fbpx
 
Corpul lui Aleksei Navalnîi a fost „abuzat” după moartea sa în penitenciarul din Siberia, acuză soția sa

Corpul lui Aleksei Navalnîi a fost „abuzat” după moartea sa în penitenciarul din Siberia, acuză soția sa


Iulia Navalnaia, soția fostului lider al opoziției ruse Aleksei Navalnîi, a declarat că trupul soțului ei a fost „abuzat” în timp ce urma să fie înmormântat.

Vorbind în fața Parlamentului European de la Strasbourg, miercuri, Navalnaia l-a acuzat pe președintele rus Vladimir Putin că l-a ucis pe soțul ei.

A spus că soțul ei a fost „torturat timp de trei ani" la ordinele lui Putin, a fost izolat de lumea exterioară, înfometat și i s-a interzis să aibă contact cu prietenii și familia.

„Și apoi l-au ucis. Chiar și după aceea, au abuzat de trupul lui și au abuzat de mama lui," a spus Navalnîia, potrivit Business Insider. Kremlinul a negat orice implicare în moartea lui Navalnîi.

Mama lui Navalnîi a declarat că oficialii ruși au refuzat să elibereze corpul său pentru înmormântare și au presat-o să țină o înmormântare privată, apoi au cedat în cele din urmă - la opt zile după moartea sa.

Kremlinul nu a răspuns încă la acuzații.

Ea a spus că soțul ei va fi înmormântat la Moscova vineri, dar nu știe dacă evenimentul va fi pașnic, pentru că poliția rusă ar putea încerca să-i aresteze pe cei care își prezintă omagiile.

Navalnîi, cel mai puternic critic al lui Putin, a murit într-o colonie de penitenciar a Rusiei pe 16 februarie, unde era ținut sub acuzații care sunt considerate de opinia publică drept motivate politic.

Autoritățile ruse au susținut că a murit din cauze naturale, dar liderii occidentali, inclusiv președintele american Joe Biden, l-au acuzat pe Putin că ar fi în spatele morții lui Navalnîi.

Navalnaia a militat împotriva lui Putin și a regimului său timp de ani de zile, lansând videoclipuri virale care expuneau presupusa lor corupție și organizând proteste anti-Kremlin.

El a fost dus în străinătate pentru tratament după ce a scăpat la limită de moarte prin otrăvire în 2020, apoi s-a întors în Rusia în 2021 și a fost închis.

Navalnaia le-a spus liderilor europeni că doar sancțiunile singure nu-l vor învinge pe Putin și că ei trebuie să imite atitudinea soțului ei decedat.

„Dacă vreți cu adevărat să-l învingeți pe Putin, trebuie să deveniți inovatori," le-a spus ea deputaților europeni la Strasbourg. "Și trebuie să încetați să fiți plictisitori."

„Dacă vrei cu adevărat să îl învingi pe monstrul Putin, trebuie să inovezi mereu, și să încetezi să fii plictisitor cu acțiunile tale''. Acesta a fost mesajul soției lui Alexei Navalnîi, care a vorbit în Parlamentul European.

Navalnîi, care a murit subit, într-o închisoare din Siberia, acum aproape două săptămâni, va fi înmormântat vineri, într-un cimitir din Moscova.

”Nu știu dacă vor fi funeralii pașnice sau poliția îi va aresta pe cei care iau parte” - a spus văduva lui Alexei Navalnîi.

Iulia Navalnaia: ”Putin l-a ucis pe soțul meu, Alexei Navalnîi. La ordinul său, Alexei Navalnîi a fost torturat timp de trei ani, a fost ținut într-o celulă strâmtă de beton, izolat complet de lumea exterioară, i-au refuzat vizitele, telefoanele și, în cele din urmă, chiar și scrisorile. Apoi l-au ucis. Chiar și după aceasta, i-au abuzat trupul și au abuzat-o pe mama lui.”

Autoritățile au predat familiei trupul lui Alexei Navalnîi abia la 8 zile după ce a murit subit într-o închisoare din Siberia.

Navalnaia: ”Această crimă publică a demonstrat tuturor că Putin este capabil de orice și nu poți negocia cu el.”

Iulia Navalnaia a jurat să continue lupta soțului ei pentru o "Rusie liberă". Căutând metode ingenioase - așa cum a făcut-o Alexei Navalnâi - pentru a ocoli cenzura și pentru a reuși să-și transmită mesajul în ciuda opreliștilor și acțiunilor represive.

Navalnaia: ”El era opusul a tot ce înseamnă plictisitor și previzibil. Acesta este răspunsul la întrebare. Dacă vrei cu adevărat să-l înfrângi pe Putin, trebuie să devii inventiv în acțiunile tale. Trebuie să nu fii plictisitor și previzibil.”

Echipa lui Navalnîi ar fi vrut, inițial, să țină înmormântarea, mâine, pe 29 februarie, în ziua in care Putin isi va rosti discursul anual în parlament. Dar ... "a devenit rapid evident că nu există nicio persoană dispusa sa sape o groapă în acea zi", a scris Ivan Zhdanov, directorul Fundației Anti-Corupție a lui Alexei Navalny, pe rețeaua X.

Iar o purtătoare de cuvânt a dezvăluit că echipa lui Navalnîi s-a luptat din greu ca să găsească un loc pentru a ține ceremonia - unele case de pompe funebre au pretins că sunt complet ocupate, altele au refuzat când au aflat cui ar fi trebuit să-i organizeze funeraliile.

Ba chiar cineva ne-a spus direct că "agențiilor funerare le este interzis să lucreze cu noi".

În cele din urmă slujba funebră, la o biserică din Moscova și înmormântarea, la un cimitir din apropiere, vor avea loc vineri.

Navalnaia: ”Nu sunt sigură, încă, dacă vor fi pașnice, sau dacă poliția îi va aresta pe cei care vin să-și ia rămas bun de la soțul meu.”

 

Sursa: Știrile PRO TV

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Mai 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31