fbpx
 
Lumina nu vine niciodată de la Ciric

Lumina nu vine niciodată de la Ciric


Un lucru bun care nu a fost dus până la capăt din motive care scapă. O fi lipsa viziunii de gospodar. Deşi în zonă s-au investit milioane de euro, facilităţile de la Ciric nu pot fi accesate decât ziua. Noaptea, îţi rişti integritatea dacă mergi pe acolo. În alte oraşe, locuitorii pot face sport sau plimbări în parcuri special amenajate şi după lăsarea întunericului.

Zona de agrement Ciric este, pe timpul zilei, unul dintre locurile cele mai pline de viaţă din oraş, dar noaptea devine decor pentru filme de groază. Cufundat în beznă seară de seară, complexul e în stăpânirea haitelor de maidanezi. Aceasta când, foarte bine - iluminat pe ambele maluri, pe poduri şi alei - Ciricul ar fi un adevărat punct de atracţie şi pe timpul nopţii. Mai ales vara, cei care fac sport, aleargă sau se plimbă, ar putea merge la Ciric şi după lăsarea întunericului. Clujul şi chiar Suceava, doar două exemple, au baze de agrement bine întreţinute 24 de ore din 24.

Frumoasă, dar în beznă

În baza de agrement de la Ciric au fost investite, între 2010 şi 2014, peste 12 milioane de euro, parte din bani fiind fonduri europene nerambursabile. Proiectul a fost controversat din cel puţin două motive: al defrişărilor masive şi al construirii unui telescaun care s-a dovedit, ulterior, o carte necâştigătoare, un pariu ratat. Totuşi, zona are acum două piscine, şase terenuri de tenis, două de minifotbal, unul multifuncţional şi o sală pentru tenis de masă. Există şi locuri de picnic, grătare, zone de escaladă, parcuri de joacă pentru copii, câteva parcări betonate. „Avem acum la Ciric cea mai frumoasă bază de agrement din Moldova”, a spus Mihai Chirica în 2014, pe atunci viceprimar, la finalizarea proiectului.

În ciuda criticilor proiectului, acesta se bucură de o oarecare popularitate în rândul ieşenilor. Însă, doar pe timp de zi, pentru că noaptea, Ciricul e slab sau deloc iluminat. Din această cauză, zona de agrement nu poate fi folosită de cei care fac sport sau vor să se plimbe.

Cluj şi Suceava: luminile atrag plimbările şi sportul de seară

 

„Mă gândesc ce bine ar arăta lacurile şi toată zona respectivă cu lumini peste tot. Noaptea, ar putea funcţiona inclusiv telescaunul. Şi ar avea alt efect. Oricum, din planul iniţial, cel al unui imens parc de distracţie care să includă lacurile Dorobanţ, Ciric şi Veneţia n-a rămas mai nimic, s-a făcut proiectul acesta european care e cel puţin discutabil”

Ionel Oancea, arhitect

 

Exemplu de la Cluj
Mult mai bine întreţinute noaptea sunt bazele de la Cluj şi Suceava. Spre exemplu, în cartierul Gheorgheni din Cluj, au fost investite 5,5 milioane de euro, bani locali şi guvernamentali. A rezultat un complex sportiv modern întins pe 10 hectare. Investiţia, finalizată în toamna anului 2016, a presupus trei terenuri sintetice de minifotbal cu nocturnă, două terenuri sintetice de badminton, trei terenuri de tenis de câmp cu nocturnă, două terenuri de volei cu nisip, două terenuri de baschet cu nocturnă, toate în aer liber. Tot afară, au fost construite zone destinate seniorilor, zonă cu aparate şi echipamente pentru parkour, pistă de alergare (400 metri), un teren de paintball, zonă de fitness, spaţii de joacă pentru copii, pistă de biciclete (700 m), un parc de aventură, un amfiteatru de 428 de locuri, o pistă de role viteză, dar şi zone de promenadă. În interior, au fost realizate opt piste de popice, opt mese de tenis de masă, o sală multifuncţională de 265 metri pătraţi. Complexul de la Gheorgheni este deschis vara până la ora 23:00, dar este iluminat toată noaptea.

 

Lacul Ciric, seara

 

„Zona este una dintre ultimele oaze cu aer curat din Iaşi. Aşa că ar fi necesar să fie iluminată şi pe timp de noapte şi amenajată mai bine deoarece este o opţiune importantă pentru cei care practică sportul”

Conf. univ. dr. Silviu Gurlui, Facultatea de Fizică, membru USR

 

Cu lumina aprinsă

Din această primăvară, Suceava are o zonă de agrement, întinsă pe 7,5 hectare. Baza Tătăraşi, situată sub dealul cu acelaşi nume, a fost realizată în urma investiţii de 6 milioane de lei. Au fost amenajate terenuri de sport, de minigolf, locuri de joacă pentru copii, un debarcader cu bărci şi hidrobiciclete pe iazul care se întinde pe 10.000 de metri pătraţi, o cafenea, un foişor. Şi în acest caz, există un sistem de iluminat public ce le permite sucevenilor să folosească baza de agrement şi pe timp de noapte.

 

„Amenajarea zonei Ciric a devenit faimoasă sub administraţia PSD - Chirica de la Primăria Iaşi prin achiziţia acelui telescaun care a costat 6,4 milioane de lei şi care aduce venituri anuale de 4.500 lei. Iaşul are nevoie de spaţii de loisir, de parcuri şi grădini publice pentru că astfel de investiţii înseamnă o calitate a vieţii mai bună. Pe timp de noapte, zona de la Ciric reprezintă un real pericol pentru că nu este securizată şi luminată”

Răzvan Timofciuc, consilier local PNL


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30