fbpx
 
N-are permis, nici mașină, dar are 11 amenzi DE CIRCULAȚIE

N-are permis, nici mașină, dar are 11 amenzi DE CIRCULAȚIE


Furt de identitate: o „mică” eroare care s-a spart de 11 ori în capul unui ieșean. Ciprian Popovici n-a condus în viața lui nici măcar un scuter, nici trotineta. Amenzile sunt din 2012, luate în Brașov, toate pentru lipsa rovinietei. ANAF, Poliția Rutieră, Finanțele Locale și CNADNR ridică din umeri. Ieșeanul are deja poprire pe salariu. Ca să scape de executare, trebuie să deschidă proces, alți bani, altă distracție...

 

Un ieşean cu handicap, care nu a avut niciodată carnet de conducere, este somat să achite 1.608 lei reprezentând 11 amenzi auto. Ieşeanul ar fi fost prins conducând de 11 ori pe raza judeţului Braşov, fără rovinietă. „Eu nu am permis de conducere, iar în Braşov nu am mai fost din 2010”, susţine ieşeanul.

 

„N-am condus în viața mea”

La începutul acestei luni, mai precis pe 3 mai, ieşeanul Ciprian Popovici  a primit prin Poştă o înştiinţare de poprire pentru suma de 1.608 lei, reprezentând cuantumul a 11 amenzi auto aplicate pentru săvârşirea unor abateri de la regimul circulaţiei, pe raza judeţului Braşov.

Pare un fapt banal la prima vedere, dar în spatele acestor amenzi se ascunde o situaţie de-a dreptul hilară şi tragică în acelaşi timp. Persoana în cauză reclamă, şi dovedeşte în acelaşi timp, că suferă de un handicap ce nu-i permite conducerea niciunui autovehicul pe drumurile publice, nu a deţinut niciodată carnet de conducere, iar în Braşov a fost ultima oară în anul 2010, într-o excursie.

„Nu ştiu în ce perioadă mi-au fost date aceste amenzi. Eu doar am primit înştiinţarea de poprire. Au venit toate odată, pentru că aş fi condus fără rovinietă. Eu nu am avut niciodată, în viaţa mea, nicio maşină. Nici permis, nici maşină, nici măcar scuter  pe numele meu, nimic. Sunt persoană cu handicap, am crize comiţiale şi nu am voie să conduc”, ne-a spus Ciprian Popovici.

 

Eroarea s-a produs într-o bază de date, dar nicio instituție nu-și asumă confuzia

 

I-au pus deja poprire

Potrivit înştiinţării de poprire emise de Direcţia Generală Economică şi Finanţe Publice Locale (DGEFPL) Iaşi în data de 3 mai 2017, titlul executoriu pentru care se face această poprire este datat pe 3 iulie 2012. „Doar instanţa poate stabili adevărul în acest caz. Eu m-am îndreptat împotriva acestui ieşean, ca şi contribuabil, nu ca şi contravenient. Eu doar pun în aplicare acel proces verbal de contravenţie care, odată ajuns la noi, devine executoriu. Persoana în cauză se poate întoarce împotriva deciziei organului constator în termen de 30 de zile de la aplicarea sancţiunii”, ne-a declarat Iulian Biţucă, şeful Serviciului Executare Taxe şi Impozite Persoane Fizice din Primăria Iaşi.

Pentru ieşeanul Ciprian Popovici, poprirea a început deja să-şi facă efectele, primul salariu minim pe economie pe care îl câştigă la un retailer din Iaşi, acolo unde lucrează ca manipulator, fiindu-i ciuntit.

 

 

O eroare la Poliția Rutieră

La rândul lor, reprezentanţii CNADNR Bucureşti susţin că e posibil ca autovehicolul surprins de 11 ori fără rovinietă să fi trecut prin dreptul camerelor de luat vederi, iar aplicaţia s-a dus către baza de date a Poliţiei pentru verificări, moment în care ieșeanul Ciprian Popovici a fost găsit ca titular al autovehiculului.

Cu toate acestea, ieşeanul nu apare în baza lor de date. „Procesele verbale, odată emise ar trebui contestate în instanţă. E posibil ca dumnealui să nu fi avut niciun dosar de exceptare a rovinietei făcute de către Direcţia de Asistenţă Socială, dar e posibil să avem de-a face şi cu un furt de date personale. Dacă persoana a fost înştiinţată prin Poştă şi statul nu şi-a încasat banii, respectiv ANAF, normal că s-a pus în mişcare executarea silită”, ne-a spus reprezentantul Serviciului Roviniete din cadrul CNADNR.

 

Camerele fixe de pe drumurile naționale identifică numărul mașinii, apoi Poliția raportează cine este proprietarul. Instituțiile nu-l ajută pe ieșean să-l găsească pe adevăratul vinovat

 

Acul în carul cu fân

Mai mult, cei de la BRD Braşov, care au în structura proprie Centrul Unic de Procesare Popriri, veriga dintre executorul judecătoresc şi fiscul ieşean, care a pus la dispoziţia finanţelor locale din Iaşi un cont de vărsământ a sumelor ce ar urma să fie executate de la ieşeanul Ciprian Popovici, au avut o reacţie surpinzătoare. „Nu ştim de unde ar fi putut să vină aceste amenzi pe numele acesta. Nici măcar nu am numărul de la centru, dar cel mai bine vorbiţi cu un consilier BRD de la Iaşi. Trebuie să o luaţi pas cu pas”, ne-a sfătuit, poliţieneşte,  o angajată a BRD Braşov.

Şi „poliţieneşte” am procedat şi noi în continuare dar,... altă instituţie, aceeaşi necunoscută. „Colegii noştrii de la Serviciul Rutier nu îşi amintesc pe loc despre aceste amenzi, iar verificarea durează zece zile”, ne-a transmis Gabriela Dinu, purtătoarea de cuvânt a IPJ Braşov.

Ieşeanul cel fără de maşină, pus acum să facă drumuri pe jos între instituţiile din Iaşi, crede că vinovată de această situaţie se face o persoană care i-ar fi furat identitatea. Până la dovedirea acestui lucru, ieşeanul va trebui să se înarmeze cu răbdare pentru parcurgerea unui proces destul de inedit.  


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: