fbpx
 
RFE / RL RFE / RL

Partidul Câinelui cu Două Cozi (MKKP) din Ungaria ar urma să intre în Parlamentul European. Gluma devenită forță politică


Partidul Câinelui cu Două Cozi (MKKP), o formațiune înființată în 2006 ca o satiră la adresa puterii, a devenit una dintre figurile reprezentative ale opoziției din Ungaria și ar urma să intre în Parlamentul European.

Forțele politice conduse de Viktor Orban ar urma să primească votul a aproape jumătate din maghiari la alegerile europarlamentare din luna iunie, arată un sondaj de opinie realizat de Institutul Nezopont și citat de agenția Hirado.

Dincolo de scorul electoral uriaș trecut în dreptul Fidesz, atrage atenția procentul semnificativ atribuit unui partid înființat ca o glumă, dar care a devenit între timp una dintre vocile cele mai importante ale opoziției din Ungaria. Este vorba despre Partidul Câinelui cu Două Cozi (MKKP), cotat cu 7% din opțiunile de vot, scor care l-ar duce în Parlamentul European.

Astfel, lista Fidesz-KDNP ar obține 48% din voturile pentru Parlamentul European, Partidul Tisza (al liderului opoziției Péter Magyar) 21%, coaliţia DK-MSZP-Párbeszéd (Coaliţia Democratică-Partidul Socialist Maghiar-Dialog) 12% şi Partidul Câinelui cu Două Cozi (MKKP) 7%, în timp ce Momentum (1%) şi Jobbik (1%) nu ar mai intra în Parlamentul European ca partide de sine stătătoare.

Sondajul a fost realizat între 29 aprilie şi 2 mai în rândul a 1.000 de adulţi întrebaţi telefonic, arată sursa citată.

Partidul Câinelui cu Două Cozi (MKKP) a fost înființat în 2006 de către artistul Gergely Kovacs ca o satiră la adresa clasei politice din Ungaria, cu o doctrină care promitea bere gratuită, viață veșnică și un restaurant maghiar pe Marte, dar și mai multă corupție, îmbogățirea liderului său și o Ungarie mai mică, prin cedarea de „teritorii inutile” vecinilor său.

A devenit însă treptat cea mai puternică voce a opoziției din Ungaria, cu sute de mii de urmăritori pe rețelele sociale și o susținere masivă în rândul populației. La alegerile din 2018 a reușit chiar să intre în mai multe consilii locale din Ungaria, iar acum este cotat de sondajele de opinie cu 20% în rândul alegătorilor sub 40 de ani.

Acțiunile MKKP sunt de o ironie inteligentă și cu mare priză la publicul educat maghiar, iar vocea sa a devenit cel mai abil opozant al autoritarului Viktor Orban.

În 2016, când guvernul lui Orban s-a opus vehement valului de refugiați sirieni care treceau prin Ungaria, în drum spre Europa Occidentală, Fidesz a umplut străzile cu afișe cu mesajul „Știați că migranții au fost responsabili pentru atacurile din Paris?”. Răspunsul MKKP au fost afișe cu mesajul „Știați că este un război în Siria?”.

Când guvernul a organizat un referendum împotriva refugiaților sirieni, MKKP a încurajat alegătorii să-și anuleze voturile. Când Orban a propus să se construiască un gard la granița Ungariei, MKKP a propus un viaduct prin care să curgă toți migranții, în ideea că și-așa nu vor să rămână în Ungaria iar slujbele maghiarilor nu le pot fura, pentru că oricum toți lucrează în Anglia.

Campaniei Fidesz „Stop Bruxelles”, MKKP a răspuns cu „Stop stopării Bruxellesului”.

În timpul pandemiei, partidul a ajutat bătrânii nevoiași.
Răspunsul lor la valul de refugiați ucraineni a fost să strângă fonduri și ajutoare și să facă voluntariat în gările în care au început să sosească refugiații
”, se arată într-un material publicat de Europa Liberă Moldova.

Dacă am câștiga alegerile parlamentare din Ungaria, aș pleca în vacanță, aș închide Parlamentul și aș planta o pădure în locul lui, și aș numi pe altcineva la cârma țării. Din fericire, nu vom câștiga”, spune Kovacs, liderul MKKP.

 

Sursa: Știrile PRO TV

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31