fbpx
 
Contracte servite pentru firma-căpușă a Elenei Racoveanu

Contracte servite pentru firma-căpușă a Elenei Racoveanu


A demisionat în martie de la Fonduri Europene și dă lovituri în serie pe filiera PSD și a foștilor colegi din Primăria Iași: 190.000 de lei din februarie până în mai. Într-un an face milionul, numai bani publici. Fosta funcționară, cu relații la vârful PSD Iași, primește 9.000 de euro pentru un eveniment care are loc chiar în Sala Mare a Primăriei. Contract „pus cu mâna”, spun specialiștii, anunțul stând doar câteva ore pe SEAP. Manual despre cum să faci 40.000 de lei dintr-un foc, în această lume crudă. Regula este apartenența la cercul Puterii, decontările făcându-se în familie.

 

Îmbogățirea Elenei Racoveanu, una din vedetele Palatului Roznovanu, cu relații la vârful PSD, se produce rapid în sistemul clasic al „comenzilor servite”. Din angajată a Primăriei, Racoveanu s-a hotărât să devină căpușă a Primăriei, fiind mult mai rentabil. Din februarie până în mai a prins contracte pe filiera PSD de 190.000 de lei. Numai consultanță, după ce în martie a demisionat de la Departamentul Fonduri Europene.

Ultimul contract, de 9.000 de euro, adjudecat fulgerător pe SEAP, e cusut cu ață albă. Așa se fac banii: finanțarea e dintr-un proiect european, instituția implicată fiind chiar Primăria Iași. Elena Racoveanu va fi organizatoarea unui „eveniment”, o sindrofie mult prea scumpă pentru a marca finalul unui proiect Erasmus la Liceul de Mecatronică din Hlincea.

Să prinzi 17 contracte în trei luni, numai bani publici, înseamnă să ai talent.

 

Ofertă aleasă în câteva ore

Anunțul dat de Liceul Tehnologic de Mecatronică și Automatizări a stat pe SEAP doar de pe 15 mai, la prânz, până pe 16 mai, la prima oră a dimineții. O singură ofertă, cea a firmei SC Regional Erm Consulting SRL Iași, administrată de Elena Racoveanu. „Știa dinainte de acest contract. Nu ai timp să reacționezi atât de repede la un anunț”, afirmă consilierul județean Marius Dangă, el însuși un utilizator frecvent al SEAP.

Anunțul publicat într-o zi de luni, la ora 10.49, cerea servicii de organizare evenimente. Racoveanu se considera specialistă, până acum, în diriginție de șantier, expertize tehnice la proiecte de infrastructură și consultanță pe fonduri europene. În septembrie anul trecut, când încă mai lucra la Primărie, câștigase pietruirea unui drum la Ruginoasa, dar a spus că s-a orientat greșit. Acum s-a băgat în organizare de evenimente, Primăria fiind cea care a direcționat banii.

 

Elena Racoveanu pare o tânără școlăriță, dar câștigă contracte cu statul pe bandă rulantă

 

Banii vin direct de la Primărie

Suma estimată în cererea de ofertă a fost de 39.900 de lei, iar Elena Racoveanu a câștigat fix cu această sumă, neavând concurență. În cei 9.000 de euro intră asigurare sală, catering, dotări tehnice, traduceri, legătura cu participanții, pauză de cafea, fotografii, conferință de presă, realizare și concepție materiale.

Mihaela Toma, directoarea liceului, explică: „Banii sunt dintr-un proiect derulat de școală, gestionat la nivelul Primăriei. Noi nu am realizat achiziția efectiv, aceasta s-a făcut prin noi, ca formalitate, dar de la nivelul Primăriei”.

Deci foștii colegi ai Elenei Racoveanu i-au „vândut” pontul, iar anunțul a stat pe SEAP mai puțin de 24 de ore. Extrem de puțin, spun specialiștii în achiziții libere.

 

Știa de contract înainte de publicarea anunțului

Marius Dangă, consilier județean, explică faptul că mecanismele SEAP permit achiziții în acest fel. „Faptul că anunțul a fost postat pe 15 și adjudecarea s-a făcut câteva ore mai târziu, fiind postat anunțul a doua zi dimineață, înseamnă că a știut înainte despre contract și a fost doar o formalitate derulată prin SEAP. Sunt convins că au existat discuții între organizatorul selecției de oferte și conducerea firmei. Nu ai timp să vezi anunțul, să-ți faci calculele și așa mai departe. În nici un caz nu firma a depus ofertă, ci școala a accesat oferta firmei”, explică Marius Dangă.

Elena Racoveanu susține că a participat la achiziție conform legislației în domeniu. „Am avut timp să fac calcule asupra rentabilității. Am un fișier Excel cu toate detaliile unei organizări de evenimente, cu toate prețurile. Pe anunțul școlii scria numărul de persoane, mi-a fost ușor să calculez”, explică Elena Racoveanu.

 

Mihalea Toma (dreapta), directoarea Licelui Tehnologic: „Primăria a dat banii, noi am pus doar anunțul”

 

Chermeză care costă cât o nuntă

„Este o scăpare a legii, de fapt. Corect ar fi fost ca anunțul să stea mai multe zile, să fie văzut de mai multe firme care să depună oferte, școala să aleagă oferta cea mai bună”, mai spune Marius Dangă.

Surprinzător este că sala în care va fi desfășurată conferința de final a proiectului va fi Sala Mare a Primăriei, care nu poate fi închiriată. Asta știu toți angajații de la Liceul Tehnologic de Mecatronică și Automatizări. „Noi nu închiriem această sală, este dată, la cerere, unor organizații neguvernamentale care au întâlniri acolo”, explică Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

„Eu nu am această informație, indiferent de ce spun cei de la liceu. Încă nu știu în ce sală va fi”, mai spune Elena Racoveanu.

9.000 de euro pentru o ședință festivă. Sala e gratuită, dotările tehnice sunt deja acolo, conferința de presă nu costă nimic, cateringul constă în sandvișuri și saleuri, materialele promoționale sunt câteva pliante și patru afișe. „Masa și felicitările” la Elena Racoveanu, cu ea vorbiți despre cum se fac 40.000 de lei în ziua de azi.

 

Contracte cu primari PSD

Firma Elenei Racoveanu a încheiat, de pe 14 februarie până pe 4 mai 2017, 17 contracte de consultanță pe achiziții publice și expertiză tehnică cu primăriile din Erbiceni (primar Ionel Lungu, PSD), Grajduri (Constantin Zamfirache, PSD), Banca (Vaslui, Vasile Vânătoru, fost PNL, trecut la PSD și înapoi la PNL), Bălteni (Vaslui, Relu Brașoveanu, PSD), Vânători (Constantin Lupu, PSD), Horlești (Mihai Cadar, PSD) și Cristești (Costică Bolohan, PSD).

„Nu mă interesează apartenența politică a primarilor de la instituțiile pentru care lucrez sau voi lucra. Habar nu aveam că sunt cei mai mulți de la PSD. De altfel, eu nu sunt membru de partid”, mai susține Racoveanu. Contractele de consultanță sunt, conform SEAP, între 5.000 și 35.000 de lei fiecare. Suma totală este de 147.000 de lei, la care se adaugă cei 39.900 de lei de la Liceul de Mecatronică și Automatizări. În total, aproape 190.000 de lei în trei luni.

 

Liceul de Mecatronică a fost partener în programul Erasmus+. Sindrofia organizată de Elena Racoveanu costă 9.000 de euro

 

Racoveanu prosperă, Fondurile Europene în haos

 

Proiectele noi sunt respinse, iar implementarea celor vechi este defectuoasă. Se caută un nou director general, peste Fotache și Tomorug.

 

În timp ce Elena Racoveanu a părăsit corabia, alături de alți câțiva colegi, Departamentul de Fonduri Europene de la Primărie se află în degringoladă.

Suma atrasă anul acesta e zero, dacă exceptăm proiectul Mănăstirii Frumoasa, în care Primăria a fost consultant iar lobby-ul Mitropolitului Teofan a fost foarte eficient.

Demis în 2015, după ce-a fost acuzat de nereguli în organizarea Sărbătorilor Iașului, Cosmin Coman, fostul șef de la Fonduri Europene, explică simplu cât de greu este să formezi oameni în acest domeniu: „În 7 ani, îți trebuie un întreg exercițiu bugetar în accesarea fondurilor”.

 

Cei mai mulți au plecat

Coman își amintește că Iașul era pe primul loc în țară ca sumă atrasă, dar atunci era pol de dezvoltare și n-avea concurență în regiune. „Nu o spun eu, o spun statisticile din acea perioadă. Cum se lucra atunci: oamenii din departament știau singuri ce au de făcut, aveau experiența proiectelor implementate. Deschideau un fișier și știau până la virgulă toată documentația. Experiența se câștigă în ani de zile”, povestește Cosmin Coman.

Din acel departament a plecat mai mult de jumătate, o parte fiind detașați pe perioadă determinată și nefiind stimulați de salariile mici din Primărie: dacă nu câștigi proiecte, nu primești bani din administrarea acestora.

 

Coman: „Nu văd proiecte pregătite”

Cosmin Coman regretă că s-au pierdut acei oameni, ultimul, cel mai bun în domeniul energiei termice, demisionând în luna aprilie. „Angajații de la Fonduri Europene luaseră examenul cu note mari, nu erau niște funcționari de rând. Acum, chiar dacă axele s-au deschis mai târziu, eu nu aud să fie proiecte în lucru, poate sunt și nu ni se spune. În ceilalți ani, aveam pregătite proiecte pe toate axele, aveam și listă de așteptare. Nu mergea unul, încercam cu altul”, mai spune Cosmin Coman.

 

Un nou impuls prin căutarea unui nou director

În mod oficial, Departamentul de Proiecte Europene s-a redus de la 24 de oameni la 16. Cei mai buni oameni au plecat. Din aprilie 2016, departamentul este condus de Beatrice Fotache. Noua organigramă prevede crearea unei super-direcții, prin unirea Direcției Tehnice cu Fondurile Europene. Va fi un director general, pe care primarul Mihai Chirica încă nu l-a găsit, și trei adjuncți: Dumitru Tomorug, Beatrice Fotache și Viorica Bostan. S-a pus problema ca Fotache să fie promovată director general, dar primarul nu a agreat această soluție.

După ce Cosmin Coman a demisionat din Primăria Iași, instituția a pierdut dintr-un foc 3 finanțări de proiecte, în valoare de aproape 13 milioane de lei: Căminul de Pensionari Sf Cuvioasă Parascheva (7,3 milioane de lei), extinderea unui corp de la Liceul de Informatică (3,1 milioane de lei) și reabilitarea termică a blocurilor din Piața Unirii și a unui bloc de pe V. Alecsandri (2,5 milioane de lei).


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: