fbpx
 
Cercetătorul japonez Akira Endo, descoperitorul statinelor care au revoluţionat tratamentul cardiovascular, a murit la 90 ani

Cercetătorul japonez Akira Endo, descoperitorul statinelor care au revoluţionat tratamentul cardiovascular, a murit la 90 ani


Cercetătorul japonez în microbiologie şi biochimie Akira Endo, descoperitorul statinelor, care au revoluţionat prevenţia şi tratamentul bolilor cardiovasculare, a murit la vârsta de 90 de ani.  

El a murit miercurea trecută, a precizat Keiji Hasumi, un alt biochimist japonez al cărui mentor a fost Akira Endo şi care a colaborat mult timp cu acesta.

„Era o persoană foarte dură şi strictă, foarte perspicace. Putea vedea esenţa ascunsă a lucrurilor", a spus Keiji Hasumi.

Akira Endo, născut pe 14 noiembrie 1933 într-o familie de fermieri din Akita, în nordul Japoniei, era fascinat încă de la o vârstă foarte fragedă de efectele ciupercilor şi ale mucegaiurilor asupra oamenilor.

Acea pasiune nu l-a părăsit şi, în timp ce se studia la universitate, a citit o biografie a lui Alexander Fleming, medicul şi biologul britanic care a descoperit în 1928 primul antibiotic, penicilina, obţinută pe baza unui mucegai.

S-a angajat în 1957 la compania farmaceutică japoneză Sankyo în calitate de microbiolog şi a devenit interesat de metabolismul lipidelor şi de biosinteza colesterolului.

Din 1966 până în 1968 a efectuat cercetări la Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York. Surprins de numărul mare al persoanelor vârstnice supraponderale din Statele Unite, a înţeles atunci importanţa pe care o avea dezvoltarea unui medicament împotriva colesterolului.

Revenind la compania Sankyo în Japonia, a reluat studiul asupra ciupercilor şi mucegaiurilor, convins fiind că acestea conţineau secretul pentru blocarea enzimelor ce participă la biosinteza colesterolului.

A petrecut doi ani examinând în cele mai mici detalii compuşii chimici identificaţi la 6.000 de tulpini fungice încercând să îşi confirme ipoteza. În 1973 a descoperit Mevastatina, primul reprezentant din clasa statinelor, a cărui capacitate de a reduce nivelul de LDL ("colesterol rău") din sânge a fost dovedită ulterior.

Însă compania Sankyo (în prezent Daiichi Sankyo) nu a profitat de acea descoperire şi abia în 1987 producătorul american Merck & Co. a lansat prima statină comercială, Lovastatina.

Peste 200 de milioane de persoane din lumea întreagă iau în prezent acest tip de medicamente, a cărui piaţă a fost estimată la aproximativ 15 miliarde de dolari.

În urma prescrierii lor masive de către medici, controverse vizând eventuala lor nocivitate şi ineficienţă s-au înmulţit în multe ţări, ceea ce i-a descurajat pe unii dintre pacienţi să recurgă la astfel de tratamente.

Totuşi, potrivit unei meta-analize publicate în 2022 în European Heart Journal, care a ţinut cont de 176 de studii ce au vizat acest subiect şi care aveau la bază date obţinute de la 4 milioane de pacienţi, intoleranţa la statine ar fi supraestimată şi diagnosticată excesiv.

Akira Endo a fost recompensat cu multe premii pentru studiile sale de pionierat, inclusiv cu premiul Albert-Lasker pentru cercetări medicale clinice în anul 2008. 

 

Sursa: Agerpres

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Iunie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30