fbpx
 
Descarca aplicatia REPORTERIS
 
Protest inspirat de mișcările de stradă din România, la Tirana: peste 100.000 de albanezi cer alegeri libere (VIDEO)

Protest inspirat de mișcările de stradă din România, la Tirana: peste 100.000 de albanezi cer alegeri libere (VIDEO)


Membri ai Partidului Democratic (de opoziţie) din Albania au ridicat sâmbătă un cort enorm în faţa biroului premierului Edi Rama, după ce mii de manifestanţi s-au strâns pentru a cere alegeri libere şi un Guvern tehnocrat, relatează Reuters, citată de News.ro. Protestul a fost inspirat de cele din România.

 

Peste 10.000 de oameni au luat parte la manifestaţiile paşnice de sâmbătă, iar poliţia nu a intervenit să îi disperseze pe manifestanţi sau să îndepărteze cortul, care va bloca traficul pe un bulevard important.

 

„Lăsaţi-ne să rămânem pentru a avea alegeri libere şi corecte, pe care le putem obţine numai prin îndepărtarea acestui Guvern al infracţiunii şi (înlocuirea să - n.r.) cu un Guvern de tehnocraţi", a spus liderul democrat Lulzim Basha la miting.

 

În urmă cu şapte ani, Rama a instalat corturi în faţa biroului predecesorului său, pentru a cere renumărarea voturilor, după alegeri parlamentare disputate. El a făcut cortul de 300 de metri pătraţi al opoziţiei un simbol politic.

 

Stat membru NATO şi candidată la aderarea la UE, Albania are o istorie veche de scrutine contestate.

 

 

Bruxelles-ul vrea alegeri libere, fără scandaluri, şi un sistem judiciar revizuit, care să permită combaterea corupţiei la nivel înalt, înainte de a începe negocierile de aderare cu Tirana.

 

Albanezii vor avea alegeri legislative din 18 iunie, la patru ani după ce coaliţia de stânga a lui Rama i-a îndepărtat pe democraţi.

 

De atunci, coaliţia de guvernare a câştigat toate alegerile locale, însă democraţii s-au plâns că li s-a furat victoria şi cer reforme care să garanteze alegerile corecte.

 

Mitingurile anticorupţie din România au fost o sursă de inspiraţie clară pentru liderul Partidului Democratic de opoziţie Lulzim Basha, care a distribuit pe Facebook clipuri cu sutele de mii de români care au ieşit în stradă.

 

„Un exemplu de curaj popular din partea cetăţenilor români. Pe 18 februarie ne vom uni la Tirana", a anunţat el la începutul săptămânii trecute. Într-o perioadă în care reformele judiciare majore reprezintă un subiect fierbinte în Albania, unii analişti cred că acest domeniu ar trebui să fie în centrul atenţiei albanezilor. Experţii îndeamnă la opoziţie faţă de judecătorii şi procurorii care pun sub semnul întrebării reforma judiciară ce urmează să fie implementată.

 

„Departe de România, judecătorii şi procurorii din Albania care au capturat sistemul fac acelaşi lucru (dezincriminarea corupţiei - n.r.). Nu vor reforma, pentru că ei şi politicienii pe care îi apără ar putea fi pedepsiţi", a scris portalul TemA într-un editorial.

 

(Sursa: HotNews.ro)


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Martie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31