fbpx
 
Ungaria blochează pachetul de ajutor de 50 de miliarde de euro al UE pentru Ucraina

Ungaria blochează pachetul de ajutor de 50 de miliarde de euro al UE pentru Ucraina


Premierul ungar Viktor Orban a anunţat vineri că a făcut uz de dreptul său de veto, în cadrul unui summit al Celor 27, la adoptarea unui nou sprijin bugetar al UE pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro, transmite AFP.

„Veto la fondurile suplimentare pentru Ucraina, veto la revizuirea bugetului multianual european, vom reveni asupra problemei anul viitor, după pregătiri corespunzătoare", a scris el pe reţeaua socială X (fostă Twitter).

În schimb, el nu şi-a folosit dreptul de veto joi la decizia liderilor UE de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova.

Celelalte 26 de ţări ale UE, reunite cu Ungaria în summit la Bruxelles, au fost nevoite să se plece în faţa obstinaţiei liderului naţionalist maghiar.

„Vom reveni asupra subiectului la începutul lui ianuarie” în cadrul unui nou summit, a declarat la miezul nopţii preşedintele Consiliului European Charles Michel.

„Suntem 26 de ţări care au dat undă verde. Nu există un acord cu Ungaria în acest moment, dar sunt încrezător că îl vom realiza anul viitor”, a adăugat premierul olandez Mark Rutte.

UE plănuise să acorde Ucrainei un ajutor de 50 de miliarde de euro, 33 de miliarde de euro împrumuturi şi 17 de miliarde de euro în granturi, pe o perioadă de patru ani începând de anul viitor.

Acest nou ajutor este considerat crucial de Kiev într-un moment în care ajutorul american de peste 60 de miliarde de dolari rămâne blocat în Congres din cauza reticenţei aleşilor republicani.

Liderii europeni au reuşit, totuşi, cu câteva ore mai devreme să cadă de acord asupra deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova.

Viktor Orban a acceptat de această dată să se abţină, pentru a nu fi nevoit să aprobe o decizie pe care continuă să o considere dezastruoasă pentru viitorul UE.

 

Sursa: Agerpres


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31