fbpx
 
EXCLUSIV RECHIZITORIU. Cod de mită la Frontieră: „Pune de-o cafea!” Un infiltrat DNA, buzunărit de un polițist pentru șpagă

EXCLUSIV RECHIZITORIU. Cod de mită la Frontieră: „Pune de-o cafea!” Un infiltrat DNA, buzunărit de un polițist pentru șpagă


La începutul lunii martie, 27 polițiști de frontieră și lucrători vamali au fost trimiși în judecată de procurorii DNA Iași. Acuzațiile: luare de mită și trafic de influență pentru a facilita transportul de persoane și coletărie din Republica Moldova în diferite state UE. Funcționarii publici inculpați lucrau în punctele de trecere a frontierei Sculeni (IS), Albița (VS), Oancea (GL), Stânca (BT) și Borș (BH). Pentru a demonstra infracțiunile, anchetatorii au infiltrat ofițeri sub acoperire și câțiva colaboratori cu identitate atribuită.

În exclusivitate, REPORTER DE IAȘI a intrat în posesia rechizitoriului care descrie, cu lux de amănunte, activitatea infracțională. „Pretinderea sumelor de bani de către polițiști de frontieră și lucrători vamali cu titlu de mită se face în cele mai multe cazuri în mod conspirat, prin diferite fraze și expresii, cum ar fi «ai pregătit ceva?», «ai mai trecut pe aici?», «ai ceva de zis?», «pune de-o cafea!», «adu asigurarea»”, au menționat procurorii. Unul dintre polițiști l-a buzunărit pe colaboratorul DNA, însă, în final, a fost drăguț și i-a dat rest la șpagă.

Zecile de exemple înregistrate de DNA arată că la frontierele României autoritatea statală era dizolvată într-o atmosferă vulgară în care șpaga era legea, iar moneda de schimb – „cafeaua”.

„Fă ceva să fie bine”

Acțiunile funcționarilor statului au fost probate pentru perioada iulie 2021 – septembrie 2022. Polițiști de frontieră și lucrători vamali români ce își desfășurau activitatea în punctele de trecere a frontierei româno-moldovenești și româno-maghiare au pretins și primit bani de la diverse persoane. În schimbul mitelor, aceștia au favorizat trecerea persoanelor și/sau coletelor transportate de acestea, fără a dispune măsurile legale în cazul celor găsiți în neregulă.

Primul exemplu: lucrătorul Emil Bordeianu, angajat al Direcției Regionale Vamale Iași, a fost surprins în două rânduri, în Vama Albița, pe 1 iulie 2021 și pe 21 decembrie același an.

Bordeianu este fratele unui fost deputat PNL și a fost șeful Vămii Albița în trecut

În prima situație, Bordeianu a fost înregistrat audio-video când a primit 50 de euro de la un colaborator DNA autorizat care a jucat rolul unui transportator pe ruta R. Moldova – Polonia. „Colaboratorul i-a spus vameșului că fiecare din pasagerii aflați în autoturism are o anumită cantitate de alcool și au și câteva pachete de țigări. În timpul discuțiilor, BORDEIANU EMIL i-a spus colaboratorului «să facă ceva să fie bine», modalitate în care a pretins indirect o sumă de bani, dându-i de înțeles că, pentru a putea trece vama cu întreaga cantitate de alcool și țigări, trebuie să-i dea o sumă de bani. Colaboratorul a vrut să-i lase acestuia suma de 50 de euro (o bancnotă) într-o geantă din portbagaj, dar inc. BORDEIANU EMIL i-a spus să-i dea banii în mână. (...) – (...) i-a dat bancnota de 50 de euro cu seria XXXXX (care provine din fondurile DNA – Serviciul Teritorial Iași), pe care lucrătorul vamal a introdus-o în buzunarul din partea stângă a pantalonilor, după care a plecat și le-a spus colaboratorilor cu identitate atribuită (...) – (...) și (...) că pot să treacă frontiera”, au detaliat procurorii.

Vila din Huși deținută de Emil Bordeianu și soția sa (Sursa foto: Libertatea.ro)

A doua oară, Bordeianu a fost suprins când a luat 20 de euro pentru ca transportatorul să poată trece granița cu produse ce depășeau limita legală. „«Să faci și tu de o coffee, ceva», gesticulând cu degetele de la mână faptul că ar dori o sumă de bani, modalitate în care a pretins indirect o sumă de bani”, au notat anchetatorii.
„A întins palma pretinzând astfel suma de bani”
Pe 19 iulie 2021, colaboratorii DNA au intrat în vama Albița (Vaslui) cu un autoturism Mercedes Benz.
„(...) la autoturism, a venit un lucrător vamal identificat ca fiind inc. SĂLĂVĂSTRU EUGEN-EMANUEL (...) care l-a întrebat pe colaboratorul cu identitate atribuită (...) – (...) de unde vine, iar acesta i-a răspuns că vine din Germania. Vameșul s-a uitat fugitiv la marfa din autoturism, l-a întrebat pe colaborator dacă vine din Franța, făcând referire la bunurile transportate, respectiv biciclete second-hand, iar (...) – (...) i-a spus lucrătorului vamal că vine din Germania. În acel moment, inculpatul SĂLĂVĂSTRU (...) a oprit controlul vamal și l-a întrebat pe (...) – (...) dacă a

pregătit o «zvațatcă», termen folosit în limba rusă pentru suma de 20 de euro. Astfel, după ce l-a întrebat pe colaboratorul (...) – (...) dacă a pregătit 20 de euro, inculpatul SĂLĂVĂSTRU (...) a întins palma pretinzând astfel suma de bani și întrebând «Păi, unde e?», iar colaboratorul a răspuns «vine» și a scos din buzunar o bancnotă cu cupiura de suma de 20 de euro (...) care provine din fondurile Direcției Naționale Anticorupție și i-a înmânat-o vameșului.

Inculpatul SĂLĂVĂSTRU (...) i-a cerut colaboratorului să închidă portierele autoturismului, dându-i de înțeles că poate pleca, apoi s-au salutat și s-au despărțit”, au arătat procurorii.

„Mai aduc una de 50? De o sută?”

Pe 23 iulie 2021, colaboratorul DNA, având mai multe persoane și mărfuri în mașina Mercedes, a dat spagă la punctul de trecere a frontierei Oancea din Galați atât unui vameș cât și unui polițist de frontieră. Iată cum au descris anchetatorii interacțiunea omului sub acoperire cu Costel Malaxa, agent șef de poliție: „(...) polițistul MALAXA COSTEL i-a făcut semn colaboratorului să-l urmeze spre ghereta poliției de frontieră, cei doi intrând în interiorul gheretei la ora 18:42:13. (...) inculpatul MALAXA COSTEL i-a atras atenția colaboratorului că 5 persoane care îl însoțesc ar avea probleme: «Ai cinci oameni...care au...», colaboratorul întrebând ce sumă de bani ar trebui să îi dea «Câte cât de fiecare?», inculpatul MALAXA COSTEL refuzând însă să spună o sumă anume, repetând de două ori «Păi ce să zic eu?».

Fotografie de la momentul descinderilor DNA (Sursa: ebihoreanul.ro)

Apoi, după momentul de tatonare, punctul culminant. Citat din rechizitoriu: „În condițiile în care colaboratorul nu i-a oferit expres nicio sumă de bani, inculpatul MALAXA COSTEL l-a întrebat pe colaborator ce are în buzunare, «Ce-ai aici?» (...) «Şi-aici ce-ai? Ia scoate!», într-un buzunar acesta având o sumă de bani, pe care i-a dat inculpatului să-i numere. După ce a numărat banii, constând că era vorba despre suma de 130 de euro, MALAXA COSTEL i-a spus colaboratorului (...) că sunt puțini bani, colaboratorul spunând că mai poate aduce «... mă duc să mai aduc.» (...) «Păi nu ştiu. Mai aduc una de 50? De o sută?”. Vorbind în șoaptă, inculpatul MALAXA COSTEL a pretins expres încă 120 de euro de la colaboratorul autorizat, «O sută douăzeci...» (...) «Hai mai repede!», pentru a putea intra în România, împreună cu restul persoanelor cu pașapoarte biometrice. Astfel, colaboratorul (...) s-a dus la autoturism de unde a mai luat suma de 150 euro, sub forma a 3 bancnote cu cupiura de 50 de euro, dându-i astfel polițistului de frontieră suma totală de 280 de euro, din care acesta din urmă i-a restituit suma de 30 euro, păstrând asupra sa suma de 250 euro conform pretinderii formulate”. I-a dat rest la șpagă.

La final, polițistul de frontieră l-a întrebat pe șoferul-ofițer sub acoperire pe ce rută vrea să circule, sfătuindu-l să meargă către Bârlad pentru că spre Galați se făceau controale.

„Ia să văd ce mi-ai pus?!”

Alt moment, petrecut în ianuarie 2022: „în data de 19.01.2022, inc. ȚIBĂNESCU CONSTANTIN CRISTIAN șef adj. de poliție în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Iași, a pretins și primit suma de 100 euro de la investigatorul cu identitate atribuită (...), în legătură cu atribuțiile sale de serviciu referitoare la controlul documentelor pasagerilor autoturismului Mercedes Benz, cu numărul de înmatriculare (...), la intrarea în România, prin PTF Sculeni”.

Constantin Cristian Țibănescu

Laitmotivul cafelei, în vama Sculeni, Iași, ianuarie 2022: „Lucrătorul vamal PRICOP ANTONELA DANIELA s-a deplasat către cabina de lucru, fiind urmată îndeaproape de colaboratorul (...). După ce lucrătorul vamal a intrat în interiorul gheretei, s-a adresat lui (...), spunându-i că bagajele sunt ale lui, moment în care inc. PRICOP ANTONELA-DANIELA a pretins o sumă de bani, folosind expresia «Puneți de o cafea!» . În continuare, (...) s-a deplasat la microbuz unde i-a comunicat investigatorului cu identitate atribuită (...) faptul că lucrătorul vamal i-a cerut bani, astfel încât a pus în pașaportul colaboratorului suma de 40 (patruzeci) euro (...). La ora 08:51:46, (...) având în mână pașaportul la vedere, a coborât din autovehicul și a mers la ghereta lucrătorului vamal PRICOP ANTONELA DANIELA care a luat pașaportul din mâna lui (...), și a l-a întrebat «Ia să văd ce mi-ai pus?!» după care a deschis pașaportul și a luat cele două bancnote de 20 euro, le-a introdus în buzunar și i-a spus că e în regulă”. Anchetatorii au punctat că lucrătorul vamal a luat banii pentru a efectua formal controlul asupra bagajelor și coletelor, deci, fără a le verifica efectiv.

În aceeași zi, colaboratorul și investigatorul sub acoperire au mai trecut încă o dată pe la Sculeni și au nimerit la același lucrător vamal, Antonela-Daniela Pricop. Aceasta a primit tot 40 de euro, însă în bancnote a câte 10 euro fiecare. Și-a exprimat nemulțumirea. „Dați-mi bătuți!”, a spus aceasta. Ulterior, a primit două bancnote a câte 20 euro fiecare. „Inc. PRICOP ANTONELA-DANIELA a luat pașaportul, l-a deschis și a luat dintre paginile acestuia cele două bancnote, pe care le-a introdus în buzunarul din dreapta al vestei, i-a mulțumit și și-a luat la revedere”, au precizat procurorii DNA.

„Semn cu degetele în sensul că mai pretinde o bancnotă”
În luna mai 2022, investigatorul sub acoperire a ajuns din nou în punctul de trecere a frontierei Sculeni. De această dată cu un VW Crafter. În mașină erau șase persoane cu cetățenie moldovenească, dar și mai multe produse: trei biciclete, anvelope, o trambulină și un obiect de mobilier. A fost preluat de Eugen Ciocan, lucrător vamal, care l-a invitat în ghereta de serviciu.
„Investigatorul l-a întrebat pe CIOCAN EUGEN ce sumă trebuie să îi dea «Spune matale cât!» și a deschis portofelul în care se aflau mai multe bancnote în moneda euro și a scos o bancnotă din cupiura de 20 euro iar CIOCAN EUGEN a întins mâna dreaptă și a luat bancnota făcând totodată un semn cu degetele în sensul că mai pretinde o bancnotă. În aceste împrejurări, investigatorul a scos din portofel încă o bancnotă din cupiura de 20 euro pe care i-a dat-o lucrătorului vamal. (...) De remarcat faptul că, chiar dacă în cabina în care inculpatul CIOCAN EUGEN a pretins și respectiv primit suma de bani mai afla un lucrător vamal, inculpatul CIOCAN EUGEN s-a manifestat chiar și în acest context în mod nestingherit, folosind totodată cu ușurință gesturi specifice, prin care a pretins sumele de bani și ulterior, prin care le-a ascuns (prin folosirea unui clipboard). În continuare și după ce inculpatul CIOCAN EUGEN s-a declarat mulțumit de suma de 40 de euro primită, i-a pretins investigatorului autorizat și o bere «Dar știți ce te rog? Vreau să beau și eu o bere că azi e duminică!”, iar după ce investigatorul autorizat i-a oferit acestuia băutura solicitată, „inculpatul CIOCAN EUGEN l-a asigurat pe investigator că va avea grijă de acesta, afirmând «O să am grijă de tine întotdeauna! Uită-te la mine!»”.

„Mai pune zece!”

La trei zile distanță, alt transport, investigatorul s-a întâlnit din nou cu Ciocan. „Inculpatul CIOCAN EUGEN, și-a amintit de investigatorul autorizat (...) (cu care interacționase anterior, într-un context similar, în data de 08.05.2022), dar l-a confundat ca fiind o persoană care i-a promis că îi va aduce cafea, investigatorul aducându-i aminte că el i-a oferit bere”. De această dată, ofițerul sub acoperire voia să intre din Republica Moldova în România cu cantități de alcool și țigări care depășeau limita legală admisă. Ofițerul deghizat în șofer i-a oferit vameșului 40 de euro ca să fie lăsat cu marfa. „Mai pune zece!”, i-a răspuns Ciocan.
„O cafea, nimic?”
Pe 16 mai 2022, trecut de miezul nopții, investigatorul cu identitate
atribuită a intrat în vama Sculeni la volanul VW Crafter, pe sensul de ieșire dinspre România spre R. Moldova, cu 7 persoane la bord.

Vameșa Iuliana Cozlosche

„După efectuarea controlului de către lucrătorii poliției de frontieră, investigatorul a mutat autoturismul, după care a coborât și a mers la ghereta vameșilor, în care se afla un lucrător vamal, respectiv inc. COZLOSCHE IULIANA (...). Aceasta l-a întrebat pe investigator de unde vin, câte persoane sunt în autoturism și ce bagaje au. Investigatorul i-a comunicat că vin din Germania, în autoturism sunt 8 persoane și în portbagaj au mai multe bunuri (televizoare, mașini de cusut și un cuptor). Fără a-l lăsa să termine de enumerat bunurile pe care le transporta, COZLOSCHE IULIANA l-a întrerupt și i-a spus «O cafea, nimic?», modalitate în care a pretins indirect o sumă de bani, pentru a nu efectua un control vamal amănunțit asupra mărfurilor aflate în portbagajul autoturismului, formulând astfel o pretindere indirectă de dare a unei sume de bani. (...) Inc. COZLOSCHE IULIANA a deschis ușa gheretei iar investigatorul a intrat și a scos din portofel o bancnotă de 50 (cincizeci) de euro (...) și a întrebat-o pe COZLOSCHE IULIANA dacă e suficient. Aceasta a spus «Da, e foarte bine! Sigur? Bine!!” și a întins mâna spre investigator, luându-i din mâna sa bancnota. După aceasta, inc. COZLOSCHE IULIANA i-a urat drum bun (...)”.

„Pune și tu ceva în cartea verde”

Alte exemple: ofițerului sub acoperire i s-a solicitat „cartea verde” la Stânca Costești. A „completat-o” cu 20 de euro și i-a înmânat-o lui Rusty Constantin Dinu, lucrător vamal. Similar, Marian Ionuț Acsinte, agent de poliție în cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași, a solicitat și el: „pune și tu ceva în cartea verde”. A primit tot 20 de euro, considerând suficientă suma.

Marian Ionuț Acsinte

În luna august 2022, investigatorul a revenit în Vama Sculeni, de această dată la volanul unui Renault Trafic, însoțit de șapte persoane cu cetățenie moldovenească. Din partea vameșilor, pentru control a venit Loredana Aura Patrașcu. „(...) investigatorul a revenit la ghereta în care se afla PATRAȘCU LOREDANA AURA, observând că aceasta se uita insistent la portofelul investigatorului. Având în vedere acest lucru investigatorul a întrebat-o pe PATRAȘCU LOREDANA AURA dacă trebuie să-i aducă asigurarea autoturismului «Aduc și asigurarea?», inc. PATRAȘCU LOREDANA AURA răspunzând afirmativ «Da!», cu toate că un lucrător vamal nu are atribuții referitoare la verificarea asigurării auto, modalitate în care a pretins indirect o sumă de bani”. Șoferul-ofițer i-a înmânat asigurarea RCA în care se afla suma de 20 euro. „Verificați dacă este bună, doamnă!”, i-a zis el lui Patrașcu. Angajata Vămii a luat banii, dar s-a dus să vadă și bagajele din mașină. „(...) i-a dat de înțeles investigatorului că suma pe care i-a dat-o nu este suficientă, afirmând «Rămâi dator tura următoare!». În cadrul dialogului, investigatorul a afirmat că nu dorește să rămână dator «Da, spuneți acum că…Spuneți că rezolvăm, nu-i problemă!», inculpata PATRAȘCU LOREDANA AURA pretinzând în plus față de ce primise încă 10 euro «Mai pun 10 euro, da?»”, se arată în rechizitoriu.

„Îi dă drumul la băiat!”
Aceeași Patrașcu este acuzată și de trafic de influență. Cu același prilej, în august 2022,
„a pretins și primit suma de 70 euro de la investigatorul cu identitate atribuită (...), autorizat în cauză, lăsând să se creadă că are influență asupra unor funcționari publici, respectiv asupra polițiștilor de frontieră din cadrul aceluiași punct de trecere a frontierei (P.T.F. Sculeni), promițând că îi va determina pe aceștia să efectueze acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv de a nu lua măsurile legale față de un pasager din autoturismul condus de (...), aflat în P.T.F. Sculeni, care depășise termenul maxim de ședere în spațiul SCHENGEN”. În mașina investigatorului sub acoperire se afla un moldovean care depășise cu 11 luni termenul de ședere în spațiul UE. Din rechizitoriu: „După ce a luat suma de bani PATRAȘCU LOREDANA AURA i-a spus investigatorului că a vorbit cu polițiștii și aceștia îl vor lăsa pe pasagerul respectiv să intre în Republica Moldova, inculpata afirmând «Îi dă drumul la băiat!» (...)”.
Lista inculpaților, polițiști și vameși, precum și acuzațiile formulate de procurori:
1. Emil Bordeianu, lucrător vamal - luare de mită în formă continuată
2. Daniel Petru Moș, polițist - trafic de influență
3. Cosmin-Casian Măduța, polițist – luare de mită
4. Mădălin Ioan Țărău, polițist – luare de mită
5. Eugen-Emanuel Sălăvăstru, lucrător vamal – luare de mită
6. Silvian Cristea, lucrător vamal - luare de mită
7. Costel Malaxa, polițist - luare de mită

8. Marius-Gelu Șereș, polițist - luare de mită
9. Laurențiu-Gelu Andronache, polițist - luare de mită
10. Ioan Pendos, lucrător vamal - luare de mită în formă continuată
11. Marian Ionuț Acsinte, polițist – luare de mită

Continuată

12. Constantin Cristian Țibănescu, polițist - luare de mită în formă continuată
13. Marian Prodan, polițist – luare de mită
14. Antonela-Daniela Pricop, lucrător vamal - luare de mită în formă continuată
15. Eugen Ciocan, lucrător vamal - luare de mită în formă continuată
16. Mihai-Vlad Mocanu, polițist – luare de mită
17. Iuliana Cozlosche, lucrător vamal – luare de mită
18. Sebastian Sandu, polițist – luare de mită
19. Rusty Constantin Dinu, lucrător vamal – luare de mită
20. Ioan-Iulian Calance, lucrător vamal - luare de mită în formă
21. Adrian Eugen Zosim, polițist – luare de mită

Adrian Eugen Zosim

22. Camelia Alina Bălăucă, lucrător vamal – luare de mită
23. Loredana Aura Patrașcu, lucrător vamal – luare de mită și trafic de influență
24. Cristian Căliman, polițist – luare de mită

25. Viorel Iftime, lucrător vamal – luare de mită
26. Elena Corina Ungureanu, lucrător vamal – luare de mită
27. Iustin Avram, polițist – luare de mită

Article image
Șeful Poliției de Frontieră pe Estul României, Victor Mariniuc, încerca marea cu degetul: dacă se poate baza pe sprijinul „băieților” să prindă un TIR cu țigări de contrabandă, deși el ar trebui să dea ordine și să facă marile capturi Un agent de poliție cu identitate protejată îi spune de marile șpăgi vehiculate în Poliția de Frontieră: fostul adjunct – 500.000 de euro, un singur TIR cu marfă de contrabandă – 100.000 de e...
Autor Cezar Moraru Anchete 22 Martie 2023


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31