fbpx
 
Trei motive pentru care After Hills se mută „cu cortul”: lucrări la ERA, calendar festivalier aglomerat, se stinge încet

Trei motive pentru care After Hills se mută „cu cortul”: lucrări la ERA, calendar festivalier aglomerat, se stinge încet


Organizatorii din nou au mutat data festivalului: fusese în iulie, apoi în mai, acum e la sfârșitul lui august. Au plecat de pe E58 pentru că încep lucrările de extindere la Complexul ERA. Transformarea After Hills într-un festival de nișă, cu corturi, poate sugera o renunțare la formatul „Untold”, pe care l-a copiat, dar al cărui succes nu l-a putut atinge.

Organizatorii festivalului Afterhills au anunțat schimbări importante legate de data la care va avea loc cea de-a treia ediție și locul unde acesta se va desfășura.

Astfel, Afterhills 2019 va avea loc în perioada 23-25 august, la Dobrovăț.

„Am luat în considerare feedback-ul primit de la participanți după ediția de anul trecut, dar și după Afterhills 2017. Nu puțini au fost cei care ne-au spus că vor să se distreze fără stresul examenelor din acea perioadă sau că începutul verii nu este cel mai potrivit moment pentru concedii. Astfel, am decis că e mai bine pentru toată lumea să oferim o vacanță în toată regula în luna august“, spune Alina Cojocaru, PR al Festivalului Afterhills.

Dobrovăț, loc cu umbră și aer curat

Organizarea festivalului anul trecut lângă Complexul ERA s-a lovit de mai multe probleme. În primul rând, accesul a fost dificil. Cei care au venit cu mașina au fost nevoiți să meargă pe un drum pietruit și să se chinuie să-și găsească un loc de parcare, iar cei au ales să-și lase mașina acasă au fost nevoiți să vină cu mijloacele de transport în comun, care nu au făcut față cererii foarte mari. În plus, locul era în câmp deschis, iar în timpul zilei cu greu îți găseai un loc unde să te ascunzi de razele soarelui.

„Vrem să ne distrăm într-un loc cool, cu umbră și aer curat. Mai mult, pentru că ne dorim foarte mult să oferim zile de vacanță celor care vor veni la Afterhills, aveam nevoie de o zonă care să îndeplinească toate criteriile confortului de care are nevoie cineva pentru a se simți bine. Noua locație va fi Dobrovăț, care este mult mai ofertantă pentru toti cei care își doresc relaxare“, adaugă PR-ul festivalului.

Festivalul de anul acesta va avea loc pe cele 20 de hectare aflate la ieșirea din comună, spre pădure, în actuala zonă de grătare din Dobrovăț.

„Zona este mărginită pe trei laturi de pădure. Fiind la sfârșitul lunii august, seara, temperaturile vor fi de cel mult 27-28 grade, cu multe grade mai jos decât sunt în Iași sau unde a avut loc anul trecut Afterhills“, explică primarul din Dobrovăț, Cătălin Martinuș.

Trei căi de acces

În ceea ce privește accesul la festival, edilul din Dobrovăț susține că se încearcă asigurarea a trei căi de acces.

„Pe lângă drumul pe care îl știe toată lumea (n.r. – pe DN24 și DJ247), încercăm să mai facem încă două căi de acces. Una ar fi pe la Bârnova, prin pădure, pe un drum pe care încercăm să-l facem acum, iar a doua ar fi cu trenul, până la gara Bârnova, după care cu autobuzul sau cu microbuzul pe drumul pietruit care este folosit la Raliul Iașului“, precizează primarul.

Cât privește transportul, organizatorii se vor ocupa de închirierea de autobuze și microbuze, pe lângă ruta actuala care este asigurată de firma Sami Trans.

After Hills 2017-2018 au fost mai multe concerte „de-o zi”, nu festivaluri de trei zile, publicul numeros înregistrându-se doar într-o singură seară

Promovare gratuită

Ideea organizării la Dobrovăț l-a încântat pe Cătălin Martinuș, care susține că este un mijloc foarte bun de promovare a comunei.

„Ne-a bucurat interesul celor de la Afterhills. Indiferent câți bani am fi băgat noi în promovare, nu cred că am fi avut parte de o asemenea mediatizare. Acest festival este benefic și pentru locuitori, mulți manifestându-și deja interesul pentru a asigura locuri de cazare pentru cei care vor veni în comună pe parcursul festivalului. Ne bazăm pe câteva sute de locuri de cazare. De asemenea, suntem în discuții cu producători locali pentru comercializarea de produse tradiționale. În plus, tinerii din comună vor avea parte de mai multe avantaje. Cât privește Mănăstirea Dobrovăț, care se află la doi kilometri de locul unde va avea loc festivalul, am discutat cu organizatorii și m-au asigurat că vor avea boxe performante, care nu vor afecta sonor lăcașul de cult“, menționează Martinuș.

Buget mai mare

Anul trecut, s-a vorbit de o investiție de 2,5 milioane de euro, 40.000 de oameni pe zi și 150 de artiști. Alina Cojocaru consideră că primele două ediții au fost reușite și susține că pentru acest an se va suplimenta bugetul.

„Am avut până acum două ediții foarte bune, conform cu estimările, așteptările și rezultatele. Și pentru această ediție vom suplimenta bugetul, vom aduce cei mai buni artiști și vom oferi oamenilor o experiență muzicală, culturală și de interacțiune la standarde înalte“, zice Alina Cojocaru.

Chiar dacă spune că primele două ediții au fost conform așteptărilor, PR-ul recunoaște că mai sunt lucruri care pot fi îmbunătățite.

„Fiecare ediție e motiv pentru analiza punctelor forte și a celor de îmbunătățit. De fiecare dată luăm În considerare feedback-ul celor care participă dar și a celor care, din varii motive, nu pot veni. De aceea schimbările de anul acesta sunt notabile“, adaugă Cojcoaru.

Tinerii nu vor mai avea bani

Din punctul de vedere al organizatorilor, programarea festivalului la finele lunii august, când toate celelalte festivaluri din țară s-au desfășurat deja nu reprezintă un impediment.

„Indiferent de perioada desfășurării unui festival întodeauna va fi concurență și vor fi alternative. Afterhills s-a poziționat bine în lista festivalurilor românești și ne bucurăm că suntem printre alegerile amatorilor de distracție“, susține PR-ul festivalului.

Înaintea festivalului de la Iași, vor avea loc NeverSea, la începutul lunii iulie, Untold, la începutul lunii august și Summer Well, la mijlocul lunii august. Mulți dintre tinerii care au fost anul trecut la Afterhills susțin că după cele trei mari festivaluri nu vor mai avea bani și pentru participarea la festivalul de la Iași.

Primele nume, în martie

În ceea ce privește artiștii care vor urca pe scenă la Afterhills în această vară, primele nume vor fi făcute publcie la începutul lunii vitoare.

„Și anul acesta artiștii prezenți la Afterhills au fost aleși conform cerințelor și așteptărilor celor care ne-au trimis feedback. În următoarea perioadă vom dezvălui și cine sunt aceștia. Fanii noștri mai au de așteptat puțin“, zice Alina Cojocaru.

Deși nu a fost anunțat încă niciun nume au fost destule eprsoane care s-au arătate interesate să participe la festival și care și-au luat deja bilete.

„Le mulțumim tuturor celor 5.000 de persoane care ne-au sprijinit încă de la finalul ediției de anul trecut. Cei care și-au achiziționat biletele atunci le pot folosi cu încredere în continuare. Îi încurajăm pe toți cei care, din varii motive, nu vor putea ajunge la Afterhills, să ne contacteze pentru refund pe Facebook, prin email sau prin telefon“, mențioenază PR-ul festivalului.

„Poate fi un mare festival“

Realizatorul emisiunii Guerrilla LogOut, Bogdan Șerban, consideră că toate modificările făcute de organizatori sunt benefice și pot transforma Afterhills într-un mare festival.

„În timp, Afterhills poate ajunge un festival fanion pentru România, precum Electric Castle sau Summer Well. Eu Untold îl consider o «discotecă în centrul orașului». Pentru a mări un festival și pentru a fi relevant trebuie să-ți ofere experiența unei societăți alternative. Începând cu Woodstock și terminând cu Glastonbury, toate sunt în afara orașului și timp de câteva zile trăiești după reguli noi. La «Burning Man», totul e în deșert și nu există bani, totul e pe bază der troc. Un festival, pentru mine, e o formă de contestare a societății în care trăim și trebuie să-ți dea senzația de libertate absolută, chiar dacă pentru unii înseamnă anarhie. Nu trebuie uitate nici beneficiile aduse comunității din zona unde se organizează. Faptul că Afterhills nu e nișat și are o gamă variată de genuri abordate este foarte bine. Așa poate atrage mai mulți iubitori de muzică“, menționează Bogdan Șerban.

Comentarii negative din partea fanilor

Fanii festivalului nu au fost foarte încântați de anunțarea schimbării datei și a locației. Comentariile pe pagina de Facebook a festivalului au fost în marea lor majoritate negative.

„Cum să-l faci în august când lumea e plecată în concedii. Plus că lumea se obișnuise cu perioada festivalului. Și mai e ceva, nimeni nu garantează că nu va ploua atunci, chiar dacă statistic sunt mai puține șanse. Iar dacă va mai fi și la vreo câțiva zeci de km de oraș, asta va pune capac!!!“, a comentat Ștefan Chelaru.

„Wtf???ati mutat data festivalului???“, a scris Victor Corpodo, în timp ce pe Richard Cogeanu l-a deranjat scăderea numărului de zile pe parcursul cărora se va desfășura festivaslul. „3 zile de festival în loc de 4?! A intrat la apă?!“, a fost comentariul lui Richard Cogeanu.

Au fost însă și persoane care au apreciat schimbările.

„Cu ocazia asta strâng și eu bani de event !!! August este mai Cool decât June!“, a comentat Răzvan Florin.

 

 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Septembrie 2023 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30