fbpx
Portokal
Ucenicul din Lețcani: sacrificiul pentru aur

Ucenicul din Lețcani: sacrificiul pentru aur


La marginea Iașului a crescut cel mai bun boxer din România, la ora actuală. Andrei Arădoaie este dublu campion la tineret, în 2015 şi 2017. Visul pugilistului de 21 de ani este să ajungă la Olimpiada din 2020. „Poate ajunge unul dintre marii pugilişti ai României”, spune preşedintele Federaţiei Române de Box.

 

Are 21 de ani şi a reuşit recent să-şi apere titlul de campion european de tineret, la categoria semigrea - 81kg. În urmă cu doi ani, la Zagreb, Andrei reuşise să obţină pentru prima dată acest titlu. Este din Leţcani şi provine dintr-o familie în care boxul este privit ca o adevărată religie. Plecat de-acasă de la 14 ani, Andrei Arădoaie vorbeşte, în exclusivitate pentru REPORTER DE IAŞI, despre marele său vis: Olimpiada.

 

La îndemnul fratelui

Boxerul ieşean Andrei Arădoaie s-a născut la Leţcani şi a făcut cunoştinţă cu acest sport la vârsta de 9 ani, îndrumat de fratele său. „Tata a vrut ca noi să facem sport, dar nu m-a obligat să aleg boxul. La fel ca orice băiat, îmi doream să mă fac fotbalist. Fratele meu cel mai mare, Valentin, făcea box. El mi-a zis să vin la sală să văd cum este şi, dacă nu-mi place, să mă duc la fotbal. De prima dată când am intrat în sală m-am simţit atras de acest sport. Şi antrenorul şi colegii m-au primit foarte bine. Am debutat în boxul de performanţă la CS Nicolina Iaşi, sub îndrumarea domnului antrenor Nicolae Chipirog“, îşi începe povestea Andrei.

În 2008, Andrei a fost văzut de Dumitru Dorobanţu, antrenorul secţiei de box de la Dinamo Bucureşti. „A venit acasă la noi, la Leţcani, să le spună părinţilor să mă lase la Dinamo. Tata nu prea a vrut, dar până la urmă a fost de acord şi aşa mi s-a oferit marea şansă de a ajunge la Bucureşti, unde erau condiţii mult mai bune de pregătire”, îşi aminteşte Andrei.

 Titlul de campion european, obţinut după o victorie muncită

 

Greu cu banii în sport

Deşi este dublu campion european de tineret, Andrei recunoaşte că boxul nu este un sport care să-ţi aducă satisfacţii financiare mari, cel puţin la nivel amator. „Locuiesc acum în căminul clubului Dinamo, alături de alţi sportivi şi am condiţii destul de bune. Cei de la club îmi asigură şi masa, la cantină. Primesc un salariu şi o indemnizaţie, dar să nu vă imaginaţi că e cine ştie ce. Financiar e modest. Programul este încărcat şi chiar nu am timp să-mi iau un serviciu. Mă gândesc să fac Facultatea de Sport. Domnul antrenor se zbate mereu să găsească câte un sponsor pentru deplasările la turnee. Nu e simplu. Trebuie să ajungi la un nivel foarte mare ca să poţi spune că te-ai realizat din box. Eu sunt optimist şi sper să reuşesc“, susţine Andrei.

 

Şi-a rupt mâna la Mondiale

În cariera sa de până acum, Andrei a fost nevoit să treacă şi prin momente mai puţin fericite. „În 2014, în primăvară, la Campionatele Mondialele de tineret, mi-am fracturat mâna dreapta în turul al doilea, într-un meci cu un pugilist turc. Am terminat meciul boxând doar cu o mână. Încurajat de domnul antrenor, am continuat să muncesc şi am reuşit să-mi revin. M-am antrenat ceva timp cu o singură mână şi în toamnă am mers la Campionatele Naţionale, unde am ieşit campion. Nu am vrut să las pe altcineva să iasă campion naţional“, rememorează boxerul ieşean.

 

Andrei a adus o medalie de aur într-un sport fără performanţe în ultimii ani

 

„Pot să visez la o medalie olimpică”

Marele vis al lui Andrei este să ajungă să reprezinte România la Jocurile Olimpice de la Tokyo. „Mă bucur că am reuşit să-mi apăr titlul european. Toată munca pe care am depus-o în aceşti ani nu a fost în zadar. Marele meu vis este să ajung la Jocurile Olimpice care se vor desfăşura în 2020, la Tokyo. Sunt conştient că nu va fi simplu, dar am încredere că pot face acest pas. Domnul antrenor mă susţine şi cred că împreună cu dumnealui pot să visez la o medalie olimpică. Anul acesta nu ştiu dacă voi merge la Campionatele Europene. Domnul antrenor crede că mai am de acumulat pentru o asemenea competiţie. Căutăm mai mult turnee de pregătire. Pentru calificarea la Olimpiadă, vor fi campionate europene şi mondiale, dar şi turnee de calificări. Sunt convins că voi ajunge acolo“, afirmă pugilistul ieşean.

 

Familie de pugilişti

Andrei şi Valentin nu sunt singurii boxeri din familie. Eusebiu Vlad Arădoaie are 17 ani şi este văr cu cei doi. Vlad a ales boxul datorită verişorilor săi. Acesta s-a pregătit o perioadă la Centrul Olimpic de la Brăila şi a început boxul la CFR-CSS Unirea Iaşi, sub conducerea antrenorului Nicu Brânzei. Are deja în palmares două titluri la Memorialul „Ion Barda“ şi Memorialul „Iosif Mattes“, la categoria 57 kg şi o finală jucată la Campionatul Naţional de juniori.

 

Preşedintele Cîtea are un sfat „neortodox” pentru ieşean

 

Lăudat de Cîtea: „Are o putere fantastică”

Preşedintele Federaţiei Române de Box, Vasile Cîtea, are numai cuvinte de laudă la adresa lui Andrei. „Este un băiat muncitor, care are rezultate foarte bune. Am avut mari emoţii la finală, pentru că întâlnea un rus foarte bun. Andrei a fost condus, dar a reuşit să revină. Are o putere fantastică de a întoarce meciuri. Dacă va continua să muncească la fel de serios, poate ajunge unul dintre marii pugilişti ai României“, susţine Cîtea.

Şeful federaţiei are şi un sfat pentru Andrei: „El este foarte cuminte şi foarte corect. Poate prea corect în ring, acolo unde ar trebui să mai mintă, să nu arate tot ce ştie, să dea ţinte false, pentru a-şi securiza victoriile.“


Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top