fbpx
Portokal
Adi Cristi, Holban, Spiridon: Banii pentru cultură vin în familie

Adi Cristi, Holban, Spiridon: Banii pentru cultură vin în familie


Din cele 54 de evenimente culturale finanțate anul trecut de Primărie, opt au fost pentru Uniunea Scriitorilor-Filiala Iași. Cei care dau bani sunt și cei care îi primesc. 720.000 de lei a plătit anul trecut Primăria Iași pentru evenimente culturale, prin Casa „Mihai Ursachi”, condusă de Adi Cristi. Președintele comisiei care face selecția este Ioan Holban, iar Cassian Maria Spiridon e principal beneficiar. Majoritatea evenimentelor se desfășoară într-un anonimat total. De unele finanțări nu-și amintesc nici beneficiarii: „Sigur am făcut noi albumul?”, zice șeful RotarAct. Sunt clienți statornici ai banilor publici, ONG-uri fantomă care primesc finanțări în serie.

 

Toate proiectele culturale sprijinite de Primăria Iași în 2016 au costat 720.000 de lei, trecând prin filtrul acelorași corifei care taie și spânzură în Capitala Culturii de 25 de ani: Adi Cristi, Ioan Holban și Cassian Maria Spiridon.

Au fost 54 de proiecte sprijinite financiar de la bugetul local în 2016, propunerile venind, în general, de la ONG-uri și asociații culturale. Directorul Casei de Cultură „Mihai Ursachi”, Adi Cristi, a refuzat să prezinte sumele alocate fiecărui proiect în parte, deși cererea a fost clară din partea REPORTER DE IAȘI, iar fondurile sunt publice. Ce frapează este că multe evenimente finanțate aparțin Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Iași, condusă de Cassian Maria Spiridon, unul din membrii „tripletei de aur” a culturii ieșene.

Adi Cristi veghează

Procedura e simplă: ONG-urile fac cereri de finanțare pentru diverse evenimente culturale, comisia prezidată de criticul literar Ioan Holban le punctează și le dă acordul pentru a primi bani, iar Adi Cristi, directorul Casei „Mihai Ursachi”, face rapoartele de evaluare a modului în care s-au cheltuit sumele.

„Eu verific dacă banii se duc pe acțiunea bugetată. Un birou din Primărie centralizează cererile de la asociații și fundații, Comisia le dezbate și stabilește prioritățile, iar eu le fac contracte și verific dacă au datorii la stat. Eu nu monitorizez demersul lor cultural, ci doar partea financiară. Verific bineînțeles și dacă evenimentul a avut loc”, explică Adi Cristi.

 

„Avem criterii stricte”

Comisia de analiză și selecție a proiectelor culturale este prezidată de Ioan Holban și din aceasta mai fac parte criticul de artă Valentin Ciucă, curatorul Victor Bejan, poetul Emilian Marcu și un reprezentant al Primăriei, Victor Poede. Ședințele se țin în biroul de director al lui Ioan Holban de la Teatrul „Luceafărul”, care spune, mai în glumă, mai în serios, că n-au alt spațiu la dispoziție și că le lipsește și bugetul de protocol: „Măcar de-o cafea și de-o gură de apă puteau să dea. Cafeaua o plătesc eu. Din munca asta nu mă îmbogățesc, dar nici nu sărăcesc”.

Mihai Pricop, fost până de curând șef al Biroului Programe de Finanțare a Societății Civile, spune că există criterii de evaluare a proiectelor culturale, dar nu le-a precizat: „Sunt criterii stricte de analiză a programelor culturale, pe care le-am elaborat în 2009, după modelul de la Ministerul Culturii. Monitorizarea o face Casa de Cultură <Mihai Ursachi>”.

 

Adi Cristi (sus), Ioan Holban (dreapta) și Cassian Maria Spiridon (stânga) au 25 de ani de învârtit pe degete bugetele culturii la Iași

 

Doina Iașului, dublă finanțare

Muzicieni, poeţi, coruri bisericeşti, lingurari sau afacerişti cu xerox, toţi au primit fonduri publice. S-au dat bani pentru ţinerea vie a memoriei unor mari scriitori scoşi din programele şcolare şi până la organizarea unui bazar al romilor.

S-a aprobat editarea operelor complete ale academicianului Alexandru Zub, editarea unei cercetări științifice privind evoluția istorică și demografică a Iașului precum și a unui volum de cărți poștale unicat cu orașul Iași.

Multe evenimente vin și trec în anonimat total, dar sunt finanțate ani la rând de Comisia Primăriei. Asociația Feed-Back, cu site veșnic în construcție, a organizat un concert folk cu trupa Denwar, neindexată pe Google. Comisia a mai plătit pentru o serată cu cântărețul de muzică de petrecere Ștefan Pintilie, apoi pentru o expoziție de artă sacră la Sibiu sau pentru o conferință de futurologie.

O ciudățenie e finanțarea dublă primită de Asociația Doina Iașului, pentru promovarea folclorului, în perioada Sărbătorilor Iașului: un contract prin Casa „Mihai Ursachi”, semnat pe 10 octombrie 2016, și altul încheiat direct cu Primăria, pe 7 octombrie, pentru patru concerte în cartierele Iașului.

 

Album al rotarienilor de care nici ei nu-și amintesc

O altă finanțare a primit Clubul RotarAct, pentru un album care marchează 155 de ani de învățământ artistic modern la Iași. Nici beneficiarii nu-și mai amintesc de proiect: „Eu nu reţin să fi fost vreun album editat prin RotarAct. Eu ştiu că anul trecut am avut două proiecte prin FIE, dar de un album nu reţin. Pentru confirmarea acestui proiect, cei mai avizaţi să dea relaţii ar fi cei de la Casa de Cultură. La câte proiecte facem noi anual, chiar nu mai ştiu exact ce şi cum. Noi suntem mulţi oameni, suntem multe cluburi, dar bănuiesc că figurăm cu acel album”, ne-a spus Alexandru Rusu, coordonatorul proiectului privind editarea albumului.

Potrivit datelor disponibile public, acest album a fost lansat cu fast, în mai multe oraşe, cu un an înainte de aprobarea finanţării, respectiv în 2015. Ciudat este că, tot în cursul anului trecut, asociaţia  de rotarieni a mai primit bani şi pentru alt proiect, Festivalul ArsUrbana, dar niciuna din cele două acțiuni nu este prezentată pe site-ul lor.

 

Soţii Stratan, bine înfipți la „conducta publică”

Printre clienții favoriți ai banilor dați de Primărie este APSIDES (Asociaţia pentru Promovarea şi Spijinirea Iniţiativelor de Dezvoltare Economică şi Socială) a soţilor Marius Laurenţiu şi Anca Stratan. Despre proiect nu se știe nimic pe plan local, nimeni n-a auzit de

„proiectul de producţie video semnat Ioan Holender”, finanțat în perioada 18-24 octombrie 2016. Proiectul viza producerea unui material video documentar care ar fi urmat să fie difuzat în media de limbă germană din Europa.

„Nu sunt în măsură să vă spun nimic. Oamenii sunt în concediu. Nu puteţi să luaţi infromaţiile astea de la Primărie? Trebuie să vă programaţi la o întâlnire cu şefii, după Paşte”, ne-a spus ţâfnos, un angajat al soţilor Stratan.

De numele soţilor Stratan se mai leagă şi un contract încheiat în urmă cu 3 ani între administraţia Nichita şi o firmă paravan controlată de cei doi, B2B Agency SRL. Contractul în cauză, în valoare de 53.511 lei, a fost dat soţilor Stratan prin atribuire directă, obiectul fiind „Servicii de publicitate pentru informarea cetăţenilor referitor la proiectele derulate de Municipiul Iaşi”.

 

Asociația Doina Iașului și cântărețul de muzică de petrecere Ștefan Pintilie, favoriții finanțărilor culturale asigurate de Primăria Iași în 2016

 

Nume de cod: USR

Cea mai mare parte dintre aceste proiecte merg pe filiera Adi Cristi (director Casa de Cultură), Ioan Holban (preşedinte comisie) şi Cassian Maria Spiridon (beneficiar principal şi preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Iaşi), toţi trei membri ai USR. Analiza proiectelor se face în biroul lui Ioan Holban de la Teatrul Luceafărul. „Procesele verbale ale şedinţelor şi proiectele avizate sunt luate apoi la Primărie. Rostul comisiei nu este să dea bani, doar ne dăm cu părerea asupra valorii artistice a proiectului prezentat. Proiectele trebuie să aibă o relevanţă culturală. Urmărim, în primul rând, puterea de impact pe diferite categorii de public”, a spus Ioan Holban.

 

Prietenii scriitori de la „Curtea Primăriei”

Din 54 de proiecte finanțate în 2014, opt acțiuni au aparținut Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor, aceasta primind crema din totalul bugetului public pus la dispoziție de Primărie. S-au organizat Gala Scriitorilor, un festival la care cei mai importanți invitați au lipsit, tradiționala omagiere a lui Mihai Eminescu, comemorarea lui Mihai Ursachi, Gala Premiilor USR, Ziua Limbii Române etc.

Din analiza proiectelor finanțate de Primărie frapează constanța finanțărilor primite de anumite ONG-uri favorite, ce par abonate la bani publici. „Despărțământul M. Kogălniceanu” este cel mai important exemplu, cu patru finanțări în 2016.

 

Revistă pentru „poeții pușcăriilor”

Printre proiectele avizate de această comisie, pe principiile susţinute de preşedintele Ioan Holban, se regăseşte chiar editarea unei reviste de către puşcăriaşii din Iaşi, proiect care a debutat în urmă cu 6 ani, fiind iniţiat de Nichita Danilov. „Am fost la lansare, dar a doua oară nu mai merg acolo, pentru că-i sinistru. În închisoarea aia sunt şi oameni care au abilităţi din astea, scriu poezii sau chiar pictează, alţii cântă. Se mai scoate şi o revistă la care scriu o sumă de poeţi ai puşcăriilor. Ca iniţiativă, probabil că face parte şi din strategia Direcţiei de Penitenciare, de evadare prin cultură”, a spus Ioan Holban.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Mai 2021 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top