fbpx
 
Cum se ia șpagă la OPC: mită cu „de toate” pentru inspectorul Barbu

Cum se ia șpagă la OPC: mită cu „de toate” pentru inspectorul Barbu


Lăzi cu fructe, pantofi pentru soţie, pantaloni, o curea, cremă de ghete şi bani au fost primite şpagă de la comercianţi de Leonida Barbu, comisar la Protecţia Consumatorului Iaşi. Acesta şi-a recunoscut faptele în faţa procurorilor şi a fost de acord să primească o condamnare de 3 ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită în formă continuată.

 

Leonida Barbu, comisar de la Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Iaşi, primea şpagă orice. Fie că erau bani, căpşuni, pepeni sau piersici, pantaloni sau pantofi, bărbatul pare că nu refuza nimic ca să închidă ochii la neregulile făcute de unii comercianţi. Prins de procurori, el a ieşit la pensie, dar aşteaptă judecata dosarului.

Luau la discreţie

Mai mult, tupeul lui Barbu ar fi mers până într-acolo încât schimba pantofii pentru soţie, dacă nu îi plăcea acesteia. Potrivit anchetatorilor, în perioada noiembrie 2015- mai 2016, bărbatul ar fi cerut bani sau bunuri mită în valoare de 1.662,79 de lei, primind efectiv sume şi produse în cuantum de 1.262,79 de lei.

Astfel, în martie, Leonida Barbu şi colega sa, Dana Mihaela Darie, fost director al instituţiei, au mers în control la un magazin din satul Tudor Vladimirescu, comuna Mogoşeşti-Siret, unde au constatat că pe etichetele de comercializare a fructelor nu era menţionată ţara de provenienţă, iar pe produsele de panificaţie nu erau specificate felul şi cantitatea amelioratorilor utilizaţi în procesul de fabricaţie. Pentru a nu o sancţiona pe patroană, fostul comisar ar fi cerut şi primit 400 de lei mită. Mai mult, la plecarea din magazin, Barbu ar fi luat şi două cabluri electrice de alimentare pentru radio-casetofon, în valoare de 5 lei, iar Darie ar fi luat o minge de fotbal în valoare de 21 lei, ambele fără a fi plătite.

 

„Cadoul” primit de la angajatul său de şeful de la Protecţia Consumatorului, Alexandru Hordilă, n-a fost deloc plăcut

 

Pantofi pentru soţie

În aceeaşi lună, angajatul de la Protecţia Consumatorului Iaşi a cerut de la administratorul unei firme pe care o sancţionase în urmă cu câteva luni o pereche de pantofi pentru soţia sa, în valoare de 130 de lei. „Ulterior, din cauza faptului că pantofii nu i-au plăcut soţiei sale, Barbu Leonida nu a mai luat pantofii”, se arată în acordul de recunoaştere a vinovăţiei, semnat de Barbu cu procurorii. Bărbatul s-ar fi gândit la soţia sa şi în noiembrie anul trecut, când tot pentru ea a luat de la o firmă pe care a controlat-o pantofi „de culoare bej combinat cu negru”, în valoare de 199 de lei, tot fără a-i plăti. Pentru că perechea nu i-ar fi plăcut soţiei, fostul comisar i-a schimbat. Cu ocazia aceluiaşi control, şi colega lui Leonida Barbu, Dana Darie, s-ar fi ales gratis cu o pereche de ghete de iarnă de peste 250 de lei, mai spun anchetatorii. De la aceeaşi firmă, în aprilie, Barbu ar fi luat o pereche de pantofi de 229 de lei, cremă de ghete de 19 lei, un burete luciu de 17 lei. Bineînţeles, fără a le achita.

 

Mită în fructe

De la un alt administrator pe care îl controlase anul trecut, Barbu ar fi cerut, în martie, două geci în valoare de 270 de lei. „Când a aflat că administratorul dorea să-i facă o reducere la cele două produse şi nu i le dădea gratis, Barbu Leonida a renunţat să mai ia bunurile”, mai arată anchetatorii.

În mai, fostul angajat ar fi „făcut piaţa”. De la vânzătorii unui punct de lucru din Piaţa CUG al unei societăţi căreia îi aplicase doar avertisment, fostul comisar ar fi primit şpagă o lădiţă de 5kilograme de căpşuni – în valoare de 55 de lei, una de piersici de 10 kg - 40 de lei, doi pepeni de 6 kg - 12 lei. Pe lângă acestea, de la reprezentanţii altor firme, Barbu, ar mai fi luat alimente de 30 de lei, o pereche de pantaloni şi o curea - 70 de lei, o ladă cu banane şi portocale - 36,79 de lei, iar unui administrator i-ar fi cerut să-i monteze gratuit un aparat de aer condiţionat - 150 de lei manopera.

 

A recunoscut totul

Fostul comisar Leonida Barbu a semnat recent, în faţa procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, un acord de recunoaştere a vinovăţiei prin care acceptă încadrarea juridică şi o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită în formă continuată. Acesta ar fi declarat că regretă faptele şi a fost de acord să presteze muncă în folosul comunităţii, dar anchetatorii au subliniat că nu este posibil acest lucru „fiind pensionat pe caz de boală ca urmare a pierderii în totalitate a capacităţii de muncă”

Procurorii i-au pus sechestru asigurător pe suma de 5.523 de lei, 215 dolari şi 585 de euro. Tribunalul Iaşi va decide, în 12 ianuarie 2017, dacă va valida acordul de recunoaştere a vinovăţiei. În ceea ce o priveşte pe Dana Darie, procurorii continuă cercetările.

 

 Barbu s-a dedulcit la papuci Otter

Şpaga propusă a fi confiscată

Umează ca instanţa de judecată să dispună confiscarea de la inculpat a următoarelor bunuri ce au fost primite cu titlu de mită

- o pereche de încălţăminte marca Otter;

- o pereche de încălţăminte marca SAMSAVANA;

- o pereche de pantaloni negri şi o curea de culoare neagră.

Aceste bunuri valorau 498 lei. În consecință urmează a se confisca de la inculpat suma de 764,79 lei (diferenţa dintre totalul sumei bunurilor primite 1.262.79 lei şi valoarea bunurlor identificate 498 lei fiind de 764.79 lei).


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: