fbpx
 
Infarctul, alertă la 40 de ani

Infarctul, alertă la 40 de ani


Experții spun că anevrismul lui Daniel Minciună putea fi identificat în 30 de minute la o ecografie de rutină, în două zile se opera și într-o săptămână era pe picioare. După moartea lui Cristinel Corozal, chirurgul Grigore Tinică vorbește de necesitatea unui centru de prevenție la Institutul Cardio. Din cauza metabolismului, infarctul face mai multe victime la 40 de ani decât la 70. Corozal și Minciună puteau trăi până la adânci bătrâneți dacă mergeau la un control medical de rutină.

 

Moartea consilierului local, Cristinel Corozal, la doar 45 de ani, care survine la puțin timp după decesul unui alt om din administrație, Daniel Minciună, la doar 42 de ani, trage un mare semnal de alarmă asupra cauzei celei mai răspândite a deceselor în jurul vârstei de 40 de ani: infarctul. Potrivit specialiștilor, oameni precum Corozal sau Minciună, care făceau parte din grupa persoanelor active, nu se adresează medicilor în timp util. Practic, ignorarea oricărui control medical sau a unor semne discrete de oboseală cronică sau palpitații, a dus la aceste tragedii.

 

Control la cel mult doi ani

Grigore Tinică, unul dintre cei mai buni cardiologi din România,  avertizează asupra faptului că în perioada de vârstă 25-65 de ani este foarte importantă prevenția în afecțiunile cardiace. Cu toate acestea, persoanele încadrate în această grupă de vârstă de obicei nu se adresează medicilor, fiind foarte ocupate cu activitățile lor cotidiene și se consideră sănătoși.
Potrivit specialistului ieșean, pentru medicina cardiovasculară la pacienții până în 40 de ani este necesar ca odată la doi ani să se meargă la un cardiolog sau la un medic specialist pentru un set de analize în ceea ce privește aparatul cardiovascular. Dacă a trecut de 40 de ani, pacientul trebuie să meargă anual, iar dacă a trecut de 65 de ani ar trebui la fiecare jumătate de an să meargă la medicul de familie, la un cardiolog sau la un medic specialist în domeniul cardiovascular.

 

Anevrismul aortei, înainte și după operație. În câteva zile ești pe picioare

 

Secție de prevenție la Institutul Cardio

Pornind de la lipsa de preocupare pentru propria sănătate a multora dintre persoanele active, la Iași se intenționează înființarea unei secții de prevenție cardiovasculară. „Dorința noastră este să extindem activitatea Institutului și crearea unei Secții de Prevenție și Recuperare Cardiovasculară, pentru a oferi posibililor pacienți un pachet de servicii în domeniul prevenției. În România nu se prea practică și nici nu se stimulează, de către autorități, această prevenție”, a declarat Grigore Tinică, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Iași.

 

Dușmanii ascunși în corp

Un prim pas în această schemă simplă, care poate da chiar zeci de ani viață în plus, îl constituie un set de teste care se pot face în maxim 24 de ore și care sunt gratuite, în condițiile în care persoana are asigurare medicală. „Aceste teste durează o zi-două, în funcție de patologia pe care o are pacientul, de la tulburările de ritm cardiac, boala coronariană care duce de multe ori la moarte subită, leziunea de trunchi de arteră coronară ori leziunile văduvelor, cum sunt numite aceste afecțiuni care duc la moartea subită”, a spus prof. Grigore Tinică.
Pentru a se stabili dacă există vreuna din aceste leziuni, se fac niște teste, se monitorizează timp de 24 de ore activitatea cardiacă și tensiunea arterială, se face un test de efort, ecografii și cardiograme și, în funcție de rezultate, se fac teste mai complexe. Aceste teste se fac practic în câteva ore, dar nu mai mult de 24 de ore, dacă se impune și o monitorizare Holter sau monitorizare ambulatorie a tensiunii arteriale.
În paralel, persoanele care doresc să evite cozile din spitalele de stat, pot opta pentru un spital privat, contracost. De exemplu, pentru o evaluare la Arcadia Hospital, care cuprinde consultația, EKG-ul și ecografia de cord, suma ajunge la 375 de lei.

 

Cristinel Corozal a fost găsit mort în mașină. Avea afaceri de câteva milioane de euro pe an

 

Infarctul preferă oamenii de 40 de ani

Un alt mobil prin intermediul căruia un pacient poate fi pus în gardă asupra existenței unei eventuale boli cronice este testul de vascozitate a sângelui, care poate indica cât de văscos sau fluid este sângele. Practic, cu cât sângele este mai vâscos, cu atât există riscul unui atac de cord. „Există și o vorbă: dacă nu ai avut arteroscleroză până pe la 70 de ani, te uită Dumnezeu pe pământ. Dacă ai început să ai arteroscleroză în jurul vârstei de 20-30 de ani, mulți nu ajung la 50 de ani pentru că această patologie este mult mai agresivă la persoanele tinere, decât la persoanele vârstnice. Metabolismul la persoanele vârstnice este mai încetinit și este, totodată, un factor de protecție. Apoi, persoanele vârstnice fac eforturi mai mici, se protejează într-un fel, biologic, iar persoanele tinere, de multe ori nu atrag atenția sau nu se gîndesc că ar putea avea o patologie și fac diferite excese, atât alimentare, cât și fizice și psihice”, a mai spus cardiologul ieșean.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: