fbpx
 
„Crimele perfecte” din Iași: au fugit de închisoare până au scăpat de pedepse

„Crimele perfecte” din Iași: au fugit de închisoare până au scăpat de pedepse


O mână de infractori, dintre care unii condamnaţi pentru fapte grave, a reuşit să păcălească Justiţia. După ce au stat ascunşi între 6 ani şi 13 ani, prin ţară sau străinătate, au scăpat de închisoare pentru că pedepsele s-au prescris, adică a expirat termenul până la care puteau fi trimişi după gratii. Înşelăciune, furt, tâlhărie, vătămare corporală gravă sau chiar tentativă de viol sunt doar câteva dintre faptele cu care se pot „mândri” aceşti inculpaţi condamnaţi de instanţele ieşene şi pentru care nu vor plăti niciodată. REPORTER DE IAŞI a descoperit că, deşi erau daţi în urmărire naţională şi internaţională, unii aveau conturi pe reţele de socializare, dar erau de „negăsit” pentru autorităţi.

 

Câţiva infractori se pot lăuda că îl întrec cu mult pe Frank Abagnale, personajul principal din filmul „Catch me if you can!” („Prinde-mă! Dacă poţi!”). Condamnaţi iniţial de instanţele ieşene la pedepse cuprinse între 1 an şi 6 luni şi 15 ani de închisoare cu executare, aceştia se pot plimba nestingheriţi pe stradă după ce pedepsele li s-au prescris. Pe lângă încălcarea principiului general al înfăptuirii Justiţiei, în aceste cazuri este de luat în seamă frustrarea victimelor din dosarele cu violenţă. Ce încredere să mai aibă în Justiţie un tânăr bătut sau o fată violată de indivizi care, în final, scapă de pedepsele cu închisoarea pentru că agresorii nu au fost găsiţi?

 

Ziua fericirii pentru Gafiţa: 20 iulie 2017

Printre cei mai recenţi „norocoşi” se numără Mihai Bogdan Gafiţa (34 de ani), care a primit în 2008 trei ani şi două luni de închisoare pentru vătămare corporală gravă. Pentru că a fost depăşit termenul de 8 ani şi 2 luni de la momentul condamnării, termen în care bărbatul trebuia dus la închisoare, Compartimentul de Executări Penale din cadrul Judecătoriei Iaşi a sesizat instanţa cu o acţiune de contestaţie la executare. Concret, s-a cerut retragerea mandatului din cauza prescripţiei, iar în 20 iulie 2017, cererea a fost admisă.

Documentele care atestă că a fost „albit” cazierul tânărului au fost trimise inclusiv la Ministerul Justiţiei din Italia, în ţara în care acesta se stabilise şi lucrează. Nu cumva ca vreun poliţist italian să nu aibă habar de modificare şi să-l aresteze în baza documentelor prin care, anterior, fusese dat în urmărire. Acest lucru arată că poliţiştii din Iaşi ştiau, în linii mari, unde se află Gafiţa, dar nu au putu face mai mult pentru a-l prinde în limita celor 8 ani şi 2 luni de mai sus.

A bătut un tânăr

Ieşeanul a fost condamnat după ce împreună cu alte două persoane au lovit cu pumnii şi picioarele un tânăr. Scandalul a pornit în seara zilei de 21 mai 2006, în cartierul Dacia, după ce victima nu ar fi vrut să le cumpere băuturi alcoolice amicilor lui Gafiţa. După corecţia încasată de la cei trei, tânărul s-a ales cu o fractură la mâna stângă, pentru care a avut nevoie de 65-70 de zile de îngrijiri medicale. Gafiţa, care fusese anterior condamnat la 4 ani şi 2 luni de închisoare pentru furt şi eliberat condiţionat în august 2005, cu un rest de pedeapsă de 538 de zile, a plecat din ţară la două zile după agresiune. Astfel, el a fost judecat şi condamnat în lipsa, iar din 31 martie 2009 a fost dat în urmărire internaţională.

Deşi căutat, ieşeanul nu a fost găsit de autorităţi, cu toate că le-a dat „indicii” pe Internet. Astfel, în 2014, Mihai Bogdan Gafiţa a postat un CV pe un site de job-uri din Italia, indicând că a lucrat ca mecanic auto şi că locuieşte în localitatea Chieti, din regiunea Abruzzo, folosind chiar şi poza sa.

 

Arestat prea târziu

Cu câteva zile înainte ca judecătorii ieşeni să retragă mandatul de executare, ieşeanul a început să posteze şi poze cu el pe pagina sa de Facebook. Mai mult, printre prietenii săi virtuali se numără şi cei doi tineri cu care a săvârşit fapta.

Persoana în cauză a fost dată în urmărire internaţională şi depistată, în iulie 2017, de poliţiştii italieni. A fost arestată, iar ulterior eliberată ca urmare a prescripţiei executării pedepsei”, a explicat subinspector Anca Vîjiac, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi.

REPORTER DE IAŞI l-a contactat pe Mihai Bogdan Gafiţa pe contul său de Facebook şi i-a cerut un punct de vedere, dar acesta a solicitat să documentăm referit la un alt caz. „Dacă vrei să faci un reportaj despre un caz revoltător, îţi dau eu un caz. Este vorba despre tatăl meu, care locuieşte în T.. A fost tăiat cu sabia de către pădurarul din sat, poliţia nu ia măsuri (...). E vorba de o tentativă de omor şi poliţia din T. nu face nimic, nici măcar nu s-a sesizat”, a scris tânărul, după care s-a delogat.

 

Tentativă de viol: exonerat

De pedepse au scăpat, în toamna lui 2017, şi Dumitru Dobre şi Ion Pruteanu, condamnaţi definitiv, în 2009, la câte trei ani de închisoare cu executare. Primul a primit pedeapsa pentru conducere unui autovehicul sub influenţa alcoolului şi violare de domiciliu, iar cel de-al doilea pentru tentativă de viol şi violare de domiciliu. Deciziile au fost luate tot de Judecătoria Iaşi.

Ion Chirica (67 de ani) din comuna Berezeni, judeţul Vaslui, a fost condamnat, în 2008, de magistraţii ieşeni la patru ani pentru înşelăciune. Acesta a fost acuzat că a a luat anvelope, ulei mineral şi două tahografe de la două firme din Iaşi pentru care a completat două file CEC, care ulterior au fost refuzate la plată. În timpul urmăririi penale, Chirica a fost audiat în dosar, recunoscând parţial faptele, dar apoi s-a făcut nevăzut. În 2017, la peste nouă ani de la condamnare, Judecătoria Iaşi a constatat şi în acest caz prescrierea şi a retras mandatul de executare a pedepsei.

 

A apărut la după retragerea mandatului

Ieşeanul Iulian Teodorescu (42 de ani) a avut de executat 4 ani şi 6 luni de închisoare, după ce a fost condamnat în două dosare, de înşelăciune şi furt de maşini. Nici acesta nu a fost de găsit, cu toate că a fost dat în urmărire naţională şi internaţională. Ieşeanul nu s-a prezentat nici la proces după ce Compartimentul de Executări Penale din cadrul Judecătoriei Iaşi a sesizat instanţa cu o acţiune de contestaţie la executare, citaţia întorcându-se la dosar.

Însă, la şase zile după ce magistraţii ieşeni au decis retragerea mandatului ca urmare a prescripţiei executării pedepsei, pe 19 octombrie 2016, Teodorescu a venit la instanţă şi a cerut un certificat de grefă, iar ulterior urgentarea motivării sentinţei. Reprezentanţii Poliţiei susţin că, de-a lungul timpului ieşeanul a fost localizat în Irlanda şi Marea Britanie, dar nu a fost prins.

 

A scăpat de 15 ani de închisoare

Şi mai norocos a fost un vasluian acuzat de înşelăciune. În decembrie 1997, Sorin Catană (51 de ani), pe atunci administrator al unei firme din Bârlad, a achiziţionat mărfuri de la Moldova Tricotaje SA, în valoare de 243.398.600 lei ROL (24.339, 6 RON) pe care le-a plătit cu un CEC fără a avea disponibil bănesc necesar în cont. Bărbatul a fost condamnat, în 1999, de Tribunalul Iaşi, la 15 ani de închiosare, decizia nefiind contestată. Zece ani mai târziu a fost dat în urmărire internaţională. În 2014, după intrarea în vigoare a Noului Cod Penal, act mai permisiv în cazuri ca ale lui Teodorescu, instanţa i-a redus pedeapsa lui Catană cu 10 ani. Finalul, adică scăparea definitivă de puşcărie, a venit recent: „Constată prescrisă executarea pedepsei principale de 5(cinci) ani închisoare””, a hotărât instanţa.

133 de persoane urmărite au fost găsite

În perioada ianuarie-2 decembrie 2017, 151 de persoane domiciliate în judeţul Iaşi care aveau pe numele lor mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, de arestare preventivă, solicitări de arestare din partea a diferite instanţe europene sau sentinţe de internare în unităţi medicale au fost date în urmărire, potrivit datelor Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Iaşi.

133 de urmăriţi naţional sau internaţional au fost găsiţi anul trecut de poliţiştii ieşeni. De asemenea, 165 de persoane care au domiciliul în judeţul Iaşi, date în urmărire, sunt căutate de oamenii legii.

Poliţiştii din localităţile de domiciliu ale celor daţi în urmărire sunt cei care iniţiază căutarea, însă de la caz la caz, aceştia pot fi depistaţi de colegii din ţară sau străinătate. „Nu sunt multe cazurile care se prescriu. Sunt cazuri izolate. Majoritatea persoanelor date în urmărire naţională şi internaţională sunt depistate de poliţiştii ieşeni”, a subliniat purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi.

 

Despre Cristian Maftei se crede că ar fi prin ţările arabe

Maftei mai are şapte ani până la liman

Omul de afaceri Cristian Maftei a fost condamnat definitiv, în iunie 2014, la şase ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, luare şi dare de mită în dosarul „Mită la prefect”, moment în care a părăsit ţara şi nu s-a mai întors. În cazul său termenul de prescripţie a executării pedepsei este de 11 ani. Maftei este dat în urmărire de aproape patru ani. După încă şapte va scăpa de pedeapsă. „Este dat în continuare în urmărire naţională şi internaţională. Se fac verificări pentru găsirea acestuia”, a precizat subinspectorul Anca Vîjiac.

 

Belgian s-a întors cu alai acasă

Sfidarea justiţiei: Întoarcerea lui Belgian, live pe Facebook

Belgian Tănase, membru al clanului condus de Cosmos Tănase, s-a întors singur în ţară, în septembrie 2016, după ce pedeapsa de patru ani de închisoare primită, în 2007, pentru infracţiuni rutiere s-a prescris. În cei nouă ani cât a fost dat în urmărire naţională şi internaţională a stat în Anglia, Belgia şi Franţa. Întoarcerea sa acasă, pe Aeroportul din Iaşi, a fost transmisă în direct pe Facebook de familia sa.

 


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Octombrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31