fbpx
 
Chirica aruncă 160.000 de euro bani publici, fără licitație, pentru propria lui imagine. Proporțiile unui abuz unic în România

Chirica aruncă 160.000 de euro bani publici, fără licitație, pentru propria lui imagine. Proporțiile unui abuz unic în România


Nicio Primărie din țară nu plătește producția video sau redactarea de comunicate printr-un contract extern cu o firmă specializată

Suma de 160.000 de euro pe care o dă Mihai Chirica în 2023 ar fi scandaloasă și la primării extrem de bogate, cum sunt Londra, Paris sau Berlin

Primăria Iași are propriul departament de comunicare, format din cinci oameni, și și-a cumpărat echipament de producție video de 56.000 de euro, dar plătește servicii externe pentru propagandă de încă 160.000 de euro/an

Valoarea serviciilor a ajuns la un nivel fără precedent: 13.000 euro/lună pentru „gestionare de relații publice” și filmarea conferințelor de presă

Banii sunt împărțiți de trei oameni, apropiați ai primarului Mihai Chirica, contractele fiind reînnoite anual din 2015

Achiziția din 2023 a fost împărțită în cinci pachete pentru a se evita licitația. Cei 160.000 de euro au fost anunțați pe SICAP doar ca o atribuire încheiată. Nicio altă firmă nu a putut depune oferte

Mihai Chirica refuză să justifice cheltuirea acestor bani, neoferind răspunsuri la întrebările REPORTER DE IAȘI

Iulian Micu (stânga) și Marius Țintă și-au dublat contractele cu Primăria, dar clauzele și defalcarea serviciilor prestate sunt „la secret”

Cheltuielile de propagandă ale primarului Mihai Chirica, prin contracte cu parteneri externi, continuă și în 2023, dar sumele au crescut la un nivel fără precedent. Toate cele cinci contracte ale firmelor responsabile de cultul personalității au o valoare aproape dublă față de anul trecut. S-a ajuns la aproape 800.000 de lei, adică 160.000 de euro.
Este un caz unic în România ca un departament de comunicare al unei instituții să fie dublat de contracte date direct unor firme care fac același lucru. Primăria nu informează transparent care sunt activitățile prestate de firmele angajate. Una îi aparține lui Iulian Micu, iar celelalte două sunt ale tovarășilor săi de cursă lungă: un vecin de scară și cameramanul Marius Țintă. Micu și Țintă au și soțiile angajate la Primărie, sub mandatele lui Mihai Chirica.
Veniturile firmelor celor doi, raportate la ANAF, au crescut de la circa 200.000 de lei/an la 300.000 de lei. În cazul lui Iulian Micu, toate sumele obținute sunt exclusiv din contractul cu Primăria Iași. Ieșenii plătesc din propriul buzunar propaganda cu care Mihai Chirica îi asaltează zilnic. Pe primar nu-l costă nimic propriul cult al personalității.

Canalul de You Tube al Primăriei are rezultate dezastruoase, raportându-le la sumele cheltuite: 160.000 de euro pe an pentru 70 de vizualizări în trei săptămâni. Vizualizările sunt infime la toate știrile de propagandă ale lui Mihai Chirica, dar ieșenii plătesc tarife uriașe, nejustificate într-o economie reală

Iulian Micu are clauză de confidențialitate pentru banii publici

Iulian Micu a primit două încredințări directe pe firma sa, Global Press. Unul dintre contracte, de 168.000 de lei, este de „Gestionare relații publice”, fără a exista o detaliere a activităților. Cel de-al doilea contract este de „Servicii de producție de filme de informare (clipuri, spoturi, știri, mesaje)” și are valoarea de 165.000 de lei.
În total, Iulian Micu încasează, pe Global Press, în 2023, 333.000 de lei, adică 68.000 de euro (5.600 euro lunar). Anul trecut, Iulian Micu a avut tot două contracte de la Primăria Iași: unul de 99.920 de lei, prin firma Strategis Team, iar al doilea de 99.910 lei, pe Global Press.
În cazul Strategis, aproape toată cifra de afaceri de anul trecut a fost compusă prin acest contract cu Primăria. Pentru Global Press, cifra de afaceri a fost cu puțin mai mare – 148.000 de lei.
REPORTER DE IAȘI i-a solicitat lui Iulian Micu detalii despre activitățile prestate pentru Primăria Iași. Acesta a precizat că are o clauză de confidențialitate care nu îi permite să ofere informații despre prestațiile pentru Primărie. Cheltuirea banilor publici este la secret.
A menționat că are 13 colaboratori implicați în proiectele plătite de Primărie: „Echipa noastră cuprinde profesioniști în comunicare publică, marketing, copywriting, mass-media tv-radio-online, grafică, webdesign, social media, echipamente tehnice și producție video etc”, a precizat Iulian Micu. Nu a dorit să prezinte identitatea acestora și prestațiile efective ale fiecăruia în cadrul contractului cu Primăria.
El a mai menționat că valoarea serviciilor a crescut „odată cu volumul acestora și cu majorarea costurilor cu forța de muncă”. Deși vorbește de echipă de 13 oameni, în datele ANAF nu apar acești angajați cu contracte de muncă. În firma lui Iulian Micu este înregistrat un singur angajat.
REPORTER DE IAȘI a solicitat și Primăriei detalierea serviciilor prestate de firmele Global Press, Target Media și Nobiz Services. Purtătorul de cuvânt Sebastian Buraga a înregistrat cererea fără a oferi răspunsuri.
Pe aceeași temă, a contractelor externe pentru propagandă, REPORTER DE IAȘI a adresat întrebări Primăriei și în 2022. Nu am primit nici la această dată răspunsuri, deși informarea publică a cheltuielilor bugetare este obligatorie prin lege.

Contractele atribuite de Iulian Micu (jos) și Marius Țintă au fost doar anunțate pe SICAP la încheierea procedurii. Nicio altă firmă nu a putut depune oferte, eliminându-se concurența. Micu ia 34.000 de euro pentru „gestionare relații publice”, doar o parte din suma totală încasată de la Primărie

Machete grafice de 2.700 euro/lună

Unul dintre prietenii lui Iulian Micu, fost vecin de bloc, a fost branșat la contractele cu Primăria din anul 2016, iar de atunci, an de an, relația este reînnoită. Nici în cazul firmei Neobiz Services, administrată de Gabriel Diaconu, nu există o informare transparentă a serviciilor prestate.
Impactul banilor de la Primărie se vede în raportările fiscale anuale. Veniturile au crescut, gradual, de la 20.000-30.000 de lei/an la peste 100.000 de lei.
Neobiz Services SRL a primit, pe 10 februarie 2023, un nou contract de „Servicii de campanii de publicitate” pentru Primăria Iași, în valoare de 160.000 de lei. Anul trecut luase 99.900 de lei, pentru „Campanii de publicitate (machete grafice)”.
Firma are o pagină de internet și susține că are zeci de clienți, dar cifrele din Ministerul de Finanțe arată o altă realitate. Pentru 2021, cifra de afaceri este compusă exclusiv din singurul contract cu Primăria Iași.

Datele financiare din 2021 arată cum firmele lui Iulian Micu și Gabriel Diaconu obțin venituri exclusiv de la Primăria Iași.

Prețul pe filmare a crescut cu 80% în 2023

Marius Țintă, un cunoscut cameraman din Iași, deține Target Media, firmă care primește anual câte două contracte de la Primăria Iași. Pe 10 februarie 2023, Target Media a primit o încredințare directă - „Servicii de cinematografie și servicii video (streaming)” - în valoare de 170.000 de lei, urmată pe 27 februarie de „Servicii de instalare echipament video” în valoare de 110.000 de lei. Sunt 280.000 de lei pentru firma care transmite live conferințele de presă ale lui Mihai Chirica și ședințele de Consiliu Local.
Anul trecut, Target Media a desfășurat aceleași activități, încasând 167.000 de lei. Creșterea acum este de 80% față de 2022. Față de celelalte firme nominalizate, Target Media își obține cifra de afaceri și din contracte private. Pe 2021, totalul veniturilor a fost de 296.000 de lei, din care 40% au provenit din relația cu Primăria.
„Pe scurt, creșterea prețuilui la contractele anuale este explicată prin faptul că tarifele percepute anterior erau subevaluate. Și acum cred că plata este mai mică față de serviciile pe care le furnizez către Primăria Iași. În cadrul acestor contracte asigur transmisiile live ale evenimentelor
”, a precizat Marius Țintă.
Canalul de YouTube al Primăriei este un indicator al activității prestate de către Target Media pentru banii primiți. Spre exemplu, de la începutul acestui an, au fost încărcate 15 fișiere video de la diverse activități. Dacă proporția ar rămâne aceeași pe toată durata anului, fiecare filmare asigurată de Marius Țintă ar costa 1.000 de euro, prețul fiind uriaș raportat la piața locală de servicii media.
În plus, Primăria are propriii angajați la departamentul tehnic, iar echipamentele în regie proprie ar fi costat mult mai puțin decât valoarea anuală a contractelor cu prestatori externi.

Iulian Micu spune că are o echipă de 13 oameni, dar în firma sa apar 0 angajați. Pe altă societate are un singur angajat. Profitul Strategis Team este de 90% din venituri, toți banii fiind dați de primarul Mihai Chirica din impozitele ieșenilor

Primăria Iași, situație unică în România

Primăria Iași dublează, cu firmele cărora le umple conturile, activitatea departamentului propriu, subordonat Direcției Relații Publice și Transparență Decizională. Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga, a precizat că departamentul este compus din el și patru subordonați. Salariile acestora sunt de peste 5.000 de lei lunar net, doi dintre cei mai cunoscuți, Sebastian Buraga și Dan Postolea au peste 7.000 de lei net lunar.
REPORTER DE IAȘI a solicitat de la mai multe primării din țară informații legate de modul în care este desfășurată activitatea de comunicare și cum sunt organizate contractele pentru aceste servicii. În toate cazurile, inclusiv în orașe mari – București, Cluj, Oradea, Timișoara, Brașov, răspunsul a fost că nu există contracte pentru servicii asimilate comunicării, activitatea fiind desfășurată de către angajați. Inclusiv pentru administrarea paginilor de Facebook ale primăriilor, administrarea și postarea de filme pe YouTube, sunt folosiți tot angajații de la Comunicare.
„Departamentul nostru realizează comunicarea, filmările, comunicatele de presă, postările pe pagina oficială și altele. Pagina primarului Boc este administrată privat, dar contractul nu are legătură cu Primăria, este un contract pe care acesta îl are separat, pe persoană fizică”, a precizat Departamentul de comunicare din cadrul Primăriei Cluj. La fel este și la București sau la Oradea.

Pagina de FB a Primăriei Iași este administrată de departamentul propriu, dar Mihai Chirica mai plătește o firmă cu sume consistente care prestează aceleași servicii. Cultul personalității este suportat din bani publici, dar investițiile mari la Iași lipsesc cu desăvârșire

Au fentat licitațiile printr-un artificiu

Un expert în achiziții publice a explicat pentru REPORTER DE IAȘI că, în conformitate cu legislația actuală, o instituție poate contracta direct produse sau servicii dacă valoarea acestora nu depășește 270.120 de lei. În cazul în care acest prag este depășit, este obligatorie organizarea unei licitații.
În cazul contractelor cu firmele deținute de către Iulian Micu și Marius Țintă, sumele totale ar fi depășit pragul și era obligatorie licitația (280.000 de lei pentru Target Media, respectiv 333.000 de lei pentru Global Press). Făcând două contracte separate, cu valoare mai mică, a fost eliminată obligativitatea licitației.

Article image
Un singur om a încasat în ultimii patru ani 152.000 de euro. Nimeni nu știe ce servicii oferă sfătuitorul lui Mihai Chirica, fiind plătit din bani publici Contractele lui Micu nu apar pe SICAP, contrar legii! Acești bani sunt ținuți la secret, REPORTER aflând sumele dintr-o înâmplare Marius Țintă, partener cu Iulian Micu, încasează tot de la Primărie 135.000 de lei/an pentru „streaming video” Nici contractul său nu apare...
Autor Cezar Moraru Anchete 29 Septembrie 2022

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30