Canaf, pe 22 iunie, la Palas: primul său concert „de semnătură“

Canaf, pe 22 iunie, la Palas: primul său concert „de semnătură“


Carismaticul artist ieşean a refuzat să facă jocul celor care l-au atras spre muzica comercială. Cunoscutul artist ieşean va susţine în faţa ieşenilor un concert special. În paralel, Canaf lucrează la un al treilea album, unul cu piese proprii.

 

Devenit cunoscut după apariţia la show-ul TV „Vocea României“, bluesmanul ieşean Iulian Canaf urmează să susţină pe 22 iunie, de la ora 20.00, primul său concert „de semnătură“. Evenimentul va avea loc la Palas Iaşi, iar invitat special va fi Marcian Petrescu, artist care a cântat alături de nume celebre ale blues-ului mondial precum Sugar Blue sau Charlie Musselwhite. Cu ocazia acestui concert, Iulian îşi va lansa propria aplicaţie şi va oferi cadou tuturor participanţilor cel de-al doilea album al său, ENDLESS.BLUES, lansat la începutul anului, la Bucureşti.

Colaborări cu nume celebre

De-a lungul timpului, Iulian Canaf a cântat cu nume mari ale blues-ului precum AG Weinberger, Sugar Blue, Eldad Tarmu, Henry Franklin sau John Marshall. Specialiştii în domeniu susţin că vocea şi stilul său inconfundabil, unic în România, aminteşte de James Brown sau Ray Charles.

Primul contact cu scena l-a avut în anul 1999, la vârsta de 26 de ani. Atunci a avut iniţiativa de a înfiinţa trupa Excentric Blues. Singurii membri rămaşi până în prezent în formaţie sunt Canaf şi Cristian Popovici. Alături de colegii săi din Excentric Blues Band, Iulian Canaf a susţinut concerte în toată ţara.

În 2009, la Festivalul de Jazz Sibiu a primit Marele Premiu, iar de atunci a fost invitat la multe alte festivaluri de gen. Primul album al său, „The virgin soul of the Blues“, a fost 100% live şi lansat la Bucureşti, în februarie 2016.

În septembrie acelaşi an a cântat la Sala Palatului în deschiderea concertului The Original Blues Brothers (SUA).

Apreciat la nivel internaţional

Fără a avea parte de promovare pe radiourile comerciale româneşti, Canaf a ajuns să aibă două piese care se cântă pe radiouri în America şi Mexic.

Numele său este deja în playlist-ul radio BBC Music. „Am o piesă, «I put a spell on you», pe care am înregistrat-o în colaborare cu Fanfara Ciocârlia şi care a luat multe premii. Piesa este pe albumul «Onwards to mars», album lansat la New York, în aprilie 2016 şi, anul  trecut, albumul a luat premiul The Best New European Evean Realise la Songlines Music Awards. Pot spune că mă bucur de o expunere internaţională, dar nu consider că am ajuns încă la miezul muzicii. Nu cred că e nevoie să fiu ascultat afară sau să mă duc în afară. Nu sunt împotriva unor colaborări şi în străinătate, dar îmi place să vină străinii aici. Am cântat cu mulţi instrumentişti de-afară şi mi-am dat seama că nu-i nicio diferenţă. Avem şi noi muzicieni extraordinari. Cred că ar trebui să ne mândrim cu ei şi nu să căutăm neapărat în străinătate“, spune Iulian.

Canaf şi invitaţii săi vor veni în faţa fanilor din Iaşi

 

Îndrăgostit de Iaşi

Deşi a avut multe ocazii de a merge la Bucureşti, Iulian a preferat să rămână în Iaşi, oraş care consideră că are un farmec aparte. „Locuiesc în continuare în Iaşi pentru că este un loc plin de farmec, de magie şi de energie. Mă simt atras de acest oraş şi nu e puţin lucru să treci pe unde a fost Creangă sau Eminescu. Simt că fac parte din istoria şi din cultura acestui oraş romantic. Nu aş putea să plec la Bucureşti şi să renunţ la «capitala sufletului meu»“, adaugă artistul.

Un romantic incurabil

Iulian se consideră, după cum chiar el declară, „un cetăţean al universului care crede că muzica este limbajul universului”. „Muzica şi arta au fost deja inventate/scrise/performate şi nu cred că cineva mai poate face ceva nou. Pentru mine, singurii muzicieni care au existat până acum sunt toţi cei care au scris muzică pre-clasică şi clasică. Pentru mine, printre foarte puţinii scriitori ai omenirii se află Balzac. Mie îmi place enorm teatrul radiofonic. Ascult aproape în fiecare seară, pe Radio Cultural, piese de teatru. Sunt fascinat de Miles Davis, după care, de altfel, mi-am botezat cel de-al doilea copil. La mine, prima iubire a fost jazz-ul, iar blues-ul a venit ulterior, fără să bată la uşă“, se caractetizează Iulian, care este şi un foarte bun bucătar. „Pentru mine a găti este o artă“, explică Iulian.

Muzica lăutărească – un blues de pe tărâm românesc

Artistul ieşean consideră muzica lăutărească o formă de blues american, dar cu o notă autohtonă. „Muzica lăutărească autentică nu are nimic de a face cu maneaua. Lăutarii sunt artişti extraordinari. Cine nu a auzit de Fărămiţă Lambru, Gabi Lunca sau Romica Puceanu? Rihanna, spre exemplu, nu ar putea cânta aşa cum o făceau lăutarii noştri“, adaugă Iulian, care susţine că nu ar putea cânta niciodată muzică comercială: „După participarea la Vocea României am avut multe oferte să cânt astfel de muzică, dar nu am putut. E ca şi cum l-ai pune pe Tom Jones să cânte muzică de doi lei. Nici la emisiuni tip cancan nu am vrut să merg. Am fost însă cu mare drag la emisiuni ale TVR2 dedicate bluesului.”

 

Canaf va colabora cu instrumentişti de calibru

 

Pregăteşte al treilea album

În momentul de faţă, Iulian lucrează la cel de-al treilea album. Dacă primele două au fost cu blues-uri clasice, acum lucrează la unul cu piese proprii.

„Vor fi piese doar de blues. Noul album va însemna Canaf 100%...  Muzică, versuri, aranjament muzical, inclusiv interpretare la chitară şi muzicuţă. Pentru album, voi colabora cu instrumentişti din România, dar şi din afara ţării. Sunt câteva surprize pentru ascultătorii de blues din România. Pe album va fi şi o piesă tribut BB King. Albumul va fi masterizat în Anglia şi SUA“, povesteşte artistul.

 


Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Sondaj

Joomla forms builder by JoomlaShine
Go to top