a rezolvat-o în doar doi ani s-a făcut când acesta era ministrul Mediului. Plătise pe drepturile succesorale doar 4.000 de euro Sunt sute de oameni care își cer p...
Autor Cezar Moraru Anchete 23 Ianuarie 2023

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare