fbpx
 
Jaf incredibil la parcări:1 leu pe bon, 3 lei la negru

Jaf incredibil la parcări:1 leu pe bon, 3 lei la negru


Sistemul peste care a ajuns șef Marian Nistor, cumătrul primarului și protejatul lui Sorin Iacoban. Doar unul din patru șoferi care își lasă mașinile în parcările cu plată gestionate de Primăria Iași plătește taxa. Suma strânsă la nivelul orașului este fabuloasă. Sursă din Primărie: fiecare parcagiu predă la casierie 180-200 de lei, dar în realitate încasează de patru ori mai mult. Este șocant și modul în care casierii parcărilor țin evidența mașinilor care opresc: pe niște bucăți de hârtie de pe care mai taie cu pixul, din când în când, câte un număr de înmatriculare. Este al treilea serviciu important care este preluat de un apropiat al primarului.

 

Convenția dintre parcagii și superiorii lor este următoarea: fiecare dintre ei depune la casierie, zilnic, 180-200 de lei. Atât se strânge, zilnic, din fiecare dintre cele 8 parcări cu taxă administrate de Primăria Iași. În 21 de zile lucrătoare dintr-o lună, din 8 parcări, Primăria strânge maxim 33.600 de lei, la un număr de aproximativ 600 de locuri de parcare.

Surse autorizate din Primărie spun că diferența de bani nu revine decât într-o mică măsură parcagiilor. Grosul îl iau stăpânii sistemului. Ei tocmai l-au așezat în vârful ierarhiei structurii de administrare a parcărilor pe un apropiat de-al lor: Marian Nistor, cumătru al primarului și protejat al lui Sorin Iacoban.

 

Normă: 200 de lei/zi

Multă vreme s-au făcut calcule despre cât de rentabile sunt în realitate parcările, făcând comparație cu orașele unde a fost automatizat sistemul. Niciodată însă nu a vorbit cineva din interior. Și, acum, când a făcut-o, a devoalat întregul mecanism.

„Cu aproximație, 180-200 de lei depune la casierie fiecare parcagiu, zilnic”, spune sursa. Și nu este singura declarație pe care o face: „Diferența nu o ia parcagiul decât într-o proporție mică. Cea mai mare parte din sumă merge la șefi, într-un sistem piramidal”.

 

Parcarea de la Victoria, arhiplină toată ziua. Unde sunt încasările?

 

Lunar, peste 20.000 de euro „la negru”

Calculele au mai fost făcute în anii din urmă de echipa REPORTER DE IAȘI și sunt confirmate încă o dată. Oficial, Primăria încasează 2,6 lei pe fiecare loc de parcare, corespunzător unei perioade de taxare mai mici de două ore. La opt parcări și încasări zilnice de 200 de lei pe fiecare, rezultă o sumă totală de 1.600 de lei.

În realitate, gradul de ocupare al celor 600 de parcări administrate de Primărie este de 100% în intervalul 8-16. Turul făcut de REPORTER DE IAȘI în cursul zilei de marți, 12 septembrie, a arătat că toate parcările erau pline la prânz. Dacă se încasează doar 2 ore/locul de parcare, restul de 6 ore rămân „la negru”. Pentru 8 ore, suma zilnică încasată pe 600 de locuri ar trebui să fie de 7.200 de lei, dar e de patru ori mai mică. În 21 de zile, suma nedeclarată oficial este colosală: 117.600 de lei.

La parcarea din fața fostului Romtelecom, parcagiul a eliberat bon de 1,5 lei. În cazul parcării de la Golia, angajata Primăriei a încasat un leu fără a mai elibera bon fiscal.

 

Alte orașe încasează de 10 ori mai mult

Calculele de până acum s-au bazat în mare parte pe raportările de la parcări cu taxă din orașe unde au fost montate bariere și tonomate și comparația celor din Iași cu acestea. Primăria Oradea a anunțat, în 2015, venituri de 2 milioane de euro de pe urma parcărilor. Cluj Napoca a raportat încasări de 1,5 milioane de euro – 6,7 milioane de lei – din care mai mult de 1,5 milioane de lei din parcări cu barieră, cu un număr de locuri comparabil cu Iașul.

În cazul Cluj Napoca, o singură parcare centrală, cea din Piața Unirii, produce 60.000 de lei/lună. Aproape dublu decât produc, la Iași, toate parcările cu taxă ale Primăriei. La Brașov, unde de asemenea se lucrează în sistem public-privat, parcările au adus, în 2016, 600.000 de euro.

 

Taxatoarea de la Golia a luat leul fără bon. Evidența mașinilor e scrisă pe hârtie, ca la 1900 toamna

 

De aceea nu se montează aparate

Viceprimarul Radu Botez spune că există la Primărie un studiu plin de calcule la care primarul Mihai Chirica ar fi pălit. Studiul, vechi de 4 luni, se referă la încasările ce ar putea fi realizate de parcări dacă în locul parcagiilor ar fi montate bariere și aparate de taxat.

„Diferența a fost foarte mare. Nu mai știu cifra exactă, dar știu că i-a atras atenția domnului primar. Din păcate, pe parcări există și o mare problemă socială. Adică nu putem înlocui foarte ușor factorul uman, sindicatele reacționează dacă robotizăm”, spune Radu Botez. Viceprimarul Iașului spune că, din calcule, a reieșit că barierele și aparatele de taxat ar fi amortizare foarte repede. Dacă erau montate de acum 3-4 ani, Primăria era de mult pe profit din parcări. S-ar fi încasat bani serioși din fiecare parcare a Iașului, bani ce intrau în bugetul local. Este un proiect despre care se discută din 2013, dar nu s-a făcut mai nimic.

 

Marian Nistor e pe val: om de încredere al primarului numit șef peste parcările în care încasările oficiale sunt un sfert din cele reale

 

Băiatul de trupă, numit prin detașare

Mulți s-au întrebat care este explicația pentru care Marian Nistor, lider al Tineretului Social Democrat din Iași, renunță la postul călduț

de la Universitatea Tehnică în favoarea unui post de inspector în cadrul Biroului Proiecte Programe din cadrul DAC Iași, instituție condusă de Luminița Munteanu. Abia mutarea de acum câteva zile, când Nistor a fost numit șef la Serviciul Parcări din cadrul Primăriei Iași, face lumină asupra mișcărilor din ultima perioadă. El a fost detașat pe o funcție de conducere pe care n-ar fi putut-o ocupa prin concurs.

 

Parcări pline ochi, furt la lumina zilei

Cele mai mari și mai cunoscute parcări cu taxă ale Primăriei, cu peste 100 de locuri fiecare, sunt cele de la Golia, de la Hala Centrală, din Piața Unirii și din apropiere de fostul sediu Romtelecom. Oficial, există un număr de aproximativ 600 de locuri cu taxă. În realitate, numărul locurilor este mai mare. În fiecare parcare este utilizat fiecare cm de loc liber. Programul oficial este 8-16, timp în care toate sunt pline ochi, cu o taxă de 1,5 lei.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30