fbpx
Portokal
Definitiv: milioane de euro pentru moștenitorii lui Cuza

Definitiv: milioane de euro pentru moștenitorii lui Cuza


Procesul „Cuza vs. Cuza”, finalizat cu una dintre cele mai mari despăgubiri date la Iași. Aproape 8.000 mp au fost retrocedați, pe amplasamentul actualelor cămine din Codrescu. Cei trei moștenitori vor primi despăgubiri de la ANRP. Experții imobiliari evaluează terenul între 2 și 4 milioane de euro.

 

Procesul „Cuza contra Cuza” s-a finalizat. Trei dintre urmașii domnitorului Al I. Cuza ar putea deveni milionari, după ce judecătorii au hotărât definitiv să fie despăgubiți pentru  terenul situat în Campusul ”Codrescu”. Valoarea terenului, conform estimărilor de pe piață, variază între 2 și 4 milioane de euro. Până ca banii să le intre în conturi mai este însă cale lungă.

 

Final după opt ani de procese

Disputa pentru terenul de sub Campusul ”Codrescu”, dintre prima universitate din țară și descendenții domnitorului ”Al. I Cuza” a fost tranșată  de judecători. Curtea de Apel a decis definitiv, ca după opt ani de procese, Ilie Gheorghe Bogdan Cuza, Maria Ciocci Marconi De Murga şi fiul Magdei Berariu, moştenitori ai profesorului Alexandru Constantin Cuza, să primească măsuri reparatorii pentru 7.843 de metri pătrați situați în zona Copou, teren care nu poate fi restituit în natură.
Experții imobiliari sunt de părere că un teren în Copou ar putea valora între 250 și 500 de euro pe metru pătrat. Astfel, pentru cei aproape 8.000 de metri pătrați cei trei descendenți ar putea primi despăgubiri cuprinse între 2 și 4 milioane de euro.

 

10 ha în Copou au cerut moștenitorii. Li s-a recunoscut dreptul la 8 ha

 

Alți ani urmează la ANRP

„Pasul următor este executarea hotărârii judecătorești. Judecătorii au decis cine rămâne cu terenul în fizic. Universitatea rămâne cu terenul, iar ei (moștenitorii – n.r.) trebuie să facă demersuri mai departe pentru a lua despăgubirile”, a declarat pentru REPORTER DE IAȘI, Tudorel Toader, rectorul Universității ”Al. I. Cuza”.


Chiar dacă magistrații le-au dat câștig de cauză, moștenitorii mai au de așteptat până să primească banii.


Dosarul de despăgubire va ajunge în cele din urmă la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) și va fi analizat de Comisia Centrală de Stabilire a Despăgubirilor.

 

Universitatea rămâne cu terenul, moștenitorii cu milioanele

 

„Despăgubirile vor fi stabilite prin raport de evaluare și, în măsura în care părțile nu vor fi de acord cu evaluarea astfel realizată, vor putea formula contestație împotriva actului administrativ”, a explicat un avocat din Baroul Iași.


În baza raportului de evaluare, Comsia Centrală va emite decizia reprezentând titlul de despăgubire. Avocatul lui Bogdan și Magdalenei Cuza nu a putut fi contactat pentru a-și spune punctul de vedere.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top