fbpx
 
Sf. Andrei, noul haos: bloc pe 300 mp  cu parcare pe trotuar

Sf. Andrei, noul haos: bloc pe 300 mp cu parcare pe trotuar


Minunea” a apărut pe strada Iancu Bacalu, la 500 m în linie dreaptă de Primăria Iaşi. Locuitorii zonei s-au plâns degeaba. Controlul în Urbanism de la Poliţia Locală le-a spus, oficial, că totul este bine. Ce zic PUZ-ul şi autorizaţia? Casă individuală P+1+M. Ce apare în realitate? Bloc D+P+1+M, cu locuri de parcare direct pe trotuar, că nu mai era loc şi pentru ele.

 

Nu ne mai cramponăm de reguli, nu mai are rost să respectăm normele. Primăria aprobă aberaţia din start şi apoi mai închide şi ochii la ce apare în realitate, prin organismul de control de la Poliţia Locală. Pe strada Iancu Bacalu, la numărul 33, oamenii au ştiut, iniţial, că va apărea un „imobil de locuit”. Pe scurt, o casă cu parter, etaj şi o mansardă. În realitate, a apărut un bloc de locuinţe, cu 8 apartamente, înghesuit printre celelalte case. Pe 337 mp, cu locurile de parcare trântite la stradă, direct pe trotuar.

 

Scandal

Locuitorii zonei au înţeles destul de repede că ceea ce apare lângă ei nu este o simplă vilă, ci mult mai mult: un bloc de locuinţe. „Am un garaj în zona asta, am asistat la tot şantierul, de când a început demolarea vechii clădiri până la final. Iniţial ştiam că-i vorba despre o casă, apoi oamenii de aici au început să vorbească despre faptul că ar fi bloc. N-am nimic cu investitorii, ei au făcut ce-au vrut pentru că cineva le-a permis. Numai că sunt foarte curios unde vor parca proprietarii celor 8-9 apartamente de aici, că locuri există doar pe hârtie”, ne-a explicat un bărbat care are un teren în apropierea blocului. „Mulţi dintre cei care locuiesc aici au crezut că acolo apare o casă, nu un bloc. Aşa s-a făcut informarea, că este locuinţă, nu bloc de apartamente”, spune proprietara unei case situate pe Iancu Bacalu, aproape de intersecţia cu Sfântul Andrei. Oamenii sunt nemulţumiţi nu atât de faptul că au fost păcăliţi cu acte, ci de reacţia celor care trebuiau să verifice. „Au fost făcute sesizări la Primărie, la Poliţia Locală unde este Controlul în Urbanism şi nu s-a întâmplat nimic, au considerat totul legal, ne-au spus că nu avem dreptate”, spun oamenii care locuiesc pe strada unde a apărut blocul.

 

Ce spune autorizaţia

Documentaţia eliberată pe numele Elenei Oana Pandele, pentru adresa Iancu Bacalu numărul 33, prevede demolarea unei construcţii existente şi ridicarea alteia, pe un teren de 337 mp. Clădirea, conform PUZ-ului trecut prin CL şi autorizaţiei eliberate în 2017 de Primărie, trebuia să aibă parter, un etaj şi mansardă. Pe schiţa depusă la dosar apar marcate şi 5 locuri de parcare, undeva în marginea de la stradă a blocului, semn că proprietarul nu a avut nici o secundă intenţia de a realiza acolo o casă. A mers pe varianta bloc din prima. Pe hârtie, locurile de parcare sunt încadrate undeva sub balcoanele de la etaj, lipite de clădire. În realitate, nu le-a ieşit aşa. Singura posibilitate de a parca este ocupând trotuarul Primăriei. Calea de acces spre o eventuală parcare din spate este blocată deja de scara de acces în bloc, într-o parte. În cealaltă parte, orice manevră de a strecura o maşină într-un viraj atât de îngust este imposibilă.

 

Poliţia Locală: „Au fost respectate prevederile autorizaţiei”

Faţă de documentaţia aprobată iniţial, a apărut şi un nivel în plus, demisolul, care a provocat alte nemulţumiri ale locuitorilor zonei. Este un nivel de un metru diferenţă în subsol faţă de ce spunea autorizaţia, în care Serviciul Control Urbanism al Poliţiei Locale nu vede nici o problemă. „Au fost sesizări din zonă referitoare la acea clădire şi s-au făcut verificări. Inspectorii au stabilit că au fost respectate prevederile autorizaţiei emise de Primărie, inclusiv în cazul etajelor. A apărut un demisol, o coborâre sub nivelul solului cu un metru, dar înălţimea clădirii aşa cum era ea prevăzută în documente nu a fost modificată, clădirea respectă regimul de înălţime stabilit. Are aceeaşi înălţime la cornişă cum era prevăzut în acte”, explică purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale, Daniel Ungureanu. Poliţia Locală nu poate însă preciza ce este cu locurile de parcare, dacă le-a verificat, dacă cei care şi-ar cumpăra acolo apartamente au în realitate unde să-şi lase maşinile. Tot Poliţia Locală explică şi cum a făcut proprietarul un nivel în plus: prin dispoziţie de şantier. „Demisolul a fost construit prin dispoziţia de şantier 1 din 2017, în baza căreia s-a modificat autorizaţia de construire, în condiţii legale”, mai spune Daniel Ungureanu.

Pandele a fost prinsă cu ocaua mică în alt proiect: tot construirea de locuinţe individuale mici, pe Aleea Valea Adâncă nr. 31. A fost amendată în vara anului trecut şi a cerut apoi intrarea în legalitate.

 

Zona Sfântul Andrei va fi Smârdan 2

Dezvoltatorii imobiliari au cucerit, în câţiva ani, aproape toate terenurile disponibile pentru blocuri din apropierea străzii Smârdan. Au apărut deja numeroase blocuri care domină toate casele din jur. La fel va fi şi pe strada Sfântul Andrei şi străzile care au legătură cu aceasta. Sunt deja investitori imobiliari care au cumpărat terenuri şi vor da drumul unor proiecte imobiliare de amploare. Există documentaţii depuse pentru obţinerea de autorizaţii de construire în apropiere de Hotel Internaţional, solicitări de aprobări de blocuri şi pe Sfântul Andrei, către Podul de Piatră sau către străzile Cloşca şi Aleea Uzinei. Gheorghe Cheşcu, Florin Boca şi Cristian Stanciu sunt trei dintre cei care vor investi în clădiri înalte în apropiere de Palas, iar zona dinspre Mitropolie este şi ea vizată de oamenii de afaceri din Iaşi.

Aşa-zisele locuri de percare aferente blocului

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30